Småbarn

Hvor høyt blir barnet mitt? (Høyde-kalkulator)

Allerede før barnet ditt ble født har du kanskje fantasert over hva slags hårfarge eller øyenfarge han/hun vil få, hvordan personligheten vil bli, og kanskje også hvor høyt barnet ditt vil bli. Her kan du regne det ut i vår høydekalkulator!

Man kan dessverre (eller heldigvis?) ikke vite alt her i livet, men det er allikevel vanlig å være nysgjerrig på fremtiden til barna; hvem de vil bli, hva de vil jobbe med, hvordan de vil se ut, og også hvor høyt barnet vil bli. Det finnes flere ulike måter man kan estimere høyden på et barn. Vi har laget en kalkulator for å gjøre det enklere for deg. Det er viktig å huske på at dette er estimater, og virkeligheten kan bli annerledes. 

I denne artikkelen: 

 • Hvilke faktorer påvirker hvor høyt barnet blir?
 • Metoder for å estimere et barns høyde
 • Høyde-kalkulator
 • Hva er normal høyde? 
 • Når vil barnet mitt slutte å vokse?
 • Bør jeg være bekymret over barnets vekst?

Hvilke faktorer påvirker hvor høyt barnet blir? 

Det er flere ting som påvirker hvor høyt et barn vil bli, blant annet;

 • Kjønn: Gutter blir som regel høyere enn jenter
 • Genetiske faktorer: Høyde er til dels arvelig, og er du høy selv får du gjerne høye barn, selv om dette ikke alltid stemmer. 
 • Helse: Noen sykdommer og tilstander kan påvirke høyden til et barn. F.eks vil personer med den genetiske sykdommer Marfans Syndrom kunne bli uvanlig høye. På andre siden vil tilstander som artritt (leddgikt), cøliaki (glutenallergi), og kreft kunne påvirke barnets vekst slik at de blir lavere enn forventet. Medisiner som kortikosteroider kan også påvirke veksten. 
 • Ernæring: Ofte vil overvektige barn bli høyere, mens undervektige eller underernærte/feilernærte barn bli lavere. Dette sier imidlertid ikke alltid noe om den endelige høyden i voksen alder. 

Metoder for å estimere et barns høyde

Det finnes flere metoder for å estimere hvor høyt et barn vil bli når han eller hun blir voksen. Ingen av metodene vil kunne gi et 100% korrekt svar, men snarere et omtrentlig estimat.  Det er to metoder som brukes oftest: 

 • “Midtforeldrehøyde”-metoden: Dette er den vanligste metoden og tar utgangspunkt i foreldrenes høyde i voksen alder. Metoden går ut på å legge sammen foreldrenes høyde i cm og enten legge ved 13 cm hvis det er en gutt, eller trekke fra 13 cm hvis det er en jente. 
 • “Høyde ved ung alder”-metoden: Denne metoden er mindre vanlig og tar utgangspunkt i barnets høyde ved henholdsvis 2 år for gutter og 18 mnd for jenter. Metoden går ut på at barnets høyde blir det dobbelte av høyden ved 2 år (gutter) eller 18 mnd (jenter). Er sønnen din 92 cm ved 2 år, estimeres det da at han vil bli det dobbelte, altså 184 cm, i voksen alder. 
 • Røntgen av skjelettet: En tredje mulighet er å ta røntgen av barnets hånd og håndledd. Et slikt røntgenbilde vil kunne vise vekstplatene i barnets skjelett, og på denne måten kan legen vurdere hvor mye lenger barnet vil vokse, og dermed estimere hvor høyt det vil bli. Denne metoden brukes kun når det er strengt nødvendig. 

Høyde-kalkulator: Regn ut ditt barns fremtidige høyde her!

Høydekalkulator for barn

Hva er normal høyde? 

Vi blir stadig høyere, og gjennomsnittshøyden på norske ungdommer (17-18 åringer på sesjon) i dag ligger på rundt 181 cm for gutter og ca 167 cm for jenter. Til sammenligning var gutter i 1910 hele 10 cm kortere enn dagens ungdom. Disse tallene er gjennomsnitt, og det finnes store variasjoner både oppover og nedover. 

Når vil barnet mitt slutte å vokse? 

De fleste barn vil strekke seg mye når de kommer i puberteten. Det er store individuelle variasjoner både mellom og innad kjønnene for når man kommer i puberteten. Jenter kommer i puberteten alt fra 8 til 13 år, mens gutter er som regel litt senere og kommer i puberteten mellom 9 til 14 år. Puberteten kan vare langt ut i 17-18 års alderen.

Fordi jenter som regel kommer i puberteten før guttene, slutter de ofte å vokse tidligere, vanligvis rundt 16 årsalderen. Gutter derimot, vokser gjerne i høyden fram til 18 årsalderen. Men fordi barn kommer i puberteten til forskjellig tid, vil det også variere når de slutter å vokse. 

Bør jeg være bekymret over barnet mitt sin vekst? 

Barn vokser i rykk og napp, og det er veldig individuelt om man vokser mye tidlig, sent eller helt på gjennomsnittet. Sannsynligvis så er ditt barns vekst helt innenfor normal variasjon. Men hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke vil vokse til en normal høyde, kan du ta en prat med legen til barnet ditt. Dette bør du isåfall gjøre før barnet er ferdig med puberteten. Da kan legen se på høyden til barnet ditt i sammenheng med vekstkurven for hans eller hennes alder og kjønn. Dersom barnet ligger langt under den gjennomsnittlige vekstkurven, kan legen henvise til en spesialist. 

Tagger
Ingen tagger funnet