Småbarn

Best i test: De 15 beste småbarnsstolene (2023)

Sikkerhet i bil er svært viktig. Heldigvis blir både bilene, veiene og bilstolene sikrere og sikrere. Barnet vårt er det mest dyrebare vi har, og det er for mange veldig viktig å velge en bilstol som har høy grad av sikkerhet. Da er det fint å ha bilstoltester å ta utgangspunkt i når man skal velge bilstol til barnet sitt.

Hva er en Småbarnsstol?

Når babyen har vokst ut av babystolen i 12-15 måneders alderen må du bytte til en småbarnsstol. Denne har heldigvis litt lengre brukstid, og kan brukes fra barnet er ca. 6 mnd og opp til 4-6 år, avhengig av barnets høyde og vekt. Det er, i likhet med babystolen, anbefalt at man bruker denne så lenge som mulig. 

Det finnes tre ulike varianter av småbarnsstoler; bakovervendte, fremvervendte og kombistoler som kan vendes begge veier. Det er alltid anbefalt å montere småbarnsstoler bakovervendt. I følge i-size-regelverket skal barn sitte bakovervendt i mimimum 15 måneder, men Trygg trafikk anbefaler at bakovervendt småbarnsstol brukes så lenge som mulig og minimum til barnet er 4 år.

Montering: Stolene kan festes enten med isofix eller bilens egne belter, i tillegg til at noen har støtteben eller toppanker som en ekstra sikring. Både montering med isofix og med bilens egne belter er sett på som like sikkert så lenge det blir montert riktig. 

Brukstid: Det finnes mange ulike småbarnsstoler, og avhengig av vekt og høydebegrensningene på stolen dere har kjøpt er det mulig å vokse ut av den første småbarnsstolen og måtte bytte underveis i “småbarnsstolperioden”. Som tidligere nevnt er det anbefalt at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig, og minimum til 4 års alder. Siden beltestoler kun kan monteres framovervent bør du derfor bruke småbarnsstolen så lenge som mulig og minst til barnet er 4 år. Det er på tide å bytte stol når barnet har nådd vekt eller høydebegrensningene for setet dere har. Vær oppmerksom på at barnet kan vokse ut av setet før vekt eller høydebegrensningen for setet er nådd. Stolen vil være for liten når øverste del av øret til barnet er på linje med stolens høyeste punkt. I tillegg skal skulderbeltene være på linje med barnets skuldre, og ikke under. 

Småbarnsstoler i R44 vektgruppe 1 kan kun brukes til 18 kg (som tilsvarer ca 4 år), mens de fleste i-size-småbarnsstolene kun kan brukes til 105 cm (som også tilsvarer ca 4 år). Hvis dere ønsker å ha kun èn stol i løpet av “småbarnsstolperioden” bør dere derfor se på stoler som er godkjent opp til 25 kg bakovervendt. Dette er da stoler godkjent etter R44-regelverket i vektgruppe 2. En småbarnsstol i vektgruppe to kan brukes helt opp til 25 kg (som tilsvarer ca 7 år). Disse stolene har da ikke iso-fix fester fordi isofix ikke er godkjent for mer enn 18 kg. Stolene festes da istedet med bilens belter og forankringssele. Dette kan høres litt mer styrete ut, og det er en større risiko for feilmontering, men man lærer seg dette raskt. Hvis dere ønsker å ha en småbarnsstol med iso-fix-feste må dere derfor belage dere på å måtte bytte til beltefestet småbarnsstol i løpet av perioden, eller eventuelt gå over til framovervendt beltestol dersom barnet er over 4 år (noe som ikke er anbefalt - det er anbefalt å vente så lenge som mulig før man plasserer barnet framovervendt). Ønsker dere å bytte til beltestol må dere også være oppmerksom på at barnet må oppfylle minimumskravene til vekt eller høyde for stolen, og det bør også være modent nok til å kunne sitte rolig i stolen. 

Ikke glem at bakovervendte bilseter aldri må monteres foran en airbag som er på. 

Andre typer bilseter:

  • Babykrybber: Dette er en løsning for premature babyer, og er noe de færreste har behov for å kjøpe. Babykrybber skal kun brukes når det er behov for det, f.eks premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i babystol. Trygg trafikk anbefaler å bruke babystol fremfor babykrybbe dersom mulig. Les mer om babykrybber og hvilken som er best i test her
  • Babybilstol: Dette er den første stolen babyen har, og typisk den du tar med babyen hjem fra sykehuset i. Denne stolen brukes i relativt kort tid, fram til barnet er rundt 12-15 mnd. Dette avhenger både av vekt og lengde på barnet, og om barnet kan sitte selv. Les mer om babybilstoler og hvilke som er best i test her.

Usikker på hva slags type bilstol du skal kjøpe? Les vår store bilstolguide her!

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe bilstol?

Det aller viktigste når man skal kjøpe en bilstol er nok sikkerheten. Alle stoler som selges i EU og Norge må være godkjent etter enten R-44.04 eller R-129 (i-size)-regelverket. Dette er strenge regelverk, og skal sikre trygghet for forbruker. Allikevel er noen stoler sikrere enn andre, men det er ikke nødvendigvis prisen på stolen som bestemmer sikkerheten. En billig stol kan være like sikker eller sikrere enn en dyrere stol. Med en dyrere stol får man gjerne flere funksjoner, dyrere materialer og enklere montering. I testen nedenfor går vi igjennom de sikreste babystolene på markedet. Andre ting man bør tenke på når man skal velge bilstol kan være:

  • Passer setet i bilen din? Det er ikke slik at alle bilstoler passer i alle biler. Sjekk først om du har iso-fix i bilen eller om du må ha et sete som kan monteres med belter. Andre ting som påvirker om setet passer kan være størrelse på setet i forhold til bilen og vinkelen på bilsetene. De fleste bilstolmerker har egne oversikter over hvilke biler setene passer i.
  • Hvor lett er setet å montere? Noen seter er enklere enn andre å montere, dette kan ha noe å si for sikkerheten, fordi det er viktig at man installerer rett. Stoler på base har ofte lavere risiko for feilmontering, da du kun monterer basen en gang og etter det klikker du bare på stolen når du skal ha den inn og ut. Setene i testen under er vurdert til å være enkle å installere, selv om hovedvektingen i testen er kollisjonssikkerhet.
  • Vurder hva du skal ha plass til: Skal du ha plass til flere stoler i baksetet? Eller er du avhengig av at det også er plass til at noen kan sitte i setet i midten? Da er det lurt å velge en bilstol som ikke tar så mye plass. De fleste bilstoler vil uansett ta en del plass, men noen er enklere å kombinere med flere bilstoler i baksetet. Skal du ha plass til 3 bilstoler bak i bilen, bør du prøve alle bilstolene ved siden av hverandre for å se at det går. Tenk også på at du skal kunne klare å feste barnet i stolen - en beltestol trenger for eksempel plass til å få hånden ned der setebeltet festes.
  • Materialer og hvor enkelt det er å rengjøre: Bilseter kan habehov for en vask i ny og ne. Da kan det være praktisk å velge et sete med vaskbare trekk. Setene i testen under er alle vurdert til å vvære relativt enkle å rengjøre.
  • Modul-basert base: Noen bilsete-produsenter har modulbaserte serier der flere bilstoler kan brukes på samme base. På denne måten slipper du å kjøpe ny base når dere må bytte til større småbarnsstol.
  • Roterbar base: Noen bilstoler har roterbar base. Dette er veldig praktisk når man skal ha barnet inn og ut av bilen. En slik base kan roteres slik at du kan vende setet ut mot deg mens du fester barnet, og så rotere det tilbake i bakovervent stilling når barnet er festet godt. Dette er spesielt praktisk i biler med dører som åpnes bakover (f.eks BMW i3). En roterbar base er ofte litt dyrere enn en vanlig base.
  • Kjemikalier: Undersøk om stolen har uønskede kjemikalier. Noen barnestoler har uønskede kjemikalier (flammehemmere og ftalater) i materialene som er brukt. Det behøver nødvendigvis ikke å være et stort problem, men det kan være nyttig å tenke igjennom om dette er viktig for deg å unngå. Hvis man skal bruke stolen mye og vet at barnet vil sitte med bar hud mot stolen, kan det være en grunn til å unngå stoler med uønskede kjemikalier. Men dersom stolen skal brukes lite, eller barnet alltid vil ha klær eller bilstolpose i mellom, trenger ikke disse kjemikaliene å ha noen stor betydning. Vær klar over at de kjemikaliene som brukes i bilstoler ikke er forbudte, noe som betyr at fagmyndighetene ikke har vurdert at de har en høy skaderisiko. Å ønske å unngå disse kjemikaliene er derfor fra et føre-var-prinsipp. Alle stolene i denne testen har et svært lavt nivå av uønskede stoffer.

Om testen

Det utføres en stor europeisk bilstoltest hvert år, ofte kalt ADAC-testen. Testen er et samarbeid mellom ADAC og ICRT. ADAC er Tysklands og Europas største forbund for bilister. ICRT (International Consumer & Research Testing) er en global samarbeidsavtale mellom over 40 forbrukerorganisasjoner dedikert til forbrukerforskning og -testing. Det gjøres også en test kalt Plus-testen i Sverige,  denne testen gjøres kun på småbarnsstoler og ikke babystoler. NAF gjør også fra tid til annen tester av bilstoler, men da på et mye mindre utvalg enn det du finner i ADAC-testen, og sammenligningene blir dermed ikke like gode. Norske Forbrukerrådet gir også anbefalinger basert på ADAC-testene. Du kan lese mer om testing av bilstoler her

Foreldresiden sin oversikt over de beste og tryggeste bilstolene tar utgangspunkt i testen fra ADAC. Testen gjøres to ganger i året, og dekker de aller fleste bilstolene på markedet. Vi oppdaterer derfor testene våre så snart rapportene fra ADAC foreligger. ADAC ser på sikkerhet, brukervennlighet, ergonomi, bruk av skadelige stoffer og hvor lett stolen er å vedlikeholde. ADAC gir en score på hver av de nevnte egenskapene, og en totalscore basert på disse. Her vektes sikkerhet med kun 50%. Foreldresiden tar utgangspunkt i ADAC sine poengsummer på de enkelte egenskapene, men vekter sikkerhet med 80%, fordi vi mener at det er det aller viktigste. Under finner du de 15 småbarnstolene som har fått best resultater på både totalscore og sikkerhet totalt av alle ADAC-testene gjort siden 2015. Vær oppmerksom på at jo lavere poengsum, jo bedre resultat er det. Poengsum mellom 0,6-1,5 er betegnet som "veldig bra", og poengsum mellom 1,6-2,5 er betegnet som "bra". Det er verdt å merke seg at de aller fleste stolene som selges på markedet idag er svært trygge, da sikkerhetskravene i Europa allerede er svært strenge. Stolene under er de som har kommet helt til topps sikkerhetsmessig, men det betyr ikke at stoler som ikke er på listen ikke er sikre. Det er en lang liste med stoler som har fått betegnelsen "bra" fra ADAC. Du kan se den fullstendige testen til ADAC her. Merk at stoler som ikke selges lengre eller ikke selges i Norge er utelatt fra denne oversikten.

De 15 beste småbarnsstolene 2023

Oppdatert høsten 2023


1. Cybex Anoris T i-size (isofix)

TESTVINNER! Markedets første bilstol med integrert kollisjonspute
Cybex Anoris T

Cybex Anoris T i-size er den stolen med aller best totalscore av alle småbarnstolene testet av ADAC siden 2015! Stolen er testvinneren i sin klasse både på totalscore og sikkerhetsscore i ADAC sin test for 2022, og med en poengsum på 0,9 på både sidekollisjon og frontkollisjon er den en av markedets absolutt sikreste bilstol. Mye av årsaken til den svært gode sikkerheten er den integrerte airbagen, samt svært god sidebeskyttelse. Stolen er forovervendt, og tilbyr derfor en svært sikker løsning for de barna som av ulike grunner ikke liker å sitte bakovervendt. Det er også enklere for foreldrene å samhandle med barnet når stolen er vendt forover. Stolen er relativt dyr, men med en brukstid fra 15 måneder og opp til hele 6 år mener vi at den er verdt pengene. Vi har gjort en egen test på denne stolen, og konkludert med at den er den mest brukervennlige stolen vi har vært borti (noe som støttes av at den har fått beste score på brukervennlighet i sin klasse av ADAC noensinne), den er svært enkel og rask å montere og barnet sitter komfortabelt. Les hele testen av testvinneren Cybex Anoris T i-size her.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 1,5
  • Sikkerhet: 1,2
  • Frontkollisjon: 0,9
  • Sidekollisjon: 0,9
  • Brukervennlighet: 1,8
  • Ergonomi: 1,9
  • Uønskede stoffer: 1,0
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,5

Cybex Anoris T i-size kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her, hos Jollyroom her.

2. Joie i-Spin Safe (isofix & PLUS test-godkjent)

Testvinner ADAC 2020!
Joie i-Spin Safe

Joie i-Spin Safe har lenge vært stolen med best totalscore av alle småbarnstolene testet siden 2015, før den i mai 2022 ble slått av Cybex Anoris T. Den er fremdeles en av markedets aller sikreste stoler, med en ADAC-score på Sikkerhet 1,2, som er samme som Cybex Anoris. Den er derfor sammen med Cybex Anoris den beste på sikkerhet av alle stoler testet siden 2015 (av stoler tilgjengelig på markedet idag). Videre er stolen et mer prisgunstig valg enn første- og andre-plassen, og har fordelen av en roterende base som er svært praktisk når man skal ta barnet inn og ut av bilstolen. Stolen har også fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's (Danmarks største interesseorganisasjon for bileiere) store bilstoltest fra 2020., og er PLUS test-godkjent og anbefalt av svenske NTF (Nationalföreningen för trafikksäkerhetens främjande). Stolen kan brukes helt fra barnet er nyfødt (fra 40 cm til 105 cm - 0 til ca 4 år). Selv om stolen kan brukes fra nyfødt er ikke dette en babystol som kan taes ut og bæres eller klikkes på barnevogn slik babystoler kan. Det er heller ikke anbefalt å bruke småbarnsstoler fra nyfødtalder, selv om stolen er godkjent for denne alderen, da det er tryggere med en egen babystol for små babyer.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 1,6
  • Sikkerhet: 1,2
  • Brukervennlighet: 2,1
  • Ergonomi: 1,9
  • Uønskede stoffer: 1,0
  • Vedlikehold og rengjøring: 1,5

Joie i-Spin Safe kan kjøpes hos Jollyroom her.

3. BeSafe iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base

Lett, modulær bilstol i sikkerhetstoppen!
BeSafe iZi Modular RF X1

BeSafe iZi Modular RF X1 med iZI Modular i-Size Base har fått samme gode sikkerhetsscore på 1,2 som Cybex Anoris, Joie i-Spin Safe og BeSafe Stretch, og er blant markedets tryggeste bilstoler. Den har itillegg blitt kåret Best-i-test av småbarnsstoler av svenske Råd og Røn i deres store test av bilstoler 2022 med en totalscore på 76. Stolen er i tillegg PLUS test-godkjent, som er en svært streng bilstoltest som tester belastning på barnets nakke ved en evt. kollisjon. Bilstolen monteres på BeSafe iZI Modular i-Size base, som er justerbar for å kunne tilpasses barnet som vokser ved å gi ekstra benplass. Basen kan i tillegg benyttes på flere ulike bilstoler; babystolene BeSafe iZi Go Modular i-Size og BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size samt småbarnstolene iZi Modular (RF) i-Size og iZi Modular (RF) X1 i-Size, slik at du kan bruke samme base over lang tid.

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size kan brukes fra ca 6 mnd til ca 4 år. Stolen tilpasses enkelt barnet med justerbar nakkestøtte og belte. Vi liker spesielt godt at denne stolen har magneter på hver side som du kan feste beltene mens du setter barnet i stolen. Dette gjør prosessen med å feste barnet mye enklere. Stolen har i tillegg noe de kaller SIP+ (Side Impact Protection+) plassert på siden av stolen mot bildøren, som skal øke sikkerheten ved en evt sidekollisjon.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 1,7
  • Sikkerhet: 1,2
  • Brukervennlighet: 2,4
  • Ergonomi: 1,9
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 3

BeSafe iZi Modular RF X1 kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her, Babyshop her.

4. BeSafe Stretch

Testvinner Sikkerhet ADAC høst 2022 - svært lang brukstid - krever ikke isofix

BeSafe Stretch er en nyhet fra det norske merket BeSafe, og er helt unik på flere områder. For det første er dette en av veldig få småbarnstoler som ikke krever isofix, og er et supert og ikke minst trygt valg for dere som ikke har isofix i bilen. Stolen har en sikkerhetsscore på 1,2 som er helt i toppsjiktet sammen med Cybex Anoris T, Joie i-spin safe og BeSafe Izi Modular RF X1. Stolen kan brukes helt fra barnet er ca. 6 måneder og fram til omtrent 7 år (125 cm/36 kg), noe som er svært lenge og sikrer at barnet kan sitte bakovervendt MYE lengre enn ved tradisjonelle småbarnsstoler som varer til ca 4 års alder. Bilstoler som festes med Isofix kan ikke overskride en totalvekt (barn+stol) på 33 kg, og skal du derfor ha en bilsoltol med såpass lang brukstid som BeSafe Stretch har, kan ikke stolen festes med Isofix. BeSafe Strectch monteres derfor med bilens egne belter og medfølgende ankerstropper, noe som kan oppleves litt vanskeligere og mindre brukervennlig enn isofix. Dette er den eneste årsaken til at BeSafe Stretch ikke har fått toppscore i ADAC-testen. Vi synes imidlertid at det er en stor fordel at du med denne stolen kan la barnet sitte bakovervendt svært mye lengre enn med andre stoler - og montering gjør du jo stort sett kun en gang uansett. Bakovervendt er generelt sett svært mye sikrere enn forovervendt, og det er anbefalt av TryggTrafikk at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig (minst til 4 års alder). De fleste andre småbarnsstoler må byttes når barnet er ca 4 år, BeSafe Stretch gir deg ytterligere 3 år med den beste sikkerheten for barnet.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,9
  • Sikkerhet: 1,1
  • Brukervennlighet: 3,9
  • Ergonomi: 2
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 1,7

BeSafe Stretch kan kjøpes hos Mimmis her, Den Lille Barnebutikken her, Jollyroom her, Babyshop her.

5. BeSafe Stretch B (Plus-test godkjent)

Beste valg om du vil kombinere lang brukstid med kompromissløs sikkerhet
BeSafe Stretch B

BeSafe Stretch B er med et resultat på 1,2 på sikkerhet blant de absolutt sikreste småbarnsstolene på markedet. Den er også en av få småbarnsstoler som kan brukes helt fra fødsel (40 cm) til barnet er 125 cm (og 36 kg), og har dermed imponerende lang brukstid i kombinasjon med topp sikkerhet. Andre stoler med samme brukstid (40-125 cm) scorer ikke på langt nær like godt på sikkerhet som denne. Setet er i tillegg plus-test godkjent. Setet bruker ikke ISOfix, noe som betyr at setet kan monteres i hvilken som helst posisjon i bilen. I tillegg tilbyr BeSafe Stretch B markedets beste benplass på hele 26 cm, noe som gir ekstra komfort for det voksende barnet.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,9
  • Sikkerhet: 1,2
  • Brukervennlighet: 3,9
  • Ergonomi: 2,1
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 1,7

BeSafe Stretch B kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her.


6. BeSafe iZi twist (isofix & PLUS test-godkjent)

BeSafe iZi Twist

BeSafe iZI Twist er en sikker (ADAC-score sikkerhet 1,5) småbarnsstol med roterbar base som gjør inn og utstigning mye enklere. Stolen kan brukes på barn fra 61 cm til 105 cm (Ca 3 mnd til ca 4 år). BeSafe iZi Twist har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's (Danmarks største interesseorganisasjon for bileiere) store bilstoltest fra 2020 og er PLUS test-godkjent og anbefalt av svenske NTF (Nationalföreningen för trafikksäkerhetens främjande). Den har videre gjort det svært godt på sikkerhet, ergonomi og kjemikalieinnhold i svenske Råd & Rön sin store test av bilstoler 2022, og fikk en totalscore på 66, og en meget god fjerdeplass.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,3
  • Sikkerhet: 1,5
  • Brukervennlighet: 2,9
  • Ergonomi: 2,1
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,3

BeSafe iZi Twist kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her, Babyshop her, Lekmer her.

7. BeSafe iZi Twist B (PLUS test-godkjent)

Sikker bilstol som kan brukes fra nyfødt
BeSafe iZi Twist B

BeSafe iZi Twist B er lik BeSafe iZi Twist nevnt lengre opp, og har også smart roterende base som forenkler inn og utstigning signifikant! Forskjellen mellom stolene er at denne stolen kan brukes helt fra nyfødt alder med BeSafe Baby Shell™ og Newborn Hugger™. Selv om stolen kan brukes fra nyfødt er ikke dette en babystol som kan tas ut og bæres eller klikkes på barnevogn slik babystoler kan. Det er generelt sett ikke anbefalt å bruke småbarnsstoler fra nyfødtalder, selv om stolen er godkjent for denne alderen, da det generelt er tryggere med en egen babystol for små babyer. BeSafe iZi Twist B har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's (Danmarks største interesseorganisasjon for bileiere) store bilstoltest fra 2020 og er PLUS test-godkjent og anbefalt av svenske NTF (Nationalföreningen för trafikksäkerhetens främjande). Den har videre gjort det svært godt på sikkerhet, ergonomi og kjemikalieinnhold i svenske Råd & Rön sin store test av bilstoler 2022, og fikk en totalscore på 62.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,4
  • Sikkerhet: 1,5
  • Brukervennlighet: 3,1
  • Ergonomi: 2
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,3

BeSafe iZi Twist B kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her, Babyshop her, Lekmer her.

8. Joie i-Harbour + i-Base Encore

Joie i-Harbour er en bilstol som passer for barn fra nyfødt til 105 cm. Den tilbyr justerbar passform med en tredelt spedbarnsinnlegg og femposisjons vinkeljustering for optimal komfort. Den er kompatibel med i-Base Encore og har en 360-graders rotasjonsfunksjon for å enkelt ta barnet inn og ut av bilen. Den har også justerbar hodestøtte og selesystem for å enkelt tilpasse bilstolen til det voksende barnet. Setet kan brukes både forovervendt og bakovervendt - men husk at det er anbefalt at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig da det er det sikreste.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,0
  • Sikkerhet: 1,6
  • Brukervennlighet: 2,4
  • Ergonomi: 2,0
  • Uønskede stoffer: 1,0
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,2

Testresultatene er basert på stolen brukt sammen med i-Base Encore.

Finn beste pris på Joie i-Harbour under:

9. Joie i-Spin 360

Testens beste budsjettkjøp
Joie i-Spin 360

Joie i-Spin 360 er en billig, ergonomisk og svært brukervennlig bilstol. Den er i tillegg svært trygg med ensikkerhetsscore på 1,7 og totalscore ADAC på 1,8. Joie i-spin 360 har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's (Danmarks største interesseorganisasjon for bileiere) store bilstoltest fra 2019. Stolen er ikke PLUS-testet. Stolen kan brukes helt fra nyfødt alder (fra 40 cm) til ca 4 års alder (105 cm). Selv om stolen kan brukes fra nyfødt er ikke dette en babystol som kan taes ut og bæres eller klikkes på barnevogn slik babystoler kan. Det er heller ikke anbefalt å bruke småbarnsstoler fra nyfødtalder, selv om stolen er godkjent for denne alderen, da det er tryggere med en egen babystol for små babyer.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 1,8
  • Sikkerhet: 1,7
  • Brukervennlighet: 1,9
  • Ergonomi: 1,8
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 1,5

Joie i-Spin 360 kan kjøpes hos Jollyroom her.

10. BeSafe iZi Modular X1 + iZi Modular i-size base

BeSafe iZi Modular X1

BeSafe iZi Modular X1 kan brukes på barn fra 61 cm til 105 cm (Ca 3 mnd til ca 4 år). BeSafe stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 4 stjerner ( godt) i FDM.dk's (Danmarks største interesseorganisasjon for bileiere) store bilstoltest fra 2020. Stolen er ikke PLUS-testet.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2
  • Sikkerhet: 1,7
  • Brukervennlighet: 2,6
  • Ergonomi: 1,9
  • Uønskede stoffer: 1
  • Vedlikehold og rengjøring: 3

BeSafe iZi Modular X1 kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her, Jollyroom her.

11. Cybex Sirona T + Base T

Cybex Sirona T i-Size er en småbarnstol som kan brukes helt fra fødsel (45 cm) og opp til ca 4 år (105 cm, maks 18 kg). Det er enkelt å justere stolen til det voksende barnet med den justerbare hodestøtten. Stolen er en del av et modulsystem, og brukes på samme base som testvinneren Cybex Cloud T og Cybex Cloud Z/Z2. Nytt for denne modellen er blant annet solkalesje og integrert ventilasjon i plus-versjonen. Det er enkelt å sette barnet inn og ut av stolen med den roterbare basen. Basen gjør også montering enkelt med indikatorlys i basen som gir deg beskjed om stolen er montert feil.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 2,3
  • Sikkerhet: 1,7
  • Brukervennlighet: 2,9
  • Ergonomi: 1,9
  • Uønskede stoffer: 1,0
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,3

Cybex Sirona T + Base T kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her, Jollyroom her, hos Kjøpbarnevogn.no her, og hos Luksusbaby her.

12. BeSafe iZi Twist M (PLUS-testgodkjent)

Bilstol med helintegrert digitalt sikkerhetssystem

BeSafe iZi Twist M er en pålitelig og trygg bilstol med fokus på sikkerhet og komfort og har fått meget god sikkerhetsscore i ADAC sin test på 1,5 og er i tillegg PLUS-testgodkjent. Stolen scorer imidlertid helhetlig dårligere i ADAC-testen enn andre stoler på grunn av innhold av uønskede stoffer. I vår oversikt over de tryggeste og beste bilstolene vekter vi sikkerhet og brukervennlighet høyest, men det er relevant å vite at stolen dessverre inneholder uønskede stoffer. Barn har imidlertid sjelden direkte hudkontakt med en bilstol, så det er begrenset hvor mye dette har å si i praksis. BeSafe iZi Twist M har avansert sidekollisjonsbeskyttelse og en justerbar 5-punkts sele. Stolen tilbyr myk polstring, justerbar sitteliggeposisjon, og en vridbar base for enkel på- og avstigning. Den har også et helintegrert digitalt sikkerhetssystem som varsler deg hvis barnet tar av seg beltet under kjøring eller hvis du utilsiktet forlater barnet i bilen. Stolen er enkel å installere med ISOfix-fester og gir trygghet med en indikator for riktig montering. BeSafe iZi Twist M er et trygt valg når det gjelder sikkerhet i bil.

ADAC Testresultat:

  • Totalscore: 4,6
  • Sikkerhet: 1,5
  • Brukervennlighet: 2,9
  • Ergonomi: 2,1
  • Uønskede stoffer: 4,6
  • Vedlikehold og rengjøring: 2,3

BeSafe iZi Twist M kan kjøpes hos Mimmis her, Den Lille Barnebutikken her, Jollyroom her.

13. Nuna Todl Next + Base Next

14. Bugaboo Owl by Nuna + 360 Isofix base by Nuna

15. Britax Römer Swingfix M Plus

Britax Römer Swingfix M Plus kan kjøpes hos Mimmis.no her, hos Den Lille Barnebutikken her.

Andre trygge valg

Felles for bilstoler som produseres idag og er godkjent etter i-Size-standarden eller R44-standarden (obligatorisk i Europa) er at de følger strenge sikkerhetskrav. Det er derfor mange andre stoler som ikke nådde til topps i denne testen, som allikevel vil kunne være trygge valg. Følgende bilstoler er testet av ADAC og fått en totalscore på 2,5 eller bedre, samt en score på sikkerhet på 2,5 eller bedre (2,5 eller bedre er regnet som "bra").

Nyttig tilbehør til bilstolen

Når man har kjøpt en bilstol og eventuelt tilhørende base, har man det aller viktigste på plass for en trygg kjøretur med barnet. Men det kan være noen ting som kan være praktisk å ha i tillegg, særlig om dere kjører med barnet ofte.

  • Bilstolpose: En bilstolpose er veldig god å ha om dere har en kald bil eller bil som bruker lang tid på å varmes opp. Det er ikke anbefalt at barn (eller voksne for den saks skyld!) har på seg tykk bekledning i bil, fordi det vil forhindre setebeltet å sitte tett på kroppen, og øker sannsynligheten for alvorlig skade ved en ulykke. En bilstolpose løser dette problemet ved at barnet kan ha tynne klær inni posen og beltene tett til kroppen, mens posen ligger god og varm på toppen. En bilstolpose kan også brukes som vognpose. Sjekk f.eks ut Easygrow Ferd Maxi som er en større bilstolpose til vinterbruk, og Easygrow Lyng bilstolpose som er en litt mindre bilstolpose til bruk på vår og høst. Denne posen passer best i babybilstol, men fordi den kan åpnes helt i bunn er den også fin å bruke på større barn i småbarnsstol. Begge posene har universal borrelåsåpning i rygg som gjør at de passer alle bilstoler og barnevogner, og at de raskt kan flyttes mellom bilstol og vogn - noe som gjør at du kun behøver én pose. Se også utvalget av bilstolposer hos Mimmis, Den Lille Barnebutikken og Jollyroom. Merk at ikke alle bilstolposer som selges er kollisjonstestet eller har non-lock glidelås for rask åpning slik bilstolposene fra Voksi og Easygrow har.
  • Solskjerming: Solskjermer er veldig praktisk å ha på bakrutene så barnet ikke blendes av solen. Det finnes mange ulike, både enkle svarte, og mer morsomme med figurer o.l. En solskjerm er en billig investering for en behagelig reise for barnet ditt. Mimmis.no har flere ulike varianter med smarte festemåter. Du finner også flere ulike hos Den lille Barnebutikken. Jollyroom har et godt utvalg av mer morsomme og fargerike  solskjermer til bil.
  • "Barn-i-bilen"-skilt: Absolutt ikke en nødvendighet, men mange synes det kan være fint å informere andre bilister om at man har barn i bilen og at man bør opptre ekstra varsomt. Dersom man skulle være så uheldig å kollidere kan det også være en fordel at de som kommer til stedet ser at det er barn i bilen, da små barn kan være vanskeligere å oppdage i en bil. Sjekk ut dette "Baby-on-board"-skiltet fra Carena.
  • Beltesamler: En beltesamler er en billig og fin ekstra sikkerhet som forhindrer at beltene sklir av barnet eller at barnet tar vekk beltet selv.
  • Baksetespeil: Et baksetespeil er praktisk å ha da det gjør at du kan se barnet ditt i speilet mens du kjører.
  • Bilsetebeskytter: En bilsetebeskytter er en slags trekk som beskytter bilsetet for skitne barneføtter og gris.
  • Luftinnlegg for bilstol: Et luftinnlegg til bilstol kan være praktisk å ha i de varme sommermånedene. Innlegget er laget i pustende materiale som sikrer at barnet ikke blir svett.
  • Insektsnett og regntrekk til bilstol: Dersom man bruker bilstolen mye ute og på barnevognen som et reisesystem, kan det være praktisk med regntrekk og insektsnett til bilstolen, men har du stolen mest i bilen er ikke dette noe du vil ha særlig bruk for.