Søvn

Foreldresiden har testet Moonboon vugge med flat bunn

Søvn er for de fleste foreldre etterlengtet i barseltiden. Noen babyer er såkalte “sovebabyer” som sover uansett tid og sted - men disse hører til sjeldenhetene. Vanligere er det at babyer trenger hjelp til å sove, med for eksempel nærhet, amming, vugging eller trilling. Å få babyen til å sove kan for mange ta unødvendig mye tid og tærer på foreldrene. Og hvile er viktig for både foreldre og baby!

I dag finnes flere metoder, hjelpemidler og teknikker for å få babyen til å sove. Hengevugger er blant de mer populære løsningene, som simulerer den rytmiske og søvndyssende bevegelsene barnet er vant til fra sine dager i livmoren. Slik vugging kan hjelpe mange barn til ikke bare å sovne, men også å opprettholde søvnen over lengre tid.

Det danske firmaet Moonboon har som ambisjon å utvikle produkter som forbedrer søvnen for de yngste. Mange er kjent med deres populære Moonboon Hengevugge, men de har nylig også lansert en ny type vugge med flat bunn. Vi har hatt gleden av å prøve ut begge modellene, og nedenfor kan du lese om vår erfaring med Moonboon Vugge med flat bunn. Dersom du også ønsker å lese om vår erfaring med den klassiske Moonboon Hengevugge kan du finne det her. 

Hva er en hengevugge med flat bunn?

De fleste hengevugger er som en slags hengekøye for babyer. En hengevugge med flat bunn derimot, er som en vanlig vugge/seng (altså som en firkantet “boks”), bare at den henger fra taket slik som tradisjonelle hengevugger, i stedet for å stå på gulvet. I likhet med en tradisjonell hengevugge, gir hengevuggen med flat bunn de samme vuggende og behagelig bevegelsene som er søvndyssende for de fleste babyer. En vugge med flat bunn gir ikke samme trange, omavnende følelse som en vanlig hengevugge, men gir et luftigere og større sovemiljø. Den flate bunnen er også ideell om barnet skal sove lengre strekker, da det er anbefalt at spedbarn ligger mest mulig flatt. En vugge er et praktisk sted å legge barnet til å hvile på dagtid, både for å skille mellom dag og natt, men også for å ha et sted barnet kan sove i oppholdsrommene slik at du alltid kan se det. En vugge er også praktisk for å skjerme barnet fra større søsken (sammenlignet f.eks med et babynest som ligger på gulvet). 

Moonboon vugge med flat bunn

Historien bak Moonboon

Moonboon ble til takket være Marie og Adam, et ektepar som var på utkikk etter en løsning for å få deres sønn til å sovne lettere, noe som først førte til utviklingen av Moonboon hengevugge. Deres egne erfaringer og ønsket om å tilby sikre, bærekraftige og kvalitetsmessige soveløsninger har vært starten på Monboons vekst til et anerkjent merke med flere ulike produkter i sin portefølje - inkludert nyheten Moonboon Vugge med flat bunn. Produktene er både praktiske og visuelt pene å se på, i tillegg til å være utviklet etter høye sikkerhetsstandarder og av en etisk og miljøvennlig produksjonsprosess. 

Design og og materialer

Moonboon sin vugge med flat bunn skiller seg ut som en pen designdetalj i hjemmet, noe som er en fordel da det er et relativt stort møbel. Materialene som er brukt vitner om høy kvalitet og gir et luksuriøst utseende. Stoffet er i økologisk bomull, men med en tekstur som minner om lin. Selve madrassen er fluffy og myk, fylt med bærekraftik kapok, en miljøvennlig og allergivennlig naturfiber. Vuggen med flat bunn er kun tilgjengelig i en farge, men den fine nedtonede beigefargen vil uten tvil kunne passe inn i ethvert hjem. 

Vuggen kan monteres på tre ulike måter; ved hjelp av karmbeslag, takoppheng eller stativ. Alle monteringsmåtene er relativt elegante og stilrene, men har noen ulike fordeler og ulemper. Takmontering er plassbesparende og gir en  følelse av at vuggen flyter i luften, men krever ordentlig montering og skrue i taket. Karmbeslaget tilbyr en fleksibel løsning som ikke behøver permanent feste, men til gjengjeld kan komme litt i veien da man gjerne skal gå igjennom dørkarmen fra tid til annen. Med denne løsningen må man derfor ta vuggen opp og ned etter behov. For de som foretrekker en mer fristående løsning, som samtidig ikke krever verken skruer i taket eller lang monteringstid, er stativet et godt valg. Selv om det tar opp mer gulvplass, synes vi det er den beste metoden for oppheng og ser i tillegg skikkelig stilig ut. I tillegg var det montert på et par minutter! Stativet kommer i to farger, hvitt eller mørkegrått, med fine detaljer av mørkt valnøttre.

Moonboon tilbyr også en hengevugge (uten flat bunn, som en hengekøye) som vi også har testet. Du kan lese anmeldelsen her

Brukstid og sikkerhet

Moonboon vugge med flat bunn kan brukes av barn fra 3 kg og opp til hele 12 kg. Merk imidlertid at det ikke er anbefalt å bruke hengevugge/vugge til barn som kan sette seg opp, knele eller trekke seg opp selv. Dette betyr i praksis at brukstiden er fra fødsel og til barnet er omtrent 6-8 måneder gammelt. Vuggen har gjennomgått omfattende testing og er godkjent i henhold til den europeiske sikkerhetsstandarden EN-1130:2019, en sikkerhetsstandard for barnesenger.

Montering og vedlikehold

Montering av Moonbunn vugge med flat bunn og tilhørende stativ var en relativt enkel og rask prosess  som man fint kan gjøre på egenhånd og som ikke krevde verktøy. Av miljøhensyn følger det ikke med bruksanvisning i pakken, men heller en QR-kode man scanner for å komme inn på en side med både bruksanvisninger og instruksjonsvideoer. Dette synes vi er en god løsning, men savner et noe høyere detaljnivå i bruksanvisningene og videoene da vi tidvis var usikre på om vi hadde gjort monteringen helt rett. 

Vuggen er forhåndsvasket og klar til bruk rett fra emballasjen. Ved behov for rengjøring, kan trekket vaskes i maskin på 40 grader. Madrassen bør imidlertid ikke vaskes,  det kan derfor være lurt å kjøpe den vanntette madrassbeskytteren for å beskytte madrassen. 

Brukeropplevelse

I fire måneder har vi testet Moonboon vugge med flat bunn, i kombinasjon med Moonboon Vuggemotor 2.0 (det er nå kommet en nyere motor som kan kobles til mobilen) og stativ, fra babyen var nyfødt - og både vi og babyen har likt vuggen godt. Vuggen tar relativt stor plass og er meget synlig i interiøret, så det at den ser såpass bra ut har vært en stor fordel. Imidlertid har det vært vuggens evne til å få babyen til å sove som naturligvis har vært viktigst og imponert oss mest. 

Den tykke, myke madrassen gir en trygg og behagelig liggeflate for babyen, og den beroligende vuggingen (som man enten kan gjøre manuelt eller ved bruk av Moonboon Vuggemotor) har de aller fleste gangene lykkes i å dysse barnet vårt i søvn, og kanskje aller viktigst bidratt til at barnet har forblitt i søvnen lengre enn vanlig ved å hjelpe han å knytte sammen søvnsyklusene. Vi ønsker imidlertid å bemerke at alle barn er forskjellige og effektiviteten av vugging kan variere fra barn til barn. Vuggen kan heller ikke fullstendig erstatte en god og varm favn, og på dager hvor “testbabyen” vår har vært ekstra urolig, har det kun vært nærhet og byssing fra mammaen eller pappaen som har hjulpet.

Vuggen kan brukes både med og uten motor, uten motoren må du vugge vuggen selv, og vuggebevegelsene stopper ganske raskt om man slutter, vi har derfor foretrukket motoren da vårt barn har foretrukket den konstante vuggingen. Motoren er ekstremt stillegående (vi har ikke klart å høre den i det hele tatt), og du kan selv velge intensiteten på vuggingen og hvor lenge den skal vugge. Vi har foretrukket den laveste hastigheten på vuggingen, men dette er nok individuelt fra barn til barn.  En sikkerhetsfunksjon gjør at motoren automatisk skrur seg av hvis vuggen holdes fast i, noe som er positivt. 

Sammenlignet med klassiske hengevugger (som er som hengekøyer), gir vuggen med flat bunn en mye mer åpen liggeflate og omfavner ikke babyen på samme måte. Det kan variere fra baby til baby hva de foretrekker, men mange babyer liker godt den lune følelsen en hengevugge gir, andre kan derimot like at det er litt mer luft rundt seg. Vuggen med flat bunn gir imidlertid flat liggeflate som er anbefalt for babyer om de skal sove over lengre tid, og den har i tillegg større liggeflate enn en klassisk hengevugge, noe som gir bedre plass til det voksende barnet. Testbabyen vår har foretrukket et lunt miljø ved soving, og vi har derfor erfart at det har fungert best å bruke et babynest eller bærebag i vuggen (merk at det ikke er anbefalt å bruke babynest uten tilsyn). Det har også hjulpet med å sentrere babyen til midten av vuggen da han lett har sklidd litt til siden uten (dette kan også løses ved hjelp av Moonboon Madrass Fixi). Det at vuggen får plass til babynest og bærebag har vært noe av det vi har likt desidert best med vuggen med flat bunn sammenlignet med en hengevugge-variant. Dette har gjort at det har vært superenkelt å variere mellom soveplass, og flytte barnet fra både vogn, sofa eller andre steder i huset, og over i vuggen. Har barnet våknet av overflyttingen har det bare vært å vugge litt, så har det sovnet igjen. Vuggen har også vært et meget praktisk sted å la babyen sove på dagtid, god beskyttet fra nysgjerrige storesøsken, men allikevel tilgjengelig i oppholdsrommene slik at vi alltid har hatt kontroll på barnet. 

Tilbehør og Tilpasningsmuligheter

Moonboon har mye nyttig tilbehør til vuggen med flat bunn. For å montere vuggen, behøver man enten karmbeslag, takoppheng eller stativ. Vi har testet vuggen med Moonboon Vuggemotor 2.0 som er et valgfritt tilbehør, men som vi varmt kan anbefale. Vi har også hatt stor glede av “Haven” som er en slags sengehimmel som skjermer barnet fra omgivelsene og gir en lunere vugge. Vanntett madrassbeskytter anbefales også sterkt dersom dere bruker vuggen mye, da det er mye mer jobb å vaske vuggen enn madrassbeskytteren. I tillegg finnes det både myggnetting og laken spesifikt designet for vuggen. Madrass Fixi er et nyttig tilbehør som bidrar til at barnet forblir i midten av vuggen.

Konklusjon

Moonboon Vugge med flat bunn er en vakker og søvndyssende seng perfekt til soving på dagtid. Estetikken har definitivt ikke gått på kompromiss med verken komfort eller sikkerhet, og det er tydelig at det danske merket har investert mye i både materialvalg og sikkerhet. Vuggen med flat bunn bringer noe nytt til bordet sammenlignet med en tradisjonell hengevugge og har både fordeler og ulemper - men aller viktigst har den vært effektiv til å få barnet til å sove og spart oss for mye byssing og lange trilleturer. Den jevne vuggingen med Moonboon Vuggemotor 2.0 har vært en viktig bidragsyter til at barnet har funnet roen og sovet lengre strekker i vuggen. 

Sammenlignet med tradisjonelle hengevugger har denne vuggen flat bunn, noe som er anbefalt om babyer skal sove/ligge et sted over lengre tid. Vuggen er også perfekt om man bruker babynest (merk at babynest ikke er anbefalt brukt uten tilsyn) eller bærebag, da disse får plass i vuggen og gjør det enkelt å variere soveplassen til baby - fra vogn, til sofa, til vugge. Dette er en mulighet man ikke har med en tradisjonell hengevugge. Vuggen er imidlertid mer åpen enn en hengevugge og ikke like lun og omsluttende.

Moonboon Vugge med flat bunn er en dyr investering, men om du ønsker en soveløsning med vuggende, søvndyssende bevegelser, som samtidig er luftig og med flat bunn for lengre sovestrekker kan vi definitivt anbefale Moonboon vugge med flat bunn. 

Moonboon vugge med flat bunn kan kjøpes hos Moonboon.no her.

Tilbehør til Moonboon hengevugge

Moonboon Madrass Fixi - sikrer at barnet ligger i midten av vuggen
Moonboon Haven - Skjermer babyen fra omgivelsene
Moonboon Vuggemotor Connect - Vugger babyen i søvndyssende bevegelser og kan kobles til telefonen.
Moonboon stativ - til å henge hengevuggen i
Moonboon white noise speaker - gir søvndyssende lyd som kan hjelpe barnet å sovne og forbli i søvnen
Moonboon karmbeslag - for å kunne henge hengevuggen i dørkarmen istedet for å bruke stativ
Moonboon myggnett - for å beskytte babyen fra fluer og mygg