Fødebrev - hva bør det inneholde og hvordan strukturere det? (+Gratis mal)
Hva kan et fødebrev inneholde?
Det er kun opp til deg selv hva du vil ha med i ditt fødebrev, men her er noen forslag til temaer:
- Innstilling til fødselen: Skriv litt om dine tanker angående fødselen. Gleder du deg? Gruer du deg? Er det noe du er redd for eller noe du tenker at det er viktig at jordmor vet slik at hun kan gi deg den støtten og hjelpen du behøver gjennom fødselen?
- Tidligere erfaringer: Har du noen tidligere erfaringer som kan påvirke fødselsopplevelsen din? Dersom du har født tidligere og fødselen var tøff, kan det være greit å skrive om det. Få også med dersom babyen din ble syk forrige gang, f.eks med en infeksjon, gulsott eller annet. Det kan også være relevant å skrive ned dersom du har opplevd overgrep eller av andre årsaker kan ha problemer med å blant annet bli undersøkt “der nede”.
- Skrekk/angst: Har du fødselsangst, nåleskrekk eller annet som kan være relevant under en fødsel er det viktig at du nevner dette i brevet. Det kan gi jordmoren en mulighet til å være ekstra varsom dersom man f.eks må sette epidural.
- Smertelindring: Ønsker du noen form for smertelindring, eller ønsker du en så naturlig fødsel som mulig? Det er lurt å skrive noe om det i fødebrevet, men det er også fint å vite at dersom du skulle endre mening under fødsel er det helt i orden.
- Klyster: Er du redd for at du skal bæsje under fødsel? Kanskje ønsker du at det settes et klyster når du kommer på sykehuset for å få tømt tarmen ordentlig? Skriv det ned i fødebrevet, så glemmer du det ikke.
- Partners tanker om fødselen: Skal far eller medmor være med på fødselen? Eller kanskje en venninne eller din egen mamma? Dersom partner er redd for blod, sprøyter eller lignende kan det være greit å skrive ned. Det kan også være fint å skrive ned dersom partner gruer seg eller er redd for noe i forbindelse med fødselen.
- Stemning under fødselen: Ønsker du å ha motiverende musikk og høyt tempo når du skal føde? Eller kanskje dempet belysning og beroligende toner? Mange har ingen tanker om dette, og vil bare føde under helt normale omstendigheter, men dersom du har noen tanker om stemningen er det veldig lurt å skrive det ned slik at jordmødrene kan legge til rette for dette. Husk at du selv må ta med høyttaler, spilleliste eller andre rekvisitter du måtte ønske å ha der.
- Fødestillinger: Har du noen tanker eller ønsker omkring fødestillinger - skriv det ned! Men husk at det kan være ting under fødsel som gjør at du ikke kan bruke de fødestillingene du ønsker.
- Studenter: Skal du føde på et universitetssykehus kan du få forespørsel om studenter kan delta på fødselen din. Det å ha en student tilstede oppleves av mange som at man blir ekstra godt ivaretatt, studenten har ofte god tid og kan være sammen med deg gjennom hele fødselsforløpet. Allikevel kan det være mange gode årsaker til at man ikke ønsker å ha studenter tilstede. Dersom du ikke ønsker dette er det fint å skrive det ned i fødebrevet.
- Kommunikasjon og støtte: Hvordan er du når du opplever smerter? Hvordan foretrekker du å bli tatt vare på i en slik situasjon? Hva gjør deg redd og hva gjør deg trygg? Det kan være lurt å tenke litt igjennom disse tingene. Noen foretrekker fysisk nærhet og oppmuntrende ord, andre vil helst komme seg igjennom riene uten forstyrrelse fra andre. Noen foretrekker tydelige beskjeder fra jordmor og å bli involvert i alt som skjer. Andre foretrekker kanskje at beskjeder pakkes litt inn eller at de ikke behøver å vite hver eneste detalj. Tenk igjennom hvordan du tror du er og hva du vil foretrekke i en slik situasjon. Det kan være vanskelig for mange å forestille seg, siden fødsel er en ekstrem situasjon, men prøv å tenk på andre ganger du har hatt vondt, vært redd, stresset eller usikker og hvordan du har reagert da.
- Sen avnavling og klipping av navlestrengen: Ønsker du at navlesnoren skal pulsere ferdig før den klippes (sen avnavling), skriv det ned. Ønsker partner eller du selv å klippe navlestrengen? Skriv også det ned.
- Ønsker i fødselsøyeblikket: Vil du ha baby opp på brystet med en gang, eller ønsker du f.eks at den blir vasket og tørket før du får den til deg? Hva hvis fødselen ender med keisersnitt og du ikke har mulighet til å være der i babys første tid. Ønsker du at det legges til rette for at far kan få baby på brystet hud mot hud, eller har du noen andre tanker.
- Amming: Det er lurt å skrive ned dine tanker om amming, spesielt dersom du har hatt tidligere problemer med amming, ikke ønsker å amme eller har brystimplantater. Kanskje er det viktig for deg at babyen raskt blir lagt på brystet ditt og at dere får ro og sjansen til at baby selv kan krype og finne veien til brystet?
Hvordan bør fødebrevet struktureres?
- Tydelig: Vær så kortfattet og tydelig som mulig
- Punktvis/overskrifter: Bruk punktliste eller tydelige overskrifter slik at jordmor lett kan få et overblikk over de ulike temaene i brevet ditt.
- Løpende struktur: Strukturer gjerne punktene i forhold til fødselsforløpet. Altså bakgrunnsinformasjon om deg først, så tanker omkring selve fødselsforløpet, og tankene rundt det som skjer etter fødsel til sist.
Husk at du aldri kan vite akkurat hvordan fødselen din kommer til å bli, og at fødebrevet derfor ikke skal være en «oppskrift», men heller informasjon som kan være nyttig ved flere ulike scenarioer. Det kan være lurt å ikke ha for konkrete tanker om akkurat hvordan fødselen skal være, sannsynligvis blir den annerledes enn du hadde tenkt uansett og da kan det være lett å bli skuffet. Så vårt beste tips er å forberede seg godt, men gå inn i det med et åpent sinn! :)
Les også vår guide til pakking av fødebaggen!
Masse lykke til med forberedelsene og den forestående fødselen!