Baby

Best i test: De 4 beste babykrybbene for bil (2022)

Sikkerhet i bil er svært viktig. Heldigvis blir både bilene, veiene og bilstolene sikrere og sikrere. Barnet vårt er det mest dyrebare vi har, og det er for mange veldig viktig å velge en bilstol som har høy grad av sikkerhet. Da er det fint å ha bilstoltester å ta utgangspunkt i når man skal velge bilstol til barnet sitt.

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop, Mimmis og Jollyroom)

Hva er en babykrybbe?

En babykrybbe er en form for bilstol for premature babyer, og er noe de færreste har behov for å kjøpe. Babykrybber skal kun brukes når det er behov for det, f.eks premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i babystol. Trygg trafikk anbefaler å bruke babystol fremfor babykrybbe dersom mulig. Under finner du 4 babykrybber som har gjort det godt i sikkerhetstester og anbefalt av Forbrukerrådet. Listen er ikke stigende eller synkende. 

Andre typer bilseter:

 • Babybilstol: Dette er den første stolen babyen har, og typisk den du tar med babyen hjem fra sykehuset i. Denne stolen brukes i relativt kort tid, fram til barnet er rundt 12-15 mnd. Dette avhenger både av vekt og lengde på barnet, og om barnet kan sitte selv. Les mer om babybilstoler og hvilke som er best i test her.
 • Småbarnsstol: Når babyen har vokst ut av babystolen i 12-15 måneders alderen må du bytte til en småbarnsstol. Denne kan brukes fra barnet er ca. 6 mnd og opp til 4-6 år, avhengig av barnets høyde og vekt. Det er, i likhet med babystolen, anbefalt at man bruker denne så lenge som mulig. Det finnes tre ulike varianter av småbarnsstoler; bakovervendte, fremvervendte og kombistoler som kan vendes begge veier. Det er alltid anbefalt å montere småbarnsstoler bakovervendt. Det finnes også noen småbarnsstoler som kan brukes fra fødsel, det er imidlertid alltid anbefalt å bruke babystoler til de minste barna, da dette er det tryggeste. Les mer om småbarnsstoler og hvilke som er best i test her.

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe bilstol?

Det aller viktigste når man skal kjøpe en bilstol er nok sikkerheten. Alle stoler som selges i EU og Norge må være godkjent etter enten R-44.04 eller R-129 (i-size)-regelverket. Dette er strenge regelverk, og skal sikre trygghet for forbruker. Allikevel er noen stoler sikrere enn andre, men det er ikke nødvendigvis prisen på stolen som bestemmer sikkerheten. En billig stol kan være like sikker eller sikrere enn en dyrere stol. Med en dyrere stol får man gjerne flere funksjoner, dyrere materialer og enklere montering. I testen nedenfor går vi igjennom de sikreste babystolene på markedet. Andre ting man bør tenke på når man skal velge bilstol kan være:

 • Passer setet i bilen din? Det er ikke slik at alle bilstoler passer i alle biler. Sjekk først om du har iso-fix i bilen eller om du må ha et sete som kan monteres med belter. Andre ting som påvirker om setet passer kan være størrelse på setet i forhold til bilen og vinkelen på bilsetene. De fleste bilstolmerker har egne oversikter over hvilke biler setene passer i. Vi har samlet denne informasjonen for hver enkelt stol vi skriver om under i en egen detaljert artikkel om hver stol.
 • Hvor lett er setet å montere? Noen seter er enklere enn andre å montere, dette kan ha noe å si for sikkerheten, fordi det er viktig at man installerer rett. Stoler på base har ofte lavere risiko for feilmontering, da du kun monterer basen en gang og etter det klikker du bare på stolen når du skal ha den inn og ut. Setene i testen under er vurdert til å være enkle å installere, selv om hovedvektingen i testen er kollisjonssikkerhet.
 • Vurder hva du skal ha plass til: Skal du ha plass til flere stoler i baksetet? Eller er du avhengig av at det også er plass til at noen kan sitte i setet i midten? Da er det lurt å velge en bilstol som ikke tar så mye plass. De fleste bilstoler vil uansett ta en del plass, men noen er enklere å kombinere med flere bilstoler i baksetet. Skal du ha plass til 3 bilstoler bak i bilen, bør du prøve alle bilstolene ved siden av hverandre for å se at det går. Tenk også på at du skal kunne klare å feste barnet i stolen - en beltestol trenger for eksempel plass til å få hånden ned der setebeltet festes.
 • Materialer og hvor enkelt det er å rengjøre: Bilseter kan habehov for en vask i ny og ne. Da kan det være praktisk å velge et sete med vaskbare trekk. Setene i testen under er alle vurdert til å vvære relativt enkle å rengjøre.
 • Barnevognkompatibilitet: Har dere lyst til å ha en bilstol som også kan brukes på barnevognen som en del av et reisesystem? Da er det lurt å sjekke at bilstolen dere velger kan brukes på understellet på vogna dere har bestemt dere for (med adapter).  Dette er en praktisk løsning dersom du f.eks skal kjøre en tur på butikken og vil ha med babyen uten å måtte ha med hele vogna. Da behøver du bare å ha med understellet til vognen og klikke bilstolen rett på!
 • Modul-basert base: Noen bilsete-produsenter har modulbaserte serier der flere bilstoler kan brukes på samme base. På denne måten slipper du å kjøpe ny base når dere må bytte til større småbarnsstol.
 • Roterbar base: Noen bilstoler har roterbar base. Dette er veldig praktisk når man skal ha barnet inn og ut av bilen. En slik base kan roteres slik at du kan vende setet ut mot deg mens du fester barnet, og så rotere det tilbake i bakovervent stilling når barnet er festet godt. Dette er spesielt praktisk i biler med dører som åpnes bakover (f.eks BMW i3). En roterbar base er ofte litt dyrere enn en vanlig base.
 • Kjemikalier: Undersøk om stolen har uønskede kjemikalier. Noen barnestoler har uønskede kjemikalier (flammehemmere og ftalater) i materialene som er brukt. Det behøver nødvendigvis ikke å være et stort problem, men det kan være nyttig å tenke igjennom om dette er viktig for deg å unngå. Hvis man skal bruke stolen mye og vet at barnet vil sitte med bar hud mot stolen, kan det være en grunn til å unngå stoler med uønskede kjemikalier. Men dersom stolen skal brukes lite, eller barnet alltid vil ha klær eller bilstolpose i mellom, trenger ikke disse kjemikaliene å ha noen stor betydning. Vær klar over at de kjemikaliene som brukes i bilstoler ikke er forbudte, noe som betyr at fagmyndighetene ikke har vurdert at de har en høy skaderisiko. Å ønske å unngå disse kjemikaliene er derfor fra et føre-var-prinsipp. Alle stolene i denne testen har et svært lavt nivå av uønskede stoffer.
 • Sjekk vekten på stolen: Dersom du skal ha en babystol du tenker å ta mye inn og ut av bilen kan det være nyttig å velge en stol som ikke veier så mye

Om testen

Det utføres en stor europeisk bilstoltest hvert år, ofte kalt ADAC-testen. Testen er et samarbeid mellom ADAC og ICRT. ADAC er Tysklands og Europas største forbund for bilister. ICRT (International Consumer & Research Testing) er en global samarbeidsavtale mellom over 40 forbrukerorganisasjoner dedikert til forbrukerforskning og -testing. Det gjøres også en test kalt Plus-testen i Sverige, men denne testen gjøres kun på småbarnsstoler og ikke babystoler. NAF gjør også fra tid til annen tester av bilstoler, men da på et mye mindre utvalg enn det du finner i ADAC-testen, og sammenligningene blir dermed ikke like gode. Norske Forbrukerrådet gir også anbefalinger basert på ADAC-testene. Du kan lese mer om testing av bilstoler her

Da babykrybber er et spesialprodukt de færreste har behov for, finnes det ikke mange på det norske markedet. Under finner du de 4 babykrybbene som har fått best resultater i forbrukerrådet og ADAC sine tester av bilstoler. Vær oppmerksom på at jo lavere poengsum i ADAC-testen, jo bedre resultat er det. Poengsum mellom 0,6-1,5 er betegnet som "veldig bra", og poengsum mellom 1,6-2,5 er betegnet som "bra".

De 4 beste babykrybbene

1. Maxi-Cosi Jade med 3wayFix isofix-base

Maxi-Cosi Jade babykrybbe

Maxi-Cosi Jade med isofix-base (3wayFix) fikk 81 poeng i forbrukerrådets test og gjorde det best av alle babykrybbene som ble testet. Krybben ble testet i 2019. Maxi-Cosi Jade har også fått toppscore (6 stjerner - meget bra) i FDM.dk's store bilstoltest fra 2019. Dette er den eneste babykrybben vi klarer å se at er til salgs på det norske markedet per nå.

Kjøp den hos Jollyroom her.

ADAC Testresultat:

 • Totalscore: 1,5
 • Sikkerhet: 1,2
 • Enkelhet  i bruk: 1,7
 • Ergonomi: 2,5
 • Uønskede stoffer: 1,0
 • Vedlikehold og rengjøring: 1,4

Kjøp den hos Jollyroom her.

2. Britax Baby Safe Sleeper

Britax sin Baby Safe Sleeper fikk 75 poeng i forbrukerrådets test. Vi klarer ikke å se at denne er til salgs lenger. Babykrybben ble testet i 2008

3. Bébé Confort Windoo Plus

Bébé Confort Windoo Plus fikk 74 poeng i forbrukerrådets test. Den ble testet i 2011. Vi klarer heller ikke å finne denne til salgs på det norske markedet.

4. Jané Transporter

Jané Transporter fikk 71 poeng i forbrukerrådets test og ble i likhet med Bébé Confort Windoo Plus testet i 2011. Heller ikke denne er til salgs på det norske markedet.

Usikker på hva slags bilstol du skal kjøpe? Les vår store bilstolguide her!

*Foreldresiden sin oversikter over anbefalte stoler er basert på Forbrukerrådets anbefalinger. 


Annonse: