Småbarn

Best i test - Skallklær til barn: Det beste skalltøyet i 2024

Skallklær, som er laget for å være både vanntett og pustende, er et allsidig alternativ til regntøy. Med sine pustende egenskaper kan det like gjerne brukes ved strålende sol som ved pøsregn, og ved bruk av lag-på-lag metoden kan skallklær brukes gjennom hele året. Særlig nyttig er skalltøyet i de uforutsigbare månedene mellom vinter og sommer, og holder barna tørre og komfortable uansett vær. Les videre for å lære deg mer om skallklær og lese hvilke som har blitt kåret Best i Test av Foreldresiden i 2024!

I denne artikkelen:

De beste skallklærne for barn i 2024 er:

 1. Polarn O. Pyret Weather PRO® Hazy Skalljakke - BEST I TEST 2024
 2. Polarn o. Pyret Weather PRO® Flexisize Skallbukse - BEST I TEST 2024
 3. Isbjörn of Sweden Storm Hardshell jakke - ANBEFALT: Beste premium skalljakke 2024
 4. Isbjörn of Sweden Kuling Hardshell bukse - ANBEFALT: Beste premium skallbukse 2024
 5. Polarn O. Pyret WeatherPRO® Stormy Skalljakke - Best i test 2023
 6. Polarn O. Pyret Weather PRO® Foret Skalldress - Smart og allsidig skalldress for de minste med avtagbart fleecefor
 7. Didriksons Pilvi skalljakke og Dusk skallbukse - Myke og bevegelige skallklær med høy slitestyrke og lang brukstid
 8. Kuling Milano skalldress - Budsjettvennlig og kvalitetsmessig skalldress perfekt for de aller minste
 9. Nordbjörn Vinga skalljakke og Lillesand skallbukse - Budsjettvennlig skallsett med god værbeskyttelse og morsomme mønstre og farger
 10. Nordbjörn Skaftö Skalldress - Budsjettvenlig skalldress til større barn, med god værbeskyttelse og morsomme mønstre og farger

Trykk her for å hoppe rett til testen.

Skallklær best i test - Barn med skalljakke i regnvær

Om skallklær - hva er det egentlig?

Skallklær er en kategori av teknisk yttertøy laget med en membran som gjør at tøyet puster samtidig som det er vanntett, og tøyet karakteriseres av et relativt tynt og bevegelig, men samtidig slitesterkt materiale. Noen kaller også skallklær for allværsjakke eller allværsbukse. Skallklær fungerer som det ytterste beskyttelseslaget - et "skall" - som navnet antyder, og kommer ofte både som to-delte sett bestående av jakke og bukse eller som heldress. Skalltøyet gir brukeren en unik mulighet til å tilpasse bekledningen etter værforholdene og temperaturen. På kjølige dager kan for eksempel en kombinasjon av en lett dunjakke og ullundertøy under skalltøyet isolere godt, mens på varmere dager holder det kanskje med bare ullundertøy under. På denne måten er skallklær meget allsidig og kan brukes gjennom hele året. Takket være sine pustende egenskaper kombinert med vanntetthet, er skallklær også et meget godt alternativ til tradisjonelt regntøy. Fordi det puster og ikke blir klamt er det komfortabelt å ha på seg over lengre perioder og ved høy aktivitet. Særlig på høst- og vårdager med uforutsigbare værforhold er skallklær praktisk å ha!

Softshell og hardshell - hva er forskjellen?

Skallklær deles som regel inn i to hovedkategorier; hardshell og softshell, som begge har sine fordeler og ulemper, avhengig av behov og brukssituasjon.

Hardshell-tøy er en mer robust variant innen skalltøy som gir meget god beskyttelse mot vind, regn og snø. Som navnet antyder, er hardshell-materialer generelt stivere enn softshell, og kan derfor begrense bevegelsesfriheten noe sammenlignet med softshell. Til tross for dette, er hardshell en utmerket erstatning for tradisjonelt regntøy, takket være sin høye motstandsdyktighet mot fuktighet.

Softshell-tøy er en mykere og mer fleksibel variant av skalltøy, som vil oppleves mer komfortabelt og gi bedre bevegelsesfrihet. Softshell er som regel ikke like motstandsdyktig mot kraftig regn og vind som hardshell. Softshell passer derfor bedre ved mildere værforhold og bruk, og er ikke nødvendigvis det beste valget til barn som liker å leke i våt snø og sølepytter.

Noen typer skallklær har en kombinasjon av softshell og hardshell, med hardshell på utsatte områder som rumpe, knær og skuldre, og softshell på områder der du behøver bedre bevegelighet. Uansett hvilken type skalltøy du velger, så vil vannsøylen på plagget være det avgjørende for hvor godt det beskytter mot regn og fuktighet. Mer informasjon om vannsøyle og pusteevne finner du lenger ned i artikkelen.

Trenger barnet mitt skallklær?

Det geniale med skallklær er dets fleksibilitet og hvordan det kan brukes sommer som vinter, både i regnvær og solskinn. Skallklær er derfor en god investering, særlig i overgangsmånedene, når vinterdressen begynner å bli for varm, men været fortsatt er ustabilt. Selv om vanlig regntøy er et godt alternativ, er skalltøy mer allsidig og fleksibelt med sin unike kombinasjon av vanntetthet og pusteevne - samt mulighet for å tilpasses til været med lag-på-lag prinsippet. Skalltøy er en større investering enn tradisjonelt regntøy, men du får til gjengjeld yttertøy du kan bruke i langt flere situasjoner og gjennom alle årstider.

Hva skiller skallklær fra regntøy?

Skallklær og regntøy er like i den forstand at begge laget for å gi beskyttelse for dårlig vær og nedbør, men her stopper også likhetene.

Tradisjonelt regntøy er primært utviklet for å holde deg tørr under skikkelig våte forhold og kjennetegnes ved sitt plastaktige materiale, som oftest PU. Dette materialet har ikke membran, og er ugjennomtrengelig, noe som derfor sikrer 100% vanntetthet. Dette gjør regntøyet ideelt for bruk i kraftig regn og for barn som er mye på bakken og liker å leke i sølepytter. Denne type materiale har imidlertid ingen pusteevne, noe som gjør at regntøy kan bli klamt hvis barnet er svært aktivt eller bruker det over lengre tid. Når man blir klam, blir man våt fra innsiden noe som etterhvert kan gjøre at barnet fryser.

Skallklær tilbyr en mer allsidig bruk ved en rekke ulike værforhold. Skalltøy kombinerer vanntetthet (i ulik grad, les mer om vannsøyle lengre ned i artikkelen), vindtetthet og pusteevne, som sammen bidrar til en mer komfortabel opplevelse, spesielt under fysisk aktivitet. Membranen i skalltøy gjør imidlertid at vann og fuktighet før eller siden vil kunne trekke igjennom, avhengig av hvor høy vannsøyle plagget har. Man kan oppleve at skalltøy ikke blir vått igjennom under bruk, men at det på slutten av dagen etter å ha blitt liggende vått i barnehagen kan oppleves vått også på innsiden, fordi vannet da har vått svært mange timer på seg til å trekke igjennom. Den største fordelen med skallklær er dets fleksibilitet ved at du kan justere underlagene for å tilpasse påkledningen til både varme og kalde forhold - og dermed bruk gjennom hele året. En skalljakke er derfor ikke bare en super høstjakke, men også praktisk både vinter og sommer.

Både regntøy og skalltøy beskytter altså effektivt mot regn, men skallklær er et mer allsidig alternativ som passer for en bredere rekke av værforhold og aktiviteter. Dette gjør skallklær til et godt valg for de som ønsker ytterklær som kan brukes hele året og tilbyr fleksibilitet og komfort under ulike forhold.

Lag-på-lag prinsippet med skallklær

Skallklær utgjør en viktig komponent i det såkalte lag-på-lag prinsippet, en metode som lar deg tilpasse påkledningen til varierte værforhold, temperatur og sesong ved å kombinere ulike lag med klær.

Lag-på-lag metoden deles gjerne inn i tre trinn:

 1. Basislaget: Dette er det innerste laget, som har som funksjon å lede bort fuktighet fra huden for å holde deg tørr og komfortabel. Materialer som ull og polyester er ideelle som basislag, altså ullundertøy eller superundertøy. For barn med eksem, som ikke tåler ull mot huden, kan superundertøy eller ullundertøy med bambuslag på innsiden være et supert alternativ til det tradisjonelle ullundertøyet.
 2. Mellomlaget: Mellomlagets oppgave er å isolere og holde på kroppsvarmen. Avhengig av årstid og temperaturen, kan dette laget være alt fra en fleecegenser til en lett dunjakke.
 3. Ytterlaget: Det tredje og siste laget skal gi beskyttelse mot de ytre elementene som vind, regn og snø. Det er vanlig å bruke skallklær som det ytterste laget.

Ved å bruke lag-på-lag prinsippet, kanman enkelt justere bekledningen i takt med endringer i været eller aktivitetsnivået, enten det er ved å tilføye et ekstra lag for varme, eller fjerne et lag for å unngå å bli for varm. Dette gjør at hvert lag/plagg får et bredere anvendelsesområde, siden det kan benyttes isolert eller i kombinasjon med andre lag, noe som gjør det nyttig gjennom hele året og i ulike værforhold. Til sammenligning vil en stor og tykk vinterjakke kun kunne brukes på vinteren når det er kaldt.

Valget mellom hel skalldress og todelt skallsett: Hva passer best for ditt barn?

Det er både fordeler og ulemper med hel skalldress og et todelte skallsett, og hva som passer best for ditt barns behov kommer an på alder, bruk, og preferanser. De fleste velger hel skalldress til de minste barna, mens eldre barn gjerne foretrekker todelt sett. Fordelen med hel skalldress er at den gir best beskyttelse fra vind, regn og snø fordi det ikke er noen åpning i livet, og er en av hovedårsakene til at denne varianten foretrekkes for de minste barna som tilbringer mesteparten av tiden utendørs krabbende på bakken. Det er også enklere å ta på små barn en heldress, sammenlignet med et todelt sett. Også større barn som baser mye i snø kan imidlertid ha utbytte av en heldress, eller bør alternativt velge en skallbukse med høyt liv. Hele skalldresser er imidlertid noe mer utfordrende både ved bleieskift og ved toalettbesøk da hele dressen må av. I tillegg er heldresser mindre fleksible sammenlignet med et todelt sett der man kan ta av jakken om man blir varm, eller man kan bruke jakken alene som hverdagsjakke. Dette er en av fordelene ved å velge et todelt sett.

Faktorer du bør vurdere når du skal kjøpe skallklær til barnet ditt

Det er flere viktige faktorer vi anbefaler å vurdere når du skal gå til innkjøp av skallklær til barnet ditt. Skallklær er en investering, og det er viktig at du kjøper yttertøy som møter barnets behov best mulig. Vi anbefaler at du vurderer følgende egenskaper:

 • Passform: Skallklærne bør ikke være for store, men romslige nok til å gi barnet full bevegelsesfrihet, gjerne med formsydde knær og armer for bedre tilpasning. Ballongformet heldress anbefales for de minste barna da dette isolerer bedre, mens eldre, mer aktive barn kan ha fordel av et smalere snitt eller todelt sett.
 • Slitestyrke: Barns klær utsettes for hard bruk, derfor anbefaler vi å investere i skallklær av slitesterke materialer. Se gjerne etter skallklær med forsterninger på knær og rumpe, noe som gir økt slitestyrke og vannmotstand og er særlig nyttig for de minste barna som leker mye på bakken.
 • Brukstid: Brukstid henger i stor grad sammen med slitestyrken av plagget, og plagg av god kvalitet vil kunne vare lenge og arves fra barn til barn. Noen ytterplagg til barn har også "extend-size-funksjon" som gjør at plagget kan utvides en hel størrelse ved å sprette opp en søm i armer eller ben.
 • Vanntetthet/vannsøyle: For best mulig beskyttelse mot regn, bør skalltøyet ha en høy vannsøyle. Vannsøyle beskriver skalltøyets evne til å motstå vanntrykk over tid, og en god tommelfingerregel er å sikte etter skallklær med en vannsøyle på minst 10 000 mm for å kunne håndtere regn og lek i vanndammer og våt snø uten at barnet blir vått. Når du velger skallklær, husk å også se etter teipede sømmer for å maksimere beskyttelsen mot vann.
 • Pusteevne: Pusteevne er en vesentlig fordel for skallklær sammenlignet med tradisjonelle regnklær. En god pusteevne er spesielt viktig for barn som er aktive, og forhindre at barnet føler seg klamt. For vanlige utendørsaktiviteter og lek, kan en pusteevne på rundt 3 000 g/m²/24h ofte være tilstrekkelig. For barn som er mer aktive og deltar i mer intens fysisk aktivitet, anbefales vi å se etter skalltøy med en pusteevne på minst 5 000 g/m²/24h.
 • Vindtetthet: Skallklær bør være vindtett for å sikre at barnet holder seg varmt og komfortabelt på vindfulle dager.
 • Sikkerhetsfunksjoner: Sikkerhet i barnas klær er viktig. Velg alltid skallklær med hette som lett kan løsnes dersom barnet hekter seg fast i noe, f.eks ved at den er festet med trykknapper (unngå klær med hette som er fastmontert eller festet med glidelås). Dette hindrer kvelningsfare. Skallklær med synlige reflekser både foran og bak er også en fordel her hvor ettermiddagene kan være veldig mørke gjennom vinterhalvåret.
 • Utforming og funksjonalitet: I tillegg til punktene nevnt over anbefaler vi at du ser etter skallklær som har fotstropper (gjerne justerbare), bukseseler (gjerne avtagbare), justerbar ben-, erme- og livvidde, lommer (mange barn setter pris på lommer), mykt stoff ved hake og gjerne også ermeavslutninene.
 • Pris: Skallklær er ofte dyrere enn tradisjonelt regntøy, men er tilgjengjeld betydelig mer allsidig. Husk å vurdere bruken og hva du er villig til å betale for av kvalitet og tekniske egenskaper.

De beste skallklærne for barn i 2024

Vi har testet et utvalg skallklær i ulike prisklasser, med forskjellig funksjonalitet og design, inkludert både heldresser og to-delte sett. Vårt hovedfokus i testen har vært på aspekter som bidrar til barnets komfort og hvor godt tøyet beskytter mot vær og vind. Vi har vudert tekniske spesifikasjoner som vannsøyle og pusteevne. Vi har vurdert produktene i bruk og sett på plaggenes utforming og komfort, brukervennlighet og brukstid. Under finner du våre vurderinger av fem skalljakker, fire skallbukser og tre skalldresser som alle dekker ulike behov. Les under for å lese hvilke som er kåret Best i Test av Foreldresiden i 2024!

De 10 beste skallklærne til barn  i 2024 er:

 1. Polarn O. Pyret Weather PRO® Hazy Skalljakke - BEST I TEST 2024: Enkel, Funksjonell og Allsidig skalljakke av høy kvalitet til en meget god pris!
 2. Polarn o. Pyret Weather PRO® Flexisize Skallbukse - BEST I TEST 2024: Skallbukse av høy kvalitet med svært smarte funksjoner og lang brukstid (smart extend-size-funksjon)
 3. Isbjörn of Sweden Storm Hardshell jakke - ANBEFALT Beste premium skalljakke 2024: Topp tekniske egenskaper og funksjonalitet for de som vil ha det beste av det beste
 4. Isbjörn of Sweden Kuling Hardshell bukse - ANBEFALT Beste premium skallbukse 2024: Topp tekniske egenskaper og funksjonalitet for de som vil ha det beste av det beste
 5. Polarn O. Pyret WeatherPRO® Stormy Skalljakke - Best i test 2023
 6. Polarn O. Pyret Weather PRO® Foret Skalldress - Smart og allsidig skalldress for de minste med avtagbart fleecefor
 7. Didriksons Pilvi skalljakke og Dusk skallbukse - Myke og bevegelige skallklær med høy slitestyrke og lang brukstid
 8. Kuling Milano skalldress - Budsjettvennlig og kvalitetsmessig skalldress perfekt for de aller minste
 9. Nordbjörn Vinga skalljakke og Lillesand skallbukse - Budsjettvennlig skallsett med god værbeskyttelse og morsomme mønstre og farger
 10. Nordbjörn Skaftö Skalldress - Budsjettvenlig skalldress til større barn, med god værbeskyttelse og morsomme mønstre og farger

1. Polarn O. Pyret WeatherPRO® Hazy Skalljakke - Best i test 2024

Enkel, Funksjonell og Allsidig skalljakke av høy kvalitet til en meget god pris!

Polarn o. Pyret Hazy Skalljakke

Nøkkelinformasjon:

 • Veiledende Pris: 899,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 7000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 80-140

I 2024 introduserte Polarn o. Pyret sin nye Hazy Skalljakke, en enklere og mykere variant sammenlignet med fjorårets favoritt og testvinner, Polarn o. Pyret Stormy Skalljakke. Hazy utmerker seg som bemerkelsesverdig myk og lett, uten å kompromisse på tekniske egenskaper. Jakken har en vannsøyle på minst 12 000 mm, tapede sømmer, en pusteevne på minst 7000 g/m2/24h, og slitestyrke på linje med fjorårets testvinner Stormy skalljakke. Dette er imponerende, da mykere skallklær ofte har både lavere vannsøyle og slitestyrke. 

Designet på Hazy er relativt enkelt, med færre tilpasningsmuligheter, uten at det nødvendigvis er noe negativt. Hetten, livbredden og ermeavslutningene kan ikke justeres, men er isteden utstyrt med elastisk strikk. Dette forenkler bruken i en travel hverdag og oppleves utelukkende positivt. Glidelåsen er blottlagt, med vindstopperen på innsiden, noe som forenkler påkledning for selvstendige små. Innvendig er jakken kledd i et luftig polyesterfôr, som til forskjell fra meshfôr som brukes på de fleste jakker, forhindrer sand å trenge inn mellom fôret og yttertøyet. Videre er jakken, i likhet med Stormy, utstyrt med avtagbar hette med trykknapper, refleksdetaljer på ermer og rygg og svært myk fleece i halskanten. Det eneste vi savner er fleece også på ermeavslutningene. 

Hazy Skalljakke skiller seg videre ut med sin unike fleksibilitet. Takket være skjulte trykknapper kan du enkelt feste Polarn O. Pyret Vindfleece eller Lettvektsjakke inni, og dermed transformere skalljakken til en varm vinterjakke eller en varmere jakke for vår og høst. Dette gjør jakken meget tilpasningsdyktig til skiftende vær og ulike sesonger, og i tillegg kan barnet også bruke vindfleece eller lettvektsjakken separat.

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Hazy skalljakke er en prisgunstig, høykvalitets skalljakke som skiller seg ut med sitt myke og bevegelige design. Den kombinerer enkelhet med nødvendig funksjonalitet og topp tekniske egenskaper, og kåres til "Best i Test 2024" for sin allsidighet og brukervennlighet.

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Hazy skalljakke kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

2. Polarn O. Pyret Flexisize Skallbukse  - Best i Test 2024

Skallbukse av høy kvalitet med svært smarte funksjoner og lang brukstid

Polarn o. Pyret Flexisize Skallbukse
 • Pris: ca. 899,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 7000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja 
 • Størrelser: 86-140

Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse er en utrolig smart og slitesterk bukse med gode tekniske egenskaper og høy kvalitet. Med vannsøyle på hele 12 000 mm, helteipede sømmer og en pusteevne på 7000 g/m2/24h, får du svært god motstandsdyktighet mot regn og vann, kombinert med en pusteevne som tåler et svært høyt aktivitetsnivå. 

Skallbuksen oppleves som myk og bevegelig, uten å gå på kompromiss med slitestyrke. Buksen er normalt høy i livet, og med avtagbare og regulerbare stropper gir den fleksibilitet til å tilpasses barnets preferanser. Med regulerbar strikk i livet er du også sikret at buksen passer de aller fleste barn. Buksen har elastiske fotstropper og elastisk strikk i fotenden, og formsydde knær bidrar til god passform. Refleksdetaljer foran og bak gir god synlighet i mørket. Et annet pluss er at buksen er produsert i 100% resirkulert polyester.

Det mest unike, og som vi liker aller best med denne buksen, er imidlertid Flexi-size-funksjonen. Denne løsningen skiller seg fra andre "Extend size"-løsninger ved at den lar deg justere buksens lengde etter hvert som barnet vokser, for så å enkelt justere tilbake til utgangspunktet. Dette systemet gir buksen mulighet til å vokse opptil 1,5 størrelser, og enkelt justeres tilbake når buksen skal gjenbrukes av et mindre barn. 

Med sin kombinasjon av slitestyrke, gode løsninger, unike størrelsesjusteringsfunksjon og svært gode tekniske egenskaper er denne buksen en svært god investering med lang brukstid. På bakgrunn av dette kåres Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse til Best i Test 2023 og i 2024!

Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

3. Isbjørn of Sweden Storm Hardshell jakke - ANBEFALT: Beste premiumvalg 2024

Premium jakke med tekniske egenskaper av høyeste kvalitet

Isbjorn of Sweden Storm skalljakke
 • Pris: ca. 1 600,-
 • Vannsøyle: 15 000mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 15 000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja

Isbjørn of Sweden sin Storm Hardshell jakke er en jakke med premium egenskaper til en premium pris. Med en vannsøyle på 15 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på 15 000 g/m2/24h, er den helt i toppsjiktet av teknisk bekledning. Dette gjør den til et utmerket valg for aktive familier som tilbringer mye tid utendørs og trenger en skalljakke som tåler alle forhold.

Storm skalljakke er tilgjengelig i størrelser fra 86 til 128, og kommer i et utvalg av hele 20 forskjellige farger. Jakken er innvendig kledd i meshstoff, som bidrar til god ventilasjon. Videre har jakken flotte refleksdetaljer på rygg og ermer for økt synlighet. Jakken har også to praktiske brystlommer. Halskanten er kledd i utrolig myk fleece, noe som gjør den behagelig å ha på. Jakken kan justeres i livet, og en snølås i ermene sikrer at jakken holder seg tett. Hetten er justerbar og kan enkelt tas av ved hjelp av trykknapper. Alle de gjennomtenkte detaljene, kombinert med det slitesterke stoffet, bidrar til at jakken har en svært kvalitetsmessig følelse. 

Å investere i yttertøy til barn kan være kostbart, spesielt med tanke på hvor fort barn vokser. Derfor liker vi svært godt at denne jakken har "extend-size"-funksjon. Ved å sprette opp en søm skult på innsiden av ermene kan de forlenges med omtrent 3 cm, noe som gir jakken en lengre levetid da den kan "vokse" med barnet. Dette kombinert med Isbjörn of Swedens fokus på miljø og bærekraft i hele deres verdikjede - gjør denne skalljakken til et miljøvennlig valg - noe vi ser på som et stort pluss!

Isbjörn of Sweden Storm hardshell skalljakke er helt i toppsjiktet når det gjelder kvalitet, funksjonalitet, og tekniske egenskaper i kombinasjon med lang brukstid, noe som rettferdiggjør dens høye prispunkt. Jakken anbefales for barn i aktive familier som er mye utendørs i krevende vær som stiller høye krav til påkledning. 

Isbjörn of Sweden Storm Hardshell jakke kan kjøpes hos Isbjörn of Sweden her.

4. Isbjørn of Sweden Kuling hardshell bukser - ANBEFALT: Beste premiumvalg 2024

Premium skallbukse med tekniske egenskaper av høyeste kvalitet

Isbjorn of Sweden Kuling skallbukse
 • Pris: ca. 1 200,-
 • Vannsøyle: 15 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 15 000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja
 • Størrelse: 86-116

Isbjörn of Sweden Kuling Hardshell skallbukser er bukser av svært høy kvalitet og med svært gode tekniske egenskaper. Med testens beste vannsøyle og pusteevne på henholdsvis 15 000 mm og 15 000 g/m2/24h, er dette bukser for de som vil ha det beste av det beste til sine barn. Skallbuksene er ideelle for høy aktivitet og krevende værforhold, og er derfor et godt valg for barn som tilbringer mye tid utendørs i krevende vær. 

Skallbuksen er tilgjengelig i størrelsene 86-116 og finnes i to ulike farger; blå eller svart. De er designet med justerbare seler og et høyt liv som gir god beskyttelse mot vann, snø og vind. I livet er det elastisk strikk, samt en glidelås i siden som gir mulighet for å justere størrelsen i livet, noe som sikrer en god passform. For ekstra sikkerhet og synlighet i mørket er det refleksdetaljer både foran og bak på buksen.

En viktig funksjon ved disse buksene er “extend size”-funksjonen, som er en skjult søm på innsiden av buksebeinet som kan sprettes opp for å forlenge buksen med omtrent 3 cm, tilsvarende omtrent en halv størrelse. Denne smarte funksjonen bidrar til at buksene kan tilpasses etter barnets vekst og vare over flere sesonger.

Skallbuksene fra Isbjörn of Sweden har en høy pris, men har til gjengjeld svært gode tekniske egenskaper, høy slitestyrke og lang brukstid. Den svært høye vannsøylen og pusteevnen kan være overflødig for daglig bruk, men disse buksene er et godt valg for aktive familier som verdsetter kvalitet over kostnad og er villige til å investere i det aller beste.

Isbjörn of Sweden Kuling hardshell bukser kan kjøpes hos Isbjörn of Sweden her.

5. Polarn O. Pyret WeatherPRO® Stormy Skalljakke - Best i test 2023

Funksjonell og Allsidig skalljakke av høy kvalitet med lang brukstid

Polarn o. Pyret Stormy Skalljakke

Nøkkelinformasjon:

 • Veiledende Pris: ca. 999,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 7000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 80-140

Denne allsidige og kvalitetsmessige skalljakken fra Polarn O. Pyret er full av gjennomtenkte funksjoner. Jakken er utstyrt med et innvendig meshfor for økt ventilasjon og komfort. Designelementer som justerbart liv og formsydde ermer sikrer en perfekt passform, mens de justerbare ermeavslutningene, foret med myk fleece, og fleeceforet halskant, bidrar til ekstra komfort. Den avtagbare hetten sitter godt rundt hodet takket være elastisk strikk i hver side og justeringsmulighet i bakkant. Ikke minst har også jakken flere refleksdetaljer som gir god synlighet på mørke vinterdager. Aller viktigst; Jakken leverer svært gode tekniske egenskaper med en vannsøyle på minst 12 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på minst 7000 g/m2/24h. Den tåler med andre ord et høyt aktivitetsnivå og skikkelig ruskevær!

En unik funksjon med denne jakken er muligheten for å feste Polarn O. Pyret Vindfleece eller en Lettvektsjakke inni skalljakken ved hjelp av skjulte trykknapper. Dette er en funksjon vi liker veldig godt, da den gjør skalljakken meget allsidig; På milde, regnfulle dager er skalljakken super alene. På kjøligere dager kan man kombinere med vindfleecejakken, som også kan brukes alene. På vinteren kan du kombinere skalljakken med lettvektsjakken. Dette systemet gir en unik tilpasningsevne for å møte skiftende værforhold og ulike årstider. Jakken har et enkelt og klassisk design og er tilgjengelig i ni ulike farger og i et bredt spekter av størrelser.

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke er en ypperlig jakke for alle værforhold året rundt! Med sin kombinasjon av smarte funksjoner, allsidighet og ikke minst høy kvalitet kåres den til Best i Test 2023!

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

6. Polarn O. Pyret WeatherPRO® Foret Skalldress

Funksjonell skalldress til bruk året rundt! 

Polarn o. Pyret Foret Skalldress

Nøkkelinformasjon:

 • Veiledende Pris: 1 399,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 74-98

Polarn O. Pyret WeatherPRO® foret skalldress er en skikkelig smart skalldress for de aller minste. Med sitt avtagbare fôr kan denne skalldressen tilpasses ulike værforhold og årstider . Dressen er ideelt utformet for de minste barna, med ballongfasong og to glidelåser for enkel påkledning. Videre har den elastiske strikker ved bein, ermeavslutninger, og hetten, samt myk fleece rundt halsen og ved ermene. Dressen har en høy vannsøyle på minst 12 000 mm, noe som gjør at den skal tåle kraftig regn og lek i vanndammer, et viktig aspekt for de minste som ofte oppholder seg nær bakken. Pusteevnen på 5000 g/m2/24h er veldig god, og mer enn nok for små barn som har et lavere aktivitetsnivå enn eldre barn. Dette sikrer at barnet ikke blir klamt og vått fra innsiden. 

Det som gjør denne skalldressen helt unik er det avtagbare fôret. Dette gjør at dressen kan transformeres fra å være en lett sommer- og vår-/høstdress til en varmere variant for kjøligere dager. Ved å benytte seg av lag-på-lag prinsippet kommer man langt med denne dressen, og dressens allsidighet og bruksområde gjennom nesten hele året kan langt på vei forsvare den relativt høye prisen. 

Polarn O. Pyret  WeatherPRO® foret skalldress er en smart investering for foreldre som ønsker en praktisk, allsidig skalldress som kan tilpasses gjennom de ulike årstidene og skiftende værforhold. Til tross for en høy pris, gir denne dressen deg en praktisk to-i-en-løsning, høy kvalitet og slitestyrke og meget gode tekniske egenskaper. 

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® foret skalldress kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

7. Didriksons Pilvi skalljakke 

Myk og bevegelig skalljakke med lang brukstid takket være forlengbare armer

Didriksons Pilvi Skalljakke
 • Veiledende Pris: 850,-
 • Vannsøyle: 6 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 4000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja
 • Størrelser: 80-140

Didriksons Pilvi Kids Skalljakke utmerker seg som en lett og myk skalljakke for barn, tilgjengelig i størrelser fra 80-140 og i tre sporty farger. Den vindtette og pustende jakken har en vannsøyle på 6 000 mm, noe som er tilstrekkelig ved lett til moderat regnvær. Pilvi Kids skalljakke fra Didriksons skiller seg fra andre skalljakker ved at den er betydelig mykere og lettere i stoffet enn annet skalltøy, noe som gir bedre bevegelighet og komfort for aktive barn. Den myke fleecen ved haken og glidelåsen gir ytterligere komfort. 

Jakken har justerbar livvidde og elastisk strikk i hetten og ermeavslutningene for god passform. Hetten er også avstivet i toppen, noe som hindrer den i å falle foran øynene, og gir en slags “caps”-effekt som leder regnet vekk fra ansiktet. Hetten kan fjernes ved hjelp av trykknapper. To romslige sidelommer gir god plass til hva enn barnet ønsker å ha med seg. Refleksdetaljer på rygg og ermer gir økt synlighet i mørket. Sist, men ikke minst, har jakken ekstra lang brukstid takket være sin “extend size”-funksjon, som gjør at ermene kan forlenges med en hel størrelse, og dermed tilpasses det voksende barnet. 

Didriksons Pilvi Kids Skalljakke utmerker seg blant skalljakkene med sin letthet og fleksibilitet. Denne jakken er et komfortabelt valg for både regnfulle dager og mildere dager med oppholdsvær. Med muligheten for å forlenge ermene med en hel størrelse sikrer jakken lang brukstid.

‍Didriksons Pilvi Kids Skalljakke kan kjøpes hos Jollyroom.no her, hos Babyshop.no her, hos Lekmer.no her.

8. Didriksons Dusk kid skallbukser

Slitesterke skallbukser med lang brukstid

Didriksons Dusk skallbukse
 • Pris: ca. 700,-
 • Vannsøyle: Minst 6000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 4000 g/m2/24h. 
 • Extend size: Ja
 • Størrelser: 80 til 140

Didriksons Dusk Kid Skallbukser er en svært god og slitesterk skallbukse for barn. Buksen er tilgjengelig i størrelser fra 80 til 140, og et bredt utvalg av hele fem forskjellige farger noe som skiller den fra de fleste andre skallbukser som gjerne kun er tilgjengelig i svart eller blå. 

Med et slitesterkt stoff, og ekstra forsterkninger på knær og rumpe, er dette en bukse som tåler hard bruk.  Tross dette er buksen lett i vekt og de formsydde knærne bidrar til en god passform og bevegelighet. Justerbar strikk i livet og ved anklene sikrer at buksen sitter godt. Buksen har en oppgitt vannsøyle på minst 6000 mm. Dette er lavere enn andre bukser i testen, men siden buksen er forsterket på de mest utsatte områdene (rumpe og knær) er vår erfaring at buksen tåler mye regn og også lek på knær og rumpe på våte dager uten at barnet blir vått igjennom. Pusteevne på 4000 g/m2/24h sikrer at buksen ikke føles klam ved aktivitet. Skallbuksene har en normal livhøyde og kommer uten seler. Det er imidlertid lagt til rette for montering av seler (kjøpes separat), via borrelåsfester, dersom man ønsker det. Dette er et pluss. 

En funksjon vi særlig setter pris på, er buksens "Extend-size"-egenskap, som lar deg forlenge buksen opptil en størrelse ved å sprette opp en innvendig søm. Dette gir buksen en betydelig lengre brukstid, da den kan vokse sammen med barnet. Buksen har også praktiske glidelåslommer og flere synlige refleksdetaljer for økt sikkerhet, samt justerbare silikonfotstropper.

Didriksons Dusk Kid Skallbukser utmerker seg med sine forsterkede områder og smarte "Extend-size"-funksjon, noe som sikrer lang brukstid og holdbarhet. Dette kombinert med dens gode kvalitet og passform, gir disse skallbuksene god verdi for pengene.

Didriksons Dusk Kid skallbukser kan kjøpes hos Jollyroom her.

9. Kuling Milano Skalldress

Rimelig skalldress av god kvalitet perfekt for de minste barna

Kuling Milano skalldress
 • Pris: ca. 749 ,-
 • Vannsøyle: 15 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 8000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 74-104

Skalldressen Milano fra Kuling er med sine doble glidelåser og ballongfasong ideell for de minste barna. Dressen kommer i størrelser fra 74 til 104, og finnes i mange ulike søte og dempede mønstre og farger. 

Til en pris på rundt kr 749,- er dette en forholdsvis rimelig dress, uten at det ser ut til å gå utover kvaliteten. De tekniske egenskapene er nemlig svært imponerende, med en vannsøyle på 15 000 mm, vindtetthet, teipede sømmer og en pusteevne på 8000 g/m2/24h, kan du være sikker på at barnet holder seg tørr og varm uansett om det krabber rundt i sølepyttene. Dressen er ikke forsterket i knær eller rumpe, men oppleves slitesterk da den etter lang tids bruk ikke viser tegn til slitasje. 

Dressen har sikkerhetsmessig avtagbar hette med trykknapper. Ermeavslutningene er utstyrt med elastisk strikk som sørger for en tett og sikker passform, selv om de ikke er justerbare. Innsiden av ermene er foret med myk fleece, noe som gir ekstra komfort. Det er også elastisk strikk nederst på beina, sammen med justerbare fotstropper i gummi. Dressen har også en liten, søt lomme øverst på brystet. Selv om denne lommen kanskje ikke har så mye funksjon gitt dens størrelse, legger den definitivt til en sjarmerende detalj. 

Med sin kombinasjon av høy kvalitet, imponerende tekniske egenskaper, tiltalende design og en rimelig pris, er Kuling Milano skalldress et svært godt valg for de minste barna.

Kuling Milano skalldress kan kjøpes hos Babyshop her.

10. Nordbjørn Vinga skalljakke

Prisvennlig skallbukse med topp tekniske egenskaper

Nordbjorn Vinga skalljakke
 • Pris: ca. 269-469,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei

Nordbjørn Vinga Skalljakke er en prisvennlig skalljakke som utvilsomt skiller seg ut i mengden med sitt utvalg av sjarmerende mønstre og farger - garantert å falle i smak hos barna. Jakken er tilgjengelig i størrelser fra 80 til 134, er bemerkelsesverdig rimelig, samtidig som den innfrir på alle de tekniske spesifikasjonene man bør forvente fra en skalljakke. Med vannsøyle på 10 000 mm og en pusteevne på 5000 g/m2/24h, leverer den på lik linje med mer kostbare alternativer,  og du kan være trygg på at barnet holder seg tørr og komfortabel selv i skikkelig regnvær.

Skalljakken fra Nordbjørn er en enkel jakke, men leverer på det essensielle, som justerbare ermeavslutniger, glidelåslommer, avtagbar og justerbar hette med trykknapper.  Jakken har myk fleece i halskanten, men vi savner det ved haken der glidelåsen er, samt ved ermeavslutningene som kan være litt stive rett mot huden. For å forbedre synligheten kunne det med fordel ha vært flere og mer fremtredende reflekser, men dette kan enkelt løses med refleksklistremerker. Jakken får også plusspoeng for den lange ryggen som gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.

Nordbjørn Vinga Skalljakke leverer imponerende tekniske egenskaper til en svært konkurransedyktig pris, og er et utmerket valg for de som søker en pålitelig jakke uten å strekke budsjettet for langt. Dens attraktive mønstre og farger gjør den unik og vil utvilsomt være en hit hos de små. 

Nordbjörn Vinga skalljakke kan kjøpes hos Jollyroom her.

11. Nordbjørn Lillesand skallbukse

Prisvennlig skallbukse med topp tekniske egenskaper

Nordbjorn Lillesand skallbukse
 • Pris: ca. 149-309,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei

Nordbjørn Lillesand Skallbukse er et svært prisgunstig valg for de som er ute etter en enkel, men god bukse til barnet sitt. Buksen skiller seg ut med sine sterke farger, og er tilgjengelig i størrelser fra 86-140. 

Til tross for den lave prisen, kommer skallbuksen med imponerende tekniske egenskaper, som en vannsøyle på 10 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på 5000 g/m2/24h. Det vil si at buksen tåler regnvær og høy aktivitet på lik linje med dyrere modeller, og uten å bli verken våt eller klam. 

Buksen har som andre skallbukser justerbare fotstropper, strikk ved anklene, og formsydde knær, men er ellers en enkel bukse. Den har elastisk strikk i livet, men denne kan ikke justeres, og buksen vil derfor ikke nødvendigvis passe alle barn. Buksen kommer uten skulderstropper, men har et relativt høyt liv. Vi savner fler refleksdetaljer på buksen for økt synlighet i mørket - men det er jo ikke noe som ikke kan løses med noen refleks-klistremerker. 

Nordbjörn Lillesand skallbukse er en enkel bukse til en svært rimelig pris. Den leverer imidlertid svært godt på de viktigste faktorer som vannsøyle og pusteevne, og er et godt valg for familier som ønsker en prisgunstig skallbukse uten å gå på kompromiss med tekniske egenskaper.

Nordbjørn Lillesand skallbukse kan kjøpes hos Jollyroom her.

12. Nordbjørn Skaftö Skalldress - Beste budsjettkjøp skalldress

Fargerik og svært rimelig skalldress med gode tekniske egenskaper

Nordbjorn skafto skalldress
 • Pris: ca. 379-479,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: Fra 86-116

Nordbjørn Skaftö Skalldress er et godt valg for foreldre som ønsker en lett og komfortabel skalldress for barna sine, til en svært god pris. Dressen er tilgjengelig i størrelser fra 86 til 116 og kommer i et bredt spekter av kule farger og mønstre som definitivt vil appellere til barnet.

På tross av den svært gode prisen, leverer Nordbjörn Skaftö skalldress på de viktigste faktorene som vannsøyle og pusteevne. Med en vannsøyle på 10 000 mm, teipede sømmer og pusteevne på 5000 g/m2/24h får du en dress som tåler høyt aktivitetsnivå og regnvær like godt som de dyrere modellene. 

Skalldressen har relativt smal passform og oppleves lett og komfortabel. Imidlertid mangler den formsydd design og den kan virke noe mindre slitesterk enn noen av de dyrere alternativene. Den kommer uten forsterkninger på knær og rompe, noe som kan medføre raskere slitasje på disse områdene. Dressen har justerbare fotstropper samt elastisk strikk ved ben og håndledd. Merk at fot- og ermeavslutningene ikke er justerbare, og ermene kunne ha dratt nytte av fleece på innsiden for å oppleves mykere mot huden. Hetten kan enkelt fjernes med trykknapper, og har en smart brem rundt kanten som sikrer en god passform rundt hodet. Glidelåslommer ved hoftene gir rom for oppbevaring av småting, og myk fleece ved halskanten bidrar til økt komfort. Dressen har noen refleksdetaljer, men det kunne gjerne vært flere for enda bedre synlighet i mørket. 

Nordbjørn Skaftö Skalldress er en lett, komfortabel og svært budsjettvennlig skalldress for barn. Selv om den ikke har all verdens av funksjoner og justeringsmuligheter, leverer den på de viktigste områdene som vannsøyle og pusteevne, noe som gjør den til et trygt og rimelig valg for barnet ditt.

Nordbjørn Skaftö skalldress kan kjøpes hos Jollyroom her.

Avsluttende ord

Det finnes mange ulike varianter av skallklær til barn på markedet, og valget kan derfor være vanskelig. Ved valg av skallklær er viktige egenskaper å se etter høy vannsøyle, god pusteevne, teipede sømmer og praktiske funksjoner som avtakbar hette med trykknapper samt justerbare erme- og benavslutninger og midje for å nevne noe. I vår vurdering av 10 ulike typer skalltøy, både heldresser og to-delte sett, har vi kåret Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Hazy skalljakke og Flexisize Skallbukse til "Best i test 2024". Dette er takket være tøyets høye kvalitet, allsidighet, gode tekniske egenskaper, samt innovative funksjoner som reversibel Flexi-size funksjon, og unike knappeløsning som gjør lag-på-lag prinsippet til en lek. 

I premium-segmentet finner du Isbjørn of Sweden sin Storm skalljakke og Kuling skallbukse, som begge leverer vannsøyle og pusteevne helt i toppsjiktet - perfekt for særlig aktive barn som behøver det beste av det beste til både hverdagslek og friluftsliv. Didriksons Pilvi kid skalljakke og Dusk kid skallbukse er et skallsett, der særlig jakken skiller seg ut fra mengden med sin unike kombinasjon av softshell og hardshell, noe som gir den en unik letthet og komfort. For mer budsjettvennlige alternativer, er Nordbjørn Vinga skalljakke og Nordbjørn Lillesand skallbukse gode alternativer, som leverer like godt på tekniske egenskaper som dyrere modeller, men med enklere funksjonalitet og slitestyrke. 

For de minste barna anbefaler vi å velge en skalldress, framfor et todelt sett. Polarn O. Pyret Foret skalldress er en god investering om du ønsker en skalldress du kan bruke både på kaldere dager, som på varme vårdager takket være det avtagbare foret. Kuling Milano skalldress er et rimeligere alternativ, og er en slitesterk dress av god kvalitet og med meget gode tekniske egenskaper. Ønsker du en rimelig skalldress til litt større barn, er Nordbjörn Skaftö et godt alternativ, som i likhet med det todelte settet fra Nordbjörn leverer topp tekniske egenskaper, en rekke søte farger og mønstre, men litt enklere funksjonalitet og slitestyrke. 

Vi håper du nå er litt klokere på hva skallklær er og hva du bør se etter når du skal kjøpe skallklær til barnet ditt. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger må du gjerne sende oss en epost på post@foreldresiden.no!