Småbarn

Barnevogn 101: Justerbart styre

Et justerbart styre er en nødvendighet for at vognen skal kunne passe til foreldre av alle høyder. Er det to foreldre av ulik høyde som skal bruke vognen er det viktig at styret er lett å justere, og kan justeres i rett høyde for begge foreldrene. Det finnes to ulike varianter av justerbare styrer - teleskop-varianten (som gir mer benplass for høye personer, men kan oppleves mer vinglete) og den roterbare varianten (gir et bedre tyngdepunkt, men kan være svakere).

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Mimmis og Jollyroom)

Det finnes ingen one size fits all når det gjelder barnevogn, og heldigvis har de aller fleste barnevogner muligheten for å justere høyden på styret. Dette er spesielt nyttig hvis flere voksne av svært ulik høyde skal bruke vognen. Det finnes to ulike varianter av justerbare styrer; 

Bugaboo Fox er en vogn med teleskopstyre

Teleskopmekanisme

Dette er som navnet tilsier et styre som utvides eller reduseres som et teleskop. Det betyr at du trekker styret ut og bort fra chassiset for å få det høyere, eller dytter det inn og mot chassiset for å få styret lavere. Denne typen mekanisme er best egnet for høye personer, da man kommer lengre vekk fra barnevognen og det er derfor bedre plass til lange bein (så man ikke sparker borti understellet på vognen). Ulempen med teleskopmekanismen er at styret ofte kan bli mer vinglete, dette gjelder spesielt på billigere og mindre solide vogner. Et annet minus er endringen av tyngdepunktet, som kan gjøre det vanskeligere å komme over fortauskanter og andre høyder som krever at man vipper vognen litt. 

Eksempler på vogner med teleskopstyre er Bugaboo Fox, Uppababy Vista V2, Cybex Priam og Cybex Gazelle S.

Roterende mekanisme

Britax Smile III er en vogn med roterende styre

Den andre mekanismen for å justere et styre på er ved å rotere det rundt sin egen akse i en sirkel. Det er da ofte mulighet for å justere styret i ulike ledd enten oppover eller nedover i en sirkel. Fordelen med denne varianten er hovedsakelig i lavere høydeinnstillinger, da det hjelper tyngdepunktet og gjør barnevognen lettere å manøvrere. Ulempen er at styret i høy posisjon er nærmere vognen og kan gi dårlig plass til lange bein (for høye foreldre er det da en risiko for at de sparker borti understellet når de triller). En annen ulempe er at siden styret består av to ledd (to svakere punkter), kan det være en høyere risiko for at styret skades ved feilbruk og for stor belastning. Dette gjelder hovedsaklig for billigere vogner av dårlig kvalitet. 

Eksempler på vogner med roterbart styre er Britax Smile III, Stokke Xplory, Thule Urban Glide, Britax Strider og Emmaljunga NXT

Hva skal du velge?

Tenk på behovet ditt/deres før du kjøper en vogn. Hvem skal trille vognen? Er det store høydeforskjeller mellom de som skal trille vognen? Hvem skal trille vognen mest? Når man kjøper en barnevogn er det lurt å ta valg basert på behovene man har aller oftest, uansett om det gjelder justerbart styre eller andre funksjoner. Altså er det en lav person som skal trille vognen 95% av tiden, er det ikke like viktig at styret også kan tilpasses en høy person. Eller om dere er på reise 2 dager i året, er ikke det aller viktigste at vognen er kompakt sammenlagt. 

Hvordan justere styret best til min høyde? 

Når du skal stille inn vognen best mulig for din høyde er det viktig at du velger den laveste posisjonen som er komfortabel for deg, og ikke motsatt. Jo lavere styret er, jo lettere er det å løfte vognen opp en fortauskant eller annet. Er styret for høyt er det vanskeligere å manøvrere vognen, og du vil også kunne få vondt i armer og skulder. 

Annonse: