PRODUKTTEST

Test: Stokke® Xplory® X Duovogn

Stokke® Xplory® X er en nylansering av Stokkes ikoniske Xplory-modell, kjent for sitt X-formede understell med en enkelt stang i midten av chassiset. I denne nye versjonen er det kommet til nye farger, både spreke eller mer diskré - alt etter hva du foretrekker. Videre har vognen nå en høyere vektkapasitet på 22 kg, en større varekurv, samt andre mindre endringer på utseende og funksjoner. Vognen har et ergonomisk sete, med justerbar og høy sitteposisjon. Den høye sitteposisjonen gjør at du og barnet kommer nærmere hverandre. Vognen er kledd i UV-bestandig og vannavstøtende stoff - behandlet med miljøvennlige Bionic Finish Eco. Xplory® X vognen vant “Best of the Best” i Red Dot Design Award 2021.

I denne artikkelen:

Generell info

Pris:
Ca. 13 199,- for komplett vogn med sitte- og liggedel (14 950,- for Signature Edition)
Vekt:
13,4 kg
Størrelse sammenlagt:
Ca 100 x 55 x 34 cm
Full liggestilling:
Ja
Lengde på ryggstøtte:
Ca. 49 cm
Høyde håndtak:
89 - 123 cm

(Innlegget inneholder reklame for Stokke gjennom annonselenker til Babyshop)

Utseende: 

Detalj

Dette er virkelig vognen for den stilbevisste! Stokke® Xplory® X er helt unik når det gjelder design. Den er veldig stilren og “luftig” i designet, uten mye unødvendig mikk-makk. I tillegg bærer vognen preg av svært høy kvalitet og gjennomtenkte materialvalg. Vi liker spesielt godt stoffet som er brukt (og som vi kjenner til fra gode gamle Stokke Trailz) som både ser og føles svært eksklusivt. Videre har vognen styre og bøyle i lekkert imitert skinn, samt flotte, gjennomtenkte detaljer som delikate knapper og glidelåser med Stokke-logo på. Det er også satt på en diskré reflekstråd på kalesjen, så du synes i mørket uten at du må dekorere hele vognen med klistrereflekser og refleksbånd.  

Alt på denne vognen er rett og slett lekkert ned til den minste detalj. Da vi testet denne vognen hadde vi lyst til å gå på trilletur hele tiden, bare for å vise den frem! Og vi har heller aldri opplevd å få så mange komplimenter for barnevognen vår som vi har fått med denne. 

Stokke® Xplory® X finnes i 6 ulike farger; Golden Yellow, Rich Black, Modern Grey, Royal Blue og Ruby Red - alle med matt svart understell. Samt Signature Edition, som er matt svart med gulldetaljer på kalesje og understell. Vi har testet sistnevnte, som er ca. 1500 kr dyrere enn de 5 andre fargene.

Detalj

Trillekomfort: 

Punkteringsfrie hjul

Stokke® Xplory® X er lett og enkel å manøvrere både med en og to hender, takket være de lette punkteringsfrie swivel-hjulene i front. På flatt og jevnt underlag er den virkelig en drøm å trille. I forhold til vektspesifikasjonene er den ikke blant de aller letteste vognene, men av en eller annen grunn føles den som en fjær sammenlignet med mange andre vogner med samme vekt. Den er imidlertid ikke like god på mer utfordrende underlag. Vognen har lite demping, og for barnets komfort egner vognen seg best på asfalt eller annet jevnt underlag. Det er imidlertid ikke noe problem å trille den både på gress, grus og humper i asfalten, den glir fint over, men barnet må være forberedt på en litt humpete tur. En stor fordel med denne vognen er imidlertid muligheten for “to-hjuls-modus”, der du kan trekke vognen med deg på de to bakerste hjulene ved svært utfordrende terreng, f.eks. sand eller snø. 

Styret kan justeres i passende høyde med både teleskopjustering og sirkeljustering. Dette synes vi er en stor fordel, da du får fordelene fra begge metodene samtidig. Det gjør at du kan stille inn styret i god avstand fra vognen, men samtidig i riktig vinkel for din komfort og et godt tyngdepunkt. Det har mye å si for trillekomforten! Takket være X-utformingen av understellet risikerer du heller ikke å sparke borti understellet om du har lange ben.

 

Liggedel: 

Stokke® Xplory® X i vårsol

Liggedelen til Stokke® Xplory® X er like lekker som resten av vognen. Utsiden er kledd med Stokkes eksklusive og vannavstøtende stoff, og innsiden i et mykt stoff med en deilig og myk madrass for baby. Madrassen er pustende, og under madrassen er det ventilasjonshull, noe som sikrer god luftgjennomstrømning. I fotenden av liggedelen, på utsiden, finner du to smarte lommer. Disse er perfekte til mobil, nøkler, våtservietter og annet smått som er greit å ha lett for hånden. Liggedelen kommer også med et vindtrekk som legges over og festes med to knapper på hver side. Trekket går litt opp foran og beskytter derfor barnet mot vær og vind. Trekket er festet med glidelås helt nederst, men kan ellers åpnes kun med knappene og brettes ut. Det liker vi godt, da det gjør det enkelt å raskt å sjekke til barnet, ta det opp og ned av liggedelen osv., uten at trekket faller av, og uten at man må knote med glidelås hver gang (og slipper å bruke begge hendene). 

Smarte lommer i front av liggedelen

Liggedelen kan enkelt justeres i høyden etter hvor høyt du foretrekker at barnet ligger, slik at du får det i en posisjon som passer deg og din høyde. Det gjør det mye mer behagelig å løfte barnet inn og ut av vognen. Stokke sine barnevogner er kjent for å passe høye mennesker, men passer vel så bra til lave personer fordi man så enkelt kan justere høyden på både håndtak, sitte- og liggedel! Perfekt om man er et par med stor avstand i høyde.

Kalesjen brukes på både sitte- og liggedelen, og er stor! Noe som er et kjempepluss. Den kan utvides med både visir og et ekstra hakk (pent gjemt inni en glidelås), og dekker den sovende babyen helt utmerket. Her er det ingen grunn til å la seg friste til å legge noe foran åpningen - for babyen får det ordentlig mørkt og godt. Kalesjen har i tillegg ventilasjonsluke på baksiden som kan åpnes ved behov, samt UV-beskyttelse og er i et vannavstøtende materiale. 

Ventilasjon i kalesje

Liggedelen veier 4,6 kg med kalesjen på, og er dermed ikke en av de letteste liggedelene. Den er allikevel god å bære med bærehåndtaket som er festet over liggedelen om du har behov for det (dette håndtaket kan tas av ved behov, og er det samme som brukes som bøyle på sittedelen). Liggedelen klikkes enkelt av understellet med to knapper på hver side. Knappene har memory-funksjon, så du behøver kun å bruke en hånd for å ta av liggedelen. Veldig praktisk for travle mødre og fedre med hendene fulle. 

Liggedelen er ikke blant de aller lengste, og har en liten kløft i midten ved beina for å få plass til styret på vogna. Denne kløften har imidlertid lite å si for romsligheten i liggedelen, og du får fint plass til en vanlig vognpose her. Det kan imidlertid bli trangt på vinteren dersom du har en lang baby. 

 

Sittedel: 

Sittedelen kan vendes begge veier, og justeres i høyden

Sittedelen på Stokke® Xplory® X er ergonomisk, vendbar og kan justeres i 3 ulike posisjoner - fra helt oppreist (aktiv), hvile og liggestilling (sove). Sittedelen kan imidlertid ikke legges til liggestilling når setet er fremovervendt, kun vendt mot deg. Fotbrettet kan også justeres i lengden, slik at det passer perfekt til ditt barn. Slik som for liggedelen, kan du justere høyden på sittedelen, og vi liker svært godt den gode høyden vi får. Det gjør det enklere å sette barnet i setet (man slipper å bøye seg - mye bedre for rygg og armer!), barnet selv liker å sitte høyt og beskue verden, man får god kontakt med barnet med setet vendt mot deg, og det er helt genialt med den høye høyden på restaurant eller cafe (da best med setet vendt framover). Funker til og med bra på de høye bar-bordene på noen kafeer. Deilig å slippe å måtte låne en skitten barnestol! I denne sammenheng er det også en stor fordel at setet har en veldig oppreist stilling på øverste hakk. Mange barnevogner er veldig tilbakelente selv på øverste innstilling, og det er vanskelig for barnet å lene seg frem og ha en god posisjon til for eksempel spising. Aktive barn ute på trilletur liker også å sitte godt oppreist og lene seg frem for å få med seg alt. 

Det er vanlig å bytte til sittedel er ved rundt 6 måneder, men fordi Xplory® X sittedelen kommer med et inkludert baby-innlegg er den også god å bruke for selv de mindre babyene dersom man av ulike årsaker ønsker å gå over til sittedel før 6 måneders alder. Babyen sitter godt og stabilt i setet, selv før den klarer å sitte stødig alene, noe som er en stor fordel. Lengden på ryggen er ca. 50 cm, som er helt vanlig lengde for de fleste duovogner, og vognen kan brukes til ca. 4 år og 22 kg. 

Sittedelen i full tilbakelent stilling og kalesjen helt dratt ned

Kalesjen er den samme som man bruker på liggedelen, og den er fremdeles like lang og god! Vi elsker at den er utvidbar og dekker barnet svært godt ved behov for soving. Vi liker også veldig godt at det er en åpning for ventilasjon, som også kan brukes til å sjekke på barnet uten å måtte åpne kalesjen. 

Ventilasjon og titteluke i kalesjen

Sittedelen bruker også samme bærestang/bøyle som brukes på liggedelen. Du kan imidlertid ikke bære barnet i liggedelen med stangen, men den er allikevel veldig praktisk og god å holde i om du f.eks. skal snu sittedelen. 

5-punktsselen på sittedelen er enkel å justere lengden på, paddingen på skuldrene sitter faktisk fast der den skal, og barnet sitter komfortabelt festet. Selene er i tillegg “åpne”, i den forstand at det er svært enkelt å feste på en vognpose ved behov. Det er imidlertid litt vanskeligere å justere høyden på selene etter hvert som barnet vokser. Her må du på baksiden og ta av hele trekket - heldigvis er det ikke så ofte man har behov for å justere disse!

 

Funksjoner: 

Det at Stokke® Xplory® X har et såpass minimalistisk og stilrent utseende, går litt på bekostning av lagringsplass, og varekurven (som er mer en slags handleveske festet på understellet) er ikke spesielt stor. Den er imidlertid veldig praktisk i den forstand at den har et lokk som lukkes med glidelås, og dermed beskytter eiendelene dine, i tillegg til at den ser mange ganger bedre ut enn en stappfull og rotete varekurv. Den kan også hektes av og bæres med som en bag ved behov. Vognen har i tillegg kroker på understellet til å feste stelleveske, noe vi synes er praktisk. Vi har brukt Stokke sin egen Xplory X Signature edition stelleveske (de har stellevesker som matcher alle fargene til Xplory X’en), men ser ingen grunn til at ikke de aller fleste stellevesker bør kunne passe på opphengskrokene.  Å ha stellevesken festet på disse opphengskrokene fungerer best med liggedel eller når barnet sitter i sportsdelen vendt fremover. 

Lekker varekurv med lokk
Opphengskroker for stelleveske - her med Stokke sin nyeste stelleveske som fungerer like fint til jobb som til barnevognen!

Som nevnt tidligere kan man justere høyden på både sitte- og liggedelen etter egne preferanser. Samt håndtakets lengde og vinkel. Det gjør at du kan tilpasse vognen helt etter din høyde og hva du foretrekker, og vi mener at denne vognen egner seg ekstra godt til foreldre som har stor høydeforskjell da vognen både kan justeres opp og ned.

 

På reise: 

Vognen er lett å slå sammen når man først får teken på det, og selv om den er en av de lengste vognene sammenlagt oppleves den som veldig nett. Det er rett og slett ikke så mye vogn annet enn hjulene og en stang med håndtak, så den tar sånn sett ikke så mye plass. Det kan allikevel være greit å være oppmerksom på at den sammenlagt er relativt lang (105 cm - de fleste duovogner ligger på mellom 85-95 cm i lengde sammenlagt).  Understellet veier bare 8,5 kg og er derfor også veldig lett å løfte inn i bilen eller opp trappen og lignende. Det er ikke noe stort problem å bære både liggedelen og understellet samtidig hvis du er litt ivrig og behøver å ha med deg hele vognen opp noen etasjer. Pluss for dem som bor i leilighet uten heis der det ikke er mulighet for å sette fra seg vognen nede. 

For kortere turer, f.eks på kjøpesenteret eller butikken, kan understellet brukes sammen med babybilstol ved bruk av adaptere. Har du Stokke® iZi Go Modular™ X1 By BeSafe® bilstol behøver du imidlertid ikke adaptere, og det gjør det enda enklere. 

For reise kollektivt på buss, trikk, t-bane osv. er vognen helt ypperlig. Fordi den er så lett å manøvrere er den også enkel å manøvrere inn på busser og trikker. Fordi setet er høyt har den imidlertid et ganske høyt tyngdepunkt, så de stedene du behøver hjelp til å løfte den inn bør man bruke begge hender.

Brukervennlighet: 

Stokke® Xplory® X er en enkel og brukervennlig vogn. Det er lett å ta av og på sittedel og liggedel, justere håndtaket og kalesjen. Å legge sammen vognen krever litt øvelse i starten, men er veldig lett når du vel har skjønt greia. Det samme gjelder justering av vinkelen og høyden på sittedelen, som begge gjøres fra undersiden. Fordi vognen er såpass stilren, er det heldigvis ikke så mange knapper å la seg forvirre av. 

Kalesjen og bøylen brukes på både sitte- og liggedelen, og er raskt å flytte over fra den ene til den andre. For å ta av kalesjen, behøver du en nøkkel eller noe annet litt spist du trykker inn i et lite hull på hver side, før du enkelt fjerner den med glidelåsen. Lengden på selene i sittedelen er enkle å justere, men høyden derimot er knotete å justere, da du må ta av hele trekket på ryggplaten for å komme til. Det er heldigvis ikke så ofte man behøver å justere selene i høyden.

Trekkene på vognen bør vaskes med en fuktig klut, eventuelt tas av og håndvaskes. Trekket på madrassen i liggedelen er avtagbart og kan vaskes på 40 grader i maskin. Hjulene er punkteringsfrie og vedlikeholdsfrie.

Annonse:

Styrker

 • Lekker og helt unik vogn
 • Vannavstøtende materiale
 • Justerbar høyde på liggedel og sete
 • Perfekt som spisestol på cafe og restaurant
 • Høyden gir god kontakt med barnet
 • Håndtak justeres både med teleskop og sirkel - perfekt for alle høyder - og god plass til lange ben
 • Lett å manøvrere
 • To-hjuls modus for vanskelig terreng
 • Lang kalesje med ventilasjon 
 • Smarte oppbevaringslommer på liggedel

Svakheter

 • Liten handlekurv
 • Lang sammenlagt
 • Ingen demping - ikke så god på ulendt terreng
 • Kan ikke lenes i full liggestilling med sittedel vendt fremover

Konklusjon: 

Stokke® Xplory® X er en vogn som blir lagt merke til, og er du av typen som liker å ta deg godt ut er dette barnevognen for deg! Den er eksklusiv og unik, men har lite demping og egner seg best i et urbant miljø. Den er lett å bære med seg opp trapper, svært god å manøvrere og perfekt å ha med på cafe- og restaurantbesøk på grunn av den høye sitteposisjonen. Med mange justeringsmuligheter både på håndtak og ligge/sitte-del passer vognen personer i alle høyder, og sikrer en behagelig opplevelse for ryggen din når barnet skal inn og ut av vognen.

Kjøp denne vognen hvis… du ønsker en stilfull og unik vogn som skal brukes mest til by-trilling og cafebesøk.

Stokke® Xplory® X kan kjøpes hos Jollyroom her,  eller finn beste pris under:

Tilbehør:

Stokke Signature Edition Stelleveske

Det finnes mye lekkert tilbehør til Stokke® Xplory® X, og vi må særlig trekke frem den lekre stellevesken som er laget spesielt til Stokke® Xplory® X Signature Edition. Dette er en veske som er like fin til jobb, hverdags og som stelleveske. Inni har den smarte lommer til bleier, våtservietter og stellematte (medfølger), samt en egen termo-lomme til flaske som holder på både varme og kulde. Når babydagene er over fungerer denne lommen perfekt til din egen drikkeflaske, og lommen til stellematten passer perfekt til en liten PC/Mac (ca 13"). Stokke har også andre stellevesker med en mer sporty look, som finnes i alle de samme fargene som vognen finnes i.

Innsiden av Stokke Signature Edition Stelleveske med smart termo-lomme til flasker/drikke, samt lomme for bleier, våtservietter osv. og medfølgende stellematte.

Videre finnes nyttig tilbehør som koppholder, myggnetting, regntrekk og bilstoladaptere (brukes med bilstoler fra Cybex, Maxi Cosi og Nuna). Om vinteren kan du kjøpe Stokke sin egen vognpose, og det finnes også lekre barnevognsvotter Til sommerdagene kan man kjøpe en egen "sun-shade", samt sommertrekk til setedelen. Har dere eldre søsken finnes det søskenbrett som passer til. Sist vil vi nevne "snack-tray" som er praktisk hvis poden vil ha litt mat og drikke på farten.

Annonse: