Graviditet

Kosttilskudd i graviditeten

Det er vanlig å være litt ekstra opptatt av et godt kosthold som gravid, og det er det også mange gode grunner til. Et normalt kosthold dekker kroppens behov for de aller fleste vitaminer og mineraler, og kosttilskudd er stort sett overflødig for folk flest. For gravide og ammende er det imidlertid litt annerledes, og Helsedirektoratet anbefaler bruk av noen spesifikke kosttilskudd. Vi skal gå igjennom disse her.

Folat

Nycoplus Folsyre (Folat) 400 mikrogram

Folat (også kalt folsyre) er et kosttilskudd som er viktig å ta i graviditeten, og aller helst allerede før man blir gravid. Helsedirektoratet anbefaler 400 mikrogram folat daglig minst en måned før befrukting og i de første tre månedene av svangerskapet da dette minsker risikoen for misdannelser i ryggmargen hos barnet (nevralrørsdefekter). Det er ikke skadelig å fortsette med folat-tilskudd etter første trimester. I tillegg til Folat fra kosttilskudd anbefales det et variert kosthold med folatrike kilder. Gode kilder til folat er frukt, bær, grønnsaker og grove kornprodukter. 


Anbefalt tilskudd: 400 mikrogram per dag, minst en måned før befruktning og i hele første trimester av svangerskapet

Jod

Jod er også et kosttilskudd som er viktig å ta i graviditeten, dersom man ikke spiser noe særlig med meieriprodukter eller hvit fisk. Helsedirektoratet anbefaler at man tar et tilskudd av 150 mikrogram Jod daglig dersom man spiser mindre enn 6 dl melk eller yoghurt daglig eller spiser lite eller ingen hvit saltvannsfisk. Jod er viktig for den normale utviklingen av barnets nervesystem og tilskudd bør tas så tidlig som mulig, og aller helst før man blir gravid.

Anbefalt tilskudd: 150 mikrogram per dag (dersom lavt inntak av meieriprodukter og hvit saltvannsfisk) før og under hele graviditeten

D-vitamin

Nycoplus D-vitamin 10 mikrogram

D-vitamin er viktig for både voksne, gravide og barn og er et av få vitaminer som er relativt vanlig å ha en mangel på for oss som bor i Norge. Årsaken til dette er at vitamin D, i tillegg til å komme fra kosten, syntetiseres i huden når vi er i solen. Norge er et land med lite sollys store deler av året, og i vintermånedene er vi derfor avhengige av et godt inntak fra kosten. Dessverre er det ikke mange gode kilder til D-vitamin i kosten annet enn fet fisk. Noen typer melk, ost og margarin er også tilsatt vitamin D. Er du gravid og spiser mindre enn 2-3 porsjoner fet fisk i uken anbefaler Helsedirektoratet vitamin D-tilskudd i form av tran eller annet tilskudd. Anbefalt daglig inntak for gravide og ammende er 10 mikrogram per dag. 

Anbefalt tilskudd: Daglig inntak 10 mikrogram per dag - anbefales bruk av tilskudd dersom lavt inntak av fet fisk.

Jern 

Gravide har et økt behov for jern, og Helsedirektoratet anbefaler tilskudd dersom du starter svangerskapet med et begrenset jernlager i kroppen. Jernlageret/blodprosenten din skal bli undersøkt ved første svangerskapskontroll, og du vil da få beskjed om du har behov for jerntilskudd, og hvor mye. Unødvendig mye jern bør unngås, og du behøver derfor ikke å ta et tilskudd av jern dersom jernlagrene dine er fine. 

Anbefalt tilskudd: Kun dersom påviste lave jernlagre. Legen bestemmer dosering.

Kalsium 

I likhet med jern, har gravide også et økt behov for kalsium. Dette er noe du stort sett vil kunne dekke gjennom kosten. Kalsiumrike matvarer er meieriprodukter, grønne grønnsaker, bønner, linser, erter, soyaprodukter, appelsin, mandler og frø. En del veganske plantedrikker er også tilsatt kalsium. 

Anbefalt tilskudd: Variert kosthold anbefalt, tilskudd ikke nødvendig


Vitamin B12 

Vitamin B12 er viktig i graviditeten da det er viktig i dannelsen av nye røde blodceller og utviklingen av barnets nervesystem. De viktigste kildene til B12 i kosten er melk, kjøtt, egg og fisk, og dersom du spiser lite av disse matvarene anbefaler helsedirektoratet et tilskudd av Vitamin B12. Snakk med legen din om dosering. 

Anbefalt tilskudd: Anbefales ved lavt inntak av melk, kjøtt, egg eller fisk. Legen bestemmer dosering. 


Omega-3

Marine omega-3 fettsyrer er viktige for utviklingen av hjernen og nervesystemet til barnet. Helsedirektoratet anbefaler tilskudd av omega-3 til gravide kvinner som spiser lite eller ingen fisk. Anbefalingen er 200 mg DHA (en type marin omega-3 fettsyre) per dag, for eksempel i form av tran eller algeolje. 

Anbefalt tilskudd: 200 mg DHA per dag

Multivitaminer

Man kan få kjøpt egne tilskudd av enkeltvitaminer eller -mineraler på apoteket, men mange synes det er enklere å ta et komplett kosttilskudd som inneholder flere vitaminer og mineraler. Det finnes egne multivitamintilskudd til gravide med en multivitamin-tablett og en omega-3 tablett, disse er tilpasset anbefalinger for gravide og gjør det veldig enkelt. Det er ikke noe i veien med å bruke et vanlig multivitamin-tilskudd og omega-3 ved siden av. Bare sjekk at innholdet av folsyre, jod og vitamin D er på linje med, og ikke er høyere enn, anbefalingene. Du bør være spesielt oppmerksom på D-vitamin som ofte er tilsatt både i tran/omega-3 og i multivitamin-tabletter - og tar man begge deler kan det derfor bli for mye. 

Nycoplus Omega-3 multi med, i tillegg til Omega-3, blant annet 10 mikrogramd Vitamin D, 400 mikrogram Folsyre og 150 mikrogram Jod i henhold til nabefalingene for gravide.

Vegetar- og vegankost 

Nycoplus Vegansk multi med blant annet 10 mikrogram Vitamin D, 400 mikrogram Folsyre og 150 mikrogram Jod i henhold til anbefalingene for gravide

Er du veganer eller vegetarianer kan det være noe mer krevende å sikre alle næringsstoffer man behøver, men har du et godt sammensatt og variert kosthold har du sannsynligvis dekket det meste både du og barnet i magen behøver - og anbefalingene fra helsedirektoratet er de samme for deg som for de som spiser animalske produkter. Helsedirektoratet anbefaler imidlertid tilskudd av vitamin B12, jod, D-vitamin, omega-3-fettsyrer og kalsium til gravide som ikke spiser meieriprodukter eller fisk.