Søvn

Nattpose til baby og barn - Finn riktig nattpose til ditt barn

En nattpose eller sovepose til baby er et svært godt alternativ til babydyne. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler at man sørger for gode pusteforhold i senga. En nattpose vil ikke kunne komme over babys ansikt og hindre pusten, i tillegg vil ikke baby kunne sparke av seg nattposen og bli kald slik som ofte er et problem med dyner.

En nattpose eller sovepose til baby er et svært godt alternativ til babydyne. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler at man sørger for gode pusteforhold i senga; "Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m.» En nattpose vil ikke kunne komme over babys ansikt og hindre pusten, i tillegg vil ikke baby kunne sparke av seg nattposen og bli kald slik som ofte er et problem med dyner.

LUB skriver om nattposer/soveposer;

"Sovepose/nattpose med hull til armene kan være et greit alternativ til en lett barnedyne. Disse posene anbefales i noen land (bl.a. Tyskland og Nederland) for å forebygge krybbedød. En fordel med sovepose er at babyen ikke risikerer å få dyna over hodet, noe som kan føre til at det blir tett og varmt og dårlige pusteforhold. Med en liten lett barnedyne tilpasset barnets størrelse slik som er vanlig i Norge, skal uansett ikke dette være en fare, det er verre med de tyngre teppene etc som er mer vanlig i andre land. Men om man har en baby som har lett for å få dyna over hodet, eller babyen har lett for å sparke av seg dyna slik at det blir for kaldt, kan en nattpose være et godt alternativ. Det er for øvrig viktig at det ikke er noen knapper eller lengre snører på posen som kan utgjøre risiko."


Ulike typer nattposer

Det finnes mange ulike nattposer, både ulike tykkelser, stoffer, funksjoner og størrelser. Noen nattposer er helårsposer og har ikke oppgitt TOG-verdi. Andre poser finnes både i sommer og vinter-variant med to ulike TOG-verdier (les mer om TOG og hvilken TOG du skal velge lengre ned i artikkelen). Nattposene er også ofte delt inn i størrelse etter alder eller lenge (cm) på posen (og ikke etter cm på barnet, som for barneklær). Under ser du størrelsesguide for nattposer:‍


Barnets lengde

Barnets alder (mnd)

Lengde på soveposen

0-65 cm

0 - 6

73 cm

60-86 cm

3 -18 mnd

85 cm

80-95 cm

12-36 mnd

100 cm


TOG-verdi

TOG står for Thermal Overall Grade og er en måleenhet for hvor godt et materiale isolerer og varmer. TOG brukes ofte på vanlige dyner og soveposer/nattposer til barn. En pose med lav TOG er tynnere og lettere, mens en pose med høyere TOG er tykkere og varmere. Det er vanlig å finne soveposer/nattposer med enten 1 TOG (til vår/sommer) eller 2.5 TOG (til høst/vinter), men det finnes også “helårsposer” med typisk 2 TOG. Å være klar over TOG-verdien på dyner og soveposer til baby kan gjøre det enklere å kle barnet riktig for natten og unngå overoppheting. Fordi barn ikke kan regulere kroppstemperaturen sin og har lettere for å bli overopphetet, er det anbefalt å ikke ha dyner/soveposer på mer enn 4 TOG til barn. 

Så hva slags TOG-verdi bør du velge? 

Om du har relativt konstant temperatur på barnerommet og ønsker å ha en pose du kan bruke året rundt kan en pose med 1,5-2 TOG være fint. Velg en tykkere pose om rommet til en hver tid er kaldt, eller velg en tynnere om rommet er varmt. Man kan også justere hvor mye barnet har på seg inni soveposen etter temperaturen på barnerommet. Under er en oversikt over anbefalt maksimal TOG-verdi i forhold til romtemperatur. 

Romtemperatur

Maksimal TOG-verdi

Under 16 grader

4 TOG

16-19 grader

3 TOG

20-22

2 TOG

23-25

1,5 TOG

Over 25

0,5 TOG

 

 


Hva skal baby ha på seg i nattposen?

Når du skal velge en passende sovepose må du ta romtemperaturen med i vurderingen. Landsforeningen uventet barnedød anbefaler en soveromstemperatur på rundt 18 grader for små babyer. Dessverre er det ikke alltid vi kan kontrollere temperaturen, og spesielt på sommeren kan soverommet bli langt varmere enn dette. Da er det viktig å kle barnet riktig og eventuelt ha en tynnere sovepose/nattpose enn det man har om vinteren. Her er en oversikt med forslag over hva du bør kle barnet i ulik pose og i de ulike temperaturene.

Romtemperatur

TOG 1.0

TOG 2.5

24-27 grader

Ingen pose, kun body (evt. bare i bleia i posen)

Ingen pose, kun body (evt. bare i bleia i TOG 1 pose)

22-24 grader

Pose + kortermet body

Bruk tynnere pose

20-22 grader

Pose + langermet body

Bruk tynnere pose

18-20 grader

Pose + langermet body +jakke/genser

Pose + kortermet body + jakke/genser

16-18 grader

Bruk tykkere pose

Pose + langermet body + jakke/genser
Hva bør du tenke på når du skal velge nattpose? 

Som nevnt ovenfor kan det være nyttig å vite TOG-verdien til nattposen slik at du kan velge en pose som passer til årstiden og barnerommets temperatur. I tillegg er det praktisk med poser som har glidelås som kan åpnes både ovenfra og nedenfra, slik er det enklere å skifte bleie uten å ta av hele posen om uhellet skulle være ute på natta. Det kan også være praktisk om posen kan vaskes på 60 grader og tørketromles - det gjør livet litt enklere rett og slett! 

Det finnes mange poser, både dyre og billige. Vi i Foreldresiden har god erfaring med posene fra Done by deer som finnes både som sommerpose med 1 TOG, og vinterpose med 2,5 TOG. Som helårspose er posene fra Easygrow veldig populære og har vunnet best i test flere ganger. Disse har en TOG-verdi på 1,96 og kan brukes hele året. 

Vinterposer
Sommerposer

Helårsposer