Fødsel

Fødebaggen: En komplett guide (hva du trenger til fødselen, til barsel, til partner og til baby)

Å pakke fødebagen er en fin og koselig forberedelse til fødsel. Men det kan være vanskelig å vite hva man får bruk for og trenger til seg selv, partner og baby både før og etter fødsel. For å hjelpe deg har vi samlet en komplett oversikt over alt du behøver i fødebagen!

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Lyko, ApotekHjem og Jollyroom)

Hva bør en fødebag inneholde?

Under har vi samlet en komplett liste over ting det kan være greit å ha med seg i fødebagen, både til deg, din partner og til babyen. Vi har delt inn listen i ting du behøver under fødselen, og det du behøver etter fødsel på barselavdelingen eller barselhotellet. Utstyrslisten er like relevant enten du skal føde på sommeren eller vinteren.

Dette bør en fødebag inneholde:

Til fødselen:

 • Kamera + lader: Det kan være fint og minnerikt å ta bilder fra fødselen. Noen bruker bare mobilen, andre har et ordentlig kamera de ønsker å benytte. Eller hva med å ha med et polaroid-kamera? Små polaroidbilder kan være morsomme minner å ha fra fødselen.
 • Mac/PC/nettbrett + lader: Til å se på film eller serier, men om du får brukt for dette vil være veldig individuelt. På de fleste sykehus får du ikke komme inn før du er i aktiv fødsel (>4 cm åpning), og når du er i aktiv fødsel har du sannsynligvis mer enn nok med det! Blir du igangsatt derimot, kan det bli mange timer på sykehuset og det kan være godt å ha noe å drive med mens du venter på at fødselen skal komme ordentlig i gang. Når babyen kommer vil du nok bare bruke tiden på å se på den eller prøve å få noen minutter på øyet.
 • Fødebrev: Noen ønsker å skrive et fødebrev, andre ikke. Men dersom du har skrevet et fødebrev er det lurt å pakke det i fødebaggen så du ikke glemmer det. Husk også å gi det til jordmor når du kommer på føden (det er faktisk fort gjort å glemme)! Les våre beste tips og last ned mal til fødebrevet her!
 • Helsekortet: Helsekortet er viktig å huske å ta med seg, da de vil be om dette når du kommer på føden.
 • Snacks/mat til deg og far/medmor: Gjerne noe energirikt som nøtter, sjokolade eller kjeks.
 • Drikke: Gjerne sukkerholdig brus – du trenger energien under fødselen, og det kan være lettere å drikke enn å spise. Far/medmor kan ha behov for en energidrikk, en fødsel kan vare lenge og veldig mange fødsler starter midt på natta.
 • Munnspray/tyggis: Noen fødende synes fars ånde lukter helt forferdelig – da kan det være nyttig med en quick-fix i form av tyggis eller munnspray :)
 • Hårstrikk: Du vil ikke ha håret ditt overalt mens du føder.
 • Leppepomade: Mange fødende blir veldig tørre på leppene, både av all pustingen og pesingen, men også av den tørre sykehuslufta. Da kan det være godt med en god leppepomade. Et supertips er å bruke brystvorte-salve som leppepomade, det gir supermyke og gode lepper med et hint av gloss! Og det beste av alt er at da har du alt du behøver for såre brystvorter også. Purelan, multimam-salve og bepanthen er alle gode salver som er verdt å prøve, og som kan brukes til det aller meste fra såre brystvorter, lepper og tørre neglebånd. Bepanthen-salven er i tillegg veldig god å ha til bleieutslett og sår stump hos babyen.

Etter fødselen:

Til mor:

 • Slippers: Veldig godt å ha noe som er lett å ta på føttene når du skal opp på toalettet eller for å hente deg mat. Det er også en fordel om slippersene tåler vann slik at du kan bruke dem når du dusjer, i tillegg til at du kan vaske dem når du kommer hjem (sykehusbakterier er ikke noe stas å dra med seg)
 • 1-2 ammebh’er eller ammesingleter: Pass på at disse ikke er trange. Det siste du vil ha på deg når du nettopp har født og har store, ømme bryster er en trang topp eller BH. Kjøp heller noen i for stor størrelse enn for liten. Lindex har mange kjempefine og deilige amme-singleter og amme-bh'er. Vi synes spesielt disse amme-BH-ene i ull er gode og myke på kalde dager. Du kan også finne gode amme-bh-er hos butikker som Mimmis.no , Jollyroom, Milker.no, HM og Bonprix.
 • 1 god truse: Vanligvis får man gode, store nettingtruser på sykehuset, som har plass til store bind/bleier i. Men det kan være greit å ha med en god truse til å reisehjem i. Lindex har mange store, gode gravidtruser som også kan være gode å ha etter fødsel mens magen hos de fleste fremdeles er ganske stor. Dersom du har tatt keisersnitt er det også godt å ha en truse som ikke gnager akkurat i snittet, men går godt over magen.
 • 3-4 par sokker: Det er godt å kunne ha et rent par sokker hver dag. Mange har mye vann i kroppen etter fødsel, så ikke ta med de aller trangeste sokkene du har.
 • Ammeinnlegg: Gjerne i ull som er behagelige og myke mot brystknoppen. Renslighet er viktig, så husk å ta med nok til at du kan bytte innleggene ofte. Vi i Foreldresiden er ekstra glad i disse ammeinnleggene fra Imsevimse som er tynne og diskret, med behagelig og lindrende silke på innsiden og myk og varm merinoull på utsiden. Du kan også bruke engangs amme-innlegg om du foretrekker det, men det er ofte mer behagelig med ull eller silke om man er veldig sår i starten. Du får kjøpt engangsinnlegg på de fleste matbutikker og apotek, men også på nett. Det kan være litt smak og behag hvilke du foretrekker, så det kan være fint å prøve litt forskjellige. Redaksjonen i Foreldresiden har vært veldig fornøyde med disse fra Avent, som er tynne og behagelige med god absorberingsevne.
 • Behagelig bukse/tights: Gjerne en gravid-joggebukse. Det tar tid før livmoren din trekker seg helt sammen igjen etter fødsel, og de fleste har en liten «gravid-mage» en god stund. Regn derfor ikke med at du passer inn i de gamle jeansene helt enda. Komfort er viktig. Det kan også hende at du har tatt keisersnitt, og da er det godt å ikke ha noe som trykker rett mot såret. Sjekk for eksempel ut de ulike gravid-joggebuksene til Lindex som faktisk ser ganske fine ut til å være kosetøy! Om du ikke har lyst å kjøpe mer gravidtøy, men heller vil ha noe du kan bruke også når magen forsvinner anbefaler vi deg å sjekke ut sømløse og stretchy leggings som passer både til rund og til flat mage. F.eks disse fra Lindex.
 • Behagelig lang cardigan eller evt. en morgenkåpe: Godt å ta over seg når man skal opp og gå, i tillegg til at den også vil kunne skjule bleierumpa di :)
 • Toalettpapir: Toalettpapiret på sykehus er ofte tynt og hardt. Mange foretrekker å ha med seg sin egen dorull, andre synes det er helt unødvendig.
 • Toalettmappe med det viktigste: sjampo/balsam/dusjsåpe, tannbørste + tannkrem, hudkrem, deodorant, briller, linser og linsevæske dersom du bruker dette, evt. sminke. Det er ofte bare håndsåpe tilgjengelig på sykehuset, så det kan være deilig å ha med noen gode produkter hjemmefra. Velg gjerne produkter uten parfyme, så babyen kan kjenne din lukt. Reisestørrelser er praktisk. Butikken Normal har et stort utvalg svanemerkede produkter og produkter i reisestørrelse. Ønsker du å handle på nett har også både Lyko og Farmasiet mange Svanemerkede produkter, både i stor størrelse og reisestørreslse (søk på svanemerket i søkefeltet, eller sjekk ut merker som IDUN Minerals, Neutral, SebaMed og Dr. Greve)
 • Pleie til såre brystknopper: De aller fleste opplever å bli såre på brystknoppene de første dagene/ukene med amming. Da er produkter til såre brystvorter svært kjærkomment. Det finnes mye forskjellig på markedet, purelan og multi-mam er populære varianter. Bepanthen salve er også kjempegod og kan i tillegg brukes til sår babystump. Om du har virkelig såre brystvorter er multi-mam kompresser redningen! Det kan være fint å ha en pakke i bakhånd i tilfelle.
 • Snacks: Ta gjerne med noe god snacks til etter fødselen også – f. eks noe du ikke har kunnet spise i graviditeten som du gleder deg til å spise.
 • Evt. en behagelig kjole: Kan være godt å gå rundt i på sykehuset, spesielt på sommeren. Sjekk f. eks ut de deilige ammekjolene fra Milker.
 • Evt. et antrekk til å reise hjem i om du har lyst til å være litt finere denne dagen :) Husk at magen ofte er stor en god stund etter en fødsel, så pakk ikke med din trangeste jeans ;)

Til partner:

 • 2 rene skift
 • Toalettsaker: Tannbørste, tannkrem, deo (Husk at dere kan dele mange av toalettsakene)

Til baby:

Vi vil også anbefale dette utrolig smarte babynestet fra Najell som enkelt kan bæres med seg og også brukes i barnevogna. Les mer om nestet her. Nestet kan kjøpes hos Najell.no eller hos Jollyroom.

Bleier, til både deg og baby, får du på sykehuset, så dette behøver du ikke å ta med deg.

Når bør man pakke fødebagen?

Noen har pakket fødebagen mange måneder i forveien, mens andre venter til siste sekund. Det er imidlertid umulig å vite når en fødsel vil starte, men statistisk sett skjer flest fødsler i uke 40 og dernest uke 39. En fødsel er regnet til termin dersom den skjer mellom svangerskapsuke 37. og 42. Selv om du føler at det ikke er et eneste tegn på fødsel kan den begynne helt plutselig! Det kan være lurt å ha pakket fødebagen klar innen uke 37, da det kan være vanskelig å konsentrere seg for å pakke om fødselen plutselig er i gang. I tilfelle kan du jo skrive ut denne listen til partneren din som kan hjelpe deg å pakke dersom dere skulle få dårlig tid :)

Om du er typen som ønsker å være godt forberedt på fødsel anbefaler vi deg også å lese vår artikkel om gratis fødselsforberedende kurs på nett, samt sjekke ut vår guide til fødebrevet og gratis nedlastbar fødebrev mal!

Masse lykke til med pakkingen og den forestående fødselen!

Annonse: