Baby

Barnevogn 101: 4 tips for å ta et bærekraftig barnevogn-valg 

Finnes det i det hele tatt barnevogner som er gode for planeten? Det korte svaret er nei. Det er nesten uunngåelig at barnevogner lages av materialer som ikke er bærekraftige (plastikk, metall osv.), og også frakten av barnevognen fra fabrikken til deg gir et stort karbonavtrykk. Det er imidlertid mulig å velge merker og materialer som er litt bedre for planeten vår :)

1. Kjøp lokalt 

Velg en vogn som er produsert i Europa. 

Transport av varer lager et stort karbonavtrykk, og velger du en vogn som er produsert nærmere deg vil det ha betydning for planeten vår. De aller fleste vogner produseres i Kina, men det finnes noen som produseres i Europa. Velger du en vogn produsert i Europa har du redusert transportlengden drastisk. 

Merker som produserer vognene sine i Europa*:

Merker som produserer vognene sine utenfor Europa*:

*Med forbehold om feil. Dette er det vi har klart å finne ut etter beste evne.

Cybex Gazelle S - Produseres i Tyskland
Stokke Xplory - produseres i Nederland
Cybex Priam - produseres i tyskland

2. Velg gift-frie og oeko-tex-sertifiserte materialer

Dersom mulig, se etter vogner med Oekotex-sertifisering eller de som er laget med gift-frie stoffer. Det er bedre både for planeten og barnet ditt. 

Det er heldigvis ganske mange barnevogn-produsenter som jobber for å bruke mer bærekraftige materialer i vognene sine. F.eks bruker det nederlandske merket Easywalker resirkulerte PET flasker i vognene sine, og flere andre merker bruker OEKOTEX sertifiserte stoffer. OEKOTEX-sertifisering (også kalt Trygge tekstiler) er en garanti for at stoffet ikke inneholder allergi- eller kreftfremkallende fargestoffer. Merket gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser mm. Merk at OEKOTEX ikke er et økologimerke. 

Sertifisering og bedre materialer er mer kostbart for produsenten, og som regel er det de dyrere vognene som har bedre materialer. Jo billigere vognen er, jo dårligere materialer er ofte brukt.  

Barnevogn-produsenter med Øko-tex sertifisering*: 

Giftfrie barnevogn-merker*:

*Med forbehold om feil. Dette er det vi har klart å finne ut etter beste evne.

Barnevognene fra Bugaboo skal ha OEKO TEX-sertifisering
Barnevognene fra UppaBaby skal være produsert i giftfrie materialer
Barnevognene fra Nuna skal være produsert i giftfrie materialer

3. Gå for kvalitet

Vi mener ikke at du nødvendigvis skal kjøpe den dyreste vognen, men velg en vogn som er solid og av god kvalitet slik at den kan vare så lenge som mulig. Kjøper du en solid vogn vil den også være enklere å selge videre, noe som tar oss over til punkt 4..!

4. Kjøp og selg brukt

Kjøp brukt vogn eller gjør som punkt 3 og kjøp en ny vogn av god kvalitet, bruk den pent, og selg den videre når du ikke behøver den lengre. 

Gjenbruk og deling er en enkel og økonomisk måte å gjøre noe for miljøet og planeten :)