Småbarn

Vintersko barn: Best i Test 2023 (De 5 beste)

Gode, varme vintersko er helt essensielt for gode stunder utendørs vinterstid. Fryser man på beina, fryser man fort på hele kroppen, og godt skotøy er viktig både for store og små. Det norske klimaet kan by på både iskalde, tørre dager og våte, slapsete og milde dager - noe som stiller sine krav til skoene du velger til ditt barn. Det er mange faktorer å vurdere når man skal gå til innkjøp av en gode vintersko til barnet sitt. I artikkelen under finner du alt du trenger å vite for å gjøre det rette kjøpet for ditt barn, samt 5 nøye utvalgte vintersko vi har testet og mener er blant beste på det norske markedet i 2023.

(Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker)‍

I denne artikkelen:

De 5 beste vinterskoene i 2023 er: 

 1. Viking SPRO Warm GTX - Beste Vintersko 2023!
 2. Viking ECOROX 1.0 Warm - Beste Vinterstøvel 2023!
 3. Ecco URBAN MINI - Beste valg som første vintersko til de minste
 4. Viking PLAYROX WARM - Utrolig lett støvel til mildere vinterdager
 5. Kuling ISABERG Vinterstøvel - Godt kjøp


Les hele testen lengre ned eller trykk her for å komme direkte til testen!

Hva slags type vintersko finnes det?

Dersom du allerede har sett etter vintersko til ditt barn, har du sikkert lagt merke til at det finnes mange forskjellige varianter. Enklest kan vi dele variantene inn i vintersko og vinterstøvler. Vintersko kan ha både høyt og lavt skaft. Vinterstøvler er forede støvler som kan ligne på en gummistøvel, men som er mye varmere. Videre finnes det også kombinasjoner av de to, som en støvel med mykt skaft, og også det man kan kalle snowjoggers. 

 • Vintersko: Vintersko kan ha høyt eller lavt skaft. De er som regel mer eller mindre vanntette (ved hjelp av f.eks Gore-tex-teknologi som er helt vanntett eller annen form for impregneringsteknologi), samtidig som de puster. Vintersko er gode å gå og løpe i da de har godt grep i underlaget, sitter godt på foten, og er mykere enn en støvel. De blir ikke klamme da de har god pusteevne, og er et godt valg til aktive barn som skal være ute lenge eller gå langt. 
 • Vinterstøvler: Vinterstøvler er forede støvler og har som regel høyt skaft. Vinterstøvler er naturligvis 100% vanntette i likhet med vanlige gummistøvler, og puster derfor ikke. Fordelene med vinterstøvler er at de er enkle å ta på selv for barnet, og kan oppleves mer behagelig enn en vintersko fordi de ikke sitter så tett på foten. Det er også gjerne plass til litt tykkere sokker om du ønsker å regulere temperaturen. En støvel kan imidlertid ofte halitt dårligere passform, litt dårligere grep på underlaget og er litt mindre gode til gåing og løping over lengre tid på grunn av den litt løsere og stivere passformen. De kan også oppleves å bli litt klamme etter langvarig bruk pga. dårligere pusteevne. Det er mange som foretrekker støvler fordi barnet gjerne liker å kunne ta på skoene enkelt selv, og fordi de funker bra både i pøsregn og i snø. 
 • Kombinasjon: Det finnes også vintersko som er en slags kombinasjon mellom sko og støvel, med fasongen til en støvel, men med mykere skaft. Disse kan være en fin mellomting om du ønsker en mer bevegelig sko, samtidig som man vil ha noe som er enkelt å ta av og på foten. 

Vi har testet både vintersko, vinterstøvler og en kombinasjonsstøvel som du kan lese mer om her. 

Hvilken type vintersko bør jeg kjøpe til mitt barn? 

HVilken type vintersko du skal velge til ditt barn kommer litt an på hvilke kvaliteter som er viktigst for dere. Generelt sett passer vintersko bedre til kaldere vær, mens de fleste vinterstøvler er best til mild og våt vinter (men det finnes også vinterstøvler som holder varmen selv i -20 grader, blant annet Viking ECOROX 1.0). Vintersko er gode når bevegelighet og godt grep er viktig. På grunn av pusteevnen er de gode for aktive barn og barn som er ute i lengre tid. Skal barnet base i masse høy snø, kan vintersko med høyt skaft, eller vinterstøvler og snowjoggere være et godt valg da disse har høyt skaft. Vinterstøvler er enklere å ta på foten enn en vintersko, og er praktiske da de kan brukes både på regnfulle dager og snødager. Det er verdt å nevne at velger du vintersko med f.eks Gore-Tex teknologi, som er helt vanntett, er ikke vann og regn noen hindring. 

Konklusjonen er rett og slett at vintersko vs. vinterstøvel er veldig smak og behag, og du må selv vurdere hvilken type som er best for ditt barn, eller om dere til og med vil ha en av hver. 

Hva bør jeg se etter når jeg skal kjøpe vintersko til mitt barn? 

Som nevnt over bør du først velge en type vintersko som passer ditt barn og dets behov. Tenk igjennom hvordan vintrene der dere bor er, er de mest våte og milde, eller kalde og tørre? Tenk igjennom hvordan barnet vil bruke skoen, og om dere ønsker å kjøpe kun en vintersko, eller ha flere for å kunne dekke flere ulike behov. Tenk også igjennom budsjett og hvor mye dere er villig til å bruke på sko. Er barnet mye ute og skal bruke skoene mye anbefaler vi å velge vintersko av god kvalitet. Under har vi oppsummert de faktorene vi mener er viktigst å vurdere når du skal kjøpe vintersko til ditt barn: 

 • Type vintersko: Tenk igjennom om du ønsker at barnet skal ha en vintersko eller en vinterstøvel, og om du ønsker høyt eller lavt skaft. Høyt skaft beskytter bedre mot snø, mens lavt skaft gir bedre bevegelighet. Les mer om fordelene og ulempene med de to variantene i avsnittet om de ulike typene vintersko. Noen kan synes det er praktisk å ha begge deler, da de ulike variantene dekker litt ulike behov. 
 • Passform: Alle føtter er forskjellige, og sko er også (heldigvis) forskjellige. Noen barn har smale føtter, andre barn har brede føtter, og noen sko er trangere/smalere og andre sko er mer romslige/bredere. Det er viktig å finne sko som sitter godt på ditt barn sine føtter. Mange produsenter opplyser godt om fasongen på hver enkelt sko, for eksempel har Viking oversikt på alle sine barnesko om den har bred (wide fit) eller smal (narrow fit) passform. Minst like viktig er det å velge riktig størrelse - les mer om dette i avsnittet under. 
 • Fôr og varmeegenskaper: Det kan være store variasjoner i hvor varme de ulike vinterskoene er, særlig når det gjelder forede vinterstøvler. Noen leverandører oppgir hvilken temperatur skoene eller støvlene er egnet til. Hva slags type stoff som brukes kan også gi en indikasjon på hvor varme sko er. Sko foret med ullblanding er f.eks et godt valg da det både varmer og leder vekk fuktighet. 
 • Vannavvisende egenskaper/vanntetthet: Alle vinterstøvler av PU-materiale er åpenbart helt vanntette, mens vintersko i stoff kan ha varierende grad av vanntetthet. Mange produsenter benytter seg av Gore-tex-teknologi, som er en høyt annerkjent teknologi som gjør stoffet helt vanntett samtidig som det puster. Goretex garanterer at sko laget med Gore-tex er helt vanntette. Noen produsenter har sin egen teknologi som ligner Gore-tex, og andre bruker vannavvisende behandling på ytterstoffet (f.eks Bionic Finish Eco). Det kan variere hvor gode de ulike teknologiene er på å holde fukten ute. Noen skoprodusenter oppgir også vannsøyle, en vannsøyle mellom 10 000 - 15 000 mm er bra (les mer om vannsøyle her). Vi i Foreldresiden har svært god erfaring med Gore-Tex, som man kan si er gullstandarden blant vanntette materialer. Men det behøver ikke å bety at ikke andre teknologier kan være mer enn gode nok. Her kan det også være lommeboka som bestemmer, Gore-tex er gjerne dyrere enn andre former for vanntetthet. Uansett anbefaler vi at du sjekker at skoene du kjøper har en eller annen form for vannavvisende egenskap, for vi kan garantere at vintersko til barn vil bli våte. 
 • Pusteevne: God pusteevne er absolutt en fordel når det gjelder både sko og annet yttertøy. Gummi- og PU-støvler  er 100% vanntett og puster derfor heller ikke. Det kan gjøre at det ved langvarig bruk eller høy aktivitet kan bli klamt inni skoene. Dette er et argument for å vurdere vintersko i stoff som puster. Gore-tex er en teknologi som har en membran som gjør skoene både vanntette og pustende. Det finnes også andre teknologier med lignende egenskaper. Kjøper du sko med Gore-tex vet du at de har en pustende teknologi. Andre leverandører som ikke bruker Gore-tex vil ofte oppgi pusteevnen på skoene. Pusteevne på 3000 g/m2/24h og oppover bør være godt nok. Les mer om pusteevne her. ‍
 • Såle og grep: Om vinteren er det praktisk med en grov såle som har godt grep på underlaget. Om du ser på sko fysisk i en butikk anbefaler vi også å kjenne på sålen og velge en sko som ikke har alt for stiv såle da dette gjør det vanskeligere for barnet å bevege foten.  

Kan barnet få brukte/arvede vintersko?

Mange har hørt at sko ikke bør arves da det kan medføre feil fotstilling for barnet. Vi ønsker å nyansere dette litt da arv og gjenbruk er bra både for lommeboka og planeten! 

Sko som er tydelig slitt og nedtråkket anbefaler vi ikke at arves videre, men sko som er lite brukt og har sin opprinnelige fasong er ikke noe problem å arve videre. Vi anbefaler  imidlertid at du alltid legger inn en ny innersåle i brukte sko. Det er selvfølgelig også en faktor hva slags sko det er snakk om. Er det snakk om sko barnet skal bruke hver dag er det viktigere at de er gode for barnet fot, enn om det er snakk om pensko som kun brukes en sjelden gang. Problemet med å arve sko er når skoen har formet seg så mye etter tidligere eiers fot at den ikke har sin opprinnelige form lenger og skoen rett og slett ikke er noe god å gå i for andre. 

Vi heier derfor på arv av sko - men sjekk at skoen er pent brukt og ikke har mistet sin opprinnelige passform.


Hvilken størrelse skal jeg velge?

Når man kjøper sko til barn er det anbefalt at man bør ha et “voksetillegg” på mellom 1 til 2 cm, da barneføtter kan vokse svært raskt. Det varierer imidlertid noe hvor stort voksetillegg du bør ha ift barnets alder, samt mellom vintersko og sommersko. På vintersko og vinterstøvler anbefaler vi generelt sett 1,5 cm, vinterstøvler kan imidlertid ha et noe mindre voksetillegg enn vintersko. Jo mindre barnet er, jo større voksetillegg anbefales (2 cm for barn mellom 1 til 2 år), mens for større barn (3 år og oppover) kan det holde med 1 cm. Når man går til innkjøp av dyre sko ønsker man gjerne at skoene skal kunne brukes så lenge som mulig, det er allikevel viktig at man ikke kjøper FOR store sko, da dette kan føre til ubehag for barnet. Og husk også å bytte sko når en sko blir for liten, er det mindre enn 5 mm igjen foran tærne, begynner skoene å bli for små. 

For å finne riktig størrelse til ditt barn bør du måle barnets fot, og gjør det gjerne med jevne mellomrom, da barnet ikke nødvendigvis gir beskjed om en sko har blitt for liten. Alt for små, eller for store sko, kan både være ubehagelig og skadelig for foten. Det er best å måle foten på ettermiddagen for å få riktigst mulig måling.  Når du har målt foten legger du til ca 1,5 cm og finner den skostørrelsen som tilsvarer totalsummen. Skostørrelser varierer ofte fra merke til merke, så det er lurt å velge størrelse ut ifra den enkelte produsents størrelsesguide. Viking og Ecco har størrelsesguide på siden til alle skoene sine. Det samme gjelder Kuling på Babyshop sin hjemmeside

Oppsummering:

Valg av vintersko avhenger av bruksområde, klima og ditt barns preferanser. Overordnet finnes det enten vintersko eller vinterstøvler, som begge har sine fordeler og ulemper. Vi anbefaler at du gjør følgende vurderinger når du skal kjøpe vintersko til ditt barn:

 • Type: Tenk igjennom om vintersko, vinterstøvel, en kombinasjon eller en av hver type er det barnet deres behøver. 
 • Passform: Velg en sko som passer ditt barns fot, enten den er smal eller bred, og velg størrelse med ca 1,5 cm voksetillegg
 • For og varmeegenskaper: Sjekk at skoene er godt foret, gjerne med ull eller annet varmeregulerende materiale. 
 • Vannavvisende egenskaper/vanntetthet: Vinterstøvler er alltid vanntette, men kjøper du vintersko anbefaler vi at du velger sko med Gore-tex eller annen tilsvarende teknologi for vanntetthet.
 • Pusteevne: Vinterstøvler puster ikke, men velger du vintersko anbefaler vi at du velger sko med minst 3000g/mm i pusteevne, eller Gore-tex som har pustende membran. 
 • Såle og grep: Velg vintersko med grov såle for godt grep, og sjekk at sålen er myk og bevegelig. 

De 5 beste vinterskoene til barn 2023

På bakgrunn av egenskapene nevnt over har vi testet og valg ut 5 ulike vintersko vi mener er de beste på det norske markedet.  Alle vinterskoene under er slitesterke og av svært god kvalitet, har gode vannavvisende egenskaper, varmer godt og har godt grep. Vi har valgt ut og testet både vintersko og vinterstøvler, samt en kombinasjons-variant. Vinterskoene er valgt ut og vurdert ut fra deres tekniske egenskaper, funksjoner, kvalitet, passform og pris, samt hvordan de oppleves under faktisk bruk (komfort, varme og vanntetthet). 

De 5 beste vinterskoene i 2023 er: 

 1. Viking SPRO Warm GTX - Beste Vintersko 2023!
 2. Viking ECOROX 1.0 Warm - Beste Vinterstøvel 2023!
 3. Ecco URBAN MINI - Beste valg som første vintersko til de minste
 4. Viking PLAYROX WARM - Utrolig lett støvel til mildere vinterdager
 5. Kuling ISABERG Vinterstøvel - Godt kjøp

Les mer om hver enkelt sko under.

1. Viking SPRO Warm GTX - Beste vintersko 2023!

En svært god, varm og kvalitetsmessig vintersko til kalde vinterdager 

 • Pris: ca. 899,- 
 • Størrelser: 20-33
 • Vanntetthet: Gore-tex (garanterer vanntetthet)
 • Pusteevne: Gore-tex

Viking SPRO Warm GTX er en svært god vintersko av høy kvalitet som passer både de minste og de større barna (finnes i størrelser fra 20-33). Skoene har et relativt lavt skaft som gir barnet god bevegelighet, men allikvel høyt nok til at det gir god støtte og forhindrer at snø og slaps lurer seg inn mellom vinterdressen og skoene . Skoen oppleves å være behagelig på foten. Den har et mykt fleecestoff på innsiden, og ingen harde partier eller klumper (feks når man strammer skoen/borrelåsen). Det er også et pluss at skoene er enkle å ta av og på for en toåring og for foreldrene, det er bare å tråkke nedi og stramme borrelåsen. Sålen oppleves som relativt myk, noe som gir god bevegelighet, også for barn som fremdeles krabber. I tillegg er sålen grov og har svært godt grep på underlaget. 

Vinterskoene fra Viking holder barnas føtter varme gjennom hele uteturen, og er laget med Gore-tex (gullstandarden innen vanntett teknologi). Med Gore Insulated Technology er skoene garantert å holde føttene helt tørre, samtidig som de puster og holder på varmen. Vi kan bekrefte at dette stemmer, skoene blir ikke våte igjennom selv om de praktisk talt dyppes i vann - svært imponerende! Det må også legges til at vanntettheten holder i hele skoens høyde (det er altså ikke slik at vann kan trenge igjennom for eksempel høyere opp ved borrelåsene). 

Dette er slitesterke og gode kvalitetssko som kan brukes både i snø, slaps og sølepytter. Skoene har en relativt høy pris, men her får du virkelig kvalitet og skikkelig gode sko for pengene! 

Viking Spro Warm GTX har smal passform - ønsker du et alternativ med bred passform anbefaler vi VIking Toasty Warm GTX eller Viking Play Reflex Warm GTX. 

Viking Spro Warm GTX kan kjøpes hos Viking her eller Jollyroom her.

2. Viking ECOROX 1.0 Warm - Beste vinterstøvel 2023!

Imponerende varme, lette og behagelige vinterstøvler - perfekt til skikkelig kalde vinterdager!

 • Pris: ca. 749,- 
 • Størrelser: 21-39
 • Vanntetthet: Ja
 • Pusteevne: Nei

Viking ECOROX 1.0 Warm er en skikkelig varm vinterstøvel (termostøvel) med mange av de samme gode egenskapene som en vintersko. Støvelen er ordentlig god og varm, med foret innside i ull og polyester som oppleves veldig mykt og godt. Foret tørker også raskt, og den varmeregulerende ullen absorberer fukt og forhindrer at føttene blir veldig klamme. Vanlige støvler kan fort bli kalde, men disse holder varmen imponerende godt, selv på de aller kaldeste vinterdagene. Produsenten opplyser at skoene er komfortable helt nede i 20 minusgrader. Videre er støvlene imponerende lette i vekt sammenlignet med andre gummistøvler. Årsaken skal være at støvlene er laget av Elastopan, et materiale som har millioner av luftbobler som gjør støvlen lett, varm og 100% vanntett. Vi ønsker også å berømme disse skoene for den gode, grove sålen som gir et svært godt grep på underlaget. Det er også verdt å nevne at støvlene er laget med 33% fornybare materialer og er et litt mer bærekraftig valg. 

Dette er skikkelig varme, gode termostøvler som er enkle å ta av og på og behagelige på foten - og ikke minst holder føttene varme selv på de aller, aller kaldeste vinterdagene!

Viking ECOROX 1.0 Warm kan kjøpes hos Viking her , Jollyroom her og Babyshop her.

 

3. Ecco Urban Mini - Beste valg som første vintersko til de minste

En myk og behagelig vintersko med høy kvalitet og Gore-tex-teknologi - perfekt som første sko til barn som nettopp har lært seg å gå

 • Pris: ca. 900,- 
 • Størrelser: 20-30
 • Vanntetthet: Gore-tex (garanterer vanntetthet)
 • Pusteevne: Gore-tex

Ecco Urban Mini er kvalitetsmessige vintersko som passer særlig godt som en første vintersko til de minste barna. Skoen har fast hælkappe, men et relativt lavt skaft som er svært mykt og bevegelig, noe som gjør skoen perfekt til barn som fremdeles krabber litt og leker mye på bakken. Sålen er også myk og bevegelig, men har samtidig et svært godt grep til underlaget. 

I likhet med vinterskoen fra Viking er også ECCO Urban Mini laget med Gore-tex teknologi, og skoene er derfor garantert vanntette, pustende og varme. Vi kan bekrefte dette, skoene er tørre selv på de aller våteste dagene - og holder samme gode vanntette kvalitet gjennom hele sesongen.

ECCO Urban Mini er i det høyere prissjiktet, men dette er sko som er utrolig gode på alle plan, et perfekt førstegangskjøp til de minste - og absolutt verdt prisen om dette er sko som skal brukes daglig av poden. 

Ecco Urban Mini kan kjøpes hos Jollyroom her og hos Skomani her.

4. Viking Playrox Warm - Utrolig lett støvel til mildere vinterdager

En ekstremt lett foret vinterstøvel, perfekt til både vår, høst og vinterdager.

 • Pris: ca. 649,- 
 • Størrelser: 21-39
 • Vanntetthet: Ja, gummistøvel
 • Pusteevne: Nei, gummistøvel

Viking Playrox Warm er forede vinterstøvler (termostøvler). Det første man merker når man pakker opp disse skoene er at de nærmest er vektløse. Vi har aldri vært borti støvler som er så lette, samtidig som de varmer imponerende godt. Sammenlignet med Viking Ecorox er disse lettere og har noe tynnere for, hvilket gjør de mer passende til mildere vinter-, høst- og vårdager. Vi synes imidlertid skoene er meget gode på å holde varmen, og bor du et sted der vintrene ikke blir så kalde, behøver man ikke varmere støvler enn disse (ifølge produsent skal de være komfortable ned til 5 minusgrader). Vi liker derfor veldig godt at de kan brukes i en større del av året enn de varmeste vinterskoene og vinterstøvlene. Innvendig har støvlene et mykt og godt for, og de oppleves å være svært behagelige på foten. Ikke minst er de lette å ta av og på, og fjærlette å løpe rundt og leke i. Fordi Viking Playrox Warm er såpass lette, har de også en noe mindre grov såle, men allikevel oppfatter vi at de har et godt grep til underlaget. 

Viking Playrox Warm kan kjøpes hos Viking her, hos Jollyroom her, og hos Babyshop her.  

 

5. Kuling Isaberg Vinterstøvel - Godt kjøp

Lekker, prisgunstig vinterstøvel med gode tekniske egenskaper og behagelig passform!

 • Pris: ca. 449,- 
 • Størrelser: 21-36
 • Vanntetthet: 15 000 mm vannsøyle
 • Pusteevne: 8000 g/m2/24h

Kuling sine Isaberg vinterstøvel er en blanding av en vinterstøvel og en vintersko. Den er stiv nederst, som en støvel, og med mykt stoff øverst har disse skoene litt fra begge verdener. Det myke stoffet gjør at støvlene er myke og lette å bevege seg i, noe som er en kjempefordel. Samtidig gjør den stive støvel-aktige nederdelen at støvlene er solide og holder vann og gjørme borte. Sålene er grove og har godt grep. Innvendig er støvlene foret i pile, som er mykt, godt og varmt. De er svært enkle å ta på, og det er et stort pluss at man kan feste skoene ekstra med en stropp øverst på skaftet (noe man som regel ikke kan med vanlige støvler). 

Kuling Isaberg vinterstøvler har ikke Gore-tex, men vannsøyle på hele 15 000 mm, som for de fleste er mer enn godt nok. Skoene har i tillegg en pusteevne på 8000 g/m2/24 som er svært godt. Til halvparten av prisen til vanlige vintersko får du her mye kvalitet for pengene. Skoene er litt tunge og stive i sålen, men til en så god pris er det smådetaljer. Kuling Isaberg vinterstøvler er i tillegg utrolig fine å se på, finnes i mange fine farger og mønstre. 

Kuling Isaberg vinterstøvel kan kjøpes hos Babyshop her og hos Lekmer her.

Oppsummering

Skal du ha en skikkelig god, varm og helt vanntett vintersko er Viking Spro GTX det beste valget mener vi - og vi har derfor kåret den til Beste vintersko 2023. Ønsker du heller å kjøpe vinterstøvler er Viking ECOROX 1.0 er svært godt valg til kalde vinterdager. Vil du heller ha en støvel som kan brukes også på vår og høsten er Viking Playrox Warm det beste valget. Begge vinterstøvlene er imponerende lette, og holder godt på varmen. Har du en som nettopp har lært seg å gå, eller er på vei til å lære seg å gå, anbefaler vi Ecco Urban Mini som en perfekt førstegangssko. Den er myk, god og av høy kvalitet. Det beste budsjettvalget er Kuling Isaberg Vinterstøvel som gir både masse kvalitet og stil for pengene! 

Lykke til med skovalget :) 

Annonse: