Baby

Hva trenger jeg til baby? Komplett utstyrsliste

Når du venter en baby, er det en tid full av forventning og glede. Med denne spenningen kommer også et vell av forberedelser. Hva er det egentlig du trenger for å være klar til babyens ankomst? Det kan virke overveldende, men fortvil ikke. Denne guiden er her for å hjelpe deg navigere gjennom jungelen av babyutstyr.

I denne artikkelen:

Hva er nødvendig?

Babyutstyr kan variere fra det mest grunnleggende, som bleier og klær, til mer luksuriøse artikler som en designer barnevogn. Noe utstyr er absolutt nødvendig, mens andre ting er "fine å ha". Det kan være lurt å tenke nøye gjennom hva du faktisk trenger før du handler. Hvert eneste produkt er laget for å gjøre livet ditt lettere, men noen ganger kan det være lurt å vurdere hva som er nødvendig, og hva som kan vente.

Økonomiske overveielser

Å ha en baby kan være en dyr affære, spesielt hvis du kjøper alt nytt. Men det er viktig å huske at det ikke nødvendigvis trenger å være slik. Mange gjenstander kan arves eller kjøpes brukt. Noen ting kan være smart å kjøpe nytt, mens andre gjenstander kan kjøpes brukt uten problem. Det er også verdt å merke seg at de dyreste produktene ikke alltid er de beste.

I denne artikkelen vil vi gi deg en komplett liste over alt du behøver med baby, noe er nødvendig og andre ting er fint å ha. 

Utstyrsliste

Klær

Når du skal handle klær til den kommende babyen, kan det være lett å la seg rive med. Det er imidlertid lurt å tenke praktisk ved innkjøp av klær til nyfødte. Her er noen nyttige tips og en oversiktlig utstyrsliste.

Generelle råd

  • Velg myke, behagelige klær som ikke trenger å tres over hodet.
  • Velg pustende og myke stoffer som bomull, bambus og ull. Ull er bra året rundt.
  • Nyfødte babyer vokser raskt, og det kan være lurt å starte med en basisgarderobe i størrelse 56 (og evt. noen få klær i str. 50).
  • Husk at butikkene også er åpne etter at barnet er født, så du kan se an behovet for klær etter hvert.
  • VI anbefaler å vaske klærne før bruk for å fjerne eventuelle kjemikalier og gjøre dem ekstra myke for babyens hud.
  • Ta hensyn til årstiden babyen blir født

Utstyrsliste klær

  • Sparkebukser/pysjamas: 2-4 sparkebukser med eller uten fot som også kan brukes som pysjamas. Disse bør kunne åpnes i skrittet for enklere bleieskift. Vi er f.eks fan av disse myke heldressene fra Joha som har ribbekant nederst som kan bøyes rundt foten som en sokk ved behov.
  • Bukser: 3-4 par bukser, som tights, joggebukser, sparkebukser eller strømpebukser. Bukser med fot er praktiske for å unngå at sokker faller av (til sommerbabyen er det imidlertid praktisk å kunne lufte tærne). Velg gjerne ull til vinterbabyen, og tynn bomull/bambus til sommerbabyen. 
  • Jakker/gensere: 2-3 stk, i bomull for sommer og gjerne ull for vinter. Jakker er mer praktiske for nyfødte siden de ikke må trekkes over hodet.
  • Lue: 1-2 tynne luer i bomull eller ull, og en tykkere ulllue for vinterbabyer. Hjelmlue, slik denne i tynn bomull fra Elodie, er mest praktisk på små babyer da de sitter best.
  • Sokker: Omtrent 4-6 par i bomull eller tynn ull. Et par tykkere ullsokker er også godt å ha til vinterbabyen. Vi elsker disse tynne ullsokkene fra Polarn o. Pyret som er enkle å få på foten, og som faktisk sitter godt uten å stramme.
  • Siklesmekker: 2-4 stk til å begynne med, så kan du heller kjøpe fler ved behov.
  • Votter og hals: Til vinterbabyen. Gjerne i ull.  
  • Klorevotter: Klorevotter er absolutt ikke et must, men noen nyfødte babyer har en tendens til å klor seg mye i ansiktet og det kan da være praktisk med klorevotter i bomull. Du kan også bare tre noen babysokker over hendene, det fungerer nesten like bra. 
  • Solhatt, UV-drakt og badebleie: Til sommerbabyen for å beskytte mot sol. Små babyer skal helst ikke være i direkte sollys, men det kan være vanskelig å unngå helt, og en god og beskyttende solhatt er derfor god å ha til de tilfellene babyen er i sola. Skal babyen bade er det også lurt med en UV-drakt og en badebleie. Badebleier er også genialt å ha til babysvømmingen. Det finnes både engangsbadebleier, og gjenbrukbare badebleier. Vi anbefaler gjenbrukbare som er både enklere og bedre for miljøet, som f.eks denne fra Polarn o. Pyret som kan justeres i lår ihht. babyens størrelse (meget praktisk i og med at babyer er veldig ulike), og sikrer at bleien sitter godt uten å bli for stram. Polarn o. Pyret har også praktiske UV-drakter til baby og barn
  • Hentesett: Absolutt ikke et must, men mange vil ha et ekstra fint antrekk klart for når babyen skal hjem fra sykehuset.
  • Mildt vaskemiddel: For vask av babyklærne, helst uten parfyme.
  • Oppbevaring for babyklær: En kommode eller klesskap er praktisk for å holde orden på babyklærne. Sjekk f.eks ut Leander kommode som har mulighet til å feste Leander stelletopp til slik at det blir en stellekommode.

