Småbarn

Skalltøy til barn - Best i test 2023

Det er noe som heter at det finnes ikke dårlig vær - bare dårlige klær. De fleste barn elsker å være ute uansett vær, men har de ikke gode klær kan de bli både kalde og våte. Som forelder vil man helst unngå at barnet fryser, og riktig bekledning tilpasset årstid og værforhold er derfor helt avgjørende for barnas komfort og velvære. Gjennom hele året, og særlig i overgangsmånedene mellom vinter og sommer, kan skalltøy være et godt valg. Skalltøy er konstruert for å være både vannavvisende og pustende, noe som sikrer at barna forblir både tørre og varme, uten å begrense deres komfort og bevegelsesfrihet. Ved å gi barnet klær som er egnet for værforholdene, kan du bidra til å skape positive utendørsopplevelser, uansett hva himmelen har å by på.

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker)

I denne artikkelen:

Våre toppvalg av skalltøy 2023:

Trykk her for å hoppe rett til testen.

Hva er skalltøy?

Skalltøy er teknisk yttertøy med membran designet for å beskytte mot ulike værforhold. Skalltøy er som regel i et tynt, men robust, materiale, som takket være membran-teknologien både puster og er vanntett på samme tid. Skalltøy kommer både som to-delte sett bestående av bukse og jakke, eller som heldress, og fungerer som det ytterste laget av klær, et slags “skall”, derav navnet skalltøy.  Det vil si at skaltøy gir muligheten for å tilpasse bekledningen til det rådende været og temperaturen ved å justere underlagene. På kaldere dager kan man for eksempel kombinere en lett dunjakke og ullundertøy under skallbekledningen for ekstra varme og komfort.

Skalltøy deles gjerne inn i to ulike varianter; hardshell eller softshell. Hardshell er vanligvis mer robust og gir bedre beskyttelse mot ekstreme værforhold, mens softshell er mer fleksibelt og pustende, noe som gjør det mer behagelig for mildere værforhold.

Skalltøy er et praktisk alternativ til regntøy, særlig på grunn av dets pustende egenskaper og fleksible materiale, som gjør det behagelig å ha på i lang tid. Skalltøy kan brukes hele året, så lenge man tilpasser lagene under, men er særlig relevant på høst og vårdager med uforutsigbare værforhold. 

Hva er forskjellen på softshell og hardshell?

Skalltøy deles vanligvis inn i to kategorier; hardshell og softshell. Begge variantene har sine fordeler og ulemper. 

Hardshell-tøy er en mer robust variant av skalltøy som gir en svært god beskyttelse mot vind, regn og snø. Det er imidlertid, som navnet antyder, hardere og stivere og kan derfor gi litt mindre bevegelsesfrihet enn det softshell gjør. Hardshell er et veldig godt alternativ til tradisjonelt regntøy.

Softshell-tøy er en mykere og mer fleksibel variant av skalltøy, men er ikke like motstandsdyktig for regn og vind. Softshell er derfor gjerne mer behagelig å bevege seg i, og passer godt ved mildere værforhold. Softshell-tøy er imidlertid ikke det beste valget for barn som liker å leke i sølepytter eller lignende, ettersom det ikke gir samme beskyttelse mot regn og snø som hardshell. Derfor er softshell-tøy ikke nødvendigvis det beste alternativet til regntøy for barn. 

Uansett hvilken type skalltøy du velger, så vil vannsøylen på plagget være det avgjørende for hvor godt det beskytter mot regn og fuktighet. Du kan lese mer om vannsøyle og pusteevne lengre ned i artikkelen. 

Behøver barnet mitt skalltøy?

I overgangsmånedene, når vinterdressen begynner å bli for varm, men været fortsatt er ustabilt, er skalltøy et svært godt alternativ. Selv om ordinært regntøy også er en mulighet, foretrekker vi skalltøy på grunn av dets allsidighet. Skalltøy er både vanntett og pustende, og passer perfekt i oppholdsvær så vel som regnvær. Dette gjør det til et plagg som kan brukes året rundt, bare man tilpasser lagene under etter temperaturen og værforholdene.

Hva er forskjellen på skalltøy og regntøy?

Skalltøy og regntøy er begge designet for å gi beskyttelse mot dårlig vær, men de har noen vesentlige forskjeller som gjør at de egner seg best under forskjellige forhold. 

Tradisjonelt regntøy er først og fremst designet for å holde barnet tørt i vått vær. Vanligvis produsert i PU-materiale, er regntøy 100% vanntett, men mangler pusteegenskaper. Regntøy er ofte rimeligere enn skalltøy og fungerer veldig bra i pøsregn og for barn som nærmest bader i sølepyttene. Imidlertid kan regntøy fort bli klamt på grunn av den manglende pusteevnen, noe som gjør det mindre egnet for særlig aktive barn eller lengre utflukter utendørs.

Skalltøy derimot, tilbyr en mer allsidig beskyttelse mot ulike værforhold. Skalltøy er vanligvis både vanntett (til en viss grad - les om vannsøyle lengre ned i artikkelen) og vindtett, i tillegg til at det er pustende, noe som bidrar til økt komfort over lengre tid, spesielt under fysisk aktivitet. Skalltøy er ytterst fleksibelt da det tillater justering av undertøyet for å tilpasse seg både sommer- og vinterforhold. Skalltøy kommer i forskjellige varianter, inkludert softshell og hardshell, som gir forskjellige nivåer av beskyttelse og komfort. 

Så mens begge typer klær gir beskyttelse mot regn, er skalltøy et mer fleksibelt valg. Det gir en bredere beskyttelse mot ulike værforhold og aktiviteter, og kan benyttes hele året rundt, noe som gjør det til et godt valg om du ønsker allsidige ytterklær med flere bruksområder. 

Lag-på-lag prinsippet

Skalltøy er en perfekt del av lag-på-lag prinsippet. Lag-på-lag prinsippet er en metode for å kle seg passende for ulike værforhold, og har den fordelen at det gir stor fleksibilitet for tilpasning i forhold til årstider, temperaturer og skiftende værforhold. Målet er å opprettholde en komfortabel temperatur ved å ha flere lag med klær som hver har en spesifikk funksjon.

Man deler gjerne lag-på-lag metoden inn i tre ulike lag. Det første laget, eller "basislaget", har til hensikt å transportere fuktighet vekk fra huden. Dette laget er ofte laget av materialer som ull eller polyester, som er gode på å transportere fuktighet (svette) bort fra kroppen og holde deg tørr. Lag to, "mellomlaget", har som hovedformål å isolere og holde på kroppsvarmen. Dette laget kan være en fleecegenser, dunjakke eller lignende, avhengig av temperatur og værforhold. Det tredje og siste laget, skal beskytte mot vind, regn eller snø. Som regel bruker man skalltøy som det siste laget, som fungerer som det ytteste skallet. 

Ved å følge lag-på-lag prinsippet kan du lett tilpasse antrekket til endringer i værforhold eller aktivitetsnivå ved å legge til eller fjerne lag etter behov. Det gjør også at hvert enkelt “lag” gjerne har et mye større bruksområde, da det kan brukes alene eller sammen og dermed være nyttig i større deler av året, og til flere ulike værsituasjoner. Til sammenligning kan en stor og tykk vinterjakke kun brukes på vinteren når det er kaldt. 

Skal jeg velge heldress eller todelt sett?

Valget mellom en heldress eller et todelt sett avhenger av barnets alder og aktivitetsnivå. Heldresser gir den beste beskyttelsen mot været siden de er tette ved livet og er derfor et utmerket valg for yngre barn som krabber mye rundt på bakken. De kan imidlertid være litt upraktiske når det kommer til ting som toalettbesøk. Et todelt sett gir større fleksibilitet - både i forhold til toalettbesøk og ved å tillate bruk av jakke og bukse separat. På varme dager kan det være behagelig å kunne fjerne jakken, mens buksen fortsatt gir beskyttelse under lek. Skalljakken, når den brukes alene, kan også fungere godt som en hverdagsjakke når utendørslek ikke er på planen. Derfor kan et todelt sett være et bedre valg for eldre barn, på grunn av den økte fleksibiliteten det gir.

Hva bør jeg se etter i skalltøy til barnet mitt?

Når du skal kjøpe skalltøy til barnet ditt, er det flere faktorer du bør ta hensyn til:

 • Vanntetthet/vannsøyle: Skalltøyet bør ha en høy vannsøyle for å beskytte mot regn. 
 • Pusteevne: God pusteevne er viktig for å unngå at barnet blir klamt ved høy aktivitet.
 • Vindtetthet: Godt skalltøy bør være vindtett for å holde barnet varmt ved mye vind. 
 • Slitestyrke: Barns klær utsettes for hard bruk, derfor er slitesterkt skalltøy en fordel.
 • Utforming og funksjonalitet: Skalltøyet bør ha en god passform og inneholde praktiske funksjoner som lommer, reflekser og avtakbar hette.
 • Pris: Skalltøy koster mer enn vanlig regntøy, men er mer allsidig. Husk å vurdere bruken og hva du er villig til å betale for av kvalitet og tekniske egenskaper.

Under har vi skrevet mer detaljert om de ulike faktorene.

Vanntetthet og vannsøyle

En av de viktigste egenskapene ved skalltøy er dets vanntette egenskaper. Vanntettheten på skalltøy oppgis med begrepet “vannsøyle”, som sier noe om hvor mye vann-trykk plagget tåler før vannet vil trenge igjennom. Det meste av skalltøy er laget med vannsøyle på mellom 5 000 - 15 000 mm. For de aller fleste behov vil en vannsøyle på rundt 10 000 mm på skalltøy til barn være bra. Husk at trykket fra barnets vekt påvirker hvor mye vann som trenger igjennom, og at for barn som sitter og/eller krabber mye på bakken kan det være nyttig med en høyere vannsøyle på skallbukse eller dress enn for større barn som stort sett ikke er like mye på bakken.  Av samme årsak vil en skalljakke ikke ha like stort behov for høy vannsøyle som det en bukse har. Jo høyere vannsøyle et plagg har, jo dyrere er det som regel. Det er derfor lurt å vurdere behovet for vannsøyle i forhold til bruken av plagget.  Under har vi laget en oversikt over hva de ulike vannsøylene betyr i praksis. Husk også å sjekke at tøyet har teipede sømmer, slik at vannet ikke trekker gjennom sømmene.

 • 3 000 - 5 000 mm: Gir beskyttelse mot lett regn i en kortere periode, men regnes ikke som vanntett
 • 5 000 - 10 000 mm: Gir beskyttelse mot lett til moderat regn, og passer fint i regnvær under kortere perioder, men ikke øs-pøs regnvær over lengre tid. 
 • 10 000 - 15 000 mm: Dette er en god vannsøyle for skalltøy til barn som vil kunne tåle krafitg regn under lengre perioder og lek i både vanndammer og våt snø uten at barnet blir vått. 
 • 15 000 - 20 000 mm: Svært høy vannsøyle som tåler kraftig regn og høyt trykk over lengre tid. For de fleste behov er det ikke nødvendig med så høy vannsøyle, men kan være ideelt for lange turer i regnvær og aktivitet utendørs over lengre tid. 
 • 20 000 mm og høyere: Den beste klassifiseringen du kan finne. En så høy vannsøyle er ikke nødvendig på skalltøy til barn. 

Pusteevne

Den gode pusteevnen er en av de store fordelene med skalltøy sammenlignet med tradisjonelt regntøy. En god pusteevne er særlig viktig når det gjelder aktive barn og når plagget skal brukes til aktiviteter som turer, løping og andre ting som gjør at barnet blir varmt. Plagg uten god pusteevne kan raskt bli klamme, noe som kan føre til at barnet føler seg vått og kaldt fra innsiden, selv om plagget i seg selv er vanntett. Behovet for god pusteevne øker med barnets alder og aktivitetsnivå, samt varigheten av utetiden.

Pusteevne oppgis i gram per kvadratmeter per 24 timer (g/m2/24h). I likhet med vannsøyle koster ofte god pusteevne mer, og man behøver derfor ikke betale for mer pusteevne enn nødvendig. Pusteevne på 3000 g/m2/24h er som regel godt nok til vanlig lek utendørs, men til særlig aktive barn anbefaler vi å se etter pusteevne på minst 5000 g/m2/24h. 

 • Minst 3 000 g/m2/24h: God pusteevne. Passer til lette aktiviteter og hverdagslek.
 • Minst 5 000 g/m2/24h: Svært god pusteevne. Ideelt for aktive barn.
 • Minst 7 000 g/m2/24h: Topp pusteevne. Anbefales for sport og intensive aktiviteter. Pusteevne over 7000 g/m2/24h er mer enn nødvendig for vanlig utendørslek og aktiviteter. 

Slitestyrke

Slitestyrke er et viktig aspekt når det gjelder levetiden på et plagg og potensialet for videre bruk av flere barn. Yttertøy til barn blir særlig utsatt for slitasje, og det er derfor viktig at det er laget av robuste og holdbare materialer. Slitestyrke måles på flere forskjellige måter, og begreper som Martindale eller antall omganger brukes ofte for å beskrive plaggets slitestyrke. Det er verdt å merke seg at det benyttes ulike metoder for å beregne disse verdiene, noe som kan gjøre sammenligning mellom ulike plagg vanskelig. For å ikke overkomplisere dette er vår anbefaling å velge en produsent som oppgir slitestyrken på klærne deres. Dette er et klart tegn på at de har tillit til produktets holdbarhet - det er usannsynlig at de ville vise frem dårlige resultater. 

Utforming og funksjonalitet

Skalltøy har store variasjoner i både utforming og funksjonalitet. Noe tøy er enkelt, mens andre er utstyrt med mange ulike funksjoner. Alderen og størrelsen på barnet vil påvirke hvilke funksjoner som er mest relevante:

 • Passform: Skalltøyet bør være romslig nok til å tillate full bevegelsesfrihet. Det bør ikke begrense barnets evne til å løpe, hoppe, eller klatre. Formsydde knær og armer kan være en fordel for å sikre god passform. For de minste barna kan ballongformet heldress være et godt valg, mens for større barn vil en smalere dress eller to-delt sett være bedre. 
 • Avtagbar hette med trykknapper: En hette som kan festes og løsnes med trykknapper er et viktig sikkerhetsaspekt. Dersom barnet hekter seg fast i noe skal hetten enkelt kunne løsnes for å forhindre kvelningsfare. Unngå derfor klær med hetter som er fastmonterte eller festet med f.eks glidelås.
 • Fotstropper: Fotstropper er et must for å sikre at buksene sitter godt over skoene og hindrer snø eller vann i å slippe inn. 
 • Justerbar ben- og ermevidde: Muligheten til å justere ben- og ermevidde gir en bedre passform og forhindrer at klærne sklir over skoene eller hendene, samt forhindrer vær og vind i å trenge inn.
 • Reflekser: Refleks er et godt sikkerhetstiltak som gjør barnet synlig i mørket. Sjekk at tøyet har refleks både foran og bak. 
 • Lommer: For de minste barna er lommer mest til pynt, men større barn setter gjerne pris på lommer. 
 • Mykt stoff ved haken: Mange skalljakker og -dresser har myk fleece eller tilsvarende stoff der glidelåsen slutter ved haken for å beskytte den sensitive huden i barnets ansikt.
 • “Extend size”: Noen skallklær har lagt inn en ekstra søm i armer og/eller ben som kan sprettes opp for å forlenge plagget med omtrent en størrelse. Dette er en kjempefordel hvis du ønsker et plagg som kan brukes mer enn en sesong!
 • Justerbar livvidde: De aller fleste skallbukser har justerbar strikk i livet slik at du kan tilpasse dressen til barnets kroppsfasong. Dette er en fordel for å gi god passform og sikre at buksen ikke sklir ned.
 • Bukseseler: Noen skallbukser kommer med bukseseler, andre uten. På noen av buksene er bukseselene avtagbare, eller så har buksene mulighet for å feste på bukseseler som kjøpes separat. Dette gir god fleksibilitet. Bukseseler kan være praktisk for å holde buksene på plass. 
 • Forsterkning på knær og rumpe: For barn som sitter mye på rumpa og knærne kan det være en fordel om skalltøyet har ekstra slitesterkt og vannbestanding materiale på disse områdene. 

Pris

Skalltøy er ofte dyrere enn tradisjonelt regntøy, men er til gjengjeld mer allsidig. Som nevnt over betaler du imidlertid ofte mer for høyere vannsøyle, gode pusteegenskaper og ekstra funksjonalitet. Det kan derfor være lurt å vurdere hvilken bruk tøyet skal ha, og hvor mye du er villig til å betale for det. Et billigere skalltøy kan være mer enn godt nok for de fleste, mens det kan lønne seg å investere i et med høyere kvalitet og tekniske egenskaper om det skal brukes svært mye og i mer utfordrende værforhold.

Oppsummering:

Når det gjelder å velge skalltøy til barnet ditt, er det viktig å huske på at det beste valget vil avhenge av en rekke faktorer. Dette inkluderer barnets alder, aktivitetsnivå, værforholdene de vil bli utsatt for, og deres spesifikke behov og preferanser. Vi anbefaler å velge heldress til de minste barna, og to-delt sett til større barn. Vi anbefaler også at du har følgende krav når du skal gå til innkjøp av skalltøy til ditt barn:

 • Vannsøyle minst 10 000 mm
 • Teipede sømmer
 • Pusteevne minst 3000 g/m2/24h 
 • Avtagbar hette med trykknapper
 • Fotstropper
 • Justerbart liv
 • Justerbar eller elastisk benvidde og ermeavslutninger
 • Reflekser foran og bak

Det beste skalltøyet 2023

Det finnes utrolig mye forskjellig skalltøy på markedet. Vi har testet et utvalg av skalltøy i forskjellige prisklasser, med forskjellige funksjoner og utforminger, inkludert både heldresser og to-delte sett.  Vårt hovedfokus har vært å vurdere de viktigste funksjonene som bidrar til barnets komfort og beskyttelse i ulike værforhold, herunder både vannsøyle, pusteevne og passform. Vi har også vurdert skalltøyets praktiske egenskaper, som hette, lommer, refleks, justeringsmuligheter med mer. Vi håper med dette å kunne gi deg den informasjonen du behøver for å velge det beste skalltøyet for ditt barn, basert på deres alder, aktivitetsnivå, og de værforholdene og situasjonene tøyet vil brukes i. 

Våre toppvalg:

Polarn O. Pyret WeatherPRO® Stormy Skalljakke - Best i test 2023

Allsidig skalljakke av høy kvalitet med svært smarte funksjoner og lang brukstid

 • Pris: ca. 1 199,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 7000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 80-140

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke er en gjennomtenkt jakke full av smarte funksjoner og ikke minst god kvalitet. Jakken har et enkelt og klassisk design, og kommer i 9 ulike flotte farger. Jakken leverer svært gode tekniske egenskaper med en vannsøyle på minst 12 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på minst 7000 g/m2/24h. Den tåler med andre ord et høyt aktivitetsnivå og skikkelig ruskevær. 

Skalljakken er designet med et innvendig meshfor, som gir god ventilasjon og komfort. Selve jakken oppleves kvalitetsmessig og slitesterk. Jakken har justeringsmuligheter i livet og formsydde ermer for optimal passform. Ermeavslutningene er justerbare og foret med deilig fleece, noe som bidrar til ekstra komfort. Den samme myke og behagelige fleeceforet er også brukt i halskanten. Hetten er avtagbar med trykknapper, og sitter godt rundt hodet på grunn av elastisk strikk i hver side, samt justeringsmulighet på baksiden.  Sikkerheten er godt ivaretatt med godt synlige refleksdetaljer både foran og bak. 

Et unikt trekk som vi liker svært godt med denne jakken er muligheten til å feste enten Polarn O. Pyret Vindfleece eller Lettvektsjakke (lett boblejakke) på innsiden av skalljakken ved hjelp av skjulte trykk-knapper. Dette gjør skalljakken svært allsidig. På milde, regnfulle dager er skalljakken super alene. På kjøligere dager kan man kombinere med vindfleecejakken, som også kan brukes alene. På vinteren kan du kombinere skalljakken med lettvektsjakken. Dette systemet gir en unik tilpasningsevne for å møte skiftende værforhold og ulike årstider.

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke en ypperlig jakke for alle værforhold, og med sin kombinasjon av høy kvalitet, smarte funksjoner, komfort og allsidighet kåres den til Best i Test 2023!

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

Polarn O. Pyret Flexisize Skallbukse  - Best i Test 2023

Skallbukse av høy kvalitet med svært smarte funksjoner og lang brukstid

 • Pris: ca. 899,-
 • Vannsøyle: minst 12 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: minst 7000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja 
 • Størrelser: 86-140

Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse er en utrolig smart og slitesterk bukse med gode tekniske egenskaper og høy kvalitet. Med vannsøyle på hele 12 000 mm, helteipede sømmer og en pusteevne på 7000 g/m2/24h, får du svært god motstandsdyktighet mot regn og vann, kombinert med en pusteevne som tåler et svært høyt aktivitetsnivå. 

Skallbuksen oppleves som myk og bevegelig, uten å gå på kompromiss med slitestyrke. Buksen er normalt høy i livet, og med avtagbare og regulerbare stropper gir den fleksibilitet til å tilpasses barnets preferanser. Med regulerbar strikk i livet er du også sikret at buksen passer de aller fleste barn. Buksen har elastiske fotstropper og elastisk strikk i fotenden, og formsydde knær bidrar til god passform. Refleksdetaljer foran og bak gir god synlighet i mørket. Et annet pluss er at buksen er produsert i 100% resirkulert polyester.

Det mest unike, og som vi liker aller best med denne buksen, er imidlertid Flexi-size-funksjonen. Denne løsningen skiller seg fra andre "Extend size"-løsninger ved at den lar deg justere buksens lengde etter hvert som barnet vokser, for så å enkelt justere tilbake til utgangspunktet. Dette systemet gir buksen mulighet til å vokse opptil 1,5 størrelser, og enkelt justeres tilbake når buksen skal gjenbrukes av et mindre barn. 

Med sin kombinasjon av slitestyrke, gode løsninger, unike størrelsesjusteringsfunksjon og svært gode tekniske egenskaper er denne buksen en svært god investering med lang brukstid. På bakgrunn av dette kåres Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse til Best i Test 2023!

Polarn O. Pyret Flexisize skallbukse kan kjøpes hos Polarn O. Pyret her.

Isbjørn of Sweden Storm Hardshell jakke

Premium jakke med tekniske egenskaper av høyeste kvalitet

 • Pris: ca. 1 600,-
 • Vannsøyle: 15 000mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 15 000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja

Isbjørn of Sweden sin Storm Hardshell jakke er en jakke med premium egenskaper til en premium pris. Med en vannsøyle på 15 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på 15 000 g/m2/24h, er den helt i toppsjiktet av teknisk bekledning. Dette gjør den til et utmerket valg for aktive familier som tilbringer mye tid utendørs og trenger en skalljakke som tåler alle forhold.

Storm skalljakke er tilgjengelig i størrelser fra 86 til 128, og kommer i et utvalg av hele 20 forskjellige farger. Jakken er innvendig kledd i meshstoff, som bidrar til god ventilasjon. Videre har jakken flotte refleksdetaljer på rygg og ermer for økt synlighet. Jakken har også to praktiske brystlommer. Halskanten er kledd i utrolig myk fleece, noe som gjør den behagelig å ha på. Jakken kan justeres i livet, og en snølås i ermene sikrer at jakken holder seg tett. Hetten er justerbar og kan enkelt tas av ved hjelp av trykknapper. Alle de gjennomtenkte detaljene, kombinert med det slitesterke stoffet, bidrar til at jakken har en svært kvalitetsmessig følelse. 

Å investere i yttertøy til barn kan være kostbart, spesielt med tanke på hvor fort barn vokser. Derfor liker vi svært godt at denne jakken har "extend-size"-funksjon. Ved å sprette opp en søm skult på innsiden av ermene kan de forlenges med omtrent 3 cm, noe som gir jakken en lengre levetid da den kan "vokse" med barnet. Dette kombinert med Isbjörn of Swedens fokus på miljø og bærekraft i hele deres verdikjede - gjør denne skalljakken til et miljøvennlig valg - noe vi ser på som et stort pluss!

Isbjörn of Sweden Storm hardshell skalljakke er helt i toppsjiktet når det gjelder kvalitet, funksjonalitet, og tekniske egenskaper i kombinasjon med lang brukstid, noe som rettferdiggjør dens høye prispunkt. Jakken anbefales for barn i aktive familier som er mye utendørs i krevende vær som stiller høye krav til påkledning. 

Isbjörn of Sweden Storm Hardshell jakke kan kjøpes hos Isbjörn of Sweden her.

Isbjørn of Sweden Kuling hardshell bukser

Premium skallbukse med tekniske egenskaper av høyeste kvalitet

 • Pris: ca. 1 200,-
 • Vannsøyle: 15 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 15 000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja
 • Størrelse: 86-116

Isbjörn of Sweden Kuling Hardshell skallbukser er bukser av svært høy kvalitet og med svært gode tekniske egenskaper. Med testens beste vannsøyle og pusteevne på henholdsvis 15 000 mm og 15 000 g/m2/24h, er dette bukser for de som vil ha det beste av det beste til sine barn. Skallbuksene er ideelle for høy aktivitet og krevende værforhold, og er derfor et godt valg for barn som tilbringer mye tid utendørs i krevende vær. 

Skallbuksen er tilgjengelig i størrelsene 86-116 og finnes i to ulike farger; blå eller svart. De er designet med justerbare seler og et høyt liv som gir god beskyttelse mot vann, snø og vind. I livet er det elastisk strikk, samt en glidelås i siden som gir mulighet for å justere størrelsen i livet, noe som sikrer en god passform. For ekstra sikkerhet og synlighet i mørket er det refleksdetaljer både foran og bak på buksen.

En viktig funksjon ved disse buksene er “extend size”-funksjonen, som er en skjult søm på innsiden av buksebeinet som kan sprettes opp for å forlenge buksen med omtrent 3 cm, tilsvarende omtrent en halv størrelse. Denne smarte funksjonen bidrar til at buksene kan tilpasses etter barnets vekst og vare over flere sesonger.

Skallbuksene fra Isbjörn of Sweden har en høy pris, men har til gjengjeld svært gode tekniske egenskaper, høy slitestyrke og lang brukstid. Den svært høye vannsøylen og pusteevnen kan være overflødig for daglig bruk, men disse buksene er et godt valg for aktive familier som verdsetter kvalitet over kostnad og er villige til å investere i det aller beste.

Isbjörn of Sweden Kuling hardshell bukser kan kjøpes hos Isbjörn of Sweden her.

Kuling Milano Skalldress

Rimelig skalldress av god kvalitet perfekt for de minste barna

 • Pris: ca. 749 ,-
 • Vannsøyle: 15 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 8000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: 74-104

Skalldressen Milano fra Kuling er med sine doble glidelåser og ballongfasong ideell for de minste barna. Dressen kommer i størrelser fra 74 til 104, og finnes i mange ulike søte og dempede mønstre og farger. 

Til en pris på rundt kr 749,- er dette en forholdsvis rimelig dress, uten at det ser ut til å gå utover kvaliteten. De tekniske egenskapene er nemlig svært imponerende, med en vannsøyle på 15 000 mm, vindtetthet, teipede sømmer og en pusteevne på 8000 g/m2/24h, kan du være sikker på at barnet holder seg tørr og varm uansett om det krabber rundt i sølepyttene. Dressen er ikke forsterket i knær eller rumpe, men oppleves slitesterk da den etter lang tids bruk ikke viser tegn til slitasje. 

Dressen har sikkerhetsmessig avtagbar hette med trykknapper. Ermeavslutningene er utstyrt med elastisk strikk som sørger for en tett og sikker passform, selv om de ikke er justerbare. Innsiden av ermene er foret med myk fleece, noe som gir ekstra komfort. Det er også elastisk strikk nederst på beina, sammen med justerbare fotstropper i gummi. Dressen har også en liten, søt lomme øverst på brystet. Selv om denne lommen kanskje ikke har så mye funksjon gitt dens størrelse, legger den definitivt til en sjarmerende detalj. 

Med sin kombinasjon av høy kvalitet, imponerende tekniske egenskaper, tiltalende design og en rimelig pris, er Kuling Milano skalldress et svært godt valg for de minste barna.

Kuling Milano skalldress kan kjøpes hos Babyshop her, og hos Lekmer her.

Didriksons Ash kids skalljakke 

Særdeles myk og bevegelig skalljakke med lang brukstid

 • Pris: ca. 1100,-
 • Vannsøyle: Minst 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: Minst 4000 g/m2/24h
 • Extend size: Ja
 • Størrelser: 80-140

Didriksons Ash Kids Skalljakke utmerker seg som en lett og myk skalljakke for barn, tilgjengelig i størrelser fra 80-140 og i tre sporty farger. Den vindtette og pustende jakken har en vannsøyle på minst 10 000 mm, noe som gir solid beskyttelse mot ruskete vær.

Ash Kids skalljakke fra Didriksons skiller seg fra andre jakker ved at den har en unik kombinasjon av softshell og hardshell, som bidrar til at den oppleves som svært lett og myk, samtidig som den beskytter godt mot regn. Med hardshell materiale i hetten, på skuldrene og nederst i livet, er barnet ekstra beskyttet på de mest utsatte stedene, mens det myke softshell-materialet i midjen og ermene bidrar til den gode bevegeligheten og letthetsfølelsen. Myk fleece ved haken og glidelåsen gir ytterligere komfort. 

Jakken har justerbare ermer og en hette som kan tilpasses på tre steder for optimal passform, og den kan også fjernes ved hjelp av trykknapper. To romslige sidelommer gir god plass til hva enn barnet ønsker å ha med seg. En tydelig refleksdetalj på ryggen gir økt synlighet i mørket, selv om vi savner fler refleksdetaljer foran og på ermene for å enda bedre synlighet. Sist, men ikke minst har jakken ekstra lang brukstid takket være sin “extend size”-funksjon, som gjør at ermene kan forlenges med en hel størrelse, og dermed tilpasses det voksende barnet. 

Didriksons Ash Kids Skalljakke utmerker seg blant skalljakkene med sin letthet og fleksibilitet. Denne jakken er et komfortabelt valg for både regnfulle dager og mildere dager med oppholdsvær. Med muligheten for å forlenge ermene med en hel størrelse sikrer jakken lang brukstid.

Didriksons Ash kids skalljakke kan kjøpes hos Luksusbaby her og hos Jollyroom her.

Didriksons Dusk kid skallbukser

Slitesterke skallbukser med lang brukstid

 • Pris: ca. 700,-
 • Vannsøyle: Minst 6000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 4000 g/m2/24h. 
 • Extend size: Ja
 • Størrelser: 80 til 140

Didriksons Dusk Kid Skallbukser er en svært god og slitesterk skallbukse for barn. Buksen er tilgjengelig i størrelser fra 80 til 140, og et bredt utvalg av hele fem forskjellige farger noe som skiller den fra de fleste andre skallbukser som gjerne kun er tilgjengelig i svart eller blå. 

Med et slitesterkt stoff, og ekstra forsterkninger på knær og rumpe, er dette en bukse som tåler hard bruk.  Tross dette er buksen lett i vekt og de formsydde knærne bidrar til en god passform og bevegelighet. Justerbar strikk i livet og ved anklene sikrer at buksen sitter godt. Buksen har en oppgitt vannsøyle på minst 6000 mm. Dette er lavere enn andre bukser i testen, men siden buksen er forsterket på de mest utsatte områdene (rumpe og knær) er vår erfaring at buksen tåler mye regn og også lek på knær og rumpe på våte dager uten at barnet blir vått igjennom. Pusteevne på 4000 g/m2/24h sikrer at buksen ikke føles klam ved aktivitet. Skallbuksene har en normal livhøyde og kommer uten seler. Det er imidlertid lagt til rette for montering av seler (kjøpes separat), via borrelåsfester, dersom man ønsker det. Dette er et pluss. 

En funksjon vi særlig setter pris på, er buksens "Extend-size"-egenskap, som lar deg forlenge buksen opptil en størrelse ved å sprette opp en innvendig søm. Dette gir buksen en betydelig lengre brukstid, da den kan vokse sammen med barnet. Buksen har også praktiske glidelåslommer og flere synlige refleksdetaljer for økt sikkerhet, samt justerbare silikonfotstropper.

Didriksons Dusk Kid Skallbukser utmerker seg med sine forsterkede områder og smarte "Extend-size"-funksjon, noe som sikrer lang brukstid og holdbarhet. Dette kombinert med dens gode kvalitet og passform, gir disse skallbuksene god verdi for pengene.

Didriksons Dusk Kid skallbukser kan kjøpes hos Familiebutikken her, Luksusbaby her og hosJollyroom her.

Nordbjørn Vinga skalljakke

Prisvennlig skallbukse med topp tekniske egenskaper

 • Pris: ca. 269-469,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei

Nordbjørn Vinga Skalljakke er en prisvennlig skalljakke som utvilsomt skiller seg ut i mengden med sitt utvalg av sjarmerende mønstre og farger - garantert å falle i smak hos barna. Jakken er tilgjengelig i størrelser fra 80 til 134, er bemerkelsesverdig rimelig, samtidig som den innfrir på alle de tekniske spesifikasjonene man bør forvente fra en skalljakke. Med vannsøyle på 10 000 mm og en pusteevne på 5000 g/m2/24h, leverer den på lik linje med mer kostbare alternativer,  og du kan være trygg på at barnet holder seg tørr og komfortabel selv i skikkelig regnvær.

Skalljakken fra Nordbjørn er en enkel jakke, men leverer på det essensielle, som justerbare ermeavslutniger, glidelåslommer, avtagbar og justerbar hette med trykknapper.  Jakken har myk fleece i halskanten, men vi savner det ved haken der glidelåsen er, samt ved ermeavslutningene som kan være litt stive rett mot huden. For å forbedre synligheten kunne det med fordel ha vært flere og mer fremtredende reflekser, men dette kan enkelt løses med refleksklistremerker. Jakken får også plusspoeng for den lange ryggen som gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.

Nordbjørn Vinga Skalljakke leverer imponerende tekniske egenskaper til en svært konkurransedyktig pris, og er et utmerket valg for de som søker en pålitelig jakke uten å strekke budsjettet for langt. Dens attraktive mønstre og farger gjør den unik og vil utvilsomt være en hit hos de små. 

Nordbjörn Vinga skalljakke kan kjøpes hos Jollyroom her.

Nordbjørn Lillesand skallbukse

Prisvennlig skallbukse med topp tekniske egenskaper

 • Pris: ca. 149-309,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei

Nordbjørn Lillesand Skallbukse er et svært prisgunstig valg for de som er ute etter en enkel, men god bukse til barnet sitt. Buksen skiller seg ut med sine sterke farger, og er tilgjengelig i størrelser fra 86-140. 

Til tross for den lave prisen, kommer skallbuksen med imponerende tekniske egenskaper, som en vannsøyle på 10 000 mm, teipede sømmer og en pusteevne på 5000 g/m2/24h. Det vil si at buksen tåler regnvær og høy aktivitet på lik linje med dyrere modeller, og uten å bli verken våt eller klam. 

Buksen har som andre skallbukser justerbare fotstropper, strikk ved anklene, og formsydde knær, men er ellers en enkel bukse. Den har elastisk strikk i livet, men denne kan ikke justeres, og buksen vil derfor ikke nødvendigvis passe alle barn. Buksen kommer uten skulderstropper, men har et relativt høyt liv. Vi savner fler refleksdetaljer på buksen for økt synlighet i mørket - men det er jo ikke noe som ikke kan løses med noen refleks-klistremerker. 

Nordbjörn Lillesand skallbukse er en enkel bukse til en svært rimelig pris. Den leverer imidlertid svært godt på de viktigste faktorer som vannsøyle og pusteevne, og er et godt valg for familier som ønsker en prisgunstig skallbukse uten å gå på kompromiss med tekniske egenskaper.

Nordbjørn Lillesand skallbukse kan kjøpes hos Jollyroom her.

Nordbjørn Skaftö Skalldress - Beste budsjettkjøp skalldress

Fargerik og svært rimelig skalldress med gode tekniske egenskaper

 • Pris: ca. 379-479,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm
 • Teipede sømmer: Ja
 • Pusteevne: 5000 g/m2/24h
 • Extend size: Nei
 • Størrelser: Fra 86-116

Nordbjørn Skaftö Skalldress er et godt valg for foreldre som ønsker en lett og komfortabel skalldress for barna sine, til en svært god pris. Dressen er tilgjengelig i størrelser fra 86 til 116 og kommer i et bredt spekter av kule farger og mønstre som definitivt vil appellere til barnet.

På tross av den svært gode prisen, leverer Nordbjörn Skaftö skalldress på de viktigste faktorene som vannsøyle og pusteevne. Med en vannsøyle på 10 000 mm, teipede sømmer og pusteevne på 5000 g/m2/24h får du en dress som tåler høyt aktivitetsnivå og regnvær like godt som de dyrere modellene. 

Skalldressen har relativt smal passform og oppleves lett og komfortabel. Imidlertid mangler den formsydd design og den kan virke noe mindre slitesterk enn noen av de dyrere alternativene. Den kommer uten forsterkninger på knær og rompe, noe som kan medføre raskere slitasje på disse områdene. Dressen har justerbare fotstropper samt elastisk strikk ved ben og håndledd. Merk at fot- og ermeavslutningene ikke er justerbare, og ermene kunne ha dratt nytte av fleece på innsiden for å oppleves mykere mot huden. Hetten kan enkelt fjernes med trykknapper, og har en smart brem rundt kanten som sikrer en god passform rundt hodet. Glidelåslommer ved hoftene gir rom for oppbevaring av småting, og myk fleece ved halskanten bidrar til økt komfort. Dressen har noen refleksdetaljer, men det kunne gjerne vært flere for enda bedre synlighet i mørket. 

Smart brem rundt hetten gir god passform

Nordbjørn Skaftö Skalldress er en lett, komfortabel og svært budsjettvennlig skalldress for barn. Selv om den ikke har all verdens av funksjoner og justeringsmuligheter, leverer den på de viktigste områdene som vannsøyle og pusteevne, noe som gjør den til et trygt og rimelig valg for barnet ditt.

Nordbjørn Skaftö skalldress kan kjøpes hos Jollyroom her.

Konklusjon

Det finnes mange ulike varianter av skalltøy til barn på markedet, og valget kan derfor være vanskelig. Ved valg av skalltøy er viktige egenskaper å se etter høy vannsøyle, god pusteevne, teipede sømmer og praktiske funksjoner som avtakbar hette med trykknapper samt justerbare erme- og benavslutninger og midje for å nevne noe. I vår vurdering av 10 ulike typer skalltøy, både heldresser og to-delte sett, har vi kåret Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO® Stormy skalljakke og Flexisize Skallbukse til "Best i test 2023". Dette er takket være tøyets høye kvalitet, allsidighet, gode tekniske egenskaper, samt innovative funksjoner som reversibel Flexi-size funksjon, og unike knappeløsning som gjør lag-på-lag prinsippet til en lek. 

I premium-segmentet finner du Isbjørn of Sweden sin Storm skalljakke og Kuling skallbukse, som begge leverer vannsøyle og pusteevne helt i toppsjiktet - perfekt for særlig aktive barn som behøver det beste av det beste til både hverdagslek og friluftsliv. Didriksons Ash kid skalljakke og Dusk kid skallbukse presenterer et skallsett, der særlig jakken skiller seg ut fra mengden med sin unike kombinasjon av softshell og hardshell, noe som gir den en unik letthet og komfort, kombinert med god beskyttelse for vær og vind. For et mer budsjettvennlig alternativ, er Nordbjørn Vinga skalljakke og Nordbjørn Lillesand skallbukse gode alternativer, som leverer like godt på tekniske egenskaper som dyrere modeller, men med enklere funksjonalitet og slitestyrke. 

For de minste barna anbefaler vi Kuling Milano skalldress, som er en slitesterk dress av svært god kvalitet til en veldig god pris. Ønsker du en rimelig skalldress til litt større barn, er Nordbjörn Skaftö et godt alternativ, som i likhet med det todelte settet fra Nordbjörn leverer topp tekniske egenskaper, en rekke søte farger og mønstre, men litt enklere funksjonalitet og slitestyrke. 

Annonse: