Graviditet

Når har man eggløsning?

Eggløsning er en essensiell del av den kvinnelige reproduksjonssyklusen og er avgjørende for å bli gravid. Lær mer om når eggløsning skjer, hvordan du kan beregne tidspunktet for eggløsning, tegnene som kan indikere at eggløsning nærmer seg og hva det betyr hvis eggløsning ikke skjer.

I denne artikkelen: 

Eggløsningskalkulator

Eggløsningskalkulator

Introduksjon til eggløsning

Hva er eggløsning?

Eggløsning er en prosess som skjer hver måned i en kvinnes menstruasjonssyklus, der en moden eggcelle frigjøres fra en av eggstokkene. Dette egget beveger seg deretter ned i egglederen, hvor det kan bli befruktet av en sædcelle. Eggløsning oppstår vanligvis midt i menstruasjonssyklusen, omtrent to uker før neste menstruasjon starter.

Hvorfor er eggløsning viktig?

Eggløsning er en kritisk del av reproduksjonsprosessen. Det er i løpet av denne tiden at en eggcelle blir tilgjengelig for befruktning. Dette gjør eggløsning til det viktigste tidspunktet for unnfangelse i menstruasjonssyklusen. Å forstå når eggløsning skjer kan være svært nyttig for de som prøver å bli gravid, da det øker sjansene for befruktning.

Kort om menstruasjonssyklusen

Menstruasjonssyklusen er en månedlig syklus som forbereder kvinnekroppen for graviditet. Den starter med menstruasjon (blødningen), som oppstår når kroppen frastøter livmorens foring fordi det ikke er noen befruktet eggcelle å støtte.

Etter menstruasjonen kommer follikelfasen, der eggstokkene utvikler follikler (små væskefylte blærer) som inneholder egg. En av disse folliklene vil modne og frigjøre et egg i løpet av eggløsning.

Etter eggløsning starter lutealfasen, der den frigjorte follikelen omdannes til en struktur som kalles corpus luteum. Dette frigjør hormoner som forbereder livmoren for et befruktet egg. Hvis egget ikke blir befruktet, vil corpus luteum brytes ned, hormonnivåene vil falle, og en ny syklus vil starte med menstruasjon.

Tidspunkt for eggløsning

Positiv eggløsningstest - teststreken (t) må være like sterk eller sterkere enn kontrollstreken (c)

Når skjer eggløsning i menstruasjonssyklusen?

Eggløsning skjer som regel rundt midten av din menstruasjonssyklus, vanligvis mellom dag 10 og dag 19 i en 28-dagers syklus. Dette varierer imidlertid betydelig mellom forskjellige kvinner, og til og med fra syklus til syklus for samme kvinne. Sykluslengden regnes fra første dag av en menstruasjon til dagen før neste menstruasjon starter.

Hvordan beregne tidspunktet for eggløsning

Det finnes flere metoder for å forsøke å beregne tidspunktet for eggløsning:

 • Kalendermetoden: Hvis syklusen din er veldig regelmessig, kan du prøve å telle dager. Hvis du har en 28-dagers syklus, vil eggløsningen som regel skje rundt dag 14.
 • Eggløsningstester: Disse testene måler nivået av luteiniserende hormon (LH) i urinen din. LH-nivåene stiger 24-36 timer før eggløsning, og en positiv eggløsningstest indikerer derfor at eggløsning er nært forestående. Eggløsningstester er en enkel måte å forutse eggløsning på. Kjøp rimelige eggløsningstester her.
 • Symptommetoden: Noen kvinner merker fysiske symptomer som indikerer eggløsning, som for eksempel endringer i utflod/livmorhalsslim, økt seksuell lyst, endringer på livmorhalsens posisjon og konsistens med mer.
 • Temperaturmetoden: Rett etter eggløsningen vil man kunne måle en svak økning i basal kroppstemperatur. Det luteiniserende hormonet (LH) fører til at BBT (basal kroppstemperatur)  stiger med om lag 0,2 til 0,5 grader Celsius. Du vil trenge et termometer med to desimaler som kan måle disse små endringene og du bør måle temperaturen din hver morgen før du står opp for å sikre nøyaktige resultater. Les mer om temperaturmetoden her. Kjøp termometer med to desimaler her - og begynn å tracke din syklus!
 • Ultralyd: Man kan oppdage en eggløsning på ultralyd. Denne metoden er svært nøyaktig, men på grunn av behovet for profesjonelt utstyr og ekspertise, brukes den primært i fertilitetsbehandlinger eller ved undersøkelse av reproduktive problemer.

Det kan være lurt å bruke mer enn én metode for å øke sjansene for nøyaktighet. Ved å bli kjent med kroppen din og de ulike tegnene som oppstår kan du spore syklusen din i en kalender eller i en app. På denne måten kan du bedre time samleie for å teffe på eggløsningen og øke sjansene for å bli gravid. Om du ønsker å kombinere de ulike metodene anbefaler vi varmt Eveline Smart Fertilitetssystem som fungerer sammen med din smarttelefon som en app kombinert med eggløsningstester som leses av og tolkes av appen. Her kan du også loggføre temperatur, samt andre symptomer som eggløsningsslim o.l.

Eveline Smart Fertilitetssystem

Variasjoner i eggløsningstidspunktet

Selv om eggløsning vanligvis skjer midt i menstruasjonssyklusen, kan dette variere betydelig mellom kvinner. Noen kvinner har uregelmessige sykluser, noe som kan gjøre det vanskelig å forutsi eggløsning. Stress, sykdom, og endringer i rutiner kan også påvirke tidspunktet for eggløsning. Det er også verdt å merke seg at det er mulig å ha en menstruasjonssyklus uten å ha eggløsning, spesielt for kvinner som nærmer seg overgangsalderen.

Symptomer på eggløsning

Mange kvinner opplever fysiske symptomer som kan indikere at eggløsning er på vei. Disse inkluderer:

 • Magesmerter: Noen kvinner opplever en mild smerte eller kribling på den ene siden av magen, som kan vare fra noen minutter til noen timer. Det er antatt å være forårsaket av frigjøringen av egget fra eggstokken.
 • Økt seksuell lyst: Noen kvinner rapporterer at de føler seg mer seksuelt opphisset rundt tidspunktet for eggløsning.
 • Oppblåsthet: Noen kvinner kan oppleve en følelse av oppblåsthet eller vektoppgang rundt tiden for eggløsning.
 • Hormonelle endringer: Hormonelle endringer i kroppen kan også indikere at eggløsning nærmer seg. Økningen av luteiniserende hormon (LH) utløser eggløsning. Noen kvinner kan merke symptomer på disse endringene, inkludert humørsvingninger, hodepine eller en økning i sexlyst. Økningen av luteiniserende hormon kan detekteres av eggløsningstester og bekrefte at eggløsningen er rett rundt hjørnet.  Kjøp rimelige eggløsningstester her.
 • Endringer i utflod: Et av de mest pålitelige tegnene på eggløsning er en endring i utflod. I dagene som fører opp til eggløsning, vil produksjonen av cervical slim øke og teksturen vil endre seg. Slimet blir ofte klart og har en seig konsistens, lik eggehvite. Dette slimet hjelper sædcellene å reise gjennom livmoren og inn i egglederne for å befrukte egget. Etter eggløsning, blir slimet ofte tykkere og mindre rikelig.

Når eggløsning ikke skjer - anovulasjon

Hva er anovulasjon?

Anovulasjon er en tilstand der eggløsning ikke forekommer, det vil si at eggstokkene ikke frigir et modent egg i løpet av menstruasjonssyklusen. Dette kan være en viktig årsak til infertilitet hos kvinner. Selv om en kvinne kan ha regelmessige menstruasjoner, betyr det ikke nødvendigvis at eggløsning oppstår hver syklus.

Årsaker til anovulasjon

Det er mange mulige årsaker til anovulasjon, her er noen av de vanligste:

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS): Dette er en vanlig årsak til anovulasjon, og er kjennetegnet ved høy produksjon av androgener (mannlige hormoner) i kroppen, som kan forstyrre normal eggløsning.
 • Hypothalamus dysfunksjon: Stress, lav kroppsvekt, og visse medisiner kan forstyrre hypothalamus, som styrer frigjøringen av hormonene som stimulerer eggløsning.
 • Prematur ovariesvikt: Dette skjer når eggstokkene slutter å fungere før fylte 40 år. Dette kan være forårsaket av genetiske faktorer eller behandlinger som kjemoterapi.
 • Hyperprolaktinemi: Et overskudd av prolaktin - hormonet som stimulerer melkeproduksjon - kan forstyrre eggløsning.

Hvordan behandles anovulasjon

Behandling av anovulasjon vil avhenge av den underliggende årsaken. Noen mulige behandlinger inkluderer:

 • Livsstilsendringer: Hvis årsaken til anovulasjon er relatert til vekt, kan vekttap eller vektøkning hjelpe. Hvis stress er en faktor, kan stressreduksjonsteknikker være gunstige.
 • Medikamentell behandling: Legemidler kan brukes til å stimulere eggløsning. I noen tilfeller kan insulin-senkende medikamenter være nyttige, spesielt for kvinner med PCOS.
 • Assistert befruktning: Hvis medikamentell behandling ikke lykkes, kan assistert befruktning, som in vitro befruktning (IVF), være et alternativ.

Hvis du mistenker at du kan ha problemer med anovulasjon, er det viktig å søke medisinsk råd. En lege eller fertilitetsspesialist vil kunne gi en nøyaktig diagnose og anbefale den beste behandlingsmetoden for din situasjon.

Avsluttende ord

Å kjenne sin egen syklus og kropp er avgjørende for å kunne navigere i fertilitetslandskapet. Ved å være oppmerksom på endringene i kroppen og syklusen, kan kvinner lettere identifisere når de har eggløsning og dermed forstå når de har de beste sjansene for å bli gravide.

Hvis du opplever problemer med å bli gravid, eller hvis du mistenker at du kan ha problemer med anovulasjon, er det viktig å søke hjelp. Fertilitet er et komplekst felt, og det er mange ressurser og behandlinger tilgjengelig for å hjelpe deg. En lege eller fertilitetsspesialist vil kunne gi deg en nøyaktig diagnose og anbefale den beste behandlingsmetoden for din situasjon.

Å forstå eggløsning kan være et verdifult verktøy for de som prøver å bli gravide. Husk at hver kvinne er unik, og det som fungerer for én, kan ikke nødvendigvis fungere for en annen. Lytt til din egen kropp, og søk profesjonell hjelp når det trengs.

Relaterte produkter