Småbarn

Bilstol - Når er det på tide å bytte?

Et barn må ha ganske mange forskjellige bilstoler etterhvert som det vokser opp før det kan sitte rett i setet i bilen. Kort fortalt finnes det babykrybber, babystoler, småbarnsstoler og beltestoler. De fleste barn begynner med en babystol. Men hvordan vet man egentlig når det er på tide å bytte til en større småbarnsstol? 

Et barn må ha ganske mange forskjellige bilstoler etterhvert som det vokser opp før det kan sitte rett i setet i bilen. Kort fortalt finnes det babykrybber, babystoler, småbarnsstoler og beltestoler. De fleste barn begynner med en babystol (babykrybber brukes bare til premature barn). Men hvordan vet man egentlig når det er på tide å bytte til en større småbarnsstol? 


Fra babystol til småbarnsstol

Testvinneren i kategorien babybilstol, Cybex Cloud T i-size, kan brukes til barnet er 87 cm (ca 2 år).

Når man må bytte varierer både fra barn til barn ift. barnets vekt, lengde og om barnet kan sitte selv, i tillegg til at det også varierer fra stol til stol hvilken lengde eller vekt stolen er godkjent til. 

Babystoler gir veldig god beskyttelse, og det er anbefalt å bruke babystolen så lenge som mulig, helt til barnet har vokst ut av den. Altså når barnet har nådd vekt- eller høyde-begrensningene for stolen (disse begrensningene avhenger av om stolen er i-size godkjent eller R44 godkjent). Hvis stolen er godkjent i henhold til R44 har setet en maksimumsvekt som ikke måoverskrides. Dersom stolen er godkjent i henhold til i-size har setet en maksimumshøyde som ikke må overskrides. Det er allikevel slik at det kan være nødvendig å bytte bilstol før babyen har nådd maksimumsvekten eller maksimumshøyden, da mange babyer vokser ut av setet før dette. Når hodet til babyen er rett under (ca. 2 cm) det høyeste punktet på skallet på barnestolen er stolen for liten. Det er anbefalt å bytte stol litt før babyen når dette punktet. Sjekk også at skulderbeltene på stolen ligger i linje med babyen skuldre. Når skulderbeltene går nedenfor babyens skuldre betyr det også at stolen er for liten. Det er også noen babyer som ikke liker å sitte i babystolen sin, og man kan da vurdere å bytte til småbarnsstol gitt at babyen er stor nok for en slik. Man kan da vurdere å bytte tidligst når barnet kan sitte selv. Dette er fordi småbarnsstoler er rettere i ryggen og gir mindre støtte og stabilitet til babyen. Det er da viktig å sjekke at barnet oppfyller minimumskravene for vekt eller høyde for det aktuelle setet. 

Det finnes småbarnsstoler som kan brukes fra nyfødt og helt opp til 18 kg, noe som virker både økonomisk og praktisk. Dessverre er det anbefalt å styre unna disse da ordentlige babystoler er vist å gi den beste beskyttelsen. 

Når barnet har vokst ut av babystolen anbefales det å bytte til en bakovervendt småbarnsstol

Les vår test av de 15 beste babybilstolene her.


Fra småbarnsstol til beltestol

Testvinneren i kategorien småbarnstol, Cybex Anoris T i-size, kan brukes til barnet er 115 cm og ca 6 år.

Det finnes mange ulike småbarnsstoler, og avhengig av vekt og høydebegrensningene på stolen dere har kjøpt er det mulig å vokse ut av den første småbarnsstolen og måtte bytte underveis i “småbarnsstolperioden”. Det er anbefalt at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig, og minimum til 4 års alder. Siden beltestoler kun kan monteres framovervent bør du derfor bruke småbarnsstolen så lenge som mulig og minst til barnet er 4 år. Det er på tide å bytte stol når barnet har nådd vekt eller høydebegrensningene for setet dere har. Vær oppmerksom på at barnet kan vokse ut av setet før vekt eller høydebegrensningen for setet er nådd. Stolen vil være for liten når øverste del av øret til barnet er på linje med stolens høyeste punkt. I tillegg skal skulderbeltene være på linje med barnets skuldre, og ikke under. 

Småbarnsstoler i R44 vektgruppe 1 kan kun brukes til 18 kg (som tilsvarer ca 4 år), mens de fleste i-size-småbarnsstolene kun kan brukes til 105 cm (som også tilsvarer ca 4 år). Hvis dere ønsker å ha kun èn stol i løpet av “småbarnsstolperioden” bør dere derfor se på stoler som er godkjent opp til 25 kg bakovervendt. Dette er da stoler godkjent etter R44-regelverket i vektgruppe 2. En småbarnsstol i vektgruppe to kan brukes helt opp til 25 kg (som tilsvarer ca 7 år). Disse stolene har da ikke iso-fix fester fordi isofix ikke er godkjent for mer enn 18 kg. Stolene festes da istedet med bilens belter og forankringssele. Axkid One og Axkid One+ er to småbarnsstoler som har kommet svært godt ut i tester og som kan brukes opp til 125 cm (ca. 7 år) (du kan lese mer om testen her). Ønsker dere å bytte til beltestol må dere være oppmerksom på at barnet må oppfylle minimumskravene til vekt eller høyde for stolen, og det bør også være modent nok til å kunne sitte rolig i stolen. 

Les vår test av de 10 beste småbarnsstolene her.

Fra beltestol til ingen stol

Cybex Solution Z i-Fix
Testvinneren i kategorien beltestol, Cybex Solution Z i-fix, kan brukes fra barnet er 100 cm til 150 cm.

Det er et krav om at alle barn under 135 cm (og 36 kg) må bruke bilstol tilpasset sin høyde og vekt. Dersom barnet er mellom 135-150 cm skal det bruke bilstol dersom dette er tilgjengelig i bilen, hvis ikke skal man bruke bilens egne belter.  Ellers er det anbefalt å bruke beltestolen så lenge som mulig, og derfor gjerne etter at barnet har nådd 135 cm. Vær allikevel oppmerksom på vekt eller høydebegrensningene på setet ditt (er det godkjent etter R44 er maksvekt 36 kg, er det godkjent etter isize R129 er maks høyde 150), og slutt å bruke setet når barnet har nådd denne høyden eller vekten. Da kan barnet sitte direkte i bilsetet. 

Les vår test av de 10 beste beltestolene her.


Usikker på hva slags bilstol du skal kjøpe? Les vår store bilstolguide her!

Les også våre tester av bilstoler:

De 10 bestebeltestolene

De 10 beste småbarnsstolene

De 4 beste babykrybbene

De 15 beste babybilstolene

Nyttig tilbehør til bilstolen

Når man har kjøpt en bilstol og eventuelt tilhørende base, har man det aller viktigste på plass for en trygg kjøretur med barnet. Men det kan være noen ting som kan være praktisk å ha i tillegg, særlig om dere kjører med barnet ofte.

  • Solskjerming: Solskjermer er veldig praktisk å ha på baktrutene så barnet ikke blendes av solen. Det finnes mange ulike, både enkle svarte, og mer morsomme med figurer o.l. En solskjerm er en billig investering for en behagelig reise for barnet ditt.
  • "Barn-i-bilen"-skilt: Absolutt ikke en nødvendighet, men mange synes det kan være fint å informere andre bilister om at man har barn i bilen og at man bør opptre ekstra varsomt. Dersom man skulle være så uheldig å kollidere kan det også være en fordel at de som kommer til stedet ser at det er barn i bilen, da små barn kan være vanskeligere å oppdage i en bil.
  • Beltesamler: En beltesamler er en billig og fin ekstra sikkerhet som forhindrer at beltene sklir av barnet eller at barnet tar vekk beltet selv.
  • Baksetespeil: Et baksetespeil er praktisk å ha da det gjør at du kan se barnet ditt i speilet mens du kjører.
  • Bilsetebeskytter: En bilsetebeskytter er en slags trekk som beskytter bilsetet for skitne barneføtter og gris.
  • Luftinnlegg for bilstol: Et luftinnlegg kan være praktisk å ha i de varme sommermånedene. Innlegget er laget i pustende materiale som sikrer at barnet ikke blir svett.