Baby

Tester av bilstoler

Sikkerhet i bil er svært viktig. Heldigvis blir både bilene, veiene og bilstolene sikrere og sikrere. Barnet vårt er det mest dyrebare vi har, og det er for mange veldig viktig å velge en bilstol som har høy grad av sikkerhet. Da er det fint å ha bilstoltester å ta utgangspunkt i når man skal velge bilstol til barnet sitt.

Det utføres to store bilstoltester hvert år. Den ene er ADAC/ICRT testen og den andre er Plus testen. 

ADAC/ICRT-testen er en stor europeisk barnesetetest som utføres av tyske ADAC (søsterorganisasjon til norske NAF) og ICRT (International Consumer Research & Testing). ADAC er Tysklands og Europas største forbund for bilister. ICRT (International Consumer & Research Testing) er en global samarbeidsavtale mellom over 40 forbrukerorganisasjoner dedikert til forbrukerforskning og -testing. ADAC/ICRT-testene er svært omfattende og har strengere krav til sikkerhet enn det ECE R44.04 og R129 (i-size) -regulativet har. ADAC/ICRT vurderer blant annet sikkerhet under front- og sidekollisjon, brukervennlighet og risiko for feilbruk/feilmontering, komfort og sittestilling for barnet, hvor stor plass stolen tar i bilen, skadelige og uønskede stoffer og tilpasning til barnets størrelse. I ADAC/ICRT-testen betyr jo lavere poengsum, jo bedre resultat. Poengsum mellom 0,6-1,5 er betegnet som "veldig bra", og poengsum mellom 1,6-2,5 er betegnet som "bra". Du kan se den fullstendige testen til ADAC her.

PlusTesten er en relativt stor barnesetetest som utføres av svenske VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut). Plus-testen tester kun nakkebelasningen på barnet i en frontkollisjon, og gir en PlusTest-sertifisering til de stolene som består testen. Det vil si at det ikke gis poeng eller karakterer til bilsetene. PlusTesten gir to typer sertifiseringer, en til 18 kg og en til 25 kg. Testen gjøres kun på stoler som dekker vektgruppe I og II (9-18 kg og 15-25 kg), altså småbarnsstoler. Det er kun bakovervendte bilseter som klarer kravene for å få PlusTest-sertifisering. Stoler som festes med isofix kan kun få sertifisering inntil 18 kg, mens beltefestede stoler kan få sertifisering til enten 18 eller 25 kg.

I tillegg finnes det en AMS-test som gjennomføres av Tysklands mest populære bilmagasin (Auto motor und sport). Denne testen gir resultatet anbefalt, betinget anbefalt eller ikke anbefalt. Norske NAF gjør også fra tid til annen egne bilstoltester, men da på et mye mindre utvalg enn det du finner i ADAC-testen, og sammenligningene blir dermed ikke like gode. Forbrukerrådet har laget egne oversikter over testresultater for babystoler, småbarnsstoler og beltestoler basert på ADAC/ICRT og Plus Testen, og gir sine anbefalinger på stoler med bakgrunn i dette. Foreldresiden sine oversikter over anbefalte stoler er  basert på ADAC og Forbrukerrådets anbefalinger. 

Se våre oversikter over bilstolene som er blitt best i test:


Les også vår store bilstol-guide her!