Småbarn

Votter til barn: Best i Test 2023 (De 5 beste)

Gode, varme votter er viktig for at barnet ikke skal bli kald under lek og aktiviteter ute på vinteren. Vottene bør sitte god, være varme og ha god bevegelighet - i tillegg til at de må tåle alt den norske vinteren har å by på! I artikkelen under finner du alt du behøver å vite for å gjøre det rette kjøpet av vintervotter til ditt barn, samt 5 nøye utvalgte votter vi har testet og mener er de beste på det norske markedet i 2023.

I denne artikkelen:

De 5 beste vottene til barn i 2023 er: 

 1. Reima Ote - Best i test 2023 - Perfekt til de aller kaldeste vinterdagene
 2. Kuling Tallinn - Beste kjøp 2023
 3. Polarn o. Pyret vatterte votter - Svært god passform og perfekt til normalt kalde vinterdager
 4. Kattnakken Regnvotter - Beste valg til regntunge og våte dager
 5. Didriksons Biggles Kids votter - Prisgunstige og smarte votter

Les hele testen lengre ned eller trykk her for å komme direkte til testen!

Hva slags typer votter finnes det? 

Det finnes utrolig mye forskjellige varianter av påkledning til hendene, der alle har sine unike fordeler og bruk. De to hovedkategoriene er votter og hansker. Votter er bedre til å holde på varmen enn det hansker er, men hansker kan gi bedre bevegelsesfrihet siden alle fingrene er frie. Vi anbefaler generelt votter til små barn, særlig ved kalde temperaturer. Til større barn som er aktive kan hansker være et fint alternativ. 

Videre kan både votter og hansker være i myke materialer uten tekniske egenskaper, typ ullvotter eller ullhansker. Slike votter og hansker er gode å bruke når barnet skal sove ute, eller sitter i vogn og ikke skal leke ute i snø eller regn. Disse variantene er også mye enklere å ta på barnet. De er imidlertid ikke vind- eller vanntette og kan bli både alt for kalde og våte til bruk under lek. 

Votter og hansker med tekniske egenskaper er det beste valget for lek og aktiviteter utendørs. Med tekniske egenskaper tenker vi blant annet på vind- og vanntetthet. Slike votter og vanter er som regel kledd i et litt stivt ytterstoff, og foret med myk og varm fleece eller lignende. De er derfor mye tykkere, og kan naturligvis oppleves vanskeligere å bevege seg i enn en tynn ullvott. Det er imidlertid prisen man må betale for at hendene skal holde seg varme og tørre under utendørs vinteraktiviteter. Denne artikkelen handler kun om slike votter. 

Hva bør jeg se etter i votter til barnet mitt? 

I denne artikkelen fokuserer vi på vintervotter med tekniske egenskaper (altså ikke ull-votter eller lignende). Når du skal kjøpe votter til barnet ditt bør du ta med i vurderingen hva slags klima det er der dere bor (mest regn og slutt eller kaldere temperaturer og snø?), alder på barnet og hvilket budsjett dere har. Her er noen faktorer vi anbefaler at du tenker igjennom før du kjøper votter til barnet ditt. 

Vanntetthet og vannsøyle

De fleste votter til barn er vannavvisende, og noen har også vannsøyle (vannsøyle sier noe om hvor høyt vann-trykk et plagg tåler før vannet trekker igjennom). Jo våtere klima dere bor i, jo viktigere blir en god vannsøyle. Dersom dere bor et sted med kalde, tørre vintre er det imidlertid viktigere at vottene er ordentlig varme. Vi anbefaler uansett å velge votter med en viss vannsøyle eller vannavvisende egenskaper, da det gjør at vottene vil kunne tåle både snø, sludd og regn. 

De fleste vintervotter er laget i et pustende materiale med vannsøyle mellom 6000-15000 mm. Jo høyere vannsøyle, jo bedre, men vannsøyle koster, og det er derfor lurt å vurdere behovet for vannsøyle i forhold til bruken av plagget og budsjett. Vi anbefaler at du ser etter votter med minst 6 000 mm i vannsøyle. Husk også å sjekke at vottene samtidig har en god pusteevne, samt teipede sømmer, så ikke vannet trekker gjennom i sømmene.

‍Oversikt over vannsøyle:

 • 3 000 - 5000 mm:  Beskytter mot regn under en kortere periode. Tåler lett regn og tørr snø, men regnes ikke som vanntett. 
 • 5000 - 10 000 mm: Regntett under lett trykk, og tåler lett til moderat regnvær og tørr snø, men ikke skikkelig øs-pøs regnvær over lengre tid. Vannsøyle i dette området fungerer godt på votter som brukes på tørr, kald snø, eller i våtere vær over en kortere periode. De fleste votter ligger i dette området. 
 • 10 000 - 15 000 mm: Vannsøyle over 10 000 mm vil kunne tåle kraftig regn under lengre periode og å leke både i vanndammer og våt snø uten at hendene blir våte. Dette er dermed et god vannsøyle for votter til bruk både på de milde og våte vinterdagene, som på de tørre og kald vinterdagene.
 • 15 000 - 20 000 mm: Svært høy vannsøyle som tåler kraftig regn og høyt trykk over lengre tid. Vannsøyle fra 15 000 og oppover tåler vanntrykk over mange timer og er særlig egnet til lange dagsturer i regnvær, men er ikke nødvendigvis nødvendig for barneklær som skal brukes ute i kortere tid. 
 • 20 000 mm og høyere: Klær med vannsøyle over 20 000 mm er den beste klassifiseringen du kan finne, og disse har en svært god vannbeskyttelse. Klær med denne vannsøylen er ofte en god del dyrere enn yttertøy med lavere vannsøyle. Disse plaggene er regntett og vanntett under veldig høyt trykk.

‍Noen votter er laget i PU-materiale (“regntøymateriale”), og kalles gjerne regnvotter. Disse er 100% vanntette (tilsvarer 30 000 mm vannsøyle). Bakdelen med slikt materiale er at det ikke puster og det kan derfor bli klamt ved lengre bruk. Regnvotter er imidlertid utrolig praktisk å ha, og vi anbefaler regnvotter til de skikkelig våte høst-, vår- og vinterdagene - da vanlige votter før eller siden vil kunne trekke til seg vann. 

Pusteevne

God pusteevne er godt å ha for aktive barn som leker ute. Plagg som ikke puster kan bli klamme etter lengre bruk, særlig hos veldig aktive barn, som kan gjøre at barnet blir vått og kaldt fra innsiden, selv om vottene er vanntette. Pusteevne er viktigere jo eldre og mer aktivt barnet er, samt hvor lenge barnet skal være ute. Pusteevne oppgis i gram per kvadratmeter per 24 timer (g/m2/24h). I likhet med vannsøyle koster pusteevne ekstra, og jo bedre pusteevne, jo dyrere er gjerne plagget. Pusteevne på 3000 g/m2/24h er som regel mer enn godt nok til vanlig lek utendørs, men til særlig aktive barn anbefaler vi å se etter pusteevne på minst 5000 g/m2/24h. 

 • Minst 3 000 g/m2/24h: God pusteevne. Plagg med denne pusteevnen passer godt til lett lek og hverdagslige aktiviteter. 
 • Minst 5 000 g/m2/24h: Svært god pusteevne. Plagg med denne pusteevnen passer særlig godt til ytterplagg til aktive barn. 
 • Minst 7 000 g/m2/24h: Topp pusteevne. Plagg med denne pusteevnen passer til sport og intensive aktiviteter. En såpass god pusteevne er også bra til lek, men koster ofte mer og er ikke nødvendig til yttertøy tiltenkt vanlig utendørslek.  

Fôr

Det er forskjellig mellom votter hvor tykt foret de er. Jo tykkere for, jo varmere er de, men de kan også bli vanskeligere å bevege seg i. Velger du votter med tynnere for, vil det være lettere for barnet å bruke hendene, men ved veldig kaldt vær anbefaler vi tykkere votter.

Praktiske egenskaper

De fleste vintervotter er ganske like, men det er allikevel noen forskjeller å bite seg merke i. Noen votter har glidelåsåpning langs hele siden, dette kan gjøre det lettere å ta på vottene på små barn, men er ikke nødvendig på større barn. Se også etter hvordan vottene kan justeres rundt håndleddet og høyere opp. Noen votter har også festemekanisme for å festes til vinterdressen, noe som er skikkelig smart spør du oss!

De 5 beste vottene til barn 2023

På bakgrunn av egenskapene nevnt over har vi valgt ut og testet 5 ulike votter vi mener er blant de beste på det norske markedet. Alle vottene under har de egenskapene vi mener er “obligatoriske”, som vindtette og vannavvisende egenskaper.  Alle vottene under er i tillegg slitesterke og av svært god kvalitet. Vottene er videre valgt ut og vurdert ut fra deres tekniske egenskaper, funksjoner, passform og pris, samt hvordan de oppleves under faktisk bruk (varme og vanntetthet). De ulike vottene dekker litt ulike behov og prisklasser.

De 5 beste vottene til barn i 2023 er: 

 1. Reima Ote - Best i test 2023 - Perfekt til de aller kaldeste vinterdagene
 2. Kuling Tallinn - Beste kjøp 2023
 3. Polarn o. Pyret vatterte votter - Svært god passform og perfekt til normalt kalde vinterdager
 4. Kattnakken Regnvotter - Beste valg til regntunge og våte dager
 5. Didriksons Biggles Kids votter - Prisgunstige og smarte votter

Les mer om hver enkelt vott under.

1. Reima Ote vintervotter til barn - Best i test 2023

De tykkeste, varmeste og mykeste vottene du kan finne - perfekt til de kaldeste vinterdagene!

 • Pris: ca. 399,-
 • Vannsøyle: minst 10 000 mm
 • Pusteevne: minst 7 000 g/m2/24h

Disse vottene fra Reima er de tykkeste og varmeste vottene vi har vært borte i, og er det desidert beste valget på de skikkelig kalde vinterdagene (typ -10 til -20). I tillegg til at de er varme, har de også unikt gode tekniske egenskaper med minst 10 000 mm vannsøyle og minst 7000 g/m2/24h i pusteevne, noe som er langt mer enn de fleste votter på markedet i dag. Disse vottene tåler med andre ord MYE vann før de blir våte, noe vi kan bekrefte. Selv med vottene praktisk talt senket i sølepytt over lang tid blir de ikke våte innvendig. De kan imidlertid trekke til seg noe vann og bli tyngre, men de blir ikke våte på innsiden. . 

Mange plagg med tekniske egenskaper kan bli veldig stive, men disse vottene er (i likhet med Reima sin Gotland vinterdress) imponerende myke og gode. Inni håndflaten er vottene forsterket med mykt skinnlignende materiale som gir et godt grep. På innsiden er de kledd i myk, varmende fleece. Dette er altså votter med imponerende tekniske og isolerende egenskaper, men de er i tillegg svært godt utformet og gode i bruk, og skiller seg også fra andre votter når det gjelder brukervennlighet. De har en enkel og praktisk justeringsmekaniske rundt håndleddet som slår alle vintervotter vi har vært borti, og gjør at du faktisk får strammet godt så vottene ikke faller av. Vi synes også at de er romslige i øverste del slik at de er enkle å få over ermene på vinterdressen. Her sitter de også godt på grunn av en god strikk øverst. En liten, men smart, detalj er den enkle klipsen på siden for å henge vottene sammen (ikke en sånn knotete en som er på fleste andre votter). 

Vi må også berømme disse vottene for det enkle og stilrene designet og hele 8 ulike fine og dempede farger. På hånden er det en diskret og pen refleks i logoen. Foreldresiden anbefaler varmt Reima Ote Vintervotter til barn dersom du ønsker noen skikkelig, skikkelig varme kvalitetsvotter som holder år etter år!

Reima Ote vintervotter kan kjøpes hos Jollyroom her, Babyshop her og Familiebutikken her.

2. Kuling Tallinn Vintervotter til barn - Beste kjøp 2023

Godt design, tekniske egenskaper og kvalitet til en svært god pris!

 • Pris: ca. 299,-
 • Vannsøyle: 15 000 mm
 • Pusteevne: 8 000 g/m2/24h

Tallinn vintervotter fra Babyshops eget merke Kuling er ikke bare utrolig søte, men også imponerende teknisk gode votter til en svært god pris. Med en vannsøyle på hele 15 000 mm og pusteevne på 8 000 g/m2/24h slår de alle vottene vi har testet. Disse vottene kan du derfor bruke både i snø og øs pøs regnvær uten å bekymre deg for at barnet skal bli våt og kald.  Innvendig er vottene kledd i myk fleece, og har forsterket stoff i håndflaten som gir et svært godt grep. Dette er ikke blant de varmeste vottene - da anbefaler vi uten tvil Reima nevnt over, men til vinterdager med noen minusgrader er disse vottene perfekte. Vottene har ikke så veldig langt skaft, noe vi egenlig liker veldig godt, og med glidelås som kan åpnes i siden er de derfor blant de enkleste å ta på små barnehender. Vottene justeres med borrelås rundt håndleddet. 

Kuling Tallinn vintervotter kan kjøpes hos Babyshop her og hos Lekmer her.

3. Polarn o. Pyret Vatterte Votter

Kvalitetsvotter med svært god passform!

 • Pris: ca. 349,-
 • Vannsøyle: 12 000 mm
 • Pusteevne: 5 000 g/m2/24h

Vottene fra Polarn o. Pyret er de perfekte vottene til passe kalde vinterdager. De er ikke like tykke og varme som Reima Ote, men har perfekt foring for å sikre god bevegelighet samtidig som barnet holder seg varm på hendene. Disse er også et veldig godt valg på de kaldeste dagene for svært aktive barn. Mange vintervotter blir trange rundt tommelen og kan være vanskelige å få på små, lubne barnehender, og vi må derfor berømme vottene fra Polarn o. Pyret som har god plass til tommelen selv om de er godt foret og varme. De sitter godt på hånda og er myke og bevegelige. Vottene kan justeres rundt håndleddet. Et stort pluss er også at vottene har en stor og synlig refleks som strekker seg over hele votten - noe som absolutt er positivt på mørke vinterdager. 

Polarn o. Pyret vatterte votter kan kjøpes hos Polarn o. Pyret her.

4. Kattnakken Regnvotter - Best til våte dager

Beste valg for våte dager

 • Pris: ca. 249,-
 • Vannsøyle: 10 000 mm (men er i PU-materiale som er helt vanntett)
 • Pusteevne: Puster ikke

Regnvotter er et must på regnfulle og våte høst-, vår- og vinterdager, og vi liker veldig godt disse regnvottene fra Kattnakken. Ikke bare matcher de regndressen perfekt, de er også utrolig søte, myke og varme nok til vått og mildt vær. Regnvottene er laget i PU-materiale og er derfor 100% vanntett, noe ikke vanlige votter er. Inni er de foret med myk og varm fleece, og med enkel justering rundt håndleddet og strikk øverst er du sikker på at de sitter godt. De er også enkle å bevege hånden i, da de ikke er alt for tykke. Foreldresiden anbefaler regnvottene til Kattnakken som det beste alternativet på regnfulle, mildere dager.

Kattnakken regnvotter kan kjøpes hos Kattnakken her.

5. Didrikssons Biggles kids votter

 • Pris: ca. 250,-
 • Vannsøyle: 6 000 mm
 • Pusteevne: 2 000 g/m2/24h

Didriksons biggles vintervotter til barn finnes i mange ulike farger og matcher perfekt deres Bjärven vinterdress som vi kåret Best i test 2022. Det vi liker aller best med disse vottene er at de har, i likhet med Reima Ote, en veldig god justeringsmekanisme rundt håndleddet, samt at de har en lang tråd i hver vott som gjør at du enkelt kan feste dem inni ermet på vinterdressen (Didriksons Bjärven vinterdress har en slik hempe i ermet). Det er genialt fordi det minsker sjansen for å miste vottene betraktelig! Vottene er ellers varme og gode med myk fleece på innsiden, og forsterket grep i håndflaten.  Vottene har ikke den høyeste vannsøylen, men vi har brukt dem ute i regntung snø og øs pøs regnvær uten at de har blitt det minste våte. 

Didriksons Biggles vintervotter kan kjøpes hos Jollyroom her.

Oppsummering: 

På de riktig kalde vinterdagene anbefaler vi uten tvil Reima Ote vintervotter til barn, og har kåret disse Best i test 2023 på bakgrunn av deres varmeisolerende egenskaper, passform, smarte detaljer og gode tekniske egenskaper (vannsøyle og pusteevne), samt hvor utrolig myke og bevegelige de er. Vil du gjøre et skikkelig godt kjøp er Kuling Tallinn det beste valget for milde til normalt kalde vinterdager. Her får du svært god vannsøyle, pusteevne og passform for pengene, og de finnes i tillegg i utrolig mange fine design. På våte regntunge dager anbefaler vi virkelig et par regnvotter, og Kattnakken sine regnvotter er et godt valg. I tillegg passer de perfekt til deres praktiske regndress. Polarn o. Pyrets vatterte votter er høykvalitets vintervotter med svært høy slitestyrke, vannsøyle og pusteevne, i tillegg til at vi opplever at de har veldig god passform selv på små barnehender. Vi vil også anbefale Didriksons Biggles Kids som har god kvalitet og smarte funksjoner til en svært god pris.