Bæresele: Best i Test 2023 (De 8 Beste)
Bæreseler er en livredder for mange foreldre, fra de første nyfødte dagene til de mer aktive småbarnsårene. De er utrolig populære takket være den nærhet og ro de gir barnet, samtidig som de frigjør foreldrenes hender. Etter hvert som barnet vokser, kan mange fortsatt finne stor glede og komfort i å bli båret i en bæresele. For mange foreldre blir en bæresele en uunnværlig del av hverdagsrutinene. I denne artikkelen vil vi utforske de forskjellige variantene av bæreseler som er tilgjengelige, deres bruksområder og hva du bør vurdere når du velger en bæresele som passer til ditt barns behov. Vi har også valgt ut og testet åtte forskjellige bæreseler på markedet idag for å hjelpe deg med å finne den som passer best til deres behov.
Nyfødte babyer elsker å være nær sine foreldre, her føler de seg trygge, rolige og avslappet. Derfor er ofte det mest effektive middelet for å berolige en nyfødt å holde barnet tett inntil.Det er imidlertid lettere sagt enn gjort, og det tar ikke lang tid før man blir sliten i armene og lengter etter å ha armene fri til å kunne gjøre andre ting. Det er her en bæresele eller et bæresjal er et fantastisk hjelpemiddel - og mange vil påstå at bæretøy er uunnværlig i barseltiden.
Barnets ønske om nærhet vedvarer gjerne ettersom der vokser, samtidig som foreldres behov for frie hender består. Bæretøy kan derfor være en verdifull investering i flere år fremover, og er like nyttig hjemme under husarbeid, ved henting i barnehagen eller på lengre turer i skog og mark. Det finnes bæreseler designet for bruk opp til barnet er rundt 4 år gammel.
Det finnes en jungel av ulikt bæretøy der ute, og det kan være vanskelig å velge en bæresele som passer for deg og din familie sitt behov.I denne artikkelen vil vi dekke ulike typer bæretøy (bæresele, bæresjal, etc.), deres fordeler og ulemper, og hva du bør vurdere før du kjøper en bæresele. Vi har nøye utvalgt og testet åtte ergonomiske og kvalitetsmessige bæreseler fra ulike segmenter for å dekke forskjellige behov.
Her er våre 8 bæresele-favoritter:
- Najell Rise - Best i test 2023
- Ergobaby Omni 360 - Beste all-round 2023
- BeSafe Newborn Haven - Beste sele til nyfødt
- Stokke Limas - Hybrid sele perfekt til nyfødte
- Tula Free to grow - Brukervennlig sele med lang brukstid
- Stokke Limas Plus - Hybrid-sele med lang brukstid
- Besafe Haven - Fleksibel og allsidig hel-klips sele
- Najell Easy Bæresele - Brukervennlig og enkel bæresele
I denne artikkelen:
- Hva er en bæresele?
- Hvilke alternativer til bæresele finnes det?
- Behøver jeg en bæresele?
- Hva bør jeg se etter i en bæresele?
- Hvordan bære et barn trygt og ergonomisk?
- Når kan en baby vendes utover i en bæresele?
- De Beste Bæreselene i 2023
Hva er en bæresele?
En bæresele er en sele du fester rundt magen og over skuldrene, og som du kan bære barnet ditt med i mange ulike posisjoner. Bæreseler har som regel mange justeringsmuligheter, som gjør dem veldig allsidige både i forhold til barn og bærer. Med andre ord kan seler ofte brukes i lang tid, og passe mange ulike kropper og barn i ulike størrelser. De har ofte mange ulike bæreposisjoner; innovervendt på magen, utovervendt på magen, på rygg, samt på hofte (merk at det varierer mellom seler hvilke bæreposisjoner som er mulige). Bæreseler er laget slik at vekten fordeles jevnt på hofter, skuldre og rygg.
Man kan dele bæreseler inn i to ulike kategorier:
- Vanlig bæresele (hel-klips/”full-buckle”): En hel-klips bæresele er en vanlig bæresele med magebelte og skulderstropper. Hel-klips seler er ofte mer allsidige enn halv-klips-seler, og har ofte flere mulige bæreposisjoner samt lengre brukstid. De kan imidlertid være litt mer kompliserte, og gjerne stivere og mer klumpete enn en halv-klips.
- Hybrid-sele (halv-klips/”half-buckle”): En hybridsele (halv-klips) er en slags hybrid mellom et sjal og en sele for å kunne gi det beste fra to verdener. Halv-klips-seler har derfor mange av fordelene til et sjal, men enkelheten og sikkerheten til en sele. De er myke og gode for barnet å sitte i, samtidig som de er enklere å bruke enn et sjal, fordi du ikke behøver å lære deg knutene, da sjalet på sett og vis er ferdigknytt. En hybridsele er derfor et godt alternativ for de som er nysgjerrige på sjal, men som har lite erfaring og tid eller ønske om å lære seg ulike knuter. Hybridseler er komfortable å ha på seg, og passer ekstra godt til nyfødte barn.
Bæreseler, både hel- og halvklips-seler, har i likhet med sjal en læringskurve. Noen mer enn andre. Du bør derfor være forberedt på å bruke noe tid på å lære deg selen, gjerne allerede før barnet kommer. Allikevel er ofte bæreseler enklere og raskere å lære seg enn et sjal.
Hvilke alternativer til bæresele finnes det?
Når man snakker om bæretøy tenker nok de fleste på en bæresele, men det finnes mange ulike typer bæretøy, alle med sine ulike fordeler og ulemper.
Alternativer til bæreseler er:
- Sjal: Sjal er, som navnet tilsier, ikke noe mer enn et langt stykke stoff. Sjal finnes i mer eller mindre stretchy materialer og kan knytes rundt kroppen i ulike “knuter” for å lage en “bæresele”. Sjal er myke og gode, og måten det omslutter barnets kropp minner dette om følelsen av å være inni magen. De fleste nyfødte liker godt å bli bært i sjal, og elastisk sjal er et veldig godt alternativ til en bæresele den første tiden. Når barnet blir tyngre vil et elastisk sjal kunne sige, og det er på tide å gå over til en bæresele eller et vevd sjal. De fleste sjal er enkle å justere slik man ønsker og passer derfor de aller fleste kropper. Sjal kan knytes i utrolig mange ulike knuter, men det kan imidlertid kreve litt øvelse for å få dreisen på de ulike knutene man kan lage.
- Ringslynge: En ringslynge minner på mange måter om et sjal, men har en stor ring festet i den ene enden. Ringslynger knytes på en annen måte enn sjal, ved å festes over en skulder, og lager en lun pose som barnet kan sitte i. Ringslynger er relativt enkle å bruke, men fordi vekten ikke distribueres jevnt kan de bli ukomfortable etter en stund. De er imidlertid praktiske på varme dager da de ikke er så varme og tette på kroppen.
- Bæremeis/bærestol: Bæremeiser kan minne om en stor tursekk med en stol som barnet sitter oppi. På grunn av måten barnet bæres/sitter i en bæremeis skal ikke disse brukes før barnet er rundt 6-9 måneder gammelt - og kan brukes til barnet er rundt tre til fire år. Bæremeiser er ganske store og omfattende, og egner seg best på tur, og ikke som et hjelpemiddel hjemme eller noe du har med deg i barnevognen til bruk ved behov.
- Meh dai: Meh dai (også kalt Mei Tai) er en slags hybrid mellom sjal og bæresele og har sin opprinnelse i Asia.
- Onbuhimo: Onbuhimo er en bæresele som ikke har midjebelte, og heller festes på ryggen som en ryggsekk. En slik sele er derfor svært praktisk for gravide, eller andre som av ulike grunner ikke ønsker midjebelte, for bæring av eldre barn.
- Bæretube: En bæretube minner om en stram tubetopp, og er laget for bæring av helt nyfødte babyer. Mange får låne bæretube på sykehuset etter de har født. Merk at en bæretube krever at du har en hånd på barnet til en hver tid.
- Annet: Det finnes også andre typer tradisjonelle bæretøy som Podaegi med opprinnelse fra Korea, Kanga/Kitenge med opprinnelse fra Afrika og Rebozo med opprinnelse fra Sør-Amerika. Denne typen bæretøy kan være vanskelig å få tak i i Norge.
Både sjal og ringslynger er svært gode alternativer i spedbarnstiden, mens for større barn er også bæremeiser relevante for dere som ønsker å bære barnet på tur. Sjal og ringslynger er myke og er ikke like klumpete som en bæresele, men de krever gjerne mer øvelse å mestre. Bæremeiser er et godt valg for foreldre som er mye på tur i skog, mark og fjell der barnevogn ikke kommer til. Bæremeiser er imidlertid ikke så praktiske til bruk hjemme, inne eller om du skal en kort tur på butikken. Er du ny på bæring anbefaler vi en bæresele (enten hel-klips eller halv-klips), og eventuelt et elastisk sjal til den første tiden med baby.
Behøver jeg en bæresele?
Det korte svaret er nei, det er veldig lite man MÅ ha når man venter en baby. Men en bæresele er utvilsomt veldig praktisk og noe vi varmt anbefaler å ha særlig den første tiden med baby. Den vil kunne gjøre barseltiden så mye enklere, og bæretøy er det eneste tilbehøret som tillater deg å gjøre det du har behov for å gjøre samtidig som du holder babyen din. Alternative produkter til en bæresele vil være en barnevogn når man er på turer ute, og vippestol eller hengevugge når man er hjemme. Men det er ikke alle barn som liker å ligge i verken barnevogn, vippestol eller vugge, rett og slett fordi de fra naturens side foretrekker nærhet og trygghet. Når det er sagt er det ikke alle barn som liker å sitte i en bæresele eller et sjal heller, men velger man en variant som passer godt til din og barnets kropp, og du lærer deg å bruke selen riktig, vil de fleste barn trives godt.
Bæreseler har et bredt brukspekter, og kan brukes både hjemme, ute på tur, i butikker, på reise og i andre situasjoner der barnevogn ikke egner seg. En bæresele eller et bæresjal tar i tillegg veldig mye mindre plass enn en barnevogn. Det er også verdt å nevne at fordi bæreseler legger til rette for nærhet og hud-mot-hud-kontakt, er det vist at bæring bidrar til en dypere tilknytning mellom barnet og den som bærer.
Hva bør jeg se etter i en bæresele?
Det finnes svært mange ulike seler på markedet, og vi anbefaler sterkt at du velger en sele som er ergonomisk og godkjent av International Hip Dysplasia Institute (IHDI). Alle selene vi har testet er ergonomiske og IHDI-godkjent, og vi anbefaler aldri bæretøy som ikke er ergonomisk.
Noen bæreseler er designet spesielt for nyfødte, mens andre er designet for større barn (toddler-seler og preschooler-seler). Det finnes også mange bæreseler på markedet som er laget for å passe helt fra nyfødtperioden og langt inn i småbarnsperioden (ca. opp til 4 år). Noen av disse selene krever et nyfødtinnlegg, mens andre kan brukes uten innlegg. Nyfødtinnlegget brukes da de første tre-fire månedene. Bæreseler uten nyfødtinnlegg har som regel en justering i panelet som justeres etterhvert som barnet vokser. Slike bæreseler er et godt valg hvis du ønsker å kun kjøpe èn type bæretøy i løpet av bæreperioden. Dersom du ikke har noe imot å kjøpe flere, kan det være en fordel med bæretøy spesielt tilpasset nyfødte og spesielt tilpasset småbarn.
Å velge en bæresele er på mange måter som å kjøpe seg sko eller jeans, å finne en som passer deg og barnet ditt kommer an på både barnet og din kroppsfasong og deres preferanser. Det er ofte store variasjoner i hvilken bæresele en familie liker best, og det kan være lurt å både se på og prøve ulike bæreseler før dere kjøper. Vi anbefaler f.eks å besøke et bærebibliotek der du kan prøve ulike seler - sjekk ut om det finnes et bærebibliotek i din by her.
I tillegg til å finne en bæresele som passer deg og barnet anbefaler vi at du tenker igjennom disse tingene før du kjøper en sele:
- Brukstid: Ønsker du/dere å kjøpe kun en sele som passer fra fødsel og til barnet er fire år, eller er det viktigere for dere å velge den selen som passer best til hvert stadie i barnets utvikling. Noen seler har kort brukstid, f.eks fra nyfødt fram til ett år, eller fra 1,5 år til 4-årsalder, mens andre har lang brukstid, f.eks fra nyfødt til fire års alder. Seler med lang brukstid og som passer hele perioden skal dekke mange behov og kan derfor oppleves som mer avanserte, klumpete og ikke like godt tilpasset det nyfødte barnet.
- Antall bæreposisjoner: Det finnes flere ulike posisjoner man kan bære barnet i; forovervendt, innovervendt, på rygg og på hofte. Det er store variasjoner mellom selene i hvilke bæreposisjoner som er mulige. De aller fleste seler har muligheten for å bære barnet innover mot deg på magen eller ryggen, men noen seler har også muligheten til å ha barnet på hoften eller utovervendt på magen (fra 4 mnd alder til ca 10 mnd). Dette er en fin posisjon for nysgjerrige barn som liker å være med på det som skjer, men er mindre ergonomisk både for deg og barnet og bør ikke brukes i for lang tid av gangen. Om utovervendt bæreposisjon er et krav for dere, er utvalget bæreseler noe mindre.
- Maskinvaskbar: Vi anbefaler absolutt å velge en sele som kan vaskes i maskin, da det er nesten uunngåelig at det blir gris med småbarn. Her kan både gulpe-, bæsje- og melke-uhell skje, og å sitte og håndvaske en sele i en allerede hektisk hverdag er unødvendig. Ikke minst liker mange barn å sutte på eller sikle på selen.
- Passform og størrelse: Det kan være lurt å sjekke størrelsen på magebeltet slik at du ser at det passer deg og eventuelt andre som skal bruke selen. De fleste seler kan justeres såpass at de passer de aller fleste, men om du har mulighet til å gå innom en butikk eller et bærebibliotek for å prøve de ulike selene du vurderer så er det absolutt å anbefale. Husk at det er også lov å bestille på nett og prøve i ro og mak hjemme.
- Pris: Tenk igjennom hvor mye dere er villige til å bruke på en sele. Seler kan koste alt fra 500 til 5000 kroner, men vår erfaring er at de aller fleste selene ligger mellom 1000-2000 kroner. Her er jo også spørsmålet om dere skal ha kun en sele, eller om dere ønsker å bruke en egen sele eller sjal til den første tiden, relevant for prisen. Skal dere kun ha en sele kan det være et argument for å legge litt mere penger i den, siden den vil vare lengre.
- Type sele: Ønsker du en hel-klips eller halv-klips sele? En helklips-sele har som regel lengre brukstid og flere bæreposisjoner, mens en halvklips ligner mer et sjal og er særlig fine å bruke når barnet er nyfødt. Les mer om forskjellen mellom hel-klips og halv-klips lengre opp i artikkelen.
Hvordan bære et barn trygt og ergonomisk
Om du har kjøpt et sjal, ringslynge eller en bæresele er det viktig at du gjør deg kjent med produktet og lærer deg hvordan du bruker det riktig. De fleste sjal og bæreseler har instruksjonsvideoer på nett som er praktiske å benytte seg av for å lære seg selen raskt. Noen ting gjelder imidlertid alt bæretøy;
- Barn skal alltid bæres i en loddrett posisjon, altså ikke liggende. Dette er for å sikre at luftveiene deres er frie og åpne.
- Forsikre deg om at selen eller sjalet sitter godt på din og barnets kropp, slik at barnet ikke sitter “løst” i selen. Om du ikke strammer selen eller sjalet godt nok kan barnets hake falle ned mot brystet, noe som kan forhindre frie luftveier.
- Still inn selen riktig i forhold til barnets størrelse og alder: Hvis du har en justerbar sele er det viktig at du sjekker at bredden og høyden på selen/frontpanelet er stilt inn til riktig størrelse for barnet ditt. Mange bæreseler har en enkel guide for dette på innsiden av magebeltet, hvis ikke kan du sjekke bruksanvisningen.
- Pass på at du alltid kan se barnets fjes: En vanlig feil mange gjør er å bære barnet for lavt. Barnet bør plasseres høyt opp, så høyt at du kan kysse det på pannen. For å få dette til må du gjerne plassere magebeltet høyt opp på magen din.
- M-posisjon på barnets ben: For at du skal bære mest mulig ergonomisk for barnet er det viktig at bena til barnet er posisjonert riktig. Det er anbefalt (blant annet av International Hip Dysplasia Institute) at barnet bæres med hoftene i en naturlig M-posisjon (særlig de første 6 månedene). Ryggen skal også ha en fin bøy (C-posisjon), altså ikke være svai. For å få dette til bør du når du har satt barnet i selen, ta tak i hoftene på barnet og vippe rumpen og bena litt innover. Frontpanelet bør være stilt inn slik at beina får en naturlig M-posisjon. IHDI har en liste over godkjente “hofte-vennlige”-bæreseler som du kan finne her. Vi anbefaler at du alltid kjøper en bæresele som er ergonomisk og godkjent av IHDI.
- Pass på barnets temperatur: Det kan fort bli varmt for barnet i en bæresele eller sjal. En tommelfingerregel er at din kropp teller som et lag med klær for babyen, mens bæreselen teller som minst et lag til. Hvis du i tillegg er på et varmt sted vil det telle som et tredje lag med klær. Det er derfor viktig at du passer på at barnet ikke har på seg for mye klær når det bæres i bæresele.
Når kan en baby vendes utover i en bæresele?
Noen bæreseler har muligheten for å ha barnet vendt utover mens du bærer på magen. Det er viktig å ikke plassere barnet utovervendt for tidlig, da dette er en posisjon som er mindre ergonomisk og krever at barnet har kontroll på hodet sitt. Det er også viktig for å forhindre hofteleddsdysplasi. På grunn av dette anbefales det ikke å plassere barnet utovervendt før etter 6 måneder når barnet har bedre hodekontroll og hoftene til barnet er bedre utviklet. Dette er imidlertid en posisjon som er mindre ergonomisk både for den som bærer og for barnet, og det anbefales at barnet ikke sitter forovervendt alt for lenge av gangen det første leveåret.
De Beste Bæreselene i 2023
Vi har valgt ut et relevant utvalg av bæreseler på det norske markedet som dekker litt ulike behov og funksjonalitet. Alle selene er ergonomiske og godkjente av International Hip Dysplasia Institute. VI har sett på en rekke parametere som brukstid, antall bæreposisjoner, brukervennlighet, tekstil og komfort, tilpasningsmuligheter, design og utseende, i tillegg til eventuelle ekstra funksjoner.
Vår oversikt er ikke en synkende rangering fra 1 til 10, men vi har snarere valgt ut de bæreselene som er best for ulike situasjoner eller krav. Det finnes ikke en sele som er best for alle og det gjelder derfor å finne den som er best for deg og din familie, både i forhold til behov, men også kroppsfasong og personlige preferanser. Både du, partner og baby har ulike kropper og det kan derfor være lurt å prøve flere seler før du kjøper. Merk at alle selene i testen er ergonomiske, men at det i praksis krever at man bruker selen riktig.
De beste bæreselene i 2023:
- Najell Rise - Best i test 2023
- Ergobaby Omni 360 - Beste all-round 2023
- BeSafe Newborn Haven - Beste sele til nyfødt 2023
- Stokke Limas - Hybrid sele perfekt til nyfødte
- Tula Free to grow - Brukervennlig sele med lang brukstid
- Stokke Limas Plus - Hybrid-sele med lang brukstid
- Besafe Haven - Fleksibel og allsidig hel-klips sele
- Najell Easy Bæresele - Brukervennlig og enkel bæresele
Najell Rise - Best i Test 2023
En meget brukervennlig, enkel og funksjonell sele med lang brukstid, mange bæreposisjoner og god tilpasningsevne

- Brukstid: Nyfødt til ca 3 år (3,2 kg til 15 kg)
- Bæreposisjoner: 3 - innovervendt på magen, forovervendt på magen, rygg
- Materiale: Airmesh (100% Polyester Øko-tex klasse 1)
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 599,-
Najell har nylig lansert en helt ny bæresele kalt Najell Rise. Dette er en hel-klips bæresele, ergonomisk utformet og godkjent av International Hip Dysplasia Institute. Najell Rise er, akkurat som Najells andre bæresele Easy, en svært enkel og brukervennlig sele. Najell Rise tar imidlertid funksjonaliteten til et nytt nivå, med enda lengre bruktstid og tilpasningsevne. Najell Rise er for øyeblikket tilgjengelig i et pustende airmesh-materiale, og kan velges i tre nøytrale farger: svart, grå eller beige.
Les hele anmeldelsen av Najell Rise her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Svært enkel og brukervennlig, egnet for de som er nye på bæring.
- Lang brukstid fra nyfødt (3,2 kg) til ca 3 år (15 kg)
- Tre bæreposisjoner: innovervendt og forovervendt på mage, eller på ryggen.
- Enkel, men allikevel flere innstillingsmuligheter som gir bedre tilpasning og komfort for barnet
- Justerbart frontpanel for en god og ergonomisk M-posisjon for barnet
- Laget i pustende airmesh-materiale - ideelt på sommer og i varmere strøk
- Mye praktisk tilbehør: Oppbevaringslomme, siklebeskyttelse, solhette og oppbevaringspose følger ikke med, men kan kjøpes separat
- Kan vaskes i maskin på 40 grader
Ulemper:
- Airmesh materialet oppleves som litt stivt og grovt mot huden
Konklusjon:
Najell Rise er en serdeles brukervennlig bæresele som skiller seg ut med alle de gode, gjennomtenkte løsningene som betydelig forenkler bærehverdagen. Selv om selen er enkel i bruk, har den allikevel viktige tilpsningsmuligheter som justerbart frontpanel i både høyde og benbredde. Airmesh-materialet kan dessverre være litt stivt mot huden, men det er luftig og behagelig på varme dager. På bakgrunn av den unike brukervennligheten, kombinert med gode tilpasningsmuligheter og lang brukstid, kåres Najell Rise til Best i Test 2023!
Les hele anmeldelsen av Najell Rise her.
Najell Rise kan kjøpes i Najell sin nettbutikk her. Her finner du også mye bra tilbehør til din bæresele!
Ergobaby Omni 360 - Beste all-round bæresele 2023
En meget allsidig bæresele som vil vare helt fra barnet er nyfødt til førskolealder, med alle bæreposisjoner og god passform til alle kroppsfasonger

Nøkkelinformasjon:
- Brukstid: Nyfødt til 4 år (3,2 kg til 20 kg)
- Bæreposisjoner: 4 - innovervendt på magen, forovervendt på magen, hofte, rygg
- Materiale: 100 % bomull
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 599,-
Ergobaby Omni 360 er en svært allsidig og solid bæresele med mange funksjoner og justeringsmuligheter. Selen har et sporty utseende og finnes i mange ulike farger. Den kan i tillegg fåes i en Cool Air variant, som er perfekt på sommerstid. Ergobaby Omni 360 er en av få seler som har hele 4 ulike bæreposisjoner og kan brukes helt fra nyfødt (3,2 kg!) og helt opp til barnet veier 20 kg (som tilsvarer omtrent en 4-åring). Ergobaby Omni 360 er derfor blant de mest allsidige selene på markedet, men kan også på grunn av dette oppleves noe komplisert. Det er også relativt unikt at denne selen kan brukes allerede fra fødsel av uten ekstra nyfødtinnlegg.
Les hele anmeldelsen av Ergobaby Omni 360 her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Justerbar hodestøtte
- Integrert solskjerm/sovehette
- Tydelige instruksjoner avbildet på innsiden av stoffet
- Passer alle kroppsfasonger og størrelser
- 4 bæreposisjoner
- Lang brukstid (kan brukes fra nyfødt til ca 4 år)
- Behøver ikke nyfødtinnlegg
- God støtte til bærer
- Medfølger praktisk oppbevaringslomme
- Kan vaskes i maskin
Ulemper:
- Høy pris
- Litt komplisert - krever øvelse
- Stor og klumpede å ha med seg i vesken
- Stivt stoff og ikke optimal for nyfødte
- Kan føles stor og klumpete på den som bærer
Konklusjon:
Ergobaby Omni 360 er en av markedets mest allsidige bæreseler og vi anbefaler Ergobaby Omni 360 til deg som ønsker en ergonomisk og god sele som kan brukes til alt og alle - fra nyfødt til førskolealder, i alle bæreposisjoner og på alle kroppsfasonger. Selen krever imidlertid noe øvelse å bli kjent med og bruke og kan oppleves både litt komplisert og klumpete/hard for den som bærer og ved bæring av nyfødte barn.
Ønsker å kjøpe kun èn sele som skal passe igjennom hele perioden, kunne brukes av flere ulike personer og i mange ulike situasjoner er Ergobaby Omni 360 det beste valget, og anbefales av oss som beste All-round bæresele 2023.
Les hele anmeldelsen av Ergobaby Omni 360 her.
Ergobaby Omni 360 kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her, Rudo her, Babyshop her, Lekmer her.
BeSafe Newborn Haven - Beste sele til nyfødt 2023
En unikt myk og behagelig sele perfekt for den nyfødte babyen

- Brukstid: Nyfødt til 12 mnd (3,2 kg til 11 kg)
- Bæreposisjoner: 1 (Innovervent på magen)
- Materiale: 100% resirkulert polyester utvendig, blanding av bomull, Tencel og polyester innvendig.
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 099,-
BeSafe har nylig lansert to nye bæreseler; BeSafe Haven og BeSafe Newborn Haven. De to modellene er relativt like, men Newborn Haven er spesielt tilpasset nyfødte og kan brukes fra barnet er nyfødt (3,2 kg) og opptil ca. ett års alder (og 11 kg). BeSafe Newborn Haven er en ergonomisk og IHDI-anerkjent full-klips bæresele med et gjennomført og enkelt design. Det første vi reagerer på når vi tar den ut av esken er at selen er bemerkelsesverdig myk - faktisk, den mykeste av alle seler vi har testet! Ikke bare er materialene myke, de er også bærekraftige, med TENCEL™ lyocell* brukt på innsiden - et materiale laget av bærekraftig tre og en produksjonsprosess som krever 10–20 ganger mindre vann enn bomull - og resirkulert polyester på utsiden, som krever 59 % mindre energi i produksjonen enn ny polyester. Selen kommer i fire ulike farger, ensfarget på utsiden, med et søtt mønster på innsiden.
Les hele anmeldelsen av BeSafe Newborn Haven her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Perfekt tilpasset nyfødte
- Svært myk og komfortabel både for bærer og barn
- Mulighet for å brette skulderstropper ut gir god vektdistribusjon
- Laget av bærekraftige materialer
- Enkel å bruke med tydelige instruksjoner direkte på produktet
- Unike klips som gjør det enklere å håndtere selen alene
- Skjulte, men lett tilgjengelige og praktiske oppbevaringslommer i midjebeltet
Ulemper:
- Begrenset brukstid: Selen kan kun brukes fra barnet er nyfødt til det er ca ett år gammelt (eller veier 11 kg)
- Begrenset fleksibilitet: Selen er kun designet for innovervendt bæring
Konklusjon:
Hvis du ønsker deg en enkel, myk og ikke minst fin sele spesielt tilpasset det nyfødte barnet er denne selen et svært godt valg. Her får du en brukervennlig full-klips-sele laget i bærekraftige og myke materialer som bidrar til en komfortabel opplevelse for både barn og bærer. Selen har kort brukstid (opp til 1 år) og kun en bæreposisjon, men er til gjengjeld helt perfekt det første året av barnets liv - som også kanskje er den tiden du bærer aller mest. Vi anbefaler BeSafe Newborn Haven varmt til deg som ønsker en sele som er perfekt for den første tiden med barnet.
Les hele anmeldelsen av BeSafe Newborn Haven her.
BeSafe Newborn Haven kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her og hos Jollyroom her.
Stokke Limas - Hybridsele perfekt til den nyfødte
En vakker, funksjonell halv-klipssele perfekt for nyfødte og opp til to år

- Brukstid: 0 - 2 år (3,2 - 15 kg)
- Bæreposisjoner: 3 - innovervendt på magen, hofte, rygg
- Materiale: 55 % økologisk bomull og 45 % lin
- Maskinvaskbar: Ja
- Selens vekt: 0,8 kg
- Pris: ca 1 449,-
Stokke Limas er Stokkes nye bæresele-kolleksjon som inneholder tre ulike varianter; Stokke Limas (half-bucke/halv-klips), Stokke Limas Plus (half-bucke/halv-klips) og Stokke Limas Flex (full-buckle/hel-klips). Vi har testet de to førstnevnte halv-klips-variantene. Forskjellen på disse er i hovedsak at Stokke Limas brukes fra fødsel til 15 kg, mens Stokke Limas Plus kan brukes fra 4 kg til 18 kg. Stokke Limas hybrid-sele/halv-klips er et perfekt alternativ for deg som ønsker deg en bæresele med følelsen av et bæresjal, kombinert med enkelheten og tryggheten ved en sele. Dette er en helt nydelig bæresele av høy kvalitet. Den kommer i flere vakre og subtile mønstre og farger, laget av en robust, men myk blanding av lin og bomull.
Les hele anmeldelsen av Stokke Limas her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- En hybridsele som kombinerer fordelene av en bæresele og et bæresjal
- Flere bæreposisjoner (innovervendt på mage, rygg og hofte)
- Perfekt for nyfødte og kan brukes opp til 15 kg (ca. 2 år)
- Svært komfortabel for bærer og tilpasser seg bærerens kropp
- Bredt magebelte og skulderstropper i sjalmateriale (med uttagbar polstring) gir god vektdistribusjon
- Svært komfortabel for barnet og sjalet tilpasser seg og omslutter barnets kropp. Ingen harde eller klumpete deler i frontpanelet eller sjalet.
- Justerbar lengde og bredde på frontpanelet, noe som gjør det enkelt å tilpasse selen etterhvert som barnet vokser, og sikre en ergonomisk posisjon
- Enkel i bruk, også uten hjelp av andre
- Maskinvaskbar
- Vakkert og unikt design
- Øko-tex sertifiserte materialer
- Tar mindre plass i vesken enn full-klips-sele
Ulemper:
- Litt høy pris ift. kortere brukstid
- Kan ikke brukes til forovervendt bæring
- Tar litt lengre tid å knyte og knyte opp sjalet ved bruk, enn med en full-klips.
Konklusjon:
Stokke Limas er en høykvalitets hybridsele som kombinerer komforten og fleksibiliteten til et bæresjal med enkelheten og tryggheten til en bæresele. Den er designet for å være ergonomisk riktig og komfortabel for barnet, men er også svært komfortabel for den som bærer. Selv om brukstiden er kortere enn for noen av full-klips-selene, vil det for mange uansett være mer enn lenge nok å kunne bære barnet til det er 15 kg (som tilsvarer ca 2 år) - og ønsker du lengre brukstid kan du sjekke ut Stokke Limas Plus.
Stokke Limas halv-klips bæresele er en sele vi absolutt anbefaler å vurdere dersom du er litt nysgjerrig på sjal, men ønsker noe som er enklere - og kanskje synes en full-klips-sele blir for omfattende. Her får du det beste fra to verdener, kombinert med nydelig design, høy komfort og upåklagelig kvalitet.
Les hele anmeldelsen av Stokke Limas her.
Stokke Limas kan kjøpes hos Jollyroom her, Rudo her.
TULA Free to Grow - Brukervennlig sele med lang brukstid
Meget enkel og ukomplisert sele med god passform og imponerende lang brukstid

- Brukstid: Fra fødsel til ca 4 år (3,2-20 kg)
- Bæreposisjoner: 2 - foran mot forelder, rygg mot forelder
- Materiale: 100% bomull
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 799,-
Tula er en høyt anerkjent produsent av bæreseler, og skiller seg fra andre merker med deres varierte, lekne og fargerike prints. Vi simpelthen ELSKER alle de morsomme og fine mønstrene og fargene denne bæreselen kommer i. Vi liker også hvor enkel og lite komplisert selen både ser ut og oppleves. I sin enkelhet har selen mange likheter med et sjal, men er samtidig svært robust og tåler mye. I likhet med Ergobaby Omni 360 kan TULA Free to grow brukes helt fra nyfødt alder (3,2 kg - uten nyfødtinnlegg) og opp til hele 20 kg (tilsvarer ca. 4-5 år). Den er med andre ord en av selene med desidert lengst brukstid. Du kan bære barnet i to bæreposisjoner, innovervendt på magen eller på rygg, men selen mangler muligheten til å bære barnet utovervendt (“world-facing”). Du har derfor færre muligheter enn med f.eks Ergobaby Omni 360, men til gjengjeld fordelen av å ha en svært enkel sele som samtidig har utrolig lang brukstid!
Les hele anmeldelsen av TULA Free to Grow her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Lang brukstid - fra nyfødt til småbarn/4 år (3,2-20 kg)
- God og nær passform til barnet, både for baby og større barn
- Enkelt og brukervennlig design
- Passer mange kroppsfasonger og størrelser
- Ergonomisk passform uten å være klumpete
- Justerbart setepanel (bredde fra 13-38 cm og høyde fra 28-43 cm)
- Finnes i mange kule prints og farger
- Behøver ikke nyfødtinnlegg
- Komfortable paddede skulderstropper
- Kan brukes til amming
- Tar relativt liten plass sammenlagt
Ulemper:
- Ikke utovervendt bæring eller bæring på hofte
- Litt stivt stoff
Konklusjon:
Dette er en sele men unikt lang brukstid og som er ordentlig god både for nyfødte babyer og større barn. Vi ønsker