Ernæring

Vitamin D tilskudd til babyer og barn

Ammede barn fra 0-11 mnd anbefales tilskudd på 10 ug D-vitamin per dag i form av D-vitamindråper fra 1 ukes alder. Dette tilsvarer 5 dråper av Nycoplus eller Apotek 1 sine D-dråper. Det er ikke anbefalt å gi for mye eller for lite D-vitamin over tid, og spedbarn mellom 0-6 mnd bør ikke få mer enn 25 ug per dag over tid. For spedbarn fra 6-12 måneder ligger grensen på 35 ug. Dette betyr at det ikke gjør noe om man glemmer D-vitamin-dråpene en dag, eller gir et par dråper for mye en annen dag. Det er dersom dette skjer over tid at det kan være et problem.

Ammede barn fra 0-11 mnd anbefales tilskudd på 10 ug D-vitamin per dag i form av D-vitamindråper fra 1 ukes alder. Dette tilsvarer 5 dråper av Nycoplus eller Møllers Pharma sine D-dråper. Det er ikke anbefalt å gi for mye eller for lite D-vitamin over tid, og spedbarn mellom 0-6 mnd bør ikke få mer enn 25 ug per dag over tid. For spedbarn fra 6-12 måneder ligger grensen på 35 ug. Dette betyr at det ikke gjør noe om man glemmer D-vitamin-dråpene en dag, eller gir et par dråper for mye en annen dag. Det er dersom dette skjer over tid at det kan være et problem.


D-vitamin: Anbefalt inntak er 10 mikrogram (µg) per dag for barn i alderen 0–11 måneder. Kilde: Helsedirektoratet


Bør barn som får fast føde også få D-vitamin-tilskudd?

Men hva med D-vitaminene når barnet begynner med fast føde? Mange av de vanlige kjøpegrøtene til baby inneholder jo blant annet D-vitamin. Ellers er også fet fisk en god kilde til D-vitamin.

F.eks gir en normal porsjon (30 g pulver) av den populære grøten “Nestle min havregrøt mild” og “Nestle min fullkornsgrøt Godnatt” 2,1 ug vitamin D. Semper sin “Havregrøt mild og naturell” inneholder 1,9 ug vitamin D i en porsjon (30 g pulver).

Det vil si at om babyen spiser to porsjoner grøt om dagen, bidrar det med ca. 4 ug vitamin D, og man kan da redusere D-vitamin tilskuddet til ca. 3 dråper daglig (6 ug vitamin D). En fin huskeregel kan være at en porsjon grøt tilsvarer 1 dråpe d-vitamin-dråper (2 ug). (NB! D-vitamin innholdet i grøter kan variere fra grøt til grøt, så ta en ekstra sjekk på baksiden av grøten du bruker)


Hva hvis barnet mitt får morsmelkerstatning?

Barn som får morsmelkerstatning behøver ikke tilskudd av vitamin D da morsmelkerstatning inneholder riktige mengder D-vitamin (dette gjelder alle merker som selges i Norge). Dersom barnet drikker mellom 6-8 dl morsmelkerstatning om dagen, får det i seg nok D-vitamin. Barn som får morsmelkerstatning behøver heller ikke tilskudd av andre vitaminer, mineraler eller fettsyrer, som f.eks tran.Hva hvis barnet mitt delammes og får resten i form av morsmelkerstatning?

Barn som delammes får noe D-vitamin fra morsmelkerstatningen, men bør i tillegg få tilskudd med D-vitamin dråper. Mengden avhenger av hvor mye morsmelkerstatning barnet får. Som eksempel inneholder 1 dl av Nestle Nan pro 1 1,5 ug vitamin D. Dersom barnet drikker 3 dl nan pro 1 om dagen vil det få i seg 4,5 ug vitamin D fra morsmelkerstatningen, og behøver derfor 2-3 dråper D-vitamin tilskudd i tillegg.


Kan jeg gi barnet mitt tran i stedet for D-vitamin dråper?

Tran anbefales ikke lenger det første leveåret. Dette er fordi at for de barna som ammes, bidrar tran med litt for lite D-vitamin og unødvendig mye av omega-3-fettsyren DHA, som allerede finnes i adekvate mengder i morsmelken. For de barna som får morsmelkerstatning, vil denne bidra med akkurat så mye D-vitamin og fettsyrer (spesielt DHA) som barnet behøver, og ekstra vitamin D eller trantilskudd vil bli for mye.

Hva hvis jeg har glemt å gi barnet mitt D-vitamin dråper?

Det gjør ikke noe om du av og til glemmer å gi barnet ditt D-vitamin dråpene, det viktigste er at du stort sett husker det. Barnet får også D-vitamin fra sollys. Om du har glemt å gi barnet D-vitamin dråper en dag, kan du gi en dråpe eller to ekstra den neste dagen om du vil det. Det kan være veldig lett å glemme å gi D-vitamin-dråpene, og det kan derfor være lurt å lage seg en god rutine for å huske dem. F.eks kan du alltid gi dem mens du og/eller baby spiser frokost., eller som en del av kveldsstellet. Det viktigste er at du finner noe som passer for dere.

Hva hvis jeg har gitt barnet mitt for mye D-vitamin?

Det er ikke anbefalt at spedbarn får for verken for mye eller for lite D-vitamin over tid, men at inntaket varierer litt fra dag til dag gjør ingen ting. Målet er at det totalt sett skal ha et inntak på ca. 10 mikrogram (µg) D-vitamin per dag. Barn på 0-6 mnd bør ikke få mer enn 25 mikrogram om dagen over tid, og barn fra 6-12 mnd bør ikke få mer enn 35 mikrogram om dagen over tid, men om barnet har fått i seg litt mer enn dette en dag er ikke farlig. Dersom du er usikker på om du har gitt for mye vitamin D anbefaler vi at du ringer giftinformasjonen på tlf 22 59 13 00.

Hvor lenge skal jeg gi barnet mitt D-vitamin dråper?

Anbefalt inntak av vitamin D er 10 mikrogram per dag også for barn over 1 år. Barn over 1 år spiser imidlertid mer mat og ammes mindre (morsmelk er en dårlig kilde til D-vitamin), i tillegg til at de gjerne er mer ute og får sollys som bidrar til syntetisering av D-vitamin i huden. Dette kan bety at barnet har et lavere behov for D-vitamin tilskudd. Allikevel viser Småbarnskost 3-undersøkelsen fra 2019 at det gjennomsnittlige inntaket av vitamin D hos 2-åringer var på bare 4,6 mikrogram per dag dersom man utelot kosttilskudd fra beregningene, og rapporten konkluderte med at tilskudd av vitamin D var nødvendig for å komme på nivå med anbefalt inntak av vitamin D. Det betyr at det kan være lurt å fortsette med et vitamin D-tilskudd til barnet ditt, selv etter fylte 1 år. Etter fylte 1 år kan tran være et godt alternativ til D-vitamin-dråper, da tran bidrar med de viktige marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA (spesielt viktig for blant annet utviklingen av hjernen). Før fylte 1 år bidrar morsmelk og morsmelkerstatning med disse fettsyrene, men etterhvert som barnet får mindre morsmelk eller erstatning er det viktig å ha et inntak fra andre kilder. Kilder til marin omega-3 er fisk, skalldyr eller tran. Det finnes omega-3 fettsyrer i andre vegetabilske matvarer som f.eks valnøtter, men disse inneholder omega-3 fettsyren ALA som ikke har de samme helsefordelene som det EPA og DHA har (men ALA er fremdeles veldig sunt altså!). Velg en tran som er renset for miljøgifter og som har lave oksidasjonsnivåer. Møllers tran er høy kvalitetstran som er renset for miljøgifter og som har de laveste oksidasjonsnivåene på markedet - og er derfor et trygt valg! Om du vil unngå søl kan en "transprøyte" være et smart hjelpemiddel, men det er heller ingen ting i veien med å benytte skje. Vil ikke barnet ditt ta flytende tran, finnes det gode alternativer til barn, for eksempel disse smaksatte gelefiskene, eller disse smaksatte geleputene.