Søvn

Foreldresiden har testet Moonboon Hengevugge

En baby som sover godt er blant de fleste foreldre et sterkt ønske, men ikke alltid en realitet. Noen babyer sover godt over alt, mens andre krever byssing, trilling eller vil bare ligge inntil foreldrenes bryst. Det kan være utmattende for foreldre å skulle bruke mye tid på å få barnet til å sove, og det er viktig for både foreldre og barn å få nok søvn og hvile.

Det finnes flere løsninger, metoder og hjelpemidler som kan hjelpe med barnets søvn - en hengevugge er en av de mer populære løsningene. Hengevugger gjenskaper den vuggende og beroligende bevegelsen babyen kjenner fra å ha ligget i magen, og svært mange babyer roer seg ned av slike bevegelser. Vugging vil kunne hjelpe mange barn både med å sovne, og også forbli i søvnen lengre. 

Moonboon - et dansk firma med et mål om å skape produkter som bedrer søvn hos småbarn - har skapt den populære Moonboon hengevugge, og i senere tid også Moonboon vugge med flat bunn. Vi har testet begge variantene, og under kan du lese vår erfaring med Moonboon Hengevugge. Ønsker du å lese om vår erfaring med Moonboon Vugge med flat bunn kan du finne dette her. 

Hva er en hengevugge?

En hengevugge kan kanskje enklest sammenlignes med en liten hengekøye for babyer. Hengevugger henger i en fjær som festes i tak, dørkarm eller på et stativ, og gir en vuggende og behagelig bevegelse. Denne bevegelsen minner om bevegelsene barnet kjenner fra å ha ligget i mors mage, og selve hengevuggen bidrar til at barnet ligger lunt og godt - noe som ytterligere minner om de trange forholdene inni magen. Kombinasjonen av vuggingen og den omfavnende følelsen bidrar til å roe ned babyen, og gir gode forhold for å falle i søvn. En hengevugge er et praktisk sted å legge barnet til å hvile på dagtid.

Moonboon hengevugge

Historien bak Moonboon

Moonboon ble grunnlagt av ekteparet Marie og Adam, som i sin søken etter å finne en løsning for å få sin egen sønn til å sove, kom opp med Moonboon hengevugge. Drevet av sine personlige erfaringer og et ønske om å skape trygge, økologiske og høykvalitets soveprodukter, har Moonboon vokst til et merke med mange populære, funksjonelle produkter i sin portefølje. Deres engasjement for kvalitet bekreftes gjennom samarbeid med søvneksperter og danske ingeniører, og deres GOTS-sertifisering sikrer ansvarlig produksjon. Deres designfilosofi er å kombinere funksjonalitet med estetikk, noe som har gjort deres hengevugge til en meget populær "lifesaver” for mange foreldre og deres barn.

Design og og materialer

Moonboon sin hengevugge er et relativt stort møbel som, i motsetning til de fargesterke babylekene som dekorerer stuegulvet, ser utrolig bra ut! Plassert i hjørnet av stuen er hengevuggen rett og slett et estetisk blikkfang. Materialbruken gir et eksklusivt preg og vuggen selv er laget av økologisk bomull som visuelt gir assosiasjoner til lin. Vuggens madrass er fylt med økologisk kapok, en naturfiber som er allergivennlig, og dyrket og høstet på en bærekraftig måte. Vuggen er tilgjengelig i fem dempede farger som lett kan matches med forskjellige preferanser og interiørstiler. Designdetaljene i mørkt valnøttre komplementerer vuggens høykvalitetsinntrykk. 

Vuggen monteres ved hjelp av karmbeslag, takoppheng eller stativ - alle alternativene i stilren og diskret utforming som lett glir inn i interiøret. Takoppheng tar minst plass i rommet, men krever sikker montering i taket. Karmbeslaget tar også lite plass i rommet, krever ikke at man skrur i vegg eller karmer, men er en mindre permanent løsning da du gjerne har behov for å gå igjennom døråpningen, og du derfor blir nødt til å ta vuggen opp og ned etter behov. Stativet tar derimot en del plass i rommet, men vil allikevel for mange være den mest aktuelle opphengsmetoden. Stativet er stilrent og kommer i hvit eller mørk grå farge, med elegante detaljer i mørkt valnøttre. 

For familier med tvillinger tilbyr Moonboon en tvillingversjon av hengevuggen, og det finnes også en vugge med flat bunn som vi også har testet og som du kan lese mer om her. 

Brukstid og sikkerhet

Moonboon hengevugge kan brukes med barn fra 3 kg og opp til hele 12 kg. Merk imidlertid at det ikke er anbefalt å bruke hengevugge til barn som kan sette seg opp, knele eller trekke seg opp selv. Dette betyr i praksis at brukstiden er fra fødsel og til barnet er omtrent 6-8 måneder gammelt. Vuggen har gjennomgått omfattende testing og er godkjent i henhold til den europeiske sikkerhetsstandarden EN-1130:2019, en sikkerhetsstandard for barnesenger.

Montering og vedlikehold

Å sette opp Moonboon hengevugge og tilhørende stativ er en relativt enkel prosess som ikke krever noe verktøy, og man kan fint gjøre det alene. I pakken finner man en QR-kode som leder til en nettbasert bruksanvisning inkludert instruksjonsvideoer. Til tross for instruksjonsvideoer og digital bruksanvisning, var vi tidvis litt usikre og kunne ønsket oss en enda mer detaljert monteringsveiledning, siden det er avgjørende å sikre at vuggen er satt opp korrekt for barnets sikkerhet.

Når det gjelder vedlikehold, er vuggen forhåndsvasket og klar til bruk rett fra emballasjen. Ved behov for vasking, anbefales det å vaske for hånd ved litt over 40 grader. Maskinvask frarådes på grunn av metallringene som kan skade maskinen. Det kan derfor være lurt å kjøpe den vanntette madrassbeskytteren til for å slippe å måtte vaske selve vuggen. 

Brukeropplevelse

Vi har testet Moonboon hengevugge med Moonboon Vuggemotor 2.0 (motoren finnes nå i nyere versjon som kan kobles til mobilen) og stativ med en baby fra nyfødt og frem til 4 måneders alder. Erfaringene vi har gjort oss er stort sett meget positive, hengevuggen er både praktisk, pen å se på og får ikke minst barnet til å sove. Plassert keiserlig i hjørnet av stuen ser hengevuggen virkelig ut som en flott interiørdetalj og er virkelig et pent barneprodukt. Vuggen er relativt stor og tar sin plass i rommet, så at den ser såpass bra ut har for oss vært et stort pluss. 

Hengevuggen har vært et meget praktisk sted å la babyen sove på dagtid, godt beskyttet fra nysgjerrige storesøsken, men allikevel tilgjengelig i oppholdsarealene slik at man alltid har kontroll på barnet. Den myke hengevuggen med den tykke gode madrassen gir med sitt omsluttende design en trygg og komfortabel hvileplass for babyen, noe som i seg selv har virket til å roe barnet. Fjæren og motoren gir de gode vuggende bevegelsene som stort sett, men ikke alltid, har dysset barnet i søvn - og aller viktigst sikret at barnet har forblitt i søvnen - lenge! Det er verdt å merke seg at alle babyer er forskjellige, mange opplever meget god effekt av hengevugger, men effekten kan variere fra barn til barn. Babyen som har vært “testperson” hos oss har sovnet godt i vuggen både med og uten vugging når han har vært mett, fornøyd og trøtt. Vuggen, med motor på, har også hjulpet han å slå sammen søvnsyklusene uten å våkne helt som han stort sett ellers gjør om han ligger uten bevegelse. Den har imidlertid ikke alltid klart å dysse han i søvn, om han har gråtet mye og vært oppkavet har det kun vært mammans byssing som har hjulpet. Vuggen kan også brukes uten motor, vi har prøvd oss litt frem både med og uten motoren, men fant raskt ut at vårt barn foretrakk den konstante vuggingen. Uten motoren må du vugge vuggen selv, og vuggebevegelsene stopper ganske raskt om man slutter. 

Ved bruk av motoren kan du velge intensiteten på vuggingen og hvor lenge den skal vugge. Vi har foretrukket den laveste hastigheten på vuggingen, men dette er nok individuelt fra barn til barn.  En sikkerhetsfunksjon gjør at motoren automatisk skrur seg av hvis vuggen holdes fast i, noe som er positivt. Motoren er dessuten svært stillegående, vi kunne ikke høre den i det hele tatt annet enn den svake lyden av selve vuggen som gikk opp og ned. Det eneste negative vi har å si er at det kan være litt utfordrende å legge baby ned i vuggen ettersom den ikke er fast og åpningen ikke er så stor - men dette er rett og slett slik det er med hengevugger. Om barnet ditt foretrekker det mørkt når det sover, gjør hengevuggen det lunt, men ikke helt mørkt. Vi har brukt den med Moonboon Haven som skjermer barnet fra ytre stimuli, noe vi virkelig anbefaler, særlig om dere har større søsken. Det blir imidlertid ikke helt mørkt i vuggen med mindre man skrur av lyset i rommet. 

Tilbehør og Tilpasningsmuligheter

Moonboon har flere ulike tilbehør som kan være nyttig til hengevuggen. For å montere vuggen, kan man velge mellom et stativ, takoppheng eller karmbeslag – et av disse er nødvendig for å kunne bruke vuggen. For å få konstant og jevn vugging, anbefaler vi virkelig å i tillegg kjøpe Moonboon Vuggemotor. Ellers finnes det flere mindre tilbehør som “Haven” som skjermer barnet fra omgivelsene, avstiverbunn som gir bedre plass i hengevuggen og vanntett madrassbeskytter som beskytter madrassen og som vi anbefaler spesielt for de som bruker hengevuggen ofte. I tillegg finnes det både myggnetting og laken spesifikt designet for hengevuggen. Madrass Fixi er et nyttig tilbehør spesielt for vuggemodeller med en flat bunn, da det bidrar til at barnet forblir i midten av vuggen.

Konklusjon

Etter å ha testet Moonboon Hengevugge med stativ og vuggemotor 2.0 grundig i 4 måneder er vi overveiende positive. Vuggen er både pen å se på, praktisk utformet og ikke minst effektiv på å få babyen til å sove. Estetikken har definitivt ikke gått på kompromiss med verken komfort eller sikkerhet, og det er tydelig at det danske merket har investert mye i både materialvalg og sikkerhet. For oss har hengevuggen gitt oss etterlengtet alenetid hjemme, og spart skuldrene våre for både byssing og trilling ute. Alle babyer er forskjellige, men vår testbaby har likt vuggen godt - Vuggemotoren har vært en viktig bidragsyter til dette. Hengevuggen er dyr, men har du en baby som sliter med søvnen kan den definitivt være en god investering. 

Moonboon hengevugge med tilbehør kan kjøpes hos Moonboon.no her.

Tilbehør til Moonboon hengevugge

Moonboon avstiverbunn til hengevugge - Skaper mer plass i vuggen og sørger for at barnet ditt ligger mer flatt
Moonboon Cloud - En pustende baldakin til hengevuggen som bidrar til å redusere distraksjoner og hjelpe babyen med å sove
Moonboon Vuggemotor Connect - Vugger babyen i søvndyssende bevegelser og kan kobles til telefonen.
Moonboon stativ - til å henge hengevuggen i
Moonboon white noise speaker - gir søvndyssende lyd som kan hjelpe barnet å sovne og forbli i søvnen
Moonboon karmbeslag - for å kunne henge hengevuggen i dørkarmen istedet for å bruke stativ
Moonboon myggnett - for å beskytte babyen fra fluer og mygg