Baby

Vippestol: Best i test 2024

I jungelen av babyutstyr er vippestoler blant de mest populære. Vippestoler er meget praktiske den første tiden og kan tjene flere formål; både som underholdning for barnet, et sted å la barnet sitte mens du tar en dusj, og noen vippestoler kan også fungere som en praktisk lenestol når barnet blir større. I denne artikkelen tar vi deg igjennom alt du måtte lure på om vippestoler, hvilke vippestoler som er best i test, og hvordan du velger den beste vippestolen for deg og ditt barn.

I denne artikkelen:

(Artikkelen inneholder annonselenker)

De beste vippestolene i 2024 er: 

 1. Beste vippestol: Babybjörn Bliss - Enkel, elegant og lett vippestol som er best på å være nettopp en vippestol!
 2. Beste modulbaserte vippestol: Cybex Lemo Bouncer - Funksjonell og designmessig vippestol med lang brukstid som enkelt kombineres med Lemo barnestol
 3. Beste vippestol for langvarig bruk: Nuna Leaf Grow - Unik vippestol som kan brukes fra fødsel og helt til barnet er tenåring!
 4. Ergobaby Evolve - Pen og solid vippestol ideell fra nyfødt alder opp til to år
 5. Stokke steps vippestol  - Praktisk modulbasert vippestol som passer til Stokke Steps høystol

Les hele testen lengre ned. 

Hva er en Vippestol?

En vippestol er en bakoverlent og lav stol med vuggende bevegelser, designet for babyer og små barn. Den unike funksjonen til en vippestol er dens evne til å vugge eller svaie, noe som beroliger de fleste barn - andre synes imidlertid det er kjempegøy å vugge fort. Vippestoler kommer i mange ulike fasonger og modeller, alt fra helt enkle modeller som reagerer på barnets egne bevegelser, til mer avanserte elektroniske modeller som kan vippe, svaie og til og med spille musikk eller lage lyder. Mange vippestoler har også muligheten til å feste bøyler med hengende leker for å underholde barnet. I tillegg til dette finnes det vippestoler som er del av et modulsystem slik at de kan brukes både som vippestol og som en del av spisestolen/høystolen til barnet.

En vippestol er et perfekt sted å la barnet sitte i korte stunder når du for eksempel trenger en dusj, må gjøre litt husarbeid eller bare har behov for en liten pause. Husk at du alltid må ha barnet i synet når det sitter i vippestolen. De fleste vippestoler er relativt kompakte og lette i vekt, noe som gjør dem enkle å flytte rundt dit du har behov for dem. 

Hva bør du se etter i en vippestol

Når du skal kjøpe en vippestol er det flere ting som kan være avgjørende for valget ditt, og under går vi igjennom faktorer vi anbefaler at du vurderer før du går til innkjøp av en vippestol:

 • Modulbasert: Dette er det første vi anbefaler at du har tenkt igjennom, og avhenger av valget av spisestol/høystol til barnet. Som tidligere nevnt er noen vippestoler del av et modulsystem slik at de både kan brukes på spisestolen og som egen vippestol. Dette gjelder blant annet Stokke Steps vippestol med Stokke Steps høystol og Cybex Lemo vippestol med Cybex Lemo Høystol. Har dere allerede en høystol eller vet hvilken høystol dere skal kjøpe kan det derfor være lurt å sjekke om det er en vippestol som hører til.
Modulbaserte Cybex Lemo vippestol på Cybex Lemo spisestol
 • Lekebøyle: Noen vippestoler har mulighet til å feste en lekebøyle på. Dette er ikke et must, men er underholdende og øker sannsynligheten for at barnet trives i vippestolen. 
 • Portabilitet: En lett, og gjerne sammenleggbar, vippestol er praktisk om du planlegger å flytte den mellom rom eller ta den med på reise. 
 • Brukstid: Det er store forskjeller i hvor lenge ulike vippestoler kan brukes, noen kan kun brukes i babytiden, mens andre har muligheten til å brukes som lenestol når barnet er større. Babybjörn Bliss og Ergobaby Evolve kan brukes til 2 års alder, mens Cybex Lemo kan brukes til hele 3 års alder. I tillegg har vi Nuna Leaf Grow som kan brukes helt til barnet er ungdom (maks 60 kg)!
 • Vedlikehold: Det er en stor fordel om trekket på vippestolen er enkelt å ta av og kan vaskes i vaskemaskin. Dette gjelder særlig vippestoler som er modulbaserte og også brukes på spisestol, da disse vil utsettes for mye søl.
 • Seler: Det er litt ulikt fra vippestol til vippestol hvordan barnet er festet. De fleste vippestoler har en trepunkts-sele, altså en slags “T” som går mellom beina til barnet og rundt hoftene. Denne formen for feste er veldig lettvint fordi du egentlig ikke behøver å åpne selen, men kan bare sette barnet oppi. Vippestoler som også kan brukes på høystol/matstol har som regel fempunkts-seler. Slike seler tar litt lengre tid å ta på, men er helt essensielle når vippestolen brukes i en høystol. Uansett om vippestolen har trepunkts eller fempunktssele, er det også litt ulikt hvordan selene åpnes og festes, så ta også en titt på dette og sjekk at de er enkle å åpne og lukke. 

De beste vippestolene i 2024

Vi har testet et utvalg av de mest populære vippestolene på det norske markedet med en fire til seks måneder gammel baby. Vippestolene er blitt brukt i ulike situasjoner og over lengre tid. Vi har sett på faktorer som brukervennlighet, brukstid, funksjoner, allsidighet, utseende, pris og om babyen trives i stolen. De ulike stolene dekker litt ulike behov, og vi anbefaler at du leser anmeldelsene av hver enkelt før du tar valget om hvilken stol som passer best for dere. 

De beste vippestolene i 2024 er:

 1. Beste vippestol: Babybjörn Bliss - Enkel, elegant og lett vippestol som er best på å være nettopp en vippestol!
 2. Beste modulbaserte vippestol: Cybex Lemo Bouncer - Funksjonell og designmessig vippestol med lang brukstid som enkelt kombineres med Lemo barnestol
 3. Beste vippestol for langvarig bruk: Nuna Leaf Grow - Unik vippestol som kan brukes fra fødsel og helt til barnet er tenåring!
 4. Ergobaby Evolve - Pen og solid vippestol ideell fra nyfødt alder opp til to år
 5. Stokke steps vippestol  - Praktisk modulbasert vippestol som passer til Stokke Steps høystol

Les mer om hver enkelt vippestol under.

1. Babybjørn Bliss vippestol - Best i test 2024

 • Veiledende pris: 1999,-
 • Brukstid: 0-2 år (opptil 13 kg)
 • Antall farger
 • Vekt: 2,1 kg
 • Maskinvaskbart trekk: Ja
 • Justerbar helling: Ja, 3 posisjoner
 • Sammenleggbar: Ja
 • Kompatibel med barnestol: Nei
 • Lekehenger: Ja, kjøpes separat

Babybjörn Bliss er en av de mest populære vippestolene - noe vi godt kan forstå. Stolen har et enkelt og luftig design, og er med et stort utvalg av farger og stoffer, meget pen å se på. Den lette vekten på 2,1 kg (testens desidert letteste vippestol) gjør den ideell for å ta med seg rundt der du måtte behøve den, enten det er på badet for å få en etterlengtet dusj, på kjøkkenet mens du lager deg frokost eller i stuen for koselige stunder. Stolen har en enkel trepunkts-sele som gjør det enkelt å sette barnet i og løfte det ut av stolen, noe man setter pris på i hverdagen. Selen kan åpnes, men det er ikke nødvendig.

Som vippestol med trepunkts-selen kan stolen brukes frem til ca. 6 måneders alder, men etter dette kan du snu trekket og bruke stolen fram til barnet er ca 2 år (maks 13 kg). Stolen kan justeres i tre ulike helninger, og har en behagelig vuggebevegelse som ikke krever for mye for barnet å skape (noen vippestoler er stivere og det skal mer til for barnet å skape den gode vuggingen). 

Alt i alt synes vi at Babybjörn Bliss Vippestol er best på alt som har med å være vippestol å gjøre; den er pen å se på, har perfekt vippemykhet, relativt god pris sammenlignet med andre merker, lang brukstid, lett å sette barnet oppi og er lett å flytte rundt. Stolen er rett og slett best på å være nettopp vippestol, og derfor kåres den Best i Test 2024!

Babybjörn Bliss Vippestol kan kjøpes hos Jollyroom.no her, hos Babyshop.no her, hos Lekmer.no her, hos Kjøpbarnevogn.no her, og hos Babyland her.

2. Cybex Lemo Vippestol - Anbefalt: Beste modulbaserte vippestol

 • Veiledende pris: 2499,-
 • Brukstid: 0-3 år (opptil 15 kg)
 • Antall farger: 5 
 • Vekt: 3,6 kg
 • Maskinvaskbart trekk: Ja
 • Justerbar helling: Ja, 2 nivåer
 • Sammenleggbar: Ja
 • Kompatibel med barnestol: Ja, med Cybex Lemo
 • Lekehenger: Nei

Cybex Lemo Bouncer skiller seg ut med sitt elegante  og minimalistiske design, og finnes i fem dempede farger for enhver smak. Stolen kan brukes fra fødsel og helt fram til barnet er ca. 3 år (maks 15 kg), og er blant vippestolene med desidert lengst brukstid. Som vippestol fungerer Cybex Lemo veldig godt, stolen kan justeres i to nivåer - et for avslapping og et mer oppreist. Den har et behagelig nyfødtinnlegg med hodestøtte, som tas ut etterhvert som barnet vokser, og både babyen og tre-åringen sitter godt i denne. Det eneste vi savner med Cybex Lemo vippestol er muligheten til å feste en lekebøyle på. Stolen er i tillegg relativt tung (3,6 kg), og vanskelig å få godt tak på med kun en hånd, og er derfor ikke like lett å flytte rundt - særlig hvis du har baby på armen. 

Lemo Vippestol er en del av Cybex sin Lemo serie med høystol. Stolen kan derfor enkelt varieres mellom å stå på vippeunderstellet og på høystolen, og den tjener begge formål veldig godt. For at dette skal fungere i hverdagen, er det viktig at overflyttingen er enkel, og det er den. Det krever ikke noe montering av noe slag å flytte stolen over, det er rett og slett bare å klipse den på høystolen ved behov. Festet på høystolen kan barnet allerede fra fødsel få lov å være med ved bordet når resten av familien spiser, og stolen er også perfekt å bruke til de første smaksprøvene. Stolen har skulderstropper, som er viktig når den brukes i høystolen, men vippestolen kan også brukes kun med trepunkts selen, og det er derfor raskt og enkelt å ta barnet inn og ut av stolen. Det er også verdt å nevne at selve høystolen, Cybex Lemo, er en meget god og brukervennlig høystol, noe som naturligvis er viktig dersom man kjøper Cybex Lemo vippestol for å kunne bruke den sammen med høystolen. 

Cybex Lemo Bouncer er en super vippestol med pent design, lang brukstid og enkel håndtering. I tillegg kan stolen sømløst og enkelt varieres mellom vippestol og spisestol/høystol, og er den perfekte 2-i-1-løsningen for dere som ønsker både en vippestol og en høystol som kan brukes allerede fra babyen er nyfødt.  

Cybex Lemo vippestol kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her, hos Jollyroom.no her, hos Pinkorblue.no her, og hos Kjøpbarnevogn.no her.

3. Nuna Leaf Grow - Anbefalt: Beste vippestol for langvarig bruk

 • Veiledende pris: ca. 3 500,-
 • Brukstid: Nyfødt til ungdom (maks 60 kg)
 • Antall farger: 7
 • Vekt: 6,9 kg
 • Maskinvaskbart trekk: Ja
 • Justerbar helling: Ja, i tre hakk.
 • Sammenleggbar: Nei
 • Kompatibel med barnestol: Nei
 • Lekehenger: Ja, medfølger

Nuna Leaf Grow er en meget stilfull og unik vippestol som følger barnet fra det er nyfødt og helt til ungdomsårene, med en imponerende kapasitet på opp til 60 kg. Vippestolen er betydelig annerledes fra tradisjonelle vippestoler, og er like mye et elegant og moderne møbel som et praktisk babyutstyr. I motsetning til tradisjonelle vippestoler som vipper opp og ned, svinger Nuna Leaf Grow behagelig fra side til side. Stolen kan justeres i tre ulike vinkler og kan låses i posisjon de anledningene hvor man ikke ønsker at den skal svinge.

Vippestolen kan brukes til den nyfødte med det medfølgende nyfødtinnlegget som senere kan fjernes. Trepunktselen gjør at det er lett å sette babyen inn og ut av stolen, og barnet underholdes av den medfølgende lekehengeren prydet med utrolig søte og sjarmerende strikkede leker. Når babyen blir større og kan sette seg opp selv, fjerner du enkelt det øverste trekket for å transformere Nuna Leaf Grow til en stilig lenestol, uten synlige spor av dens tidligere liv som vippestol. Stoffene er av høy kvalitet og er både OEKO-tex og GOTS-sertifisert som er et stort pluss.

Vi har testet stolen både med baby og en fireåring, som begge har elsket denne stolen og de behagelige svingebevegelsene. Babyen kan riktignok ikke vippe like voldsomt med beina som man kan med tradisjonelle vippestoler, med fordelen er at om du “setter den i sving” holder vuggingen seg gående lenge uten hjelp. Fireåringen, med mye “mark i rumpa”, har digget å sitte og svinge i stolen, eller krype godt opp i den for å kose seg med barne-TV før leggetid. Bakdelen med denne stolen er at den er stor og tung, og er ikke en stol du tar med deg fra rom til rom slik du kan med en lettere vippestol.

Nuna Leaf Grow er en unik vippestol, perfekt for de som er ute etter en vippestol som kombinerer estetikk, funksjonalitet og meget lang levetid. Med muligheten til å brukes fra barnet er nyfødt som en behagelig vippestol, til ungdomsår som en stilig lenestol, skiller den seg markant ut fra tradisjonelle vippestoler. Nuna Leaf Grow representerer en perfekt blanding av design, komfort og funksjonalitet, og er et ideelt valg for familier som ønsker en vippestol som vokser sammen med barnet.

Nuna Leaf Grow kan kjøpes hos Rudo.no her og hos Jollyroom.no her.

4. Ergobaby Evolve - Pen og solid vippestol ideell fra nyfødt alder opp til to år

 • Veiledende pris: 2 299,-
 • Brukstid: 0-2 år
 • Antall farger: 7
 • Vekt: 3,8 kg
 • Maskinvaskbart trekk: Ja
 • Justerbar helning: Ja
 • Sammenleggbar: Ja
 • Kompatibel med barnestol: Nei
 • Lekehenger: Ja, kjøpes separat

Ergobaby Evolve utmerker seg som en pen og visuelt tiltalende vippestol tilgjengelig i et bredt spekter av fine, dempede farger som passer inn i ethvert hjem. Materialene er en ideell kombinasjon av myk bomull og pustende mesh i deler av ryggen - noe vi synes er meget praktisk på varme sommerdager og for de som har barn som blir lett varme. Stolen er praktisk utformet og har en enkel tre punktssele som gjør det lett å sette barnet inn og ut av stolen uten å måtte åpne den. Selene kan også enkelt åpnes med brukervennlige klips ved behov. Selve konstruksjonen er ganske kraftig i utformingen sammenlignet med f.eks Babybjörn Bliss, og med en vekt på 3,8 kg er den ikke en lettvekter. Den oppleves derfor litt tyngre å flytte rundt fra rom til rom, uten at det er et stort minus. 

Der Ergobaby Evolve virkelig skiller seg ut fra sine konkurrenter, er med dens enkle justeringsmekanisme. Ved hjelp av en pedal kan man smidig og enkelt justere stolen i tre forskjellige posisjoner etter behov, uten å måtte bøye seg ned og knote. En annen betydelig fordel er det medfølgende nyfødtinnlegget som både støtter kroppen og hodet til den nyfødte, og sikrer en ergonomisk posisjon til selv de minste barna. Dette gjør Ergobaby Evolve ideell til bruk fra nyfødt alder og skiller denne vippestolen fra andre vippestoler. I tillegg tilbyr Ergobaby Evolve muligheten for å kjøpe en myk lekebøyle som ekstrautstyr. Dette i seg selv er ikke unikt, da mange vippestoler har samme mulighet, men akkurat lekebøylen på Ergobaby Evolve har blitt favoritten til vår seks måneder gamle tester. Lekene er engasjerende med ulike lyder, strukturer og fasonger og underholder og stimulerer barnets sanser. Bøylen er lett å ta av og på ved behov. 

Med en brukstid fra nyfødt og frem til ca. to års alder (og maks 13 kg) tilbyr ErgoBaby Evolve en funksjonell, pen og underholdende vippestol som er et utmerket valg for foreldre som søker en vippestol som vokser med barnet.

Ergobaby Evolve kan kjøpes hos Mimmis.no her, hos Jollyroom.no her, hos Babyshop.no her, hos Lekmer.no her, og hos Luksusbaby.no her.

5. Stokke Steps - praktisk modulbasert vippestol til den første tiden

 • Veiledende pris: 1 899,-
 • Brukstid: 0-6 mnd
 • Antall farger: 2
 • Vekt: 3,74
 • Maskinvaskbart trekk: Ja
 • Justerbar helning: Ja
 • Sammenleggbar: Ja
 • Kompatibel med barnestol: Ja
 • Lekehenger: Ja, medfølger

Stokke Steps Vippestol er designet som en del av Stokke Steps konseptet. Den allsidige vippestolen kan derfor brukes alene eller enkelt festes til Stokke Steps høystol ved behov. Stokke Steps kan brukes fra babyen er nyfødt, med et medfølgende mykt nyfødtinnlegg, og frem til barnet er ca. 6 måneder og maks 9 kg. Vippestolen er derfor den stolen i testen med kortest brukstid. 

Babyen festes i stolen med fempunktssele, noe som er helt nødvendig sikkerhetsmessig når stolen brukes i høystol, men kan oppleves noe omstendelig når stolen brukes kun som vippestol. Vippestolen er imidlertid enkel å flytte rundt, på tross av at den ikke er den letteste på markedet. 

Selv om det finnes andre vippestoler på markedet som kan være et bedre valg til bruk som vippestol alene, skinner Stokke Steps virkelig gjennom når den brukes i kombinasjon med Stokke Steps høystolen. Denne kombinasjonen tilbyr en estetisk tiltalende og praktisk løsning for foreldre som verdsetter både design og funksjonalitet. Med Stokke Steps får du et multifunksjonelt babysete som tjener både som en behagelig vippestol og et sikkert babysete i høystolen, noe som gjør det til et supert valg for de som er ute etter en multifunksjonell løsning. 

Stokke steps vippestol kan kjøpes hos Jollyroom.no her, og hos Luksusbaby her.

Trygg bruk av vippestoler

Selv om vippestoler er et kjærkomment hjelpemiddel i småbarnsfasen, skal man ikke overdrive bruken. Det er blant annet viktig for babyer med magetid for å trene nakken og grovmotorikk, og at barnet får brukt muskulaturen sin variert i stedet for å sitte i samme stilling for lenge.  Mange fysioterapeuter anbefaler derfor at babyer som ikke ennå kan sitte på egenhånd, ikke sitter oppreist i f.eks vippestoler, bilstoler og barnevogner for lenge av gangen. Det er imidlertid ikke farlig å bruke vippestol, bilstol eller lignende over kortere perioder, så lenge barnet også får godt med magetrening og sprelling på flatt underlag under babygymmen. 

Hvis du er usikker, anbefaler vi å konsultere med helsestasjonen eller en fysioterapeut for råd spesifikt tilpasset ditt barns behov.