Småbarn

Foreldresiden har testet Kjøkkenhjelper (Montesorri Læringstårn)

Barn er naturlig nysgjerrige og lærevillige, og noe av det beste vi kan gjøre for dem som foreldre er å tilrettelegge for læring og mestring. En av måtene vi kan gjøre dette på er å inkludere dem i hverdagens aktiviteter, og en kjøkkenhjelper/Montesorri læringstårn er et smart hjelpemiddel til nettopp dette.

(Innlegget inneholder reklame for Mimmis gjennom annonselenker)

I denne artikkelen:

Hva er en kjøkkenhjelper?

En kjøkkenhjelper, noen ganger referert til som et læringstårn, montesorri læringstårn eller ståplattform, er en justerbar krakk med ekstra sikkerhetsstøtte som gir barn muligheten til å nå høyder de normalt ikke ville nå. Kjøkkenhjelperen er designet spesielt for de minste barna, og gir dem muligheten til å nå kjøkkenbenken, vasken, eller andre høye flater på en trygg måte. Dette gir barna muligheten til å være med på aktiviteter som matlaging, oppvask, baking, og mer. Læringstårn er en viktig del av Montessori-metoden, som fremmer barns selvstendighet og involvering i hverdagslivet.

Kjøkkenhjelper vs. stol: hvorfor kjøpe en kjøkkenhjelper?

Du tenker kanskje: Hvorfor ikke bare bruke en stol eller en vanlig krakk? Jo, du kan gjerne det, en stol vil gi barnet ditt en høydeøkning, men den gir ikke samme nivå av stabilitet og sikkerhet som en kjøkkenhjelper. En kjøkkenhjelperer designet med barnets sikkerhet i tankene, og har støtte på sidene, samt foran og bak, for å gi barnet noe å holde seg i samt forhindre barnet i å falle ned. Dette gir barnet trygghet til å bevege seg og utforske, noe som kan være begrenset på en stol eller en krakk. En kjøkkenhjelper gir deg også muligheten til å stille inn høyden på trinnene slik at det passer perfekt til ditt barns høyde.

Hvilke faktorer bør du se etter i en kjøkkenhjelper?

Før du kjøper en kjøkkenhjelper, er det viktig å vurdere flere faktorer:

  • Sikkerhet: Sikkerhet er det viktigste og er det som i all hovedsak skiller en kjøkkenhjelper fra en vanlig krakk. Sørg for at kjøkkenhjelperen har støtte-rekkverk både foran, bak og på sidene. 
  • Justering: En kjøkkenhjelper er et nyttig hjelpemiddel allerede fra barnet kan stå selv og i flere år fremover. Barn vokser raskt, og det er derfor viktig å velge en kjøkkenhjelper som har justerbar høyde. 
  • Rom: Ikke alle hjem har ubegrenset med plass. Det finnes både sammenleggbare og ikke-sammenleggbare kjøkkenhjelpere. Vurder hvilken type som vil passe best for dere. 
  • Holdbarhet: Barn er ikke nødvendigvis de som er mest forsiktige med ting. Det kan derfor være lurt å velge en kjøkkenhjelper som er solid og robust nok til å tåle daglig bruk.
  • Estetikk: Selv om det ikke er det viktigste, er det absolutt en fordel dersom kjøkkenhjelperen står i stil med resten av hjemmet.

Foreldresiden har testet Sagababy kjøkkenhjelper

Vi i Foreldresiden har testet Sagababy kjøkkenhjelper som man kan få kjøpt hos Mimmis.no. Vi har ønsket å se på hvordan en kjøkkenhjelper fungerer i hverdagen - og om den gir merverdi sammenlignet med en krakk eller stol. 

Først og fremst er Sagababy Kjøkkenhjelper mer enn bare et praktisk hjelpemiddel, men et estetisk pent møbel som passer perfekt inn i det nordiske hjem. Den finnes i 8 ulike moderne farger/utførelser, og er solid laget i kvalitetstreverk. Det at kjøkkenhjelperen faktisk passer inn i interiøret og kjøkkenet vårt synes vi har vært en stor fordel, særlig fordi en kjøkkenhjelper er et relativt stort og synlig møbel. Kjøkkenhjelperen fra Sagababy synes vi faktisk tilfører et visuelt løft til resten av kjøkkenet.

Sagababy kjøkkenhjelper

Så, over til det mest vesentlige - hva synes 2-åringen om den nye kjøkkenhjelperen? Denne svært nysgjerrige gutten, midt i “gjøre selv”-fasen, hadde frem til nå fått stå på en vanlig spisestol - noe som hadde vært stressende både for han og foreldrene da vi hele tiden måtte passe på at han ikke falt ned. Det var derfor med stor begeistring at tårnet ble pakket ut og montert, med god hjelp fra den lille assistenten vår, og tatt i bruk umiddelbart. Siden den dagen har den blitt brukt daglig, til matlaging, henting av gjenstander fra kjøkkenbenken, og til og med til oppvarming av sin egen melk i mikrobølgeovnen (med foreldrenes tilsyn, selvfølgelig). Kjøkkenhjelperen har gjort den vanligvis stressende timen når man skal lage middag etter barnehagen, til en hyggelig og lærerik stund mellom han og oss. Den lille gutten vår elsker å skyve kjøkkenhjelperen rundt om kring dit han behøver, og det er tydelig enormt mye glede i den mestringsfølelsen det gir å klare så mye selv. Et viktig punkt å være oppmerksom på er imidlertid at man må være forsiktig med hva man legger på kjøkkenbenken, som skarpe kniver, vaskemidler, kosttilskudd og andre ting barnet ikke bør komme i kontakt med.

Før vi testet kjøkkenhjelperen var vi nysgjerrige på hvor mye mer verdi den ville bringe sammenlignet med en vanlig stol. Men etter å ha sett den enorme gleden barnet vårt får av å kunne delta i hverdagslige aktiviteter, og den tryggheten kjøkkenhjelperen gir både oss og han, skjønner vi ikke hvordan vi klarte oss uten. En kjøkkenhjelper koster litt, og krever også noe plass på kjøkkenet ditt, men vi synes definitivt det er verdt det. For de som er bekymret for plass, tilbyr Mimmis.no også en sammenleggbar kjøkkenhjelper som tar minimalt med plass når den er lagret. Dette er en investering som gir nytte og glede i mange år, fra småbarnsalder til skolealder, og bidrar til å fremme barnets selvstendighet og læring på en trygg og sikker måte.

Kjøp Sagababy kjøkkenhjelper her.

Hvor lenge kan man bruke en kjøkkenhjelper?

Du kan begynne å bruke en kjøkkenhjelper allerede når barnet ditt er stabilt nok til å stå selv på egne ben. En generell anbefaling er fra ca ett år, men dette er veldig individuelt fra barn til barn. De fleste barn vil ha glede av en kjøkkenhjelper i lang tid, og vil kunne glede seg over å bruke tårnet til langt inn i skolealderen. Husk alltid å være tilstede når barnet ditt bruker kjøkkenhjelperen, spesielt i begynnelsen. 

Kjøkkenhjelpere og sikkerhet

Sikkerhet er viktig når det kommer til barn. Selv om kjøkkenhjelpere er designet for å være trygge for barn, er det alltid best å være til stede når barnet ditt bruker det. Aldri la barnet ditt være alene på tårnet og sørg for at de vet hvordan de skal klatre opp og ned på en sikker måte. Det er også lurt å holde tårnet borte fra farlige gjenstander som kniver eller varme gryter. Med riktig veiledning og tilsyn kan en kjøkkenhjelper være en sikker og verdifull ressurs for ditt voksende barn.

Kjøp din kjøkkenhjelper her.