Baby

Barnevogner med 3 eller 4 hjul - Hvilken skal du velge?

Hvor mange hjul er best å ha på en barnevogn, tre hjul eller fire hjul?

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Mimmis og Jollyroom)

Om du er på barnevognjakt har du sikkert lagt merke til at det finnes barnevogner med 3 hjul og det finnes barnevogner med 4 hjul. Men det er ofte ikke så lett å forstå hva som egentlig er forskjellen mellom de to alternativene, og det kan derfor være vanskelig å vite hva som er det rette valget for dere. Barnevogner med 4 hjul er de vanligste, men det har kommet fler og fler trehjulinger på markedet de seneste årene. I denne artikkelen vil vi gå igjennom forskjellene på de to ulike alternativene og hvilke fordeler og ulemper som er for å gjøre valget ditt litt enklere. 

I denne artikkelen:

 • Barnevogner med 3 hjul
 • Barnevogner med 4 hjul
 • Hva du må tenke på når du skal velge en barnevogn
 • Sammendrag: 3 hjulinger vs. 4 hjulinger


Barnevogner med tre hjul

Fordeler

 1. Passer alle underlag: Barnevogner med 3 hjul har ofte store, luftfylte hjul og er designet for å kunne brukes på alle slags underlag og terreng. De skal være gode å trille både på asfalt, grus, skogsstier, på stranda og i parken, og har ofte god demping som gjør det behagelig for barnet uansett hvor humpete veien er. 
 1. Enkle å manøvrere: Vogner med 3 hjul er ofte svært enkle å manøvrere rundt på grunn av det svingbare hjulet foran, de skal derfor være enklere å styre også med en hånd. Det er verdt å merke seg at de fleste vogner med 4 hjul nå også har svingbare hjul foran og også er relativt lette å manøvrere. 
 1. Perfekt for den aktive familien: Fordi vognen passer alle underlag er den super å ta med seg på diverse turer og utflukter. De fleste vogner med 3 hjul egner seg også godt til å løpe eller jogge med - men merk at dette dessverre ikke gjelder alle. Les deg godt opp på vognen du vurderer å kjøpe. 
 1. Sporty utseende: Det er veldig individuelt hva slags vogn man liker rent utseendemessig. Om du er av den sporty typen vil en vogn med 3 hjul kunne være det rette valget for deg. De ser utrolig kule og sporty ut, og gir en litt annen følelse enn de klassiske vognene med 4 hjul. 

Ulemper

 1. Store og tunge: Trehjulinger er ofte litt større og mer klumpete når de legges sammen, de kan derfor være vanskeligere å få plass til i bilen eller boden. De er ofte også litt lengre i front slik at de kan ta mer plass f.eks på bussen. Mange barnevogner med tre hjul er også ofte litt tyngre enn barnevogner med fire hjul, men dette er ikke alltid tilfellet. 
 1. Dårligere utvalg: Som du kanskje allerede har lagt merke til finnes det ikke så veldig mange duo- eller kombivogner med 3 hjul på markedet, så utvalget er rimelig dårlig. Ser du etter en ren sportsvogn (uten mulighet for liggedel/babybag) derimot, har du med en gang litt mer å velge mellom. 
 1. Mindre stabil: En barnevogn med 3 hjul kan oppleves mindre stabil enn en med 4 hjul.



Barnevogner med fire hjul

Fordeler

 1. Større utvalg: Det er langt større utvalg barnevogner med 4 hjul, i alle størrelser, fasonger og prisklasser. Du har dermed mye større valgfrihet om du vil gå for en vogn med 4 hjul.  
 1. Lette å legge sammen og lagre: Firehjulinger er ofte lettere å legge sammen og tar mindre plass sammenlagt. Ofte veier de også mindre (men det finnes også lettvektere med 3 hjul) 
 1. God stabilitet: Fire hjul gir generelt sett bedre stabilitet enn tre hjul, og mindre sjanse for velting (selv om det uansett skal mye til at en vogn velter)  
 1. Bedre på by-terreng: En vogn med fire hjul er enklere å manøvrere opp og ned fra fortauskanter, trappetrinn og lignende da du alltid vil ha to hjul på bakken.

Ulemper:

 1. Dårligere på ulendt terreng: En vogn med fire hjul kan være noe vanskeligere å manøvrere på veldig ulendt terreng som skogsstier og lignende. De er ofte også dårligere dempet, slik at det kan bli mer ubehagelig for barnet om du triller på veldig ulendt terreng. 
 1. Egner seg ikke til løping: Vogner med fire hjul er som regel dårlig egnet til å jogge eller løpe med. Dette er både på grunn av dårlig demping, men også fordi hjulene rett og slett ikke er designet for å løpe med og de kan begynne å vibrere og generelt sett gi en dårlig løpeopplevelse. 

Sammendrag: Barnevogn med 3 hjul vs. Barnevogn med 4 hjul

Begge typene har sine fordeler og ulemper, og valget avhenger veldig av deres livsstil og ønsker. 


En trehjuling er et allsidig valg for den aktive familien - de fungerer bra til alle slags aktiviteter, løping og jogging, og triller godt på all slags terreng. Det er imidlertid rimelig dårlig utvalg av trehjulinger på markedet, og de har ofte færre funksjoner og finesser enn firhjulingene. 

En firhjuling er det perfekte valget for den urbane familien - de er praktiske for bytrilling, enkle å ha med på offentlig transport, lette å få plass til i bilen, og har som regel mange ulike funksjoner og finesser tilpasset akkurat deres behov. Utvalget av vogner med fire hjul er også svært stort. 

Dere må rett og slett vurdere ønsker og behov opp mot hva de ulike vogntypene kan tilby. Vi må understreke at fordelene og ulempene listet opp over er generelle, og at det kan finnes vogner med fire hjul som er gode på all slags terreng, likt som at det kan finnes vogner med tre hjul som ikke egner seg for annet enn asfalt. Det er derfor viktig at du leser deg godt opp på akkurat den vognen du vurderer. 


Lykke til!

Annonse: