Baby

Barnevogn 101: Swivel-hjul vs. faste hjul

Swivel-hjul er nærmest blitt standarden på de aller fleste vogner som selges idag. Swivel-hjul er rett og slett “løse” svingbare hjul, og for de aller fleste behov og terreng er slike hjul det beste valget. De fleste barnevogner som selges i dag har i tillegg muligheten til å låse de svingbare hjulene ved behov, slik at de fungerer på samme måte som faste hjul. 

Fordelen med Swivel-hjul er at barnevognen er enormt mye enklere å manøvrere, selv med bare en hånd. Du har utrolig mye mer fleksibilitet til å flytte vognen der du måtte ønske, uten å måtte løfte forhjulene for å svinge. Der Swivel-hjul, eller svingbare hjul, kan ha en ulempe, er i veldig tøft terreng som f.eks snø, sand eller brostein, eller ved jogging/løping. I slike situasjoner vil faste hjul være det beste valget. 

Fordelen med faste hjul er derfor at de er mye bedre på tøft terreng som snø, sand, brostein, skogssti eller lignende - og også egner seg mye bedre til jogging eller løping. Vognen kan også kjennes mer stabil enn ved svingbare hjul, men den er også mye mindre smidig å manøvrere rundt. Skal du svinge med vognen må du løfte hele fronten for å snu. Det kan oppleves litt tungvindt.

Siden de fleste barnevogner på markedet i dag har swivelhjul med muligheten til å låse hjulene, vil du kunne få det beste fra to verdener. Vi anbefaler deg derfor å se etter en vogn med låsbare Swivelhjul. Det finnes imidlertid noen unntak. Skal du ha en vogn som du i all hovedsak skal bruke i svært krevende terreng eller en joggevogn som du stort sett skal løpe med - vil et fast hjul (ikke et låsbart swivelhjul) være mye mer robust og tåle mer. Det finnes joggevogner med låsbare swivelhjul, men et låsbart swivelhjul vil tåle mye mindre ved hard bruk som løping og jogging. Skal du kun løpe med vognen nå og da, men bruke den mest til hverdags, vil et låsbart swivelhjul være det beste valget.  

Annonse: