Baby

Barnevogn: En komplett guide 2023 (Vogntyper, kjøpsguide, priser)

Å kjøpe barnevogn er som regel en dyr, men god investering. For å sikre at du ikke gjør et bomkjøp, er det lurt å gjøre godt med research på forhånd. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite for å kunne gjøre et godt og veloverveid kjøp. Vi vil gå igjennom de ulike typene vogner som fins, hva du bør ha tenkt igjennom før du kjøper en vogn, og hvilke funksjoner du bør vurdere om du ønsker på din vogn. Lykke til med kjøpet!

Å kjøpe barnevogn er som regel en dyr, men god investering. For å sikre at du ikke gjør et bomkjøp, er det lurt å gjøre godt med research på forhånd. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite for å kunne gjøre et godt og veloverveid kjøp. Vi vil gå igjennom de ulike typene vogner som fins, hva du bør ha tenkt igjennom før du kjøper en vogn, og hvilke funksjoner du bør vurdere om du ønsker på din vogn. Lykke til med kjøpet!

Ulike typer vogner

Det finnes flere ulike typer vogner med ulike funksjoner, fordeler og ulemper. Det finnes duovogner, kombivogner, sportsvogner, triller, søsken- og trillingvogner, løpevogner, reisevogn, sykkelvogn og bagvogn. Som du vil se vil ingen vogn dekke absolutt alle behov, og det finnes derfor ikke én vogn som er perfekt for alle familier og alle situasjoner. Man har alle ulikt behov, ønsker og prioriteringer, og man må derfor finne den vognen som dekker deres ønsker og behov. Under finner du en oversikt over hva de ulike type vognene er og deres fordeler og ulemper:

Duovogner

Duovogn Bugaboo Fox 5

Hva det er: Duovogner er det vanligste valget når man skal kjøpe barnevogn, fordi de kan brukes helt fra barnet er nyfødt og ut vognperioden (til barnet er rund 3-4 år). En duovogn er en slags "to-i-en"-løsning og består av et understell, samt en liggedel og en sittedel som kan festes på understellet. Liggedelen, som også ofte kalles vognbag eller babybag, brukes fra barnet er nyfødt og frem til det har vokst ut av vognbaggen eller det ønsker å sitte selv. Da bytter man over til sittedelen (også ofte kalt sportsdel). Du kan finne komplette duovogner helt ned i 2000 kr (f.eks Beemo Flexi Travel 3) og opp til ca. 15 000, men de aller billigste duovognene er ofte tenkt som reisevogner og har dårligere kvalitet og demping enn dyrere vogner. De dyreste vognene er ofte fra de mest kjente merkene, og det betaler man litt for. Disse har ofte litt fler funksjoner og gjerne bedre kvalitet. Det betyr ikke at man behøver å kjøpe de dyreste vognene for å få en god vogn. Jollyroom har et stort utvalg vogner til en svært god pris.

Fordeler:

  • Kan brukes hele vognperioden (nyfødt - 3-4 år)
  • Fleksible (man kan bytte mellom vognbag og sittedel når det passer en selv, og det er ofte mulighet for å sette bilstolen på understellet også)
  • Som regel mulighet for å plassere sittedelen både fra deg og mot deg, det er praktisk i starten å kunne ha barnet sittende mot deg da mange barn (og foreldre) synes det er tryggest å kunne se hverandre
  • Har som regel store varekurver
  • Ofte mange ulike funksjoner og finesser
  • Mulighet for full liggestilling
  • Solide og som regel godt egnet til de fleste typer terreng

Ulemper:

  • Duovogner kan være dyre
  • Ofte relativt store (sammenlignet med f.eks en paraplytrille eller ren sittevogn)
  • Noen duovogner har litt kort rygg på sittedelen/sportsdelen noe som gjør at noen barn vokser ut av disse før vognperioden er over, og man må over til å kjøpe en ren sittevogn/trille som passer større barn
  • Sittedelene kan være plassert høyt over bakken, slik at det er vanskelig for barnet selv å sette seg i vognen.

LES VÅR TEST AV DUOVOGNER HER!

Se hele utvalget av Duovogner hos Mimmis her

Se hele utvalget av Duovogner hos Den Lille barnebutikken her

Se hele utvalget av Duovogner hos Jollyroom her

Se hele utvalget av Duovogner hos Lekmer her

Se hele utvalget av Duovogner hos Babyshop her

Se hele utvalget av Duovogner hos Rudo her

Kombivogner

Petite Cherie kombivogn med soft-bag

Hva det er: En kombivogn er i likhet med duovogner en slags "to-i-en"-løsning som kan brukes fra barnet er nyfødt og ut vognperioden (til barnet er rundt 3-4 år). Forskjellen mellom kombivogner og duovogner er at i kombivogner har man ikke to ulike deler, men man bruker en såkalt "soft-bag" oppi sittedelen slik at den blir som en slags vognbag (eller babybag/liggedel). Det er verdt å merke seg at termene duovogn og kombivogn brukes mye om hverandre, og at det på mange nettbutikker refereres til kombivogn når det egentlig er en duovogn.

Fordeler:

  • Ofte lettere og nettere enn duovogner
  • Tar mindre plass totalt siden det er færre store deler
  • Vognbaggen er lettere og enkel å bære med seg

Ulemper:

  • Vognbaggen er ofte liten
  • Kombivogner kan, i likhet med duovogner, ofte være tyngre enn rene triller/sittevogner
  • Det finnes ikke så mange kombivogner på markedet lenger

Se hele utvalget av kombivogner hos Jollyroom her!

Sportsvogn/sittevogn/trille

Sportsvogn Britax Römer B-Agile

Hva det er: En sportsvogn er en vogn som kun har sittedel og kan derfor ikke brukes før barnet kan sitte selv. Det finnes mange varianter av sportsvogner, noen er større og mer robuste, andre er enklere og nettere (ofte kalt paraplytrille). Navnet sportsvogn er derfor litt misvisende, da det ikke nødvendigvis er en veldig sporty vogn eller en vogn som egner seg til løping eller turer i skog og mark. Som regel sitter sittedelen fast i understellet på en sportsvogn og er vendt fremover. Prisene på sportsvogner/triller ligger mellom 1000 for de enkleste paraplytrillene til 8000 kr for de dyreste vognene.

Fordeler:

  • Billigere og ofte mer robust enn en duo eller kombivogn.
  • Nette og lette
  • Noen kan bli veldig små sammenlagt

Ulemper:

  • Kan ikke brukes fra fødselen av
  • Ikke vendbar sittedel

Se hele utvalget av sportsvogner og triller hos:

Reisevogn

BABYZEN YOYO 2 Sportsvogn 6+, Olive/Black
Babyzen Yoyo 2 reisetrille

Hva det er: En reisevogn er en ekstra liten og nett sittevogn/trille, som veier lite og er enkle å legge sammen. Noen reisevogner er også duovogner og har muligheten til å ha både sittedel og liggedel. Det finnes reisevogner i alle prisklasser, alt i fra en tusenlapp til opp til 8000 kroner.

Fordeler:

  • Små og lette
  • Enkle å legge sammen og blir små sammenlagt
  • Finnes duo-alternativer med mulighet for både sittedel og liggedel

Ulemper:

  • Ofte i billigere kvalitet med lite demping, små hjul og færre funksjoner
  • Egner seg best til trilling i by og på asfalt.

Se hele utvalget av reisevogner hos:

Søskenvogner og tvillingvogner

Bugaboo Donkey 5

Hva det er: En søsken- eller tvillingvogn er en vogn som har plass til to (eller noen ganger flere) barn. På de fleste søskenvogner har man muligheten til å velge mellom å ha to vognbagger, to sittedeler eller en av hver. Det finnes også duovogner som har muligheten til å utvides til søskenvogn etterhvert som familien vokser. Man kan få tak i tvillingvogner helt ned i 1000-2000 kroner (Jollyroom har et stort utvalg billige vogner), mens de dyreste kan koste opp til 15 000-20 000. Den mest populære søskenvognen, Bugaboo Donkey, har en prislapp på rundt 16 000.

Fordeler:

  • Mulighet til å ha flere barn i en og samme vogn, slipper å kjøpe flere vogner om man får flere barn
  • Fleksibel og mange muligheter
  • Stor lagringsplass i kurven

Ulemper:

  • Store, tunge og ofte brede, kan være vanskelig å få igjennom trange plasser, døråpninger, på butikker, kollektivtransport osv.

Se hele utvalget av søskenvogner og tvillingvogner hos:

Bugaboo Donkey 5 - Duovogn som enkelt utvides til søskenvogn
Uppababy Vista V2 - duovogn som enkelt utvides til søskenvogn
Cybex Gazelle S - Duovogn som enkelt utvides til søskenvogn

Joggevogn/løpevogn

Thule Urban Glide 2 - Joggevogn og duovogn

Hva det er: En joggevogn er en vogn som er laget spesielt med tanke på jogging og løping. Vanlige vogner egner seg ofte dårlig til jogging og løping fordi de har mindre hjul og dårligere demping. En joggevogn har som regel 3 store hjul. Det finnes joggevogner som også er duovogner, og har muligheten til å brukes fra fødsel. Prisen for en joggevogn ligger mellom 1000-10 000 kr, men skal du løpe mye med vognen kan det lønne seg å velge en med god kvalitet som tåler belastningen av hyppige løpeturer.

Fordeler:

  • Beste valget til løpeturen
  • God på all slags terreng

Ulemper:

  • Ofte litt færre muligheter og finnesser enn på duovognene
  • Sporstdel er kun fremovervendt
  • Kan være store sammenlagt
  • Lange og tar ofte mye plass

Se hele utvalget av joggevogner og løpevogner hos Mimmis her!

Se hele utvalget av joggevogner og løpevogner hos Jollyroom her!

Se hele utvalget av joggevogner og løpevogner hos Lekmer her!

Sykkelvogn/multisportsvogn

Thule Chariot Cross - sykkelvogn som også kan brukes som vanlig vogn (til et barn eller to barn), pulk, og løpevogn

Hva det er: En sykkelvogn er en egen vogn laget for å feste bakpå sykkelen. De fleste sykkelvogner kan også brukes som vanlig vogn og som joggevogn/løpevogn. Noen sykkelvogner har også muligheten til å brukes som pulk. Man kan som regel velge mellom om man vil ha en enkel eller dobbel sykkelvogn, velger du en dobbel har du plass til 2 barn og da kan sykkelvogna også fungere som en søsken/tvilling-vogn! Sykkelvogner kan ikke brukes med spedbarn da de ikke har liggedel, noen sykkevogner har imidlertid ekstratilbehør laget for å legge en baby inni, f.eks Thule sin infant sling, men dette skal kun brukes om vognen brukes som vanlig vogn og ikke sykkelvogn. Man skal ikke sykle med barnet før det kan sitte ordentlig selv, ved rundt 9 måneder. Sykkelvogner er ofte svært dyre, og prisen øker i takt med funksjonaliteten. Behøver du bare en helt enkel sykkelvogn uten masse smarte løsninger, kan du få enkle sykkelvogner ned i 1500-kronersklassen (f.eks disse fra North). Ønsker du imidlertid mer funksjonalitet som justerbare seter til hvilestilling, håndbrems, enkel sykkelfeste, plass til to barn osv, må du belage deg på å betale mer. Topp-modellen Thule Chariot Sport 2 (dobbelvogn) har en prislapp på rundt 15 000. Modellen for kun et barn, Thule Chariot Sport 1, er marginalt billigere på rundt 14 000.

Fordeler:

  • Kan dekke mange funksjoner; vanlig vogn, sykkelvogn, løpevogn, pulk og tvillingvogn/søskenvogn.
  • Har ofte god plass til varer og baggasje
  • Gode å trille med
  • Kan brukes med flere barn og i lang tid

Ulemper:

  • Ofte veldig store, spesielt dobbelvognene.
  • Barnet sitter lavt og kan sånt sett være litt mer styrete å feste godt på plass fordi man må bøye seg og den egner seg derfor heller ikke til å ha med på f.eks cafe
  • Barnet kan kun sitte fremovervendt
  • Har ikke mulighet for full liggestilling
  • Ofte svært dyre med mye dyrt ekstrautstyr
  • Kan ikke brukes fra fødselen

Se hele utvalget av sykkelvogner og multisportsvogner hos Mimmis her!

Se hele utvalget av sykkelvogner og multisportsvogner hos Jollyroom her!

Se hele utvalget av sykkelvogner og multisportsvogner hos Lekmer her!

Bagvogn/liggevogn

Silver Cross Balmoral klassisk barnevogn (bagvogn)

Hva det er: En bag vogn er kanskje akkurat det man typisk tenker på når man tenker på barnevogn, og er den klassiske typen man hadde i "gamledager", selv om det fremdeles finnes noen idag. En bagvogn har kun en babybag/liggedel og ikke muligheten for å bytte til sportsdel/sittedel etterhvert som barnet vokser.

Fordeler:

  • Stor og fin liggedel/babybag
  • Mange er i et sjarmerende vintage design

Ulemper:

  • Kort brukstid (fram til ca 6-9 mnd)
  • Lite funksjoner og kan være vanskelig på ulendt terreng

Se hele utvalget av Bagvogner hos Jollyroom her!

Ting du bør tenke igjennom før du kjøper en barnevogn

Budsjett og pris

Før dere begir dere ut i vognjungelen er det nyttig å ha tenkt igjennom budsjettet deres, og hvor mye eller lite dere ønsker å bruke på barnevogn. Det finnes mange dyre «merke-vogner», men det finnes også mange vogner i mellom-sjiktet og lavere sjiktet som kan være minst like gode. Det selges også mange vogner til en god pris brukt. Det er verdt å merke seg at de mest populære vognene ofte holder seg godt i pris, og om du kjøper en av disse brukt kan man ofte selge den videre til omtrent samme pris (dette kommer selvfølgelig også an på hvilken stand vognen er i og hvor mange år den er m.m.)

Livsstil og bruk

Det neste dere bør ha tenkt godt igjennom er deres livsstil og hvordan dere kommer til å bruke vognen. Bor dere midt i byen og skal stort sett gå korte turer på asfalt eller kjøpesenter, trenger du nødvendigvis ikke en dyr vogn med store hjul og mye demping. Har du tenkt å gå mye turer i skog og mark derimot, eller bor et sted der det kommer mye snø, kan det være lurt å kjøpe en vogn som tåler litt ulendt terreng. Har du tenkt å jogge eller løpe mye med vogna finnes det egne vogner spesielt for det. Har dere tenkt å ha vognen mye med i bilen, er det smart å kjøpe en vogn som blir liten sammenlagt. Bor dere i 4 etasje uten heis kan det være lurt å kjøpe en vogn med en bagdel som er nett og lett å bære. Har dere ikke bil men skal bruke vognen til de store shoppingturene, er en vogn med stor varekurv supert! Tenk godt igjennom ulike situasjoner dere skal bruke vognen og hva som er viktigst for dere. Man bør være forberedt på at det kan være vanskelig å finne en vogn som tikker av for alle boksene, så man må prøve å finne den vogna som dekker flest av deres ønsker og behov.

Familieplaner

Når første mann er på vei er det som regel alt man tenker på. Men det kan være lurt å ha tatt en liten tenk på hvordan dere planlegger at familien skal se ut framover. Ønsker du/dere ett barn eller flere? Isåfall hvor mange og når? Om dere har tenkt å få to tette, kan det være lurt å se etter en vogn som kan brukes som søskenvogn når behovet melder seg. Om dere tenker at det skal være litt tid mellom første og andre er det ikke sikkert at førstemann behøver vogn lenger når lillebror eller lillesøster kommer, og kanskje bare et fotbrett holder. Kanskje venter dere tvillinger og må ha en tvillingvogn med en gang. Da kan det jo være greit å tenke igjennom om dere ønsker at den skal kunne brukes som enkeltvogn også, om dere planlegger å få et barn til senere. Det finnes vanlige "enkelt-vogner" som kan utvides både i høyden og i bredden og fungere som søskenvogn når man har behov for det.  

Finesser og funksjoner du bør vurdere når du skal kjøpe en barnevogn

Når du har tenkt igjennom budsjettet deres og hvordan dere planlegger å bruke vognen kan du gå mer detaljert til verks i vurderingen av hva som vil være den perfekte vognen for dere. Under har vi samlet ulike varianter, funksjoner og spesifikasjoner man bør ha tenkt igjennom om man ønsker eller ikke ønsker, og evt. hvor viktig de er for dere når dere skal kjøpe vogn.

Størrelse

Det finnes store og det finnes små vogner. Store vogner er praktiske da de har god plass, både til baby og barn, og de har også ofte mye lagringsplass. Ofte sitter også barnet høyere på de litt større vognene. Ulempen er at store vogner kan være vanskelig å manøvrere i butikker, på kollektivtransport (som regel ikke et stort problem), og de kan ta mye plass i bilen. I tillegg er de ofte tyngre enn mindre vogner. Vognene fra Stokke er kjent for å være høye og store. Mindre vogner er supre å ha med i trange butikker, på kollektivtransport og tar ofte lite plass sammenslått. Men de har til gjengjeld ofte mindre lagringsplass, kan ha mindre plass til lange barn og kan være dårligere tilpasset høye foreldre. Om du bor i leilighet kan det være lurt å sjekke bredden på inngangsdøren deres, i gamle bygårder kan dørene ofte være veldig smale og det kan være vanskelig å få inn en veldig bred vogn. Britax Smile III er en smal og nett kombivogn, som er god å trille og har lang brukstid.

Sjekk også:

  • Størrelse sammenslått: Det er stor variasjon i hvor store ulike vogner er sammenslått. Dersom dere ofte skal ha med vogna i bilen, kan dette være relevant for dere. Har man ikke bil er ikke dette så relevant. De vognene som blir aller minst sammenslått er reisevogner, men det finnes også fullgode duovogner som kan bli svært små sammenlagt. Disse kalles ofte «nummer 2-vogner», og er en slags hybrid mellom duovogn og reisevogn, som er utviklet til å fungere som en ekstravogn til f.eks reise, på kjøpesenter osv, men ikke som hovedvogn. Disse vognene har ofte mindre demping og hardere hjul - men for mange fungerer disse vognene også helt utmerket som eneste vogn. Det kommer igjen helt an på behov. Sjekk for eksempel ut Cybex Balios S, eller Cybex Gazelle S, to utrolig lekre og funksjonelle duovogner som veier lite og er lett å ta med seg på reise. Sistnevnte vogn kan også brukes som søsken eller tvillingvogn (Cybex Gazelle S). Ønsker du en fullgod duovogn som allikevel blir liten sammenslått, anbefaler vi Britax Smile III som er kjent for sin gode trillekomfort og hvor liten den blir sammenlagt.
  • Størrelse på bagdelen: Noe som er lett å glemme når man skal kjøpe vogn er hvor stor bagdelen er. Det er nemlig store variasjoner på lengden på bagdelene, og dette kan være relevant dersom dere tror eller vet at dere får lange barn. Har man en liten bagdel og en lang unge, kan ungen vokse ut av bagdelen lenge før han er 6 mnd. Da må man bytte over til sportsdelen/sittedelen, noe som ikke er optimalt for en liten baby som helst skal ligge helt flatt (dette går fint an å få til på flate liggedeler, men er ikke like praktisk som en vognbag). Husk også at vognposer, saueskinn eller dyner tar opp plass i vognbagen, og får du baby på vinterhalvåret kan det være en ekstra grunn til å velge en vogn med stor vognbag som har plass til både vognposen og babyen de første 6 månedene. Bugaboo sin Donkey3 og Fox3 skal ha store og romslige vognbagger.
  • Lengde på sportsdelen/sittedelen: Lengden på ryggen på sportsdelen/sittedelen påvirker hvor lenge barnet kan bruke vognen. Dette igjen avhenger både av hvor lange barn du får og hvor lenge de ønsker å sitte i vogn. Noen barn slutter tidlig med vogn, og da er det ikke like viktig å ha en vogn som passer en 4 åring. Noen foreldre liker å ta med barna på lange turer, og da kan det være fint å ha en vogn der også større barn kan hvile seg. Et alternativ til dette er å kjøpe en liten trille, evt et søskenbrett til vogna dere allerede har dersom dere har fått ny baby. Bæremeis er også et alternativ til lange turer. Duovognen Smile 3 fra Britax skal ha relativt lang sittedel og dermed lang brukstid.
  • Høyde på sitte- og liggedel (om baby sitter høyt eller lavt): Det er stor variasjon mellom vognene på hvor høyt både sittedelen og liggedelen sitter. Sitter barnet høyt kan det føles mer behagelig for foreldrene å feste seler osv, da man slipper å bøye seg så langt ned. Det kan også være praktisk på f.eks cafe, at barnet sitter i samme høyde som bordet og ikke behøver barnestol. Men er man ikke så høy selv, kan en høy vogn gjøre det vanskeligere å se over vogna og få god oversikt når man går. Da kan en lavere vogn være bedre. En fordel med lav sittedel er også at når barnet blir større kan det selv sette seg inn i vogna. Stokke Xplory er en duovogn med høy sitte og liggedel.
  • Passer den lave eller høye: Om en av dere er uvanlig høy eller uvanlig lav kan det påvirke hvilke vogner som passer til dere. Er dere begge høye bør dere velge en vogn som passer til høye personer, men er en lav og en høy bør dere velge en vogn som kan tilpasses begge deler. Ting som er viktig å tenke på her er f.eks hvordan styret justeres, noen vogner justeres bare opp og ned i en halvsirkel, mens andre vogner har teleskop-styre. Sistnevnte har ofte et større spenn i høyden man kan justere til, og passer godt til både høye og lave personer. Er man veldig lang kan det også være lurt å prøvetrille flere vogner for å sjekke at man ikke sparker borti varekurven/understellet på vogna.

Vekt

Det er store variasjoner i hvor tunge de ulike barnevognene på markedet er. Tyngre vogner kan være tunge å trille (spesielt i oppoverbakker!), og tunge å legge i bilen, få med seg inn på trikken eller bære inn døra. Men de tunge barnevognene er også ofte de som er mest solide og er størst. Lette barnevogner oppleves ofte ikke like solid og er ofte mindre på størrelse. Dere bør vurdere hvor viktig vekt på vognen er for dere.

Varekurv

Det er stor variasjon i hvor store og praktiske varekurver de ulike vognene på markedet har. Tenk godt igjennom om en stor varekurv er viktig for dere. Om dere f.eks ikke har bil, men vil farte mye rundt med vognen og f.eks gjøre dagligvarehandelen med vogna, er det helt prima med en vogn med stor varekurv. Når dere er ute og ser på vogner; legg ikke bare merke til størrelsen på varekurven, men også hvor lett den er å komme til både når bagdelen og sportsdelen er montert på. Sjekk også om det f.eks er stenger eller deler av understellet som går igjennom kurven og gjør den mindre praktisk. Varekurven på duovognen UppaBaby Vista V2 er en av markedets største.

Ergonomisk eller flat sittedel

Det finnes to ulike typer sporstdeler/sittedeler; ergonomisk eller flat. De ergonomiske sittedelene er som et sete som kan reguleres i ulike posisjoner, fra rett sittende stilling som i en stol til liggeposisjon (der stolen på en måte legges bakover - vognen er derfor ikke flat, men mer formet som en stol). De fleste ergonomiske vognene har 3 ulike posisjoner, sitte-, hvile- og liggeposisjon. En flat sittedel er en sittedel der rygg og fotbrett kan reguleres hver for seg, og den kan derfor bli helt flat om man legger ryggbrettet helt ned. Fordelen med en ergonomisk sittedel er at de ofte gir bedre støtte til små barn som enda ikke sitter på egenhånd. En annen fordel er at det kan være enklere å sette barnet på plass i sittedelen og å variere mellom de ulike stillingene. Dette fordi du regulerer hele setet og ikke bare ryggen slik du gjør i en flat sittedel. Da er det enkelt å sette barnet til rette med seler og alt mens setet er i oppreist stilling, for så å vippe det ned til sovestilling når barnet skal sove. Når barnet våkner er det enkelt å bare vippe opp hele setet til oppreist stilling igjen. Med en flat liggedel kan dette være vanskeligere uten å justere på barnet og sjekke at det ligger riktig i forhold til ryggen, før man dytter ryggen opp (altså; om barnet ligger skjevt ift ryggplaten og setet når det ligger flatt, kan man «brette» ryggen til barnet på midten istedet for ved rumpa når man drar ryggplaten opp i sittende stilling. Dette virker ikke så behagelig for barnet). Fordelen med en flat liggedel er at barnet kan ligge helt flatt som i en seng eller vognbag. Dette er spesielt bra om barnet har vokst ut av vognbagen sin tidlig, og man må bruke sportsdelen/liggedelen som vognbag. Etter hvert som barnet blir eldre er det mange som foretrekker å ha litt bøy i knærne når de sover i vogn, og da kan en ergonomisk sittedel være bedre. Ofte er ryggen på flate sittedeler litt lengre enn på ergonomsike, og vogner med flat sittedel har derfor ofte lengre brukstid. Uppababy Vista V2 og Bugaboo Fox2 er to populære barnevogner med Ergonomisk sittedel. Britax Smile 3 og Cybex Priam er to populære barnevogner med flat sittedel.

Utseende

De færreste snakker om utseende når de skal råde noen til hva som er viktig å tenke på når man skal kjøpe vogn, men at utseendet er viktig for mange er ikke til å komme bort i fra. Det er fint å velge seg en vogn man selv synes er fin. Husk også å tenke på hvordan vogna ser ut med sittedelen/sportsdelen. Når man kjøper sin første vogn kan det være lett å kun fokusere på den fine baby-bagen og ikke tenke på at man også skal ha et større barn i vognen. Og man bruker jo faktisk sportsdelen/sittedelen mye lengre enn man bruker liggedelen/babybaggen! Tenk også godt igjennom fargevalg. Ofte er man påvirket av hvilken årstid det er når man går til innkjøp av vognen, men husk også å tenke på at vognen skal brukes både sommer og vinter, og kanskje av både storebror og lillesøster - når du bestemmer deg for farge.

Mulighet for tvilling/søskenvogn

Noen vogner har muligheter for å utvides til tvillingvogn/søskenvogn. Det varierer litt hvordan de fungerer, men det vanligste er at vognen «bygges i høyden», altså at man kan ha f.eks en liggedel nederst og en sittedel øverst. Det finnes også vogner som kan utvides i bredden og få plass til en ekstra sitte- eller liggedel Denne funksjonen er veldig praktisk om man har tenkt å få to tette barn (eller venter tvillinger!). Dersom man planlegger mer enn 2-2,5 år mellom barna sine, kan det holde med et søskenbrett (men merk at det er veldig individuelt når barn og dets foreldre ønsker å slutte å bruke vogn). Bugaboo Donkey, Uppababy Vista V2, Cybex Gazelle S, Silver Cross Wave Eclipse og Joolz Geo2 er alle vogner som kan brukes både som en enkelt-vogn og som en tvilling eller søskenvogn alt ettersom hva behovet er!

Hjul

Det finnes flere ulike typer hjul, og det finnes vogner med ulikt antall hjul. Du bør derfor vurdere følgende:

  • 3 eller 4 hjul?: Ønsker du en vogn med tre eller fire hjul? Det er ikke så lett å vite, da det er fordeler og ulemper med begge alternativene. Vogner med tre hjul er et godt valg for den sporty familien, mens en vogn med fire hjul fungerer best for de urbane. Les mer om forskjellene mellom tre og fire hjul her.
  • Lufthjul eller punkteringsfrie hjul?: Ikke bare skal man måtte velge mellom antall hjul, men også typen hjul. Det finnes nemlig vogner med lufthjul og det finnes vogner med punkteringsfrie. Hovedforskjellen er at lufthjul er mykere og bedre på de fleste terreng, men krever også mer vedlikehold. Man må fylle luft i hjulene jevnlig, og man kan risikere at hjulene kan punktere. De punkteringsfrie hjulene (EVA-hjul) er hardere og er mer eller mindre vedlikeholdsfrie. De kan heller ikke, som navnet tilsier, punktere. Ulempen med disse hjulene er at de ikke fjærer slik lufthjul gjør, og de fungerer best på asfalt og flatt terreng. Det finnes imidlertid en spesiell type punkteringsfrie hjul som er skumfylte gummihjul. Disse er noe mykere enn EVA-hjul og minner mer om lufthjul, selv om de er punkteringsfrie.
  • Låsbare forhjul?: De aller fleste vogner på markedet i dag har roterende forhjul (såkalte Swivelhjul), dette gjør det enklere å manøvrere vognen rundt. Det er imidlertid en fordel om du kan låse forhjulene de gangene du for eksempel skal gå i snø, sand eller lignende, da det er mye enklere å skyve vognen fremover i slikt terreng om hjulene er låst. De fleste vogner med swivelhjul har låsefunksjon, men ikke alle, så sjekk vognen du vurderer.

Vendbar sittedel

Noen vogner har vendbar sittedel, som vil si at du kan vende setet både mot og vekk fra deg. Når barnet er lite er det en fordel både for foreldre og barn at barnet ser deg mens det sitter i vognen. Det er en trygghet for barnet, og en trygghet for deg da du kan se at barnet har det bra.

Hvor lett er vognen å legge sammen

Om dere skal ha vognen mye inn og ut av bil, kan det være lurt å velge en vogn som er lett å legge sammen og slå opp igjen. De fleste vogner på markedet idag er enkle å slå sammen. Ta en tur på nærmeste barnevognbutikk og få personalet til å vise deg. Du kan også finne mange gode videoer på Youtube av de ulike vognene og hvordan de legges sammen.

Bilstolkompatibilitet

De fleste bilstoler kan festes på duovogner ved hjelp av en adapter, men det er ulikt fra bilstolt til bilstol hvilke som er kompatible med hvilken vogn. Har dere derfor allerede bestemt dere for bilstol, bør dere undersøke hvilke vogner denne bilstolen er kompatibel med dersom dere ønsker å ha muligheten til å bruke bilstolen på vogna.

Andre nyttige funksjoner

Barnevogner på markedet idag får flere og flere unike funksjoner. Her er noen funksjoner som kan være nyttige:

  • Sitteplate i liggedel: Noen vogner har liggedeler med en sitteplate som kan justeres opp slik at barnet kan sitte i liggedelen. Dette kan være nyttig når barnet etterhvert ønsker å se mer ut av vognen, men ikke er stor nok for å bytte til sittedelen.
  • Vippefunksjon på liggedel:Noen vogner har mulighet for å vippe liggedelen noen grader slik at hodet ligger høyere enn bena. Dette er en smart funksjon dersom man har en baby som plages med refluks.
  • Bilstol som kan klikkes rett på: Noen barnevogner har egne bilstoler som kan festes rett på understellet uten å bruke adapter. Superpraktisk om du skal en tur på kjøpesenteret og vil ha med babyen, men slippe å drasse med hele vognbaggen i tillegg til understellet. De aller fleste barnevogner har i tillegg denne funksjonen så lenge du bruker en adapter. Så her handler det mest om du vil ha det super-enkelt og adapterløst, eller om du synes det er helt ok å bruke det ekstra sekundet det tar å sette på adapteren.
  • Utvidbar kalesje: Det varierer fra vogn til vogn hvor langt ned kalesjen kan trekkes. Noen vogner har en utvidbar kalesje slik at du kan trekke den godt ned. Dette er praktisk dersom barnet skal sove og trenger å skjermes fra sol og lys. Mange kalesjer har også smarte luftelommer som er fine å bruke om sommeren.

Tilbehør til barnevogner

Når du har bestemt deg for hvilken barnevogn dere skal ha er det tid for å velge ut tilbehør. Det finnes så masse ulikt tilbehør til barnevogner, og det varierer hvor mye som følger med de ulike barnevognene fra før av. Under har vi ramset opp forslag til hva som kan være greit å ha kjøpt inn til barnevognen:

  • Regntrekk og myggnetting: Regntrekk er et must på høsten, vinteren og våren, mens myggnetting er veldig fint å ha om barnet sover ute på sommerhalvåret. Noen regntrekk og myggnettinger passer både liggedel og sittedelen, mens andre vogner har eget trekk for hhv. liggedel og sittedel. Da må man jo kjøpe dobbelt opp, men dersom du vet at du får baby på høst/vinterstider behøver du kanskje ikke å kjøpe myggnetting til liggedelen, da barnet vil vokse ut av liggedelen lenge før sommertider. Easygrow har smarte universal-regntrekk som passer både sittedel og liggedel og har en smart skjerm som beskytter mot regnet ekstra godt. Easygrow har også et genialt UV-nett som i tillegg til å beskytte mot mygg og innsekter, også beskytter mot sola og skadelige UV-stråler, i tillegg til at sølvfargen ikke tiltrekker seg varmen fra solen og man unngår overoppheting! Easygrow har også vanlige universalmyggnett både til enkeltvogn og tvillingvogn, som skiller seg fra andre på markedet ved at de også har store reflekser på. Begge innsektsnettene fra Easygrow kommer i en smart integrert oppbevaringslomme som gjør det enkelt å oppbevare i vognen når det ikke er i bruk. Jollyroom har et stort utvalg av både universelle og rimelige, samt merkespesifikke regntrekk. Hos Jollyroom finner du også mange ulike myggnettinger i alle prisklasser.
UV-nett fra Easygrow som reflekterer varmen og beskytter mot UV-stråler og innsekter

  • Stelleveske: En stelleveske er svært praktisk å ha, spesielt hvis dere er mye ute på farten. Her kan dere ha liggende bleier, smokker, et leketøy, et ekstra skift osv. Det finnes mange stellevesker på markedet, disse er designet spesielt for å ha plass til alle babytingene, men det er ikke noe i veien med å bruke en vanlig veske også. Husk vognkroker til å feste vesken med! Jollyroom har mange forskjellige, fine og praktiske stellevesker, det samme gjelder Mimmis.no.
  • Organizer: En organizer er et alternativ til en stelleveske, og man kan gjerne ha begge deler. Organizeren er mindre og har plass til det helt nødvendigste. En organizer er veldig praktisk å ha for de litt kortere utfluktene hvor du ikke trenger å ha med deg så mye. Husk å kjøpe vognkroker til å feste den med hvis det ikke følger med.
  • Barnevognskroker: Vognkroker er geniale både for å feste stellevesken eller organizeren til styret på vognen, og til å f.eks feste bæreposer eller annet ved behov. Noen stellevesker og organizere har vognkroker inkludert, andre ikke. Sjekk ut Easygrow Stor vognkrok som er ideell til å feste større og tyngre ting slik som handleposer og lignende, eller Easygrow Små vognkroker som kommer i par, og er perfekt til å feste organizer eller stellevesken.
Easygrow stor vognkrok som er ideell til å feste større og tyngre ting slik som handleposer og lignende
  • Liten dyne: Et alternativ til vognpose de første 6 månedene.
  • Saueskinn: Det kan være godt med et saueskinn i bunnen av vognen på kalde dager. Vi liker veldig godt dette myke skinnet fra Easygrow som har forhåndskuttede hull til seler slik at skinnet både kan brukes til sittedel og liggedel.
  • Helseteppe eller tynt pledd: Et tynt ull- eller bomullsteppe kan være praktisk å ha i vognen både sommer og vinter.
  • Reflekser: Er du mye ute og triller på kvelden eller i den mørke vintertida er reflekser et must. Mange vogner har reflekser på seg allerede, men man kan vel aldri få nok? Det finnes mange søte reflekser man kan klistre på vognen og for eksempel på jakka di? Vi liker disse refleks-klistremerkene i ulike størrelser som du kan feste der det passer. Vi synes også dette refleksbåndet fra Easygrow er smart, det er stort, synlig og kan enkelt festes på vognen og raskt tas av eller flyttes til en annen vogn ved behov.
  • Parasoll/solskjerm: En parasoll eller en solskjerm er fint å ha på sommeren så baby ikke får solen rett i fjeset. Det finnes universelle parasoller som skal passe alle type barnevogner, og det finnes merkespesifikke parasoller som kun passer en spesifikk barnevogn. Det kan være praktisk med en universell parasoll, da denne kan brukes på flere barnevogner (f.eks. hvis du har en reisetrille, en sportsvogn eller annet i tillegg til hovedvognen). Parasoller er ofte veldig fine og er praktiske i den forstand at de kan justeres etter hvor solen er. De tar imidlertid ofte mye plass når man er ute og triller. Sjekk ut utvalget av parasoller hos Jollyroom (som blant annet fører merkene Beemo, Cybex, Joolz og Silver Cross). Solskjerm kan være et bedre valg enn parasoll da de tar minimalt med plass, men som beskytter godt mot solen og justeres enkelt etter hvor solen er. Vi anbefaler den universale solkjermen fra Easygrow som passer både sittedel og liggedel, og som gir meget god solskjerming som i tillegg er lett å justere/tilpasse. Et solseil er også et godt alternativ, men som dekker mye og fungerer best når barnet skal sove og ikke ønsker å se ut. Solseil kan ikke justeres på samme måte som en solskjerm.
Easygrow Universal solskjerm som passer både sittedel og liggedel
  • Holder til mobiltelefon: Om du liker å ha telefonen rett i nærheten, kan en mobiltelefonholder til barnevognen være en smart sak! Sjekk for eksempel ut denne universelle mobilholderen som skal passe de fleste vogner.
  • Sommerkalesje/vinterkalesje: Noen vognmerker selger egne sommer eller vinterkalesjer med kult design og farger. Det kan være en morsom måte å freshe opp vogna på!
  • Ventilerende sittepute: Om sommeren kan det bli rimelig varmt for barnet i vognen. Da kan en ventilerende sittepute hjelpe og gjøre det mindre klamt i ryggen til barnet. Vi kan varmt anbefale dette lekre innlegget fra Easygrow som sørger for at vognen både ser fin ut og at barnet har det svalt og behagelig. Det kan i tillegg brukes begge veier og passer de aller fleste vogner.
Easygrow Air Inlay passer de fleste barnevogner og er perfekt på varme sommerdager
  • Minimizer/nyfødtinnlegg: Minimizer eller nyfødt*/babyinnlegg er en annen form for sittepute som har som formål å gjøre slik at sittedelen på vogna passer bedre til et lite barn. Disse er supre å bruke når baby nettopp har gått over til sittedelen av vognen og sitter litt ustødig. Noen vogner har egne nyfødtinnlegg som følger med vognen, men dersom ikke er disse innleggene fra Easygrow både veldig fine og helt supre for små barn som nettopp har flyttet over til sittedel. Nyfødtinnleggene kan også brukes i liggedel for å skape et lunere miljø.
  • Vognvugger: Det er den seneste tiden kommet flere såkalte vognvuggere på markedet. Disse festes på vognen og rister vognen jevnt slik at du slipper! Vognvuggeren Sleepytroll har fått veldig gode anmeldelser fra mange fornøyde foreldre.
  • Barnevognslåser: Det finnes egne barnevognslåser som fungerer som sykkellåser. Disse kan gi en ekstra sikkerhet om du må sette fra deg vognen et sted. TFK har en smart barnevognslås, men du kan også bruke en vanlig sykkellås.
  • Soveorm: En soveorm kan hjelpe til å gjøre det lunt og godt i vognbaggen til en nyfødt baby som fremdeles ikke er så stor.
  • Barnevongsreim: En barnevognsreim fester du i styret på vogna og har rundt håndleddet når du triller. Det fungerer som en ekstra sikkerhet. Denne fra Carena er fin og har i tillegg refleks!
  • Barnevognsrengjøring og impregnering: Tro meg, barnevogna vil bli skitten og du vil bli nødt til å vaske den. Mange barnevogner har trekk som kan vaskes i maskin, andre behøver spesialvaskemidler. Understellet og hjul kan vaskes med f.eks denne såpen som er laget spesielt for barnevogner. Husk også å impregnere vogna med UV-bestandig impregnering så holder den mye lengre. For den vil garantert bli solbleket etter kort tid om den ikke er impregnert.
  • Barnevognsski: Noen vogner har muligheten til å feste egne ski på understellet for at vognen skal bli enklere å trille på snø. Dette er sannsynligvis ikke så aktuelt for de fleste, men det kan være greit å være klar over muligheten! Jollyroom har noen smarte universalski, ellers så finnes det også ski til Cybex Priam og Babyzen Yoyo.
Easygrow Håndmuffer er perfekt på kalde høst, vinter og vårdager
  • Matbrett: Noen vogner selger egne matbrett man kan feste på vognen slik at barnet kan ha litt å spise eller drikke.
  • Portabel stellematte: En portabel stellematte er en liten sammenbrettbar stellematte som er helt genial å ha med seg på tur. Vi elsker disse fra Elodie, som også har plass til en bleie eller to og litt salve og våtservietter.
  • Bærebag: En bærebag er ikke obligatorisk, men et utrolig smart og praktisk tilbehør mange foreldre setter stor pris på i hverdagen. Najell og Easygrow har begge multifunksjonelle bærebagger/babynests som kan brukes både i barnevognen og hjemme som et babynest. Har du det i barnevognen gjør det det utrolig mye enklere å ta med seg barnet uten å måtte bære med seg hele vognbaggen eller måtte vekke barnet ved å ta det opp. Dette er genialt både på cafe, besøk på helsestasjon eller om du bor i leilighet og må gå opp mange etasjer. Easygrow Favn bærebag kan også brukes som leketeppe, og med lekebøylen som kan kjøpes til får du en komplett babygym - så dette er definitivt et produkt som gir mange funksjoner i en!

Når skal man kjøpe barnevogn?

Du er kanskje gravid og har begynt å tenkte på å kjøpe barnevogn, men når bør man egentlig kjøpe barnevognen? Det kan være lurt å være ute i god tid, noen butikker og vogner har flere måneders leveringstid, andre steder kan du få vogna med deg samme dag. Dette kommer an på hvilken type vogn du skal ha og lagerstatus i den aktuelle butikken. Man vet heller aldri når man føder, og det kan skje tidligere enn man forventer. Du er allikevel ikke avhengig av å ha en vogn den første tiden, og de første par ukene vil dere kanskje uansett være mest hjemme, så skulle dere stå uten vogn er det ikke fullstendig krise. Mange klarer seg fint med bare et bæresjal eller en bæresele. Men har du bestemt deg for at du vil ha barnevogn, anbefaler vi deg å ha bestilt denne senest et par måneder før termin.

Hvor lenge bruker man en barnevogn, og behøver man å ha flere?

Det er veldig individuelt fra familie til familie, og fra barn til barn, hvor lenge man har behov for en barnevogn. Det kommer blant annet an på om barnet ditt foretrekker å gå eller sitte i vogna, hvor lange turer dere drar på, om dere bruker vogn til og fra barnehagen osv. Det kommer også an på om dere har fått mindre søsken, slik at største barnet kan stå på ståbrett på lillesøster eller lillebror sin vogn istedet for å sitte i sin egen vogn. Mange barn har vokst ut av vognen sin ved 3 års alder, men det kommer også an på størrelsen på barnet og størrelsen på vogna. Noen vogner holder lengre enn andre. Om du kjøper en kombivogn eller duovogn behøver du bare èn vogn i løpet av vognperioden. Pass på å kjøpe en som kan dekke flest mulig av deres behov. Allikevel er det nødvendig for noen å ha flere vogner. Om man er mye på farten kan det være at man har behov for en egen reisevogn som er mindre og lettere enn hovedvogna. Mange har også en egen vogn som barnet kan sove i i barnehagen. Noen har egen joggevogn eller sykkelvogn. Det er helt opp til dere og deres behov om dere føler dere trenger flere vogner. Bæretøy er også en fin erstatning for vogn!

Sammendrag

Det er utrolig mye å tenke på når man skal gå til innkjøp av barnevogn. Det viktigste er at dere tenker godt igjennom deres hverdag og livsstil og hvordan dere har tenkt å bruke vogna. Dette gir et godt grunnlag når dere skal beslutte hva slags vogn dere ønsker, og hvilke kvaliteter denne vogna skal ha.

Masse lykke til med valget!