Leander stellekommode med Leander stelletopp

Stell og Bad

Babyer trenger hyppig stell, og dette krever en rekke utstyr som kan ta opp betydelig plass. Derfor foretrekker mange å etablere en dedikert stelleplass utstyrt med et stellebord eller en stellekommode. Denne plassen kan være plassert for eksempel på badet eller i babyens rom. Hvis plass er et begrensende element, kan en stellematte på gulvet eller toppen av vaskemaskinen være et alternativ. Det er fordelaktig å ha alle nødvendigheter som bleier, kluter og liknende innen armlengdes avstand fra stelleplassen, inkludert tilgang til en vask. Dette sørger for at du alltid kan holde en hånd på babyen, samtidig som du har alt du trenger innenfor rekkevidde. Arbeidshøyden på stelleplassen bør optimalt sett være omkring 90 cm for å sikre en komfortabel og ergonomisk arbeidsstilling. For å organisere stelleutstyret på en praktisk måte, kan hyller, lommer eller oppbevaringsbokser være nyttige tillegg ved stelleplassen.

Stell:

  • Stellebord eller stellematte: Stellebord, stellekommode eller stellematte er alle gode valg for å gjøre bleieskift mer komfortable for både deg og babyen. Velg det som passer best for dine behov og plassen du har tilgjengelig. Stellebord har ofte skuffer eller hyller for praktisk oppbevaring. Det finnes mange fine varianter av stellebord og stellekommoder, sjekk f.eks ut Leander kommode med Leander stelletopp, Sebra stellekommode, eller Stokke Home kommode med Stokke Home stelletopp. En stellematte må kjøpes i tillegg til stellebordet, men kan også brukes alene, for eksempel legges på vaskemaskinen. Noen stellematter er i et materiale som bare kan tørkes av, som f.eks denne fra Leander, mens andre har avtagbare trekk som kan vaskes i maskin, som f.eks denne søte fra Petite Cherie.

Leander stellematte

  • Håndkle eller kladd til stellematte: Det er fort gjort å søle både bæsj og tiss på stellematten, og for å slippe å vaske den hele tiden kan det være praktisk å ha et par frottehåndkler eller kladder til å beskytte stellematten med. Kladder får man kjøpt på apotek
  • Bleier: Forbered deg på å trenge mange! Nyfødte kan bruke rundt 70 bleier i uken. Du kan velge mellom engangsbleier eller tøybleier, basert på din livsstil og preferanser. Det kan være vanskelig å vite på forhånd hvilken størrelse din nyfødte vil trenge, men de fleste nyfødte passer bleiene i størrelse 1. Noen bleier har våtindikator som gjør at du kan se når babyen har tisset - det er praktisk synes vi.
  • Søppelbøtte eller Bleiebøtte:  Det kommer til å bli mange bleier, og disse må kastes et sted. Det kan derfor være praktisk å ha en søppelbøtte eller en bleiebøtte i nærheten av stelleplassen. Bleiebøtter er laget på en slik måte at lukt ikke siger ut, og mange foretrekker derfor disse. Det er imidlertid ikke noe imot å bruke en vanlig søppelbøtte heller - men husk at bleier lukter raskt vondt så du bør belage deg på å skifte søppelposene hyppig. Kjøper du en bleiebøtte bør du være klar over at noen krever at man bruker spesiallagde poser som gjerne er ganske dyre, mens andre kan man bruke vanlige plastposer til. 
  • Vaskekluter: Noen vanlige vaskekluter er fint å ha for rengjøring av ansikt, hakefold m.m. Vaskekluter er også fine å ha under badestunden til å vaske babyen. 
  • Uro: En søt uro som du kan henge over stellebordet byr på underholdning når du skifter bleie.

Bading:

  • Badehåndkle: 2-3 badehåndklærEtter bad er det godt å ha et mykt håndkle å tulle babyen inn i. Det er ikke noe i veien for å bruke håndklær man allerede har, men det finnes også håndkler laget for babyer som ofte er litt mykere og tynnere i stoffet slik at det er enklere å tørke godt i alle kriker og kroker. Babyhåndkler har som regel også en praktisk hette. Sjekk for eksempel ut disse søte og myke håndklærne fra Elodie som er utrolig myke og gode mot babyens hud.
  • Badebalje: Et lite, bærbart badekar er trygt og praktisk de første månedene. Stokke Flexi Bath er veldig praktiske og populære.
  • Badeolje: Dette er mer skånsomt enn badesåpe og anbefales i starten. Badeolje fungerer også svært godt på tørre engangskluter til å vaske stumpen med, og som massasjeolje på babyen. 
  • Badetermometer: For å sjekke at temperaturen i badevannet er ok. Du kan også kjenne etter med din egen albue.
  • Badeleke: Leker kan gjøre badetid mer underholdende for babyen.

På bildet: Stokke Flexibath og Elodie babyhåndkle

Toalettsaker:

  • Salve til sår stomp: Det finnes flere ulike salver som er gode å bruke på såre stomper. Vanlig sinksalve fungerer godt, ellers vil vi også sterkt anbefale Inotyol som virkelig funger når rompa er skikkelig sår. Bepanthen er også en god salve som fungerer på alt fra såre brystvorter (hos mor), tørre lepper eller såre stumper. 
  • Babykrem: Babyens hud kan bli tørr eller irritert, og en god krem kan bidra til å lindre ubehaget.
  • Neglesaks til baby: Babyens negler vokser raskt og kan bli skarpe, så en neglesaks for babyer er nødvendig å ha. Eventuelt kan du også kjøpe en neglefil spesielt tilpasset babyer.
  • Paracet: Dette kan være lurt å ha i bakhånd i tilfelle babyen får feber. Paracet stikkpiller 60 mg anbefales barn fra 3 måneder. Barn under tre måneder bør kun få paracet etter samråd med lege. 
  • Solkrem: Små barn under 6 mnd skal ideelt sett ikke utsettes for direkte sollys, men for sommerbabyer kan det være lettere sagt enn gjort, og er barnet utsatt for sollys er det anbefalt å smøre solkrem på de områdene som er utsatt, som f.eks hender og ansikt. Vi har god erfaring med denne solkremen fra La Roche Posay med faktor 50.

På bildet: Sebra stellematte, Elodie Babyhåndkle, Nesesuger, Babysaks, Termometer, Babybørste, saltvannsdråper

Sove

En god og trygg soveplass er viktig for den nyfødte babyen, og det finnes mange måter å løse det på. Noen foreldre velger en bedside crib som kan plasseres ved siden av foreldresengen, som gjør samsoving tryggere og forenkler nattamming. Andre foretrekker å bruke en sprinkelseng fra start. For å sikre en tryggest mulig soveplass bør sengen inneholde minst mulig. Unngå kosedyr, puter, sengeslanger og sengekantbeskyttere da dette kan øke risikoen for krybbedød. 

  • Sprinkelseng: En sprinkelseng er en trygg seng for barn som kan brukes fra nyfødt alder og frem til barnet er 2-3 år. Noen sprinkelsenger har en side som kan fjernes, som gjør at den kan brukes enda lengre som en juniorseng. Sebrasengen er veldig populær da den vokser med barnet og kan brukes som sprinkelseng til babyen, som sofaseng, eller som juniorseng. Stokke Sleepi er en annen populær seng som har samme voksekonsept.
  • Bedside crib: Dette er et praktisk alternativ de første 4-6 månedene om du ønsker å samsove på en trygg måte. Den plasseres ved siden av foreldresengen, og siden kan legges ned for enkel tilgang til babyen i løpet av natten. Sjekk f.eks ut Maxi-Cosi Iora som er både praktisk og fin!
  • Madrass: Sørg for at den er fast nok for nyfødte og har passende størrelse til sengen. Det anbefales at man kjøper ny madrass og ikke arver fra eldre søsken eller andre barn. Vi har god erfaring med madrassene fra Aerosleep som skal være pustende.
  • Samsovingsmadrass: Dette er et praktisk tilbehør for de som ønsker å samsove. Det kan brukes både i en bedside crib eller alene i foreldrenes seng, og kan fullstendig erstatte en bedside crib dersom man ikke har plass eller ønsker å bruke penger på dette. Sjekk ut Easygrow samsovingsmadrass med vannavvisende bunn som gir et trygt sovemiljø for babyen. Når du ønsker å amme kan du bare brette ned den ene siden. Madrassen er også super å ha med på reise da den tar veldig liten plass sammenlagt.

Easygrow samsovingsmadrass - genial til å bruke både i bedsidecrib eller i foreldresengen. Den er også super å ha med på reise da den ikke tar noe plass sammenlagt.

  • Vugge eller kurv: Selv om det ikke er et nødvendig produkt, er det mange som synes det er hyggelig å ha babyen i en vugge eller kurv i stuen for dagsoving. Mange er også store fans av hengevugger, som f.eks Moonboon som med vuggemotor vugger babyen i søvn

En myk og god nattpose er et trygt og godt alternativ til babydyne. Easygrow (avbildet) har nattposer i flere tykkelser både til sommer og til vinter.

  • Sengetøy og laken: 2-3 av hver. Du behøver ikke sengetøy om du heller bruker sovepose.
  • Babycall: Dette lar deg holde øye med babyen din, selv når du er i et annet rom. Babycall finnes både med og uten video. Video er ofte litt dyrere, men mange foretrekker å kunne se babyen. Babycaller uten videoer er ofte trådløse og enklere å bruke på tur f.eks i vogna. Les vår test av Neonate N65 Babycall her.
  • Uro til sengen: En uro kan hjelpe med å berolige babyen og gjøre den klar for søvn.
  • Nattlampe: En svak nattlampe kan hjelpe deg med stell om natten uten å forstyrre babyens søvn. Vi har f.eks god erfaring med Zazu Zoe nattlampe som både kan brukes som nattlampe, som White-noise-maskin eller kobles til mobilen og spille ønsket musikk.
  • Tisselaken: Beskytter madrassen. Du bør velge et som er polstret, så det ikke blir klamt. Vi har god erfaring med 3D madrassbeskyttelsene til Aerosleep som både puster og beskytter madrassen mot tiss, svette og annet.
  • Bamse eller koseklut
  • White noise maskin: Mange barn sover bedre med "white noise" i bakgrunnen. Det finnes egne maskiner som genererer denne lyden, eller du kan bruke en vanlig høytaler koblet opp mot mobilen. Vi har god erfaring med Zazu Zoe nattlampe som både kan brukes som nattlampe, som White-noise-maskin eller kobles til mobilen og spille ønsket musikk.
  • Mørkleggingsgardiner: Mange barn sover best når det er helt mørkt på rommet, og noen gode mørkleggingsgardiner kan være en god investering. Om dere ønsker en midlertidig løsning elsker vi disse mørkleggingsgardinene som festes med sugekopper og kan tas med på reise og overalt.
  • Swaddle: En swaddle brukes til å pakke babyen tett og etterligner følelsen babyen hadde inne i den trange magen. Dette hjelper mange babyer å finne roen og sove lengre og bedre. 

Elodie Babynest og Elodie Babyteppe i bomullsmusselin

  • Babynest: Et babynest kan være praktisk til soving på dagtid, og gir en lun og myk soveplass til babyen. Det er lurt å velge en nest med håndtak og gjerne også en som man kan justere størrelsen/lunheten på, som disse praktiske fra Elodie. Sjekk også ut de smarte bærebagene fra Najell eller Easygrow som begge kan brukes både som nest og som bærebag i barnevognen - helt genialt spør du oss! Dette gjør at du kan ta barnet sovende ut av barnevognen uten å vekke det, og gjør det enkelt å bære det med seg hvor enn du skal. Easygrow Favn bærebag kan også brukes som leketeppe, og med lekebøylen som kan kjøpes til får du en komplett babygym - så dette er definitivt et produkt som gir mange funksjoner i en!
Najell babynest til bruk hjemme og i barnevogn
Sebra seng som vokser med barnet

Mating/Amming

De første 4-6 månedene vil babyens hovedføde være morsmelk eller morsmelkerstatning, hvoretter fast føde gradvis introduseres. For å gjøre ammingen mer komfortabel, kan det være lurt å ha en egen kurv med essensielle gjenstander som vannflaske, ammeinnlegg, snacks, lesemateriell, fjernkontroll, gulpeklut, hårbånd og leppepomade. Valget mellom amming og flaskefôring er individuelt, og enten du blir å amme eller gi morsmelkerstatning er det noen ting du bør ha for å gjøre matstunden enklere:  

Ammeutstyr:

  • Amme-BH: Hvis du ønsker å amme er en amme-bh et must. Vi anbefaler minst 2-3 amme-BHer, ideelt sett uten spiler da dette kan føre til tette melkeganger. Vi anbefaler varmt amme-BH-ene fra Boob som er like fine både til amming og når du er ferdig å amme. De er i tillegg supermyke og behagelige på, og relativt elastiske i koppen slik at de passer bryster som varierer noe i størrelse (noe ammende bryster gjør!). Vi opplever også at de holder fasongen og støtten etter lengre tids bruk, sammenlignet med andre lignende amme-bher.  
Boob amme-bh og gravidtruse som passer like godt under som etter graviditet.
  • Amme-innlegg:  Ammeinnlegg beskytter klærne mot lekkasje og holder samtidig brystene tørre og varme, noe som forebygger brystbetennelse. Ammeinnlegg finnes både som gjenbrukbare og som engangsinnlegg. Vi anbefaler deg å kjøpe inn litt av hver, og se an behovet (noen lekker mer enn andre). Av engangsinnlegg anbefaler vi disse fra Avent, som er svært tynne og behagelige med god absorberingsevne. Det holder å kjøpe en pakke i starten og se hvor mye du får bruk for. Av gjenbrukbare amme-innlegg anbefaler vi å kjøpe noen i ull som er behagelige og myke mot brystknoppen. Vi i Foreldresiden er ekstra glad i disse myke ammeinnleggene i merinoull fra Boob/Imse som er tynne og diskret i behagelig, myk og varm merinoull. Du kan kjøpe inn 2-4 par og se an behovet etterhvert. 
Boob varmende og tøff pilegenser med skjulte ammeåpninger i hver side.
Gravid- og ammepute fra Najell som både fungerer som en gravidpute med svært god støtte, samt at den kan brukes som ammepute; enten slik den er eller ved å ta ut en av putene inni slik at du får to mindre ammeputer.

  • Vannflaske: Man blir også ofte tørst når man ammer og da er det lurt med en vannflaske lett tilgjengelig.
  • Krem for såre brystvorter: Det er vanlig med noe sårhet og ubehag når man begynner å amme. Et godt sugetak hos barnet er viktig for å forhindre såre brystvorter, men når man først er blitt sår er en god krem kjærkommen. Vi anbefaler Multimam krem og Multimam kompresser som lindrer svært godt. Medela Purelan krem og Bepanthen er også effektive kremer med flere bruksområder. 
  • Amme-stol: En komfortabel lenestol til ammestunden kan være fin å ha på barnerommet dersom man har plass. 
Amme-bh fra Boob

Pumpeutstyr:

  • Brystpumpe: Ikke alle behøver eller ønsker å bruke en brystpumpe, så du kan vente med å kjøpe dette til etter babyen har kommet. Ved behov får man låne dette på sykehuset de dagene man er der. Om du planlegger å amme er en brystpumpe er praktisk å ha om du ønsker å gi noe brystmelk på flaske/gi andre mulighet for å mate babyen, om du skal være borte fra baby og behøver å pumpe ut overflødig melk og om du har behov for å opprettholde eller øke melkeprpduksjonen. Elvie sin trådløse bryspumpe er genial om du skal pumpe mye og ønsker å ha hendene fri da pumping tar mye tid.
  • Melkoppbevaringsposer/kopper: Hvis du pumper, er disse posene praktiske for å oppbevare og fryse morsmelk.
  • Melkeoppsamler: For noen kan en melkeoppsamler være nyttig dersom man har veldig mye melk som kommer fra motsatt bryst av det man ammer med. Dette er noe du kan se an behovet for. 

Flaskematingsutstyr

  • Tåteflasker: Selv om du planlegger å amme, kan det være nyttig å ha noen flasker for bruk av pumpet melk eller morsmelkerstatning. 1-2 tåteflasker er fint å ha som utgangspunkt, kjøp flere ved behov, og 8-10 om du planlegger å flaskemate/gi barnet morsmelkerstatning. Om du ønsker å amme bør du vente med å introdusere flaske til ammingen er godt etablert, og benytte deg av langsom flaskemating (les mer om det hos Ammehjelpen her). Ved kombinert amming og flaskemating anbefaler vi disse flaskene fra Avent som skal være mest mulig likt amming. Ved flaskemating anbefaler vi disse flaskene fra Elodie i glass som ikke slites, tar til seg farge eller lukt, og er mye enklere å rengjøre og sterilisere enn plastflasker. Flaskene er anti-kolikk.
  • Flaskevarmer: Praktisk for å varme opp melk raskt og enkelt, uten å miste næringsstoffene i melken. Vanlig vannbad i en gryte fungerer også fint. 
  • Termos: Praktisk for å holde vannet varmt til å lage en flaske morsmelkerstatning når du er på farten.

Annet

  • Smokk: Mange finner smokken nyttig for å roe babyen. Vent med å introdusere smokken til ammingen er godt etablert for å unngå forvirring. Det varierer fra baby til baby hva slags smokk de foretrekker, sjekk ut Bibs try-it boks som har 4 ulike smokker for å kunne finne den barnet foretrekker.
  • Gulpekluter: 4-8 stk. Praktiske å ha til mange ulike ting, inkludert ved amming og mating. 
  • Høystol: En høytstol er fin å ha allerede fra babyen er nyfødt med nyfødtinnlegg og er et praktisk sted å ha babyen når resten av familien spiser, og etterhvert når babyen selv skal få smaksprøver. Mange høystoler på markedet i dag er laget slik at de kan brukes helt fra nyfødt alder frem til voksen, som f.eks den velkjente Tripp trapp stolen fra Stokke
  • Utstyr til spisestunden: Babyskjeer, tallerkener og smekke behøver du til når du skal begynne å introdusere fast føde ved 4-6 måneders alder. En blender kan også være praktisk å ha til å lage hjemmelaget babymat. 
Boob hettegenser med amme-åpning
Boob jumpsuit til både graviditet og amming

Transport og Reise

Med baby i hus er det en del utstyr man behøver når man skal ut på tur, enten det er barnevogn til trilletur, bilsete til biltur eller bæresele for kortere turer enten ute eller hjemme. Under er utstyr vi mener kommer godt med i baby- og småbarnsfasen. 

Til bilturen:

  • Bilstolpose: Kan være praktisk å bruke i bilstolen om vinteren. Særlig hvis dere har en bil som ikke varmes opp umiddelbart eller dere også skal bruke bilstolen festet på vognen til kortere turer ute. Sjekk f.eks ut Easygrow Ferd Mini til vinterbruk, og Easygrow Lyng bilstolpose til bruk på vår og høst. Begge posene har universal borrelåsåpning i rygg som gjør at de passer alle bilstoler og barnevogner, og at de raskt kan flyttes mellom bilstol og vogn - noe som gjør at du kun behøver én pose.
  • Baksetespeil: Praktisk for å kunne se babyen når dere kjører.

Til trilleturen: 

  • Liten dyne: Et alternativ til vognpose de første 6 månedene. 
  • Lammeskinn: Varmt og komfortabelt i bunnen av vognen på vinteren, særlig om du ikke bruker vognpose men dyne. Lammeskinnet fra Easygrow er praktisk da det både kan brukes i liggedel og i sittedel med hull til seler. Du kan også bruke et ullpledd nederst i vogna om vinteren.
  • Helseteppe eller tynt pledd: Et tynt ull- eller bomullsteppe kan være praktisk å ha i vognen både sommer og vinter.
  • Regntrekk til vogn: Beskytter babyen og vognen mot regn- og snøvær. Easygrow har smarte universal-regntrekk som passer både sittedel og liggedel og har en smart skjerm som beskytter mot regnet ekstra godt.
  • Myggnett: Beskytter babyen mot insekter og andre dyr når den sover i vognen på sommerhalvåret. Vi elsker UV-nettet fra Easygrow som i tillegg til å beskytte mot mygg og innsekter, også beskytter mot sola og skadelige UV-stråler, i tillegg til at sølvfargen ikke tiltrekker seg varmen fra solen og man unngår overoppheting! Easygrow har også vanlige universalmyggnett både til enkeltvogn og tvillingvogn, som skiller seg fra andre på markedet ved at de også har store reflekser på. Begge innsektsnettene fra Easygrow kommer i en smart integrert oppbevaringslomme som gjør det enkelt å oppbevare i vognen når det ikke er i bruk.

UV-nett fra Easygrow som reflekterer varmen og beskytter mot UV-stråler og innsekter
  • Solskjerming til vogn: Kan være en parasoll, solseil eller solskjerm. Gir skygge og beskyttelse mot solen på varme dager eller når babyen skal sove. Parasoller er ofte veldig fine og er praktiske i den forstand at de kan justeres etter hvor solen er. De tar imidlertid ofte mye plass når man er ute og triller. Solskjerm er derfor et bedre valg, som tar minimalt med plass, men som beskytter godt mot solen og justeres enkelt etter hvor solen er. Vi anbefaler den universale solkjermen fra Easygrow som passer både sittedel og liggedel, og som gir meget god solskjerming som i tillegg er lett å justere/tilpasse. Et solseil er også et godt alternativ, men som dekker mye og fungerer best når barnet skal sove og ikke ønsker å se ut. Solseil kan ikke justeres på samme måte som en solskjerm.
Easygrow Universal solskjerm som passer både til sittedel og liggedel
  • Organizer: Organizer er en slags liten stelleveske som er meget praktisk å ha hengende på styret av vognen til det viktigste utstyret. 
  • Vognkrok: Vognkroker er geniale både for å feste stellevesken eller organizeren til styret på vognen, og til å f.eks feste bæreposer eller annet ved behov. Noen stellevesker og organizere har vognkroker inkludert, andre ikke. Sjekk ut Easygrow Stor vognkrok som er ideell til å feste større og tyngre ting slik som handleposer og lignende, eller Easygrow Små vognkroker som kommer i par, og er perfekt til å feste organizer eller stellevesken.
Easygrow stor vognkrok som er ideell til å feste større og tyngre ting slik som handleposer og lignende
  • Vognleke: Dekorativt og underholdende for barnet.
  • Reflekser: Forbedrer synligheten i mørket. Det finnes flere ulike varianter, f.eks klistremerker du kan klistre på vognen eller bånd du kan trekke rundt vognen. Vi anbefaler særlig refleksbåndet fra Easygrow da det er det største vi har vært borti, og du er garantert synlig i mørket med denne. Det er lett å montere på både liggedel og sittedel, og like lett å ta av igjen.
  • Bærebag: En bærebag er ikke obligatorisk, men et utrolig smart og praktisk tilbehør mange foreldre setter stor pris på i hverdagen. Najell og Easygrow har begge multifunksjonelle bærebagger/babynests som kan brukes både i barnevognen og hjemme som et babynest. Har du det i barnevognen gjør det det utrolig mye enklere å ta med seg barnet uten å måtte bære med seg hele vognbaggen eller måtte vekke barnet ved å ta det opp. Dette er genialt både på cafe, besøk på helsestasjon eller om du bor i leilighet og må gå opp mange etasjer. Easygrow Favn bærebag kan også brukes som leketeppe, og med lekebøylen som kan kjøpes til får du en komplett babygym - så dette er definitivt et produkt som gir mange funksjoner i en!
  • Lufteinnlegg: Et lufteinnlegg eller air-inlay er heller ikke noe du må ha, men er noe som kan betydelig øke komforten til barnet på varme sommerdager. Et air inlay, eller lufteinnlegg, legges i bunnen av bærebaggen eller festes i setet på barnevognen, og sikrer et komfortabelt og luftig miljø for barnet. Noen barnevognsprodusenter har egne lufteinnlegg, mens Easygrow produserer universelle Air Inlays som passer de fleste vogner og kommer i mange fine farger.  
Easygrow Air Inlay passer de fleste barnevogner og er perfekt på varme sommerdager
  • Minimizer: Minimizer er et genialt produkt fra Easygrow som er særlig praktisk når barnet går fra liggedel til sittedel. Ved 6 måneders alder kan en sittedel være litt stor og oppleves ustabil for det lille barnet. Da vil en minimizer kunne gi mye bedre støtte til hode, nakke og kropp, og således bidra til bedre komfort for barnet. En minimizer kan også brukes i bagdelen for å gjøre det lunere for babyen - mange babyer foretrekker et lunt og litt trangt miljø etter å ha vært inne i den trange magen i 9 måneder.
  • Håndmuffer: Håndmuffer til barnevogn er et genialt konsept synes vi. Disse festes på styret på vognen og holder hendene varme på trilletur. Håndmuffer er mye enklere enn votter og hansker, da du slipper å måtte ta vottene av og på når du har behov for det, men kan være litt kaldere på de kaldeste dagene da de ikke sitter like tett på hendene. Easygrow har gode vindtette og vanntette håndmuffer som matcher vognposene deres.
Easygrow Håndmuffer er perfekte på kalde høst, vinter og vårdager.

Annet:

  • Stelleveske: Bør ha plass til  alt du trenger for bleieskift på farten, samt ekstra klær, smokker og mat. Det finnes både stellevesker og stellesekker, så velg en som er praktisk og som passer deres livsstil og stil. 
  • Stellematte:  Noen stellevesker har stellematte inkludert. Hvis ikke er dette noe som er lurt å kjøpe da det er veldig nyttig ved bleieskift på farten. Vi anbefaler de geniale portable stellemattene fra Elodie som har flere smarte lommer til bleier, salver osv, samt et avtagbart laken for enkel rengjøring.
Cybex Priam - med liggedel godkjent for soving over natt - perfekt som reiseseng

Lek og læring

Allerede fra tidlig av vil babyer sette pris på å bli lekt med. Små barn liker ting med sterke kontraster, interessante lyder og ulike teksturer de kan føle på. Babyer bør også fra tidlig av øve på å ligge på magen og holde hodet. 

  • Lekegrind: En lekegrind er praktisk både for å holde babyen på ett sted, men også for å begrense tilgangen fra eldre søsken eller kjæledyr. I tillegg gir det deg et naturlig sted å samle alle leker. Hvis du planlegger å bruke lekegrinden fra spedbarnsalderen, vil en justerbar bunn være fordelaktig. 
  • Vippestol: En vippestol er lett å flytte rundt i huset og kan være utrolig praktisk i situasjoner som når du trenger en dusj eller skal gjøre husarbeid. Babyen kan sitte i vippestolen og se på omgivelsene. Den kan også være nyttig når babyen begynner å smake på mat og babygrøt. Det anbefales imidlertid ikke at små babyer sitter for lenge i vippestol.
  • Babygym: En god babygym kan holde babyen underholdt lenge. La babyen ligge under babygymen og utforske leker med forskjellige farger, mønstre og teksturer. En babygym som også kan brukes når babyen ligger på magen, er et pluss.
  • Lekematte: En lekematte er en perfekt kombinasjon med en babygym, og gir babyen et trygt sted å ligge, utforske og leke. Det anbefales at babyen tilbringer tid på gulvet hver dag, delvis på magen, for å styrke utviklingen. En myk babymatte er perfekt for dette formålet.  Om du er fan av produkter med flere funksjoner anbefaler vi å sjekke ut Easygrow Favn, en bærebag som kan brukes i barnevogn, men som også kan brettes ut til et leketeppe, og med lekebøylen som kan kjøpes til får du en komplett babygym.
  • Babyleker: Velg leker som er trygge og passer for babyens alder og utviklingsnivå. For de minste babyene er musikalske leker, tannleker, rangler og myke bøker med høy kontrast gode valg.

Babysikringsutstyr

Selv om den nyfødte ikke vil bevege seg selvstendig rundt før om en stund, vil baby-sikringsutstyr være en nødvendighet for de aller fleste barnefamilier etter hvert. 

  • Hjørnebeskyttere: Disse brukes til å feste på skarpe hjørner av bord og møbler for å unngå skader.
  • Skap- og skuffelåser: Disse forhindrer barnet i å åpne skap og skuffer, og dermed få tilgang til ting de ikke bør ha i hendene.
  • Trappegrind: Trappegrinder forhindrer barnet i å klatre i trapper, og reduserer risikoen for fall.
  • Stikkontakt-beskyttere: Dette er nødvendig på eldre stikkontakter og sikrer at barnet ikke får elektrisk støt hvis det skulle stikke noe inn i stikkontakten.
  • Peisgrind: Dette er for å forhindre at barnet går for nær peisen og risikerer å brenne seg.
  • Toalettlås: En toalettlås forhindrer at barnet åpner toalettlokket og putter ting der de ikke hører hjemme.

Bøker, lydbøker og podcaster

Når man forbereder seg på å bli foreldre for første gang kan det være både koselig og lærerikt å lese den første tiden med barn. I permisjon på trilleturer er også lydbøker og gode podcaster kjærkomment. Det finnes mange gode bøker og podcaster der ute, og under har vi noen forslag;

Bøker om barn og småbarnsfasen:

  • “Mamma for første gang” av Gro Nylander: En fin, lettlest og informativ bok om alt du må vite før du blir mamma for første gang. Boken tar for seg fødsel og barnets første seks måneder, og inkluderer alt fra barnestell til amming med mer. Denne er kjempefin som oppslagsverk både under graviditet og etter fødsel. Boken kan kjøpes i fysisk form hos blant annet Norli, eller så kan du også finne den som lydbok hos Nextory eller hos Storytel

Podcaster: 

  • “Fødselspodden” med Tuva Fellmann: I denne podcasten gir Tuva Fellmann deg, gjennom intervjuer med ulike fødekvinner, både fine, morsomme og vonde fødselshistorier. Her får du hele spekteret pakket inn i et sjarmerende og folkelig format. 
  • “Jordmorpodden”: En podkast for gravide, fødende og nybakte foreldre, med jordmødrene Janicke og Jenny. Episodene er både med og uten gjester, og innneholder alt fra faglige diskusjoner, erfaringer, råd og opplevelser om graviditet, fødsel og barseltid. 
  • “Foreldrerådet” med Thea Klingenberg: En fantastisk sjarmerende, underholdende og lærerik podcast med Thea Klingenberg som tar for seg alt mulig slags ulike temaer knyttet til foreldrelivet. Hver episode har et eget tema og intervju med relevante fagpersoner. Vi anbefaler deg å se igjennom de ulike episodene og plukke ut det som er interessant for deg - det finnes episoder om alt fra fødsel, abort, ADHD, sko til barn med mere. Det er vel nesten ikke et tema Thea ikke har tatt for seg i denne podcasten.
  • “Foreldrekoden” med Hedvig Montgomery: Foreldrekoden er en lærerik podcast med Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery som tar for seg temaer rundt barneoppdragelse. 
  • “Mamma Jobber” med Mira Khan: Denne podcasten tar for seg intervjuer med nye jobbende mammaer hver uke, og gir et fint innblikk i hverdagslivet til ulike kjente mammaer og hvordan de håndterer jobb og mammalivet. 
  • “Unntakstilstand” med Cecilie Ramona Kåss Furuseth: En sjarmerende podcast der Cecilie Ramona Kåss Furuseth sammen med kjente gjester og eksperter deler erfaringer fra småbarnslivet og gir gode råd til nybakte foreldre.  

Noen avsluttende ord

Å bli forelder er en fantastisk og givende opplevelse, men det kan også være overveldende, spesielt når det kommer til å kjøpe riktig utstyr for den nye ankomsten. Vi håper at denne detaljerte utstyrslisten har gitt deg en bedre forståelse av hva du kan trenge og hvordan du best kan forberede deg på ditt nye familiemedlems ankomst.

Det er viktig å huske at hver familie og hver baby er unik. Noen babyer vil kanskje foretrekke en type smokk, mens andre kanskje ikke vil ha en i det hele tatt. Noen foreldre vil kanskje oppdage at en bestemt type barnevogn passer deres livsstil bedre enn en annen. Lytt til dine instinkter, og vær fleksibel. Det som fungerer for en baby, fungerer kanskje ikke for en annen.

Husk at det ikke er et kappløp om å kjøpe alt med en gang. Du kan begynne med det mest essensielle, og legge til mer etter hvert som babyen vokser og utvikler seg. Det er også mange miljøvennlige alternativer tilgjengelige, fra stoffbleier til gjenbrukbare våtservietter, noe som kan bidra til å redusere den miljømessige belastningen.

Det er også viktig å merke seg at det å ha en baby ikke trenger å være en økonomisk belastning. Mange av gjenstandene på denne listen kan arves fra venner eller familiemedlemmer, kjøpes brukt, eller til og med lånes. Husk at de dyreste alternativene ikke alltid er de beste. Mange ganger er kvalitet og brukervennlighet mye viktigere enn prislappen.

Til slutt; husk at det mest verdifulle du kan gi babyen din, ikke er en masse utstyr, men din kjærlighet, omsorg og din tid.

Vi ønsker deg alt det beste i denne spennende nye fasen av livet ditt. Lykke til!