Småbarn

Komplett utstyrsguide: Dette trenger du til barnehagestart (klær, utstyr, størrelsesguide, gratis sjekkliste))

Noen gleder seg og andre gruer seg til den store dagen da poden skal begynne i barnehagen. Plutselig er det ikke lenger du som har ansvar for arvingen store deler av dagen. Og hva behøver lille mini egentlig når han er der? Man vil jo nødig at han skal fryse, være sulten eller mangle noe! For å gjøre det enklere for deg har vi samlet alt du behøver å vite om klær og utstyr, samt vårt beste tips for å kjøpe klær i riktig størrelse til riktig sesong!

Det kan være veldig vanskelig å vite hva man behøver når man har barnehagebarn for første gang. Noen barnehager er så flinke at de sender ut utstyrslister, andre gjør ikke det. Hør med barnehagen deres om de har noen tips om dere ikke har fått det allerede. Det er nemlig litt ulikt fra barnehage til barnehage hva du behøver. Noen steder serveres alle måltider, andre steder må man ha med niste. Noen steder sover barna i egen vogn utendørs, andre steder sover de på madrasser inne. Dette påvirker naturlig nok litt av hva du behøver å ha med til barnet, men barnet behøver stort sett det samme typer klærne til ute og innelek, uansett hvilken barnehage han eller hun begynner i.

Under har vi laget en komplett oversikt over alt du behøver til barnet. Vi røper også et hett tips for hvordan man kan forutse barnets størrelse fram i tid for å kjøpe rett størrelse til rett sesong. Du har også mulighet til å laste ned vår gratis sjekkliste slik at du ikke glemmer noe!

Det kan være praktisk å ha en del av utstyret og klærne permanent i barnehagen slik at du ikke behøver å ta med alt hver dag. Dette gjelder f.eks yttertøy, tøfler og stellesaker. Mange har derfor to sett med regntøy, vinterdress, støvler og sko, for å kunne ha ett sett i barnehagen og ett sett hjemme.


Vogn og soveklær (om barnet sover ute):

  • Sovevogn: Sjekk med barnehagen du har fått plass hvordan de gjør det med sovingen. I noen barnehager må man ha egen vogn, i andre barnehager har de egne vogner. I noen barnehager kan man la vognene stå der hele tiden, mens andre krever at du tar med vogna hjem hver dag. Hvis du bor i gangavstand til barnehagen er det greit å bare bruke vogna du allerede har. Men dersom dere kjører bil til barnehagen kan det være praktisk å ha en egen vogn stående i barnehagen.
  • Vognpose høst/vår: Det finnes mange ulike vognposer på markedet. Vi har gjort en test av ulike vår- og høstposer, som du kan lese her.  Høst/vår-posene Easygrow Spire og Voksi Sky Light er kåret Best i Test av oss i 2023 og er særlig populære fordi de har forlengerdel slik at de kan brukes i lang, lang tid.  Det finnes også mange andre alternativer, sjekk utvalget hos Jollyroom her, og Mimmis.no her.
  • Vognpose vinter/dyne: I likhet med høst/vår-poser, finnes det mange ulike vinterposer. Vi har testet mange ulike vognposer for vinter (les testen her), og kåret Voksi Urban (Beste vinterpose), Rondane Frost (Beste kjøp) og Voksi Explorer (Beste all-round) til testvinnere i 2022. Vi kan også varmt anbefale vinterposene fra Easygrow, f.eks Easygrow Harmoni som er eneste svanemerkede vognpose på det norske markedet. Alle disse posene har minst 70% dun og holder garantert barnet varmt i vinterkulden. Posene kan i tillegg forlenges slik at du kan ha posen lenge. Se hele utvalget av vognposer hos Mimmis.no her og Jollyroom her.
  • Regntrekk: De fleste vogner har et eget regntrekk som passer til den spesifikke vognen, men det finnes også universal-regntrekk som ofte er endel billigere. Sjekk for eksempel ut de universale regntrekkene fra Easygrow eller dette lommebok-vennlige trekket fra Kaxholmen som passer både sitte og liggedel.
  • Myggnetting: Det samme gjelder for myggnetting som for regntrekk. På Jollyroom finner du universal-insektsnett til bare 29 kroner! Ellers kan vi også varmt anbefale UV-nettet fra Easygrow som både beskytter mot insekter og UV-stråler, samt reflekterer varmen slik at barnet unngår overoppheting.
  • Gode klær til å sove i: F.eks en heldress i ull eller fleece om barnet sover ute, noen myke og gode votter (vi har vært veldig fornøyde med disse fra Joha) og lue - gjerne en i tynn ull som f.eks denne fra Kuling. Tykke ullsokker er også godt å ha om man sover ute. Sjekk også ut ulltøyet fra Lannulva, som er strikket på en helt spesiell måte for at man skal holde på varmen. Vi har veldig god erfaring med tøyet derifra, både til voksne og barn, og anbefaler det på det varmeste!

Stelleutstyr:

  • Bleier
  • Sinksalve/bleiesalve: Det finnes mange gode salver på markedet, og helt vanlig sinksalve fra matbutikken er i de fleste tilfeller mer enn godt nok. Ved veldig sår stump er inotyol rene mirakelkremen, du får den på apoteket.
  • Fuktighetskrem/Kuldekrem: En kuldekrem skal beskytte den sarte huden til barnet i kulden (det er viktig at man smører kuldekrem på minst 30 minutter før barnet går ut slik at vannet i kremen rekker å fordampe). Denne Universalkremen fra Dr. Greve fungerer fint som kuldekrem og er i tillegg svanemerket slik at man kan være sikker på at den er helt trygg å bruke på de små. (Merk at det er omdiskutert om man skal bruke kuldekrem på barn eller ikke, men en god fuktighetskrem er uansett god å ha, og kan brukes for å forebygge og pleie tørr vinterhud)
  • Solkrem: Velg en solkrem med solfaktor 50. Vi har god erfaring med La Roche Posay sin Anthelios serie til barn som er lett å smøre ut og ikke etterlater hvite flekker.

Ting og tang:

Inneklær (2 ekstra skift)

I barnehagen er det lurt med praktiske klær som det ikke er så farlig med. Det er fort gjort at klær blir tilgriset av skitt og gjørme, mat eller bæsj, og barnehagen har sannsynligvis ikke mulighet til å vaske klærne. Da blir gjerne flekkene liggende en stund og kan være vanskelig å få av senere. Det er derfor lurt å ikke ha de fineste og dyreste klærne i barnehagen :) Ull og fleece er helt topp om vinteren, og det kan også være fint med flere lag slik at de barnehageansatte kan tilpasse klesmengden etter aktivitet og temperatur. Det finnes mange nettbutikker der du kan få kjøpt barneklær til en relativt billig penge, sjekk ut f.eks Jollyroom.no som har alt mellom himmel og jord til baby og barn. Polarn o. Pyret har veldig mye fint og funksjonelt tøy, alt fra myke inneklær til funksjonelt yttertøy med gode egenskaper og høy vannsøyle. Polarn o. Pyret er kjent for å ha klær som skal holde til minst 3 barn, noe som er bra både for miljøet og for lommeboka!  Lindex, Cubus, H&M og Kappahl har også mye fint til en overkommelig pris. Sjekk også ut om det er noe du kan kjøpe brukt eller arve!

  • Tøfler/innesko/sklisokker: Til de minste barna kan det være fint med noen myke tøfler som er lett å ta på den lille foten. Noen barn tar bare av seg tøflene, da er sokker med anti-skli en god løsning. På vinteren er ullsokkene med antiskli til Polarn O. Pyret geniale, og de enste ullsokkene vi har vært borti som både er lette å få på foten og ikke minst sitter godt på, du finner sokkene her. Lindex har også stort utvalg søte sokker med antiskli.
  • Sokker/ Strømpebukser: Som nevnt er sokker med antiskli et godt valg, særlig for de minste barna, da gulvet i barnehagen kan være glatt. Det finnes også strømpebukser med antiskli.
  • Gensere/bodyer: Bodyer er praktisk da det hindrer glippe mellom overkroppen og underkroppen, særlig når barna skal ha på ytterklær, og så lenge barnet er så lite at det bruker bleie (og ikke går på do selv), er body et godt valg. Etterhvert som barnet blir større kan vanlig genser være like så greit. Velg materialer som puster og er behagelige å bevege seg i og å ha under yttertøy. Ull er særlig godt på vinteren, og både varmer og puster godt. Polarn o. Pyret har veldig mye fint ulltøy og mykt ulltøy som ikke klør, også ulltøy som ser ut som vanlige klær - noe vi liker ekstra godt.
  • Bukser: Velg bukser som er myke og gode å bevege seg i. Tenk også på at det skal være praktisk for de barnehageansatte å kunne kle av og på, skifte bleie og tilpasse til yttertøy og temperatur. Her er også myke ullbukser et godt valg, særlig på vinteren. Polarn o. Pyret har mange fine og myke ullbukser som ikke klør, også litt løse bukser i ull som ser ut som vanlige bukser - noe vi liker ekstra godt.
  • Shortser (sommer)
  • T-skjorter (sommer)

Uteklær:

  • Regntøy (regnbukse og regnjakke): PS: Se til at jakken du kjøper har avtagbar hette som er festet med knapper. Dette fordi fast hette og snorer kan være farlig for barnet om det blir hengende fast i noe. Regntøy er fint å ha hele året rundt. Mange foretrekker å ha et sett PU-regntøy som er 100% vanntett til de aller våteste dagene, og skalltøy som er mer komfortabelt (mykere og puster bedre, men ikke 100% vanntett) ellers. Et PU-regnsett behøver ikke være dyrt. Sjekk f.eks ut de svært rimelige og ikke minst fine regnsettene fra CeLaVi i resirkulert plast og med avtagbar hette (knapper) som finnes både som todelt sett og dress. Foreldresiden har gode erfaringer med disse regnsettene! Lindex har også mye kult regntøy. Sjekk også ut Polarn o. Pyret som har regntøy og skalltøy av høy kvalitet og lang levetid. Vi vil også nevne  Wheat som har veldig mye fint og mykt tøy som er godt for barnet å bevege seg i. Vannsøyle på over 15000 mm regnes som vanntett, men skalltøy vil uansett ikke være 100% tett slik et PU-regntøy vil være. Hvis barnet f.eks sitter i en sølepytt vil han før eller siden bli våt i en skallbukse, mens en PU-bukse ikke er gjennomtrengelig.
  • Gummistøvler (evt. regnsokker til de minste barna som kryper) (heleåret): Sjekk for eksempel ut disse søte gummistøvlene fra CeLaVi som har lavt skaft og gjør det enklere for barnet å bevege seg og leke i. Lindex har også søte og billige gummistøvler - perfekt til barnehagen! Jollyroom har også et stort utvalg forede gummistøvler for de kaldere dagene.
  • Regnvotter (hele året): Regnvotter er genialt, og du burde egentlig kjøpe et par til deg selv også (funker gull både på lange trilleturer og til lek med poden i regnet)! Du finner regnvotter flere steder, blant annet hos Lindex og Polarn o. Pyret. I tillegg har Jollyroom et stort utvalg i alle prisklasser.
  • Sydvest (hele året): En sydvest er lur å ha fordi den fører regnet bort fra ansiktet og halsen til barnet. Sjekk ut alle de kule sydvestene de har hos Jollyroom!
  • Ull- eller fleecetøy (vår, høst og vinter): Gjerne heldress som er perfekt både til innendørs lek og som mellomlag under utedressen. Vi i Foreldresiden er spesielt glad i denne fleecedressen fra Polarn o. Pyret som er myk og varm til både innelek og som mellomlag under utedressen. Er du ute etter et skikkelig kupp kan denne fleecedressen fra Nordbjørn være et godt kjøp.
  • Tynne ullsokker (vår og høst): Vi elsker disse ullsokkene med antiskli fra Polarn o. Pyret da de er både elastiske og lette å få på foten, samtidig som de sitter utrolig godt! Av alle sokker vi har brukt på barna er disse i en klasse for seg.  
  • Tynn lue, eks. bomullslue (vår og høst): Vi anbefaler generelt sett balaclava, da dette er en type lue som dekker både ører og hals og sitter godt. Velg gjerne en i tynn ull som tilpasser seg temperaturen, eller velg en i bomull. Vi er spesielt glad i denne balaclavaen fra Joha som er i tynn merinoull, med myk bambus innerst - perfekt for barn med sensitiv hud.
  • Tynne votter eller vanter (vår og høst): For eksempel disse søte i fleece fra Lindex.
  • Tynn hals (vår og høst): Skjerf er upraktisk på små barn, men en tynn hals, gjerne i ull, er praktisk og holder poden varm. Har barnet balaclava, behøver det imidlertid ikke hals i tillegg.
  • Tynn vindjakke (vår og høst): Kjøp gjerne en skalljakke, da disse både beskytter mot vind og regn, og dermed har et langt større bruksområde enn en ren vindjakke. Både Polarn o. Pyret og Jollyroom har et stort utvalg skalljakker med høy vannsøyle, men du kan også finne skallklær med vannsøyle opp til 10 000 mm til en god pris hos Lindex. Vannsøyle over 15 000 mm regnes som vanntett. Vi har testet flere ulike skalljakker, skallbukser og skalldresser - du kan lese testen her.
  • Tynn parkdress/dress uten for (vår og høst): Det er fristende å kjøpe noe litt for stort slik at barnet kan ha det lenge, spesielt når det gjelder yttertøy som er ganske dyrt. Men kjøper du for stor dress vil det være vanskelig for barnet å bevege seg ordentlig. Det er derfor lurt å kjøpe rett størrelse - men kjøp gjerne på salg, brukt eller arv fra eldre søsken! Det kan være lurt å også velge en skalldress som tynn parkdress da disse er vanntette (til en viss grad - sjekk vannsøylen på produktet du vurderer >15 000 mm regnes som vanntett) og samtidig puster. Polarn o. Pyret har mange fine skalldresser i høy kvalitet og med høy vannsøyle. Ønsker du noe til en lavere pris kan du finne mange søte skalldresser til en god pris hos Lindex. Merk at vannsøylen ofte er lavere på billigere produkter.
  • Joggesko (vår og høst): Ikke kjøp for store eller for små sko, skoene bør være 1-1,5 cm lengre enn foten. Det er også praktisk med sko med borrelås slik at det er enklere både for deg og for barnet å ta på skoen. Første gang man skal kjøpe sko, kan det være lurt å prøve skoen i en fysisk butikk før man kjøper den. Eventuelt kan man bestille flere sko på nett og prøve de hjemme og levere tilbake de som ikke passet. Jollyroom har et stort utvalg av sko til barn. Du kan også finne gode sko hos Polarn o. Pyret.
  • Overgangssko (vår og høst): Overgangssko er sko som er en mellomting mellom vintersko og joggesko, til bruk når joggesko er for kaldt, men vintersko er for varmt. Til overgangssko er det lurt å kjøpe noen med Gore-Tex, Reima-Tec eller et annet vannavstøtende materiale. Jollyroom har mange barnesko med Gore-tex og høy kvalitet. Polarn o. Pyret har også sko i vannavstøtende materiale.
  • Tykke Votter (vinter): Kjøp gjerne i Gore-Tex eller annet vanntett materiale og flere par. Det er også praktisk med de vottene som har glidelås som kan åpnes hele veien, da disse er lettere å ta på små hender. Sjekk også at vottene er myke og gode for barnet å bevege hendene sine i. Polarn o. Pyret har flere votter i vanntett materiale og med glidelås som kan åpnes helt slik at vottene er enkle å ta av og på. Vi har testet flere uliek vintervotter - les testen her.
  • Tykk lue (vinter): For eksempel en tykk Balaclava (finlandshette) i ull. Balaclava er praktisk fordi de sitter godt på og dekker både hodet, ørene og samtidig halsen slik at man ikke behøver en hals i tillegg. Sjekk ut det store utvalget av balaclava hos Mimmis.no
  • Tykk Hals (vinter): Skjerf er upraktisk til små barn. Kjøper du en tykk balaclava som nevnt i punktet over behøver du ikke en tykk hals i tillegg. Har du derimot en vanlig lue til barnet, er det helt nødvendig med en hals i tillegg. Det finnes mange gode halser både i ull og i fleece. Fleece kan være et godt alternativ om barnet ditt synes ull klør.
  • Ullsokker (vinter): Hjemmestrikkede ullsokker er det aller beste - tykke, gode og varmende. Men du kan heldigvis få tak i gode tykke ullsokker i butikk også, vi er særlig glad i ullsokkene fra GoBabyGo som i tillegg har antiskli på undersiden. Av tynnere varianter elsker vi ullsokkene med anti-skli fra Polarn o. Pyret, som er lette å ta på og sitter utrolig godt på foten.
  • Vinterdress: det er fristende å kjøpe noe litt for stort slik at barnet kan ha det lenge, spesielt når det gjelder yttertøy som er ganske dyrt. Men kjøper du for stor dress vil det være vanskelig for barnet å bevege seg ordentlig. Det er derfor lurt å kjøpe rett størrelse - men kjøp gjerne brukt eller arv fra eldre søsken! Sjekk at dressen du vurderer er i et vannavvisende materiale som f.eks Gore-Tex eller Reima-Tec. Vi har testet flere ulike vinterdresser - du kan lese testen her.  
  • Varme vintersko eller vinterstøvler (vinter): Her finnes det mange alternativer, og det er lurt å velge sko som tåler å bli våte, f.eks type cherrox eller sko med gore-tex. Jollyroom har et stort utvalg vintersko til barn. Sjekk også ut vinterskoene til Polarn o. Pyret. Vi har testet flere ulike vintersko - les hele testen her.
  • Badebleier (sommer): Det finnes både engangs-badebleier du kan få kjøpt på noen matbutikker og apotek, og tette badebleier i stoff som kan brukes igjen og igjen. Vi anbefaler særlig denne badebleien fra Polarn o. Pyret som er justerbar i låråpningene, noe som gjør det enklere å sikre at bleien passer ditt barn og faktisk sitter tett uten å bli for stram.
  • Badetøy (sommer): Små barn bør være godt beskyttet mot solen, og vi anbefaler å bruke godt og beskyttende UV-tøy ved bading. Polarn o. Pyret har mye flott UV-tøy som er mykt og bevegelig, samtidig som det beskytter godt mot solen.
  • Solhatt eller caps (sommer): I dette segmentet finnes det også mye forskjellig, og caps er unektelig veldig kult. Vi anbefaler allikevel å gå for en god solhatt med SPF 50, stor skjerm og dekkende tøystykke over nakken. Da er barnet godt beskyttet mot skadelige UV-stråler. For eksempel en slik som denne fra Nordbjørn, eller denne fra Polarn o. Pyret.
  • Lette sko eller sandaler (sommer): For hverdagslige og sporty varianter som passer godt i barnehagen bør du sjekke ut utvalget hos Jollyroom.
  • Solbriller (sommer): Her er det lett å falle for fristelsen til å kjøpe noen skikkelig kule solbriller, men det viktigste er å kjøpe noen som sitter godt på og ikke faller av. Solbriller med stropp er veldig praktisk, for eksempel disse fra Mokki som sitter godt på hodet.

Hvilken størrelse skal du kjøpe?

Det er vanskelig å vite hvilken størrelse man skal kjøpe på de ulike tingene, og det kan være lurt å vente med å handle inn til man faktisk trenger det slik at man vet hvilken størrelse barnet er der og da. Allikevel er det mange grunner til å handle på forhånd, en typisk årsak kan være at vintertøyet er på salg på våren og sommertøyet er på salg på høsten. Og når barnetøy er så dyrt som det er, kan det være mye penger å spare på å handle på salg!

Et lite triks for å gjøre en kvalifisert gjetning av podens størrelse framover i tid kan være å se på percentilskjemaet til barnet og regne seg fremover. Hvis barnet vil følge percentilen han ligger på, kan man se hvor percentilen ligger om x antall måneder. Det er selvsagt ingen garanti for at barnet vil følge percentilen sin, men det kan gi en ganske god pekepinn på ca. størrelse framover i tid. Dette trikset kan brukes både på lengde (til klær) og hodeomkrets (til hodeplagg) :) Sjekk ut vår gratis sjekkliste med størrelsesguide for å finne percentilskjema.


Da er det bare å ønske riktig lykke til med barnehagestart!