Småbarn

Komplett utstyrsguide: Dette trenger du til barnehagestart (klær, utstyr, størrelsesguide, gratis sjekkliste))

Noen gleder seg og andre gruer seg til den store dagen da poden skal begynne i barnehagen. Plutselig er det ikke lenger du som har ansvar for arvingen store deler av dagen. Og hva behøver lille mini egentlig når han er der? Man vil jo nødig at han skal fryse, være sulten eller mangle noe! For å gjøre det enklere for deg har vi samlet alt du behøver å vite om klær og utstyr, samt vårt beste tips for å kjøpe klær i riktig størrelse til riktig sesong!

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Mimmis og Jollyroom)

Det kan være veldig vanskelig å vite hva man behøver når man har barnehagebarn for første gang. Noen barnehager er så flinke at de sender ut utstyrslister, andre gjør ikke det. Hør med barnehagen deres om de har noen tips om dere ikke har fått det allerede. Det er nemlig litt ulikt fra barnehage til barnehage hva du behøver. Noen steder serveres alle måltider, andre steder må man ha med niste. Noen steder sover barna i egen vogn utendørs, andre steder sover de på madrasser inne. Dette påvirker naturlig nok litt av hva du behøver å ha med til barnet, men barnet behøver stort sett det samme typer klærne til ute og innelek, uansett hvilken barnehage han eller hun begynner i.

Under har vi laget en komplett oversikt over alt du behøver til barnet. Vi røper også et hett tips for hvordan man kan forutse barnets størrelse fram i tid for å kjøpe rett størrelse til rett sesong. Du har også mulighet til å laste ned vår gratis sjekkliste slik at du ikke glemmer noe!

Det kan være praktisk å ha en del av utstyret og klærne permanent i barnehagen slik at du ikke behøver å ta med alt hver dag. Dette gjelder f.eks yttertøy, tøfler og stellesaker. Mange har derfor to sett med regntøy, vinterdress, støvler og sko, for å kunne ha ett sett i barnehagen og ett sett hjemme.


Vogn og soveklær (om barnet sover ute):

 • Sovevogn: Sjekk med barnehagen du har fått plass hvordan de gjør det med sovingen. I noen barnehager må man ha egen vogn, i andre barnehager har de egne vogner. I noen barnehager kan man la vognene stå der hele tiden, mens andre krever at du tar med vogna hjem hver dag. Hvis du bor i gangavstand til barnehagen er det greit å bare bruke vogna du allerede har. Men dersom dere kjører bil til barnehagen kan det være praktisk å ha en egen vogn stående i barnehagen.
 • Vognpose høst/vår: Det finnes mange ulike vognposer på markedet. Høst/vår-posene fra Voksi (Sky Light) og Easygrow (LITE+) er spesielt populære fordi de har forlengerdel slik at de kan brukes i lang, lang tid. Men det finnes også mange andre alternativer, sjekk utvalget hos jollyroom her.
 • Vognpose vinter/dyne: I likhet med høst/vår-poser, finnes det mange ulike vinterposer. Foreldresiden kan varmt anbefale posene fra både Voksi (Voksi active) og Easygrow (Easygrow nature, Easygrow Norse, eller Easygrow Hygge). Alle har 70% dun eller mer og holder garantert barnet varmt i vinterkulden. I er alle posene vanntette med en vannsøyle på 3000 mm for Easygrow-posene, mens Voksi active posen har hele 8000 mm vannsøyle og er perfekt for den aktive familien! Alle posene fra Easygrow og Voksi har i tillegg forlengerdel slik at du kan ha posen lenge. Se hele utvalget av vognposer hos babyshop og jollyroom.
 • Regntrekk: De fleste vogner har et eget regntrekk som passer til den spesifikke vognen, men det finnes også universal-regntrekk som ofte er endel billigere. Sjekk for eksempel ut regntrekkene fra Tinkafu eller dette lommebok-vennlige trekket fra Kaxholmen som passer både sitte og liggedel.
 • Myggnetting: Det samme gjelder for myggnetting som for regntrekk. På Jollyroom finner du universal-insektsnett til bare 29 kroner!
 • Gode klær til å sove i: F.eks en heldress i ull eller fleece om barnet sover ute, noen myke og gode votter og lue - gjerne i ull. Tykke ullsokker er også godt å ha om man sover ute.

Stelleutstyr:

 • Bleier
 • Sinksalve/bleiesalve: Det finnes mange gode salver på markedet, og helt vanlig sinksalve fra matbutikken er i de fleste tilfeller mer enn godt nok. Ved veldig sår stump er inotyol rene mirakelkremen, du får den på apoteket.
 • Kuldekrem: En kuldekrem beskytter den sarte huden til barnet i kulden. Denne Universalkremen fra Dr. Greve fungerer fint som kuldekrem og er i tillegg svanemerket slik at man kan være sikker på at den er helt trygg å bruke på de små.
 • Solkrem: Velg gjerne en svanemerket solkrem slik som denne fra Dermica, så vet du at kremen er trygg og fri for uønskede stoffer.

Ting og tang:

 • Drikkeflaske: Mange barnehager krever at barnet har med ren drikkeflaske hver dag. Det kan derfor være lurt å velge en som er enkel å vaske, og som barnet liker å drikke av. Vi synes drikkeflaskene fra Liewood er så søte, og de kan brukes både til kald og varm drikke, og er enkle for barnet å drikke av. Sjekk også ut det store utvalget hos Jollyroom.
 • Matboks: Dersom ikke alle måltider serveres av barnehagen, behøver barnet en matboks. De kan være lurt å velge en med ulike rom til forskjellig mat, som f.eks disse søte fra Liewood.
 • Barnehagesekk: Kan være fin å ha til å ha blant annet matboks og klesskift i, men er ikke nødvendigvis et must i starten. Etterhvert vil sekken kunne brukes til utflukter med barnehagen, og det kan derfor være lurt å tenke igjennom om man ønsker en søt sekk eller en praktisk sekk som er god for barnet å bære.
 • Trøste-gjenstand: Bamse, smokk eller koseklut som gir barnet trygghet. Spesielt viktig ved barnehagestart.
 • Merkelapper/merketusj: trengs ikke å taes med i barnehagen, men veldig lurt å ha hjemme til å merke alle klær og gjenstander som brukes i barnehagen. Det finnes mange ulike leverandører, sjekk for eksempel ut Askeladden navnelapper, MerkMini, NordicPrint, eller Lappeliten.

Inneklær (2 ekstra skift)

I barnehagen er det lurt med praktiske klær som det ikke er så farlig med. Det er fort gjort at klær blir tilgriset av skitt og gjørme, mat eller bæsj, og barnehagen har sannsynligvis ikke mulighet til å vaske klærne. Da blir gjerne flekkene liggende en stund og kan være vanskelig å få av senere. Det er derfor lurt å ikke ha de fineste og dyreste klærne i barnehagen :) Ull og fleece er helt topp om vinteren, og det kan også være fint med flere lag slik at de barnehageansatte kan tilpasse klesmengden etter aktivitet og temperatur. Det finnes mange nettbutikker der du kan få kjøpt barneklær til en relativt billig penge, sjekk ut f.eks Jollyroom.no som har alt mellom himmel og jord til baby og barn. Lindex, H&M og Kappahl har også mye fint til en overkommelig pris. Babyshop har både dyre og billigere merker, og har mye fint tilbehør som f.eks sekker og sko. Sjekk også ut om det er noe du kan kjøpe brukt eller arve!

 • Tøfler/innesko/sklisokker
 • Sokker/ Strømpebukser
 • Gensere/bodyer
 • Bukser
 • Shortser (sommer)
 • T-skjorter (sommer)

Uteklær:

 • Regntøy (regnbukse og regnjakke): PS: Se til at jakken du kjøper har avtagbar hette som er festet med knapper. Dette fordi fast hette og snorer kan være farlig for barnet om det blir hengende fast i noe. Regntøy er fint å ha hele året rundt. Mange foretrekker å ha et sett PU-regntøy som er 100% vanntett til de aller våteste dagene, og skalltøy som er mer komfortabelt (mykere og puster bedre, men ikke 100% vanntett) ellers. Et PU-regnsett behøver ikke være dyrt. Sjekk f.eks ut de svært rimelige og ikke minst fine regnsettene fra CeLaVi i resirkulert plast og med avtagbar hette (knapper) som finnes både som todelt sett og dress. Foreldresiden har gode erfaringer med disse regnsettene! Lindex har også mye kult regntøy. Når det gjelder skalltøy synes vi i Foreldresiden at Kuling har mye fint og funksjonelt skalltøy med høy vannsøyle, er du villig til å gå litt opp i pris har Wheat veldig mye fint og mykt tøy som er godt for barnet å bevege seg i. Vannsøyle på over 15000 mm regnes som vanntett, men skalltøy vil uansett ikke være 100% tett slik et PU-regntøy vil være. Hvis barnet f.eks sitter i en sølepytt vil han før eller siden bli våt i en skallbukse, mens en PU-bukse ikke er gjennomtrengelig.
 • Gummistøvler (evt. regnsokker til de minste barna som kryper) (heleåret) . Sjekk for eksempel ut disse søte gummistøvlene fra CeLaVi som har lavt skaft og gjør det enklere for barnet å bevege seg og leke i. Lindex har også søte og billige gummistøvler - perfekt til barnehagen! Jollyroom har også et stort utvalg forede gummistøvler for de kaldere dagene.
 • Regnvotter (hele året): Regnvotter er genialt, og du burde egentlig kjøpe et par til deg selv også (funker gull både på lange trilleturer og til lek med poden i regnet)! Du finner regnvotter flere steder, blant annet hos Lindex. I tillegg har både Jollyroom og Babyshop et stort utvalg i alle prisklasse.
 • Sydvest (hele året): En sydvest er lur å ha fordi den fører regnet bort fra ansiktet og halsen til barnet. Sjekk ut alle de kule sydvestene de har hos Babyshop og Jollyroom!
 • Ull- eller fleecetøy (vår, høst og vinter): Gjerne heldress som er perfekt både til innendørs lek og som mellomlag under utedressen. Babyshop har et stor utvalg fine og deilige fleecedresser, vi i Foreldresiden er spesielt glad i denne fleecedressen fra Kuling som er både fin, myk og varm. Er du ute etter et skikkelig kupp kan denne fleecedressen fra Nordbjørn være et godt kjøp.
 • Tynne ullsokker (vår og høst): Sjekk for eksempel ut disse ullsokkene fra Joha som i tillegg har antiskli på sålen - helt perfekt for små barnehagebarn som lærer seg å gå.
 • Tynn lue, eks. bomullslue (vår og høst): Vi i Foreldresiden sverger til denne balaclavaen fra Joha som er i tynn merinoull med et mykt lag bambus på innsiden. Perfekt for sensitive barn som ikke vil ha ull rett mot huden, og tykkelsen er perfekt for overgangene vår og høst.
 • Tynne votter eller vanter (vår og høst): For eksempel disse søte i fleece fra Lindex.
 • Tynn hals (vår og høst): Skjerf er upraktisk på små barn, men en tynn hals, gjerne i ull, er praktisk og holder poden varm. Babyshop har et stort utvalg halser til barn, vi i Foreldresiden er spesielt glad i denne halsen i myk ull fra Kuling.
 • Tynn vindjakke (vår og høst): Kjøp gjerne en skalljakke, da disse både beskytter mot vind og regn, og dermed har et langt større bruksområde enn en ren vindjakke. Både Babyshop og Jollyroom har et stort utvalg skalljakker, vi i Foreldresiden liker spesielt godt jakkene fra Kuling som er funksjonelle og fine, med en høy vannsøyle (15 000 mm) til relativt lav pris.
 • Tynn parkdress/dress uten for (vår og høst): Det er fristende å kjøpe noe litt for stort slik at barnet kan ha det lenge, spesielt når det gjelder yttertøy som er ganske dyrt. Men kjøper du for stor dress vil det være vanskelig for barnet å bevege seg ordentlig. Det er derfor lurt å kjøpe rett størrelse - men kjøp gjerne på salg, brukt eller arv fra eldre søsken! Det kan være lurt å også velge en skalldress som tynn parkdress da disse er vanntette (til en viss grad - sjekk vannsøylen på produktet du vurderer >15 000 mm regnes som vanntett) og samtidig puster. Babyshop har et stort utvalg fine skalldresser i mange ulike prisklasser, og igjen synes vi i Foreldresiden at Kuling har fint og funksjonelt skalltøy med høy vannsøyle til en relativt god pris.
 • Joggesko (vår og høst): Ikke kjøp for store eller for små sko, skoene bør være 1-1,5 cm lengre enn foten. Det er også praktisk med sko med borrelås slik at det er enklere både for deg og for barnet å ta på skoen. Første gang man skal kjøpe sko, kan det være lurt å prøve skoen i en fysisk butikk før man kjøper den. Eventuelt kan man bestille flere sko på nett og prøve de hjemme og levere tilbake de som ikke passet. Både Jollyroom og Babyshop har et stort utvalg av sko til barn.
 • Overgangssko (vår og høst): Til overgangssko er det lurt å kjøpe noen med gore-tex, reima-tec eller et annet vannavstøtende materiale.
 • Tykke Votter (vinter): Kjøp gjerne i gore-tex eller annet vanntett materiale og flere par. Det er også praktisk med de vottene som har glidelås som kan åpnes hele veien, da disse er lettere å ta på små hender. Sjekk også at vottene er myke og gode for barnet å bevege hendene sine i.
 • Tykk lue (vinter): For eksempel en tykk Balaclava (finlandshette) i ull. Balaclava er praktisk fordi de sitter godt på og dekker både hodet, ørene og samtidig halsen slik at man ikke behøver en hals i tillegg. Sjekk for eksempel ut de nydelige og myke balaclavaene fra Lillelam i merinoull.
 • Tykk Hals (vinter): Skjerf er upraktisk til små barn. Kjøper du en tykk balaclava som nevnt i punktet over behøver du ikke en tykk hals i tillegg. Har du derimot en vanlig lue til barnet, er det helt nødvendig med en hals i tillegg. Det finnes mange gode halser både i ull og i fleece. Fleece kan være et godt alternativ om barnet ditt synes ull klør.
 • Ullsokker (vinter): Hjemmestrikkede ullsokker er det aller beste - tykke, gode og varmende.
 • Vinterdress: det er fristende å kjøpe noe litt for stort slik at barnet kan ha det lenge, spesielt når det gjelder yttertøy som er ganske dyrt. Men kjøper du for stor dress vil det være vanskelig for barnet å bevege seg ordentlig. Det er derfor lurt å kjøpe rett størrelse - men kjøp gjerne brukt eller arv fra eldre søsken! Sjekk at dressen du vurderer er i et vannavvisende materiale som f.eks gore-tex eller reima-tec.
 • Varme vintersko eller vinterstøvler (vinter): Her finnes det mange alternativer, og det er lurt å velge sko som tåler å bli våte, f.eks type cherrox eller sko med gore-tex. Jollyroom og Babyshop har et stort utvalg vintersko til barn.
 • Badebleier (sommer): Det finnes både engangs-badebleier du kan få kjøpt på matbutikken og apoteket, og tette badebleier i stoff som kan brukes igjen og igjen.
 • Solhatt eller caps (sommer): I dette segmentet finnes det også mye forskjellig, og caps er unektelig veldig kult. Vi anbefaler allikevel å gå for en god solhatt med SPF 50, stor skjerm og dekkende tøystykke over nakken. Da er barnet godt beskyttet mot skadelige UV-stråler. For eksempel en slik som denne fra Liewood.
 • Lette sko eller sandaler (sommer): Vi synes Babyshop har utrolig mange fine sandaler, men for litt mer hverdagslige og sporty varianter som passer aller best i barnehagen bør du sjekke ut utvalget hos Jollyroom.
 • Solbriller (sommer): Her er det lett å falle for fristelsen til å kjøpe noen skikkelig kule solbriller, men det viktigste er å kjøpe noen som sitter godt på og ikke faller av. Solbriller med stropp er veldig praktisk, for eksempel disse fra Mokki som sitter godt på hodet.

Hvilken størrelse skal du kjøpe?

Det er vanskelig å vite hvilken størrelse man skal kjøpe på de ulike tingene, og det kan være lurt å vente med å handle inn til man faktisk trenger det slik at man vet hvilken størrelse barnet er der og da. Allikevel er det mange grunner til å handle på forhånd, en typisk årsak kan være at vintertøyet er på salg på våren og sommertøyet er på salg på høsten. Og når barnetøy er så dyrt som det er, kan det være mye penger å spare på å handle på salg!

Et lite triks for å gjøre en kvalifisert gjetning av podens størrelse framover i tid kan være å se på percentilskjemaet til barnet og regne seg fremover. Hvis barnet vil følge percentilen han ligger på, kan man se hvor percentilen ligger om x antall måneder. Det er selvsagt ingen garanti for at barnet vil følge percentilen sin, men det kan gi en ganske god pekepinn på ca. størrelse framover i tid. Dette trikset kan brukes både på lengde (til klær) og hodeomkrets (til hodeplagg) :) Sjekk ut vår gratis sjekkliste med størrelsesguide for å finne percentilskjema.


Da er det bare å ønske riktig lykke til med barnehagestart!

Annonse: