Småbarn

Best i test: De 10 beste beltestolene (2022)

‍Sikkerhet i bil er svært viktig. Heldigvis blir både bilene, veiene og bilstolene sikrere og sikrere. Barnet vårt er det mest dyrebare vi har, og det er for mange veldig viktig å velge en bilstol som har høy grad av sikkerhet. Da er det fint å ha bilstoltester å ta utgangspunkt i når man skal velge bilstol til barnet sitt.

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Mimmis og Jollyroom)

Hva er en beltestol?

Dette er den siste stolen du behøver før barnet kan sitte rett i bilen selv. Beltestolene er alltid fremovervendt, og man bruker bilens eget belte rundt barnet. En beltestol kan brukes fra rundt 4 års alder og helt opp til 10-12-årsalderen. Det er dermed stolen barnet vil bruke aller lengst. Det er imidlertid anbefalt å ikke ta i bruk beltestol før barnet har vokst ut av den bakovervendte småbarnsstolen, selv om beltestolen dere har skal passe barnet. Dette er fordi at å sitte bakovervendt er veldig mye sikrere for små barn enn å sitte fremovervendt, og det anbefales derfor at man sitter bakovervendt så lenge som mulig.  Det finnes nemlig flere beltestoler som, i tillegg til vektgruppe 2 og 3 (15-36 kg), også dekker vektgruppe 1 (9-18 kg). Dette vil si at de kan brukes som en fremovervendt småbarnsstol. Siden det er anbefalt å feste barnet bakovervendt så lenge som mulig, er denne løsningen ikke anbefalt. Det er også viktig å nevne at på noen beltestoler er det mulig å fjerne seteryggen slik at det blir mer som en beltepute. Dette er ikke anbefalt da seteryggen bidrar med veldig god beskyttelse ved en sidekollisjon. 

Montering: Det finnes beltestoler som kan festes med isofix eller beltestoler som kun festes med bilens belter. Dersom mulig, er det anbefalt å velge en beltestol som festes med isofix. Om stolen kun festes med bilens egne belter vil den i praksis være løs i bilen inntil barnet selv er festet i den. Det vil si at om dere kjører uten barnet vil stolen kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko for andre i bilen. Er stolen festet med iso-fix vil den alltid være festet til bilen uavhengig av om barnet sitter i den eller ikke. 

Brukstid: Det er et krav om at alle barn under 135 cm (og 36 kg) må bruke bilstol tilpasset sin høyde og vekt. Dersom barnet er mellom 135-150 cm skal det bruke bilstol dersom dette er tilgjengelig i bilen, hvis ikke skal man bruke bilens egne belter.  

Ellers er det som sagt anbefalt å bruke beltestolen så lenge som mulig, og derfor gjerne etter at barnet har nådd 135 cm. Vær allikevel oppmerksom på vekt eller høydebegrensningene på setet ditt (er det godkjent etter R44 er maksvekt 36 kg, er det godkjent etter isize R129 er maks høyde 150), og slutt å bruke setet når barnet har nådd denne høyden eller vekten. 

Andre typer bilseter:

 • Babykrybber: Dette er en løsning for premature babyer, og er noe de færreste har behov for å kjøpe. Babykrybber skal kun brukes når det er behov for det, f.eks premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i babystol. Trygg trafikk anbefaler å bruke babystol fremfor babykrybbe dersom mulig. Les mer om babykrybber og hvilken som er best i test her
 • Babybilstol: Dette er den første stolen babyen har, og typisk den du tar med babyen hjem fra sykehuset i. Denne stolen brukes i relativt kort tid, fram til barnet er rundt 12-15 mnd. Dette avhenger både av vekt og lengde på barnet, og om barnet kan sitte selv. Les mer om babybilstoler og hvilke som er best i test her.
 • Småbarnsstol: Når babyen har vokst ut av babystolen i 12-15 måneders alderen må du bytte til en småbarnsstol. Denne kan brukes fra barnet er ca. 6 mnd og opp til 4-6 år, avhengig av barnets høyde og vekt. Det er, i likhet med babystolen, anbefalt at man bruker denne så lenge som mulig. Det finnes tre ulike varianter av småbarnsstoler; bakovervendte, fremvervendte og kombistoler som kan vendes begge veier. Det er alltid anbefalt å montere småbarnsstoler bakovervendt. Det finnes også noen småbarnsstoler som kan brukes fra fødsel, det er imidlertid alltid anbefalt å bruke babystoler til de minste barna, da dette er det tryggeste. Les mer om småbarnsstoler og hvilke som er best i test her.

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe bilstol?

Det aller viktigste når man skal kjøpe en bilstol er nok sikkerheten. Alle stoler som selges i EU og Norge må være godkjent etter enten R-44.04 eller R-129 (i-size)-regelverket. Dette er strenge regelverk, og skal sikre trygghet for forbruker. Allikevel er noen stoler sikrere enn andre, men det er ikke nødvendigvis prisen på stolen som bestemmer sikkerheten. En billig stol kan være like sikker eller sikrere enn en dyrere stol. Med en dyrere stol får man gjerne flere funksjoner, dyrere materialer og enklere montering. I testen nedenfor går vi igjennom de sikreste babystolene på markedet. Andre ting man bør tenke på når man skal velge bilstol kan være:

 • Passer setet i bilen din? Det er ikke slik at alle bilstoler passer i alle biler. Sjekk først om du har iso-fix i bilen eller om du må ha et sete som kan monteres med belter. Andre ting som påvirker om setet passer kan være størrelse på setet i forhold til bilen og vinkelen på bilsetene. De fleste bilstolmerker har egne oversikter over hvilke biler setene passer i.
 • Hvor lett er setet å montere? Noen seter er enklere enn andre å montere, dette kan ha noe å si for sikkerheten, fordi det er viktig at man installerer rett. Setene i testen under er vurdert til å være enkle å installere, selv om hovedvektingen i testen er kollisjonssikkerhet.
 • Vurder hva du skal ha plass til: Skal du ha plass til flere stoler i baksetet? Eller er du avhengig av at det også er plass til at noen kan sitte i setet i midten? Da er det lurt å velge en bilstol som ikke tar så mye plass. De fleste bilstoler vil uansett ta en del plass, men noen er enklere å kombinere med flere bilstoler i baksetet. Skal du ha plass til 3 bilstoler bak i bilen, bør du prøve alle bilstolene ved siden av hverandre for å se at det går. Tenk også på at du skal kunne klare å feste barnet i stolen - en beltestol trenger for eksempel plass til å få hånden ned der setebeltet festes.
 • Materialer og hvor enkelt det er å rengjøre: Bilseter kan ha behov for en vask i ny og ne. Da kan det være praktisk å velge et sete med vaskbare trekk. Setene i testen under er alle vurdert til å vvære relativt enkle å rengjøre.
 • Kjemikalier: Undersøk om stolen har uønskede kjemikalier. Noen barnestoler har uønskede kjemikalier (flammehemmere og ftalater) i materialene som er brukt. Det behøver nødvendigvis ikke å være et stort problem, men det kan være nyttig å tenke igjennom om dette er viktig for deg å unngå. Hvis man skal bruke stolen mye og vet at barnet vil sitte med bar hud mot stolen, kan det være en grunn til å unngå stoler med uønskede kjemikalier. Men dersom stolen skal brukes lite, eller barnet alltid vil ha klær eller bilstolpose i mellom, trenger ikke disse kjemikaliene å ha noen stor betydning. Vær klar over at de kjemikaliene som brukes i bilstoler ikke er forbudte, noe som betyr at fagmyndighetene ikke har vurdert at de har en høy skaderisiko. Å ønske å unngå disse kjemikaliene er derfor fra et føre-var-prinsipp. Alle stolene i denne testen har et svært lavt nivå av uønskede stoffer.

Om testen

Det utføres en stor europeisk bilstoltest hvert år, ofte kalt ADAC-testen. Testen er et samarbeid mellom ADAC og ICRT. ADAC er Tysklands og Europas største forbund for bilister. ICRT (International Consumer & Research Testing) er en global samarbeidsavtale mellom over 40 forbrukerorganisasjoner dedikert til forbrukerforskning og -testing. Det gjøres også en test kalt Plus-testen i Sverige,  denne testen gjøres kun på småbarnsstoler og ikke babystoler eller beltestoler. NAF gjør også fra tid til annen tester av bilstoler, men da på et mye mindre utvalg enn det du finner i ADAC-testen, og sammenligningene blir dermed ikke like gode. Norske Forbrukerrådet gir også anbefalinger basert på ADAC-testene. Du kan lese mer om testing av bilstoler her

Under finner du de 10 beltestolene som har fått best resultater på både totalscore og sikkerhet totalt av alle ADAC-testene gjort siden 2015. Vær oppmerksom på at jo lavere poengsum, jo bedre resultat er det. Poengsum mellom 0,6-1,5 er betegnet som "veldig bra", og poengsum mellom 1,6-2,5 er betegnet som "bra". Det er verdt å merke seg at de aller fleste stolene som selges på markedet idag er svært trygge, da sikkerhetskravene i Europa allerede er svært strenge. Stolene under er de som har kommet helt til topps sikkerhetsmessig, men det betyr ikke at stoler som ikke er på listen ikke er sikre. Det er en lang liste med stoler som har fått betegnelsen "bra" fra ADAC. Du kan se den fullstendige testen til ADAC her. Det finnes også mange nye stoler som enda ikke er testet av ADAC. Merk at stoler som ikke selges lengre eller ikke selges i Norge er utelatt fra denne oversikten. Foreldresiden oppdaterer bilstoltestene våre årlig.

De 10 beste beltestolene

1. Cybex Solution S-Fix (Isofix)

Cybex Solution S-Fix

Testvinneren - Sikkerhet i toppklasse!

Cybex Solution S-Fix fikk en knepen seier over Britax Römer Kidfix III M. Denne stolen er, sammen med Britax Römer Kidfix III M, testens sikreste og disse to stolene er de stolene som har fått best ADAC Total-score samt sikkerhetsscore av alle stoler testet siden 2015! Cybex stolen er testens vinner fordi den har fått litt bedre resultater på ergonomi og vedlikehold og rengjøring enn andreplassen fra Britax. Cybex Solution stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2018. Cybex Soluton S-Fix er en del av Cybex sin Gold-serie og finnes i 3 ulike farger/utførelser. Stolen har en patentert nakkestøtte som skal hindre barnets hode fra å falle framover, også når barnet sover. Nakkestøtten kan justeres i 12 ulike posisjoner. Cybex Solution S-Fix har et integrert ventilasjonssysten som skal holde barnets temperatur på et behagelig nivå. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette. Med en prislapp på rundt 1600 kroner er dette et veldig godt kjøp.

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,7
 • Sikkerhet: 1,7
 • Enkelhet  i bruk: 1,7
 • Ergonomi: 1,8
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,8

Kjøp den hos Jollyroom her.

2. Britax Römer Kidfix III M (Isofix)

Britax Römer Kidfix III M

Sikkerhet i toppklasse!

Denne stolen er, sammen med Cybex Solution S-fix, testens sikreste og disse to stolene er de stolene som har fått best ADAC Total-score samt sikkerhetsscore av alle stoler testet siden 2015! Kidfix III M stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2019. Setet finnes i 6 ulike farger/utførelser. Stolen skal kunne tilpasses et voksende barn og være komfortabel både for store og små. Og produsenten skriver at setetområdet er ca. 20% større enn på tilsvarende beltestoler for å gi maksimal komfort og en ergonomisk sittestilling selv for høyere barn. Både nakkestøtten og seteryggen kan justeres. Setet har i tillegg et ekstra fjerde kontaktpunkt for 3-punks sikkerhetsbeltet (se bildet), som bidrar til å beskytte barnets sårbare mageregion. Ved at hoftemeltet holdes i en optimal posisjon over barnets hoftekam, skal det i følge produsenten kunne redusere kreftene som rammer mageregionen ved en frontkollisjon med opptil 35% og samtidig gi barnet frihet til å bevege seg under bilturen. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette.

Kjøp den hos Jollyroom her.


ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,7
 • Sikkerhet: 1,7
 • Enkelhet  i bruk: 1,7
 • Ergonomi: 2,3
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 2,0

Kjøp den hos Jollyroom her.

3. Joie Traver (Isofix)

Joie Traver i-size
Beste budsjett-kjøp!

Traver stolen fra Joie er med en av de beste resultatene på sikkerhet (1,8) og en prislapp på knappe 1300 kr et svært godt kjøp! Joie Traver stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2021. Stolen finnes i to ulike farger/utførelser og kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter (det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette). Nakkestøtten kan justeres i 7 ulike posisjoner og setedybden i tre ulike posisjoner, så stolen er derfor enkel å justere til et voksende barn. Setet har vatterte armlener og memory foam i setet, noe som gjør det til et behagelig sete å sitte i. Trekket er laget i pustende polyester.

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,8
 • Sikkerhet: 1,8
 • Enkelhet  i bruk: 1,6
 • Ergonomi: 2,4
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,8

Kjøp den hos Jollyroom her.

4. Cybex Solution S i-fix (Isofix)

Cybex Solution S i-fix
Testens mest fargerike!

Cybex Solution S i-fix er en fargerik bilstol som har fått svært gode resultater i ADAC-testen, både når det gjelder sikkerhet, bruk, ergonomi og innehold av uønskede stoffer. Stolen har i tillegg blitt kåret best i test av det svenske magasinet Råd & Rön i 2021, og fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2021. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette. Stolen er en del av Cybex sin gold-serie og finnes i skrivende stund i en farge (se bilde). Stolen er enkel å justere til det voksende barnet, selv bare med en hånd. Når man justerer nakkestøtten i en av de 12 posisjonene, justerer stolen automatisk  høyde- og breddeinnstillingene. Nakkestøtten skal i tillegg kunne forhindre at barnets hode faller fremover når det sover. Cybex Solution S i-Fix har et integrert ventilasjonssysten som skal holde barnets temperatur på et behagelig nivå.

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,8
 • Sikkerhet: 1,8
 • Enkelhet  i bruk: 1,8
 • Ergonomi: 2
 • Uønskede stoffer: 1
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,7

Kjøp den hos Jollyroom her.

5. Cybex solution M-fix (Isofix)

Cybex Solution M-Fix

Testens enkleste å rengjøre - godt kjøp!

Cybex Solution M-Fix er enda en en trygg og god beltestol fra Cybex sin Solution-serie, og med de avtagbare og vaskbare trekkene er dette testens enkleste å rengjøre. Dette er en stilig stol som finnes i flere spreke farger, samt diskret svart om man heller ønsker det. Cybex er særlig gode på design, og denne stolen har vunnet Red Dot Design Award. I likhet med de andre stolene i Solution-serien har stolen den patenterte nakkestøtten som skal forhindre barnets hode i å falle fremover, selv når barnet sover. Cybex Solution M-Fix har et integrert ventilasjonssysten som skal holde barnets temperatur på et behagelig nivå. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette. Med en prislapp på rundt 1300 kroner er dette et svært godt kjøp!

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,8
 • Sikkerhet: 1,8
 • Enkelhet  i bruk: 1,7
 • Ergonomi: 2,2
 • Uønskede stoffer: 1,8
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,5

Kjøp den hos Jollyroom her.

6. Cybex Solution Z i-fix (Isofix)

Cybex Solution Z i-fix
Testens premium-valg!

Cybex Solution Z i-fix er en del av Cybex sin platinum-portefølje. Cybex stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2020. Setet har 12 høydeinnstillinger og justeres automatisk i bredden. Hode- og skulderstøtten justeres enkelt med en hånd. I likhet med de andre Solutuionsetene fra Cybex har også dette en nakkestøtte som hindrer barnets hode i å falle frem, samt ventilasjonssystem som holder barnet avkjølt på varme dager. Setet finnes i 10 ulike farger/utførelser. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette.

Kjøp den hos Babyshop her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,9
 • Sikkerhet: 1,8
 • Enkelhet  i bruk: 1,9
 • Ergonomi: 2,1
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 3,4

Kjøp den hos Babyshop her.

7. BeSafe iZi Flex Fix (Isofix)

BeSafe iZi Flex Fix
Testens mest ergonomiske!

BeSafe sin iZi Flex Fix stol er en sikker og praktisk stol, som er spesielt god for deg som har flere barn. Stolen er nemlig nett, uten at det går på bekostning av plassen til barnet. Den har avtagbare ZIP-bøyler, som gjør at du kan få plass til tre stoler på rad. Stolen er også testens mest ergonomiske med en ADAC-score på 1,6! BeSafe stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2018. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette. Stolen finnes i 7 ulike farger.

Kjøp den hos Mimmis her. Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,9
 • Sikkerhet: 1,9
 • Enkelhet  i bruk: 2,0
 • Ergonomi: 1,6
 • Uønskede stoffer: 1,6
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,9

Kjøp den hos Mimmis her. Kjøp den hos Jollyroom her.

8. Joie Trillo LX (Isofix)

Joie Trillo LX
Testens letteste og billigste!

Joie Trillo LX er testens billigste. Den har gjort det godt i ADAC sikkerhetstester, og til en pris på rundt tusenlappen er dette et svært godt budsjettvalg. Stolen er i tillegg testens letteste på bare 4,9 kg. Joie stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 4 stjerner (godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2021. Joie Trillo LX har integrerte ISOSAFE-fester som enkelt monteres på bilens ISOFIX-system (disse festene er annerledes enn vanlige iso-fix-fester). Stolen kan enkelt justeres til det voksende barnet, og nakkestøtten kan justeres i syv ulike høyder. Armlenene er vatterte og setet er laget i memory foam som gjør den veldig komfortabel å sitte i. Trekket er i pustende polyester. Som en artig ekstra-funksjon har setet to innebygde koppholdere som kan trekkes ut og inn. Setet finnes kun i en farge.

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 2,0
 • Sikkerhet: 1,9
 • Enkelhet  i bruk: 1,9
 • Ergonomi: 2,5
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,9

Kjøp den hos Jollyroom her.

9. Nuna AACE (Isofix)

Nuna AACE
Testens lekreste!

Nuna AACE er en lekker og smart stol med høy grad av sikkerhet. Nuna stolen har i tillegg til de gode ADAC-resultatene fått 5 stjerner (meget godt) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2018. Stolen tilpasses enkelt det voksende barnet og hodestøtten og skulderstøtten kan justeres samtidig  i 10 ulike posisjoner med bare en hånd. Sittedelen har i tillegg 3 justeringer for voksende bein. Finnes i 3 ulike dempede farger. Setet har en fargekodet belteindikator som gjør det enkelt å se at man har plassert beltet riktig gjennom stolen, og stolen sørger for at beltet holdes på plass i rett posisjon. Setet har smart ventilasjon som sikrer god komfort for barnet også på varme dager. Stolen kan gjøres om til en beltepute dersom man ønsker. Det er imidlertid anbefalt at man bruker beltestol så lenge som mulig. Stolen kan festes både med Isofix eller kun med bilens belter, det er alltid best å feste med isofix dersom dere har en bil som har dette.

Kjøp Nuna AACE hos babyshop her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,9
 • Sikkerhet: 2,0
 • Enkelhet  i bruk: 1,7
 • Ergonomi: 2,1
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,8

Kjøp Nuna AACE hos babyshop her.

10. Britax Römer Kidfix SL (Isofix)

Britax Römer Kidfix SL
Testens enkleste å bruke!

Britax sitt Kidfix SL sete er et trygt og godt sete med lav vekt på bare 5,7 kg. Det er derfor enkelt å flytte mellom biler. Setet er i tillegg svært enkelt å bruke og montere, det enkleste i denne testen med en ADAC-score på 1,4. Setet har et fleksibelt "Soft Latch ISOfit"-system med myk spenne som skal gjøre montering i bilens ISOFIX-fester enkel. Stolen nakkestøtte justeres enkelt til det voksende barnet.

Kjøp Britax Römer Kidfix SL hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,8
 • Sikkerhet: 2,1
 • Enkelhet  i bruk: 1,4
 • Ergonomi: 2,2
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,5

Kjøp Britax Römer Kidfix SL hos Jollyroom her.

Andre trygge valg

Felles for bilstoler som produseres idag og er godkjent etter i-Size-standarden eller R44-standarden (obligatorisk i Europa) er at de følger strenge sikkerhetskrav. Det er derfor mange andre stoler som ikke nådde til topps i denne testen, som allikevel vil kunne være trygge valg. Følgende bilstoler er testet av ADAC og fått en totalscore på 2,5 eller bedre, samt en score på sikkerhet på 2,5 eller bedre (2,5 eller bedre er regnet som "bra").

Vurderer du å bytte til beltestol fordi du har et barn som ikke liker å sitte bakovervendt, f.eks fordi han eller hun blir veldig kvalm?

Anoris T i-Size - første bilstol med integrert kollisjonspute

Les vår test av stolen Cybex Anoris T i-Size som er første forovervendte stol med integrert airbag, og sikkerhetstestvinner hos ADAC i 2022! Stolen kan brukes opp til ca 6 år. Les hele testen og omtalen her.

Kjøp Cybex Anoris T i-Size hos Babyshop her.


Usikker på hva slags bilstol du skal kjøpe? Les vår store bilstolguide her!

*Foreldresiden sine oversikter over anbefalte stoler er basert på ADAC-testen og Forbrukerrådets anbefalinger.  

Annonse: