Søvn

Hva skal baby ha på seg i nattposen?

En nattpose eller sovepose er et svært godt alternativ til babydyne. En nattpose vil ikke kunne komme over babys ansikt og hindre pusten, i tillegg vil ikke baby kunne sparke av seg nattposen og bli kald slik som ofte er et problem med dyner. Om du er usikker på hvor mye klær babyen bør ha på seg under nattposen, får du svar i denne artikkelen. Her går vi igjennom hva man skal ha på babyen i nattposen ved ulike temperaturer og ulike nattposer. Vi svarer også på hva TOG er.

En nattpose eller sovepose til baby er et svært godt alternativ til babydyne. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler at man sørger for gode pusteforhold i senga; "Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m.»En nattpose vil ikke kunne komme over babys ansikt og hindre pusten, i tillegg vil ikke baby kunne sparke av seg nattposen og bli kald slik som ofte er et problem med dyner.

LUB skriver om nattposer/soveposer;

"Sovepose/nattpose med hull til armene kan være et greit alternativ til en lett barnedyne. Disse posene anbefales i noen land (bl.a. Tyskland og Nederland) for å forebygge krybbedød. En fordel med sovepose er at babyen ikke risikerer å få dyna over hodet, noe som kan føre til at det blir tett og varmt og dårlige pusteforhold. Med en liten lett barnedyne tilpasset barnets størrelse slik som er vanlig i Norge, skal uansett ikke dette være en fare, det er verre med de tyngre teppene etc som er mer vanlig i andre land. Men om man har en baby som har lett for å få dyna over hodet, eller babyen har lett for å sparke av seg dyna slik at det blir for kaldt, kan en nattpose være et godt alternativ. Det er for øvrig viktig at det ikke er noen knapper eller lengre snører på posen som kan utgjøre risiko."


Det finnes mange ulike nattposer, både ulike tykkelser, stoffer og funksjoner.

Hva skal baby ha på seg i nattposen?

Når du skal velge en passende sovepose må du ta romtemperaturen med i vurderingen. Landsforeningen uventet barnedød anbefaler en soveromstemperatur på rundt 18 grader for små babyer. Dessverre er det ikke alltid vi kan kontrollere temperaturen, og spesielt på sommeren kan soverommet bli langt varmere enn dette. Da er det viktig å kle barnet riktig og ha en tynnere sovepose/nattpose enn det man har om vinteren. Her er en oversikt med forslag over hva du bør kle barnet i ulik pose og i de ulike temperaturene.


TOG

TOG er en måleenhet for hvor godt materialet isolerer og varmer. En pose med lav TOG er tynnere og lettere, mens en pose med høyere TOG er tykkere og varmere. Det er vanlig å finne soveposer/nattposer med enten 1 TOG (til vår/sommer) eller 2.5 TOG (til høst/vinter)

Les mer om nattposer her

Se utvalget av nattposer hos:

Easygrow helårs sovepose (TOG 1,96) - Denne posen er laget i utrolig myk bambusviskose, har toveis glidelås for enkelt bleiebytte på natt, og har åpning til 5 punkts sele bak dersom man skulle ha behov for å bruke den i bilstol eller vogn. Finnes i mange ulike farger og mønstre, og flere størrelser.
Delikat nattpose fra Camcam Copenhagen (TOG 2,5 til vinter), laget i økologisk bomull
Nydelig nattpose fra Liewood i økologisk bomull. Har glidlås i siden som kan åpnes fra bunn for enkelt bleiebytte. Finnes i flere størrelser.
Done by Deer sommerpose TOG 1, med glidelåsåpning i bunn for enkelt bleiebytte. Finnes i flere størrelser og farger.
Ergobaby sovepose til vinter TOG 2,5, med åpning til beina når det er på tide å stå opp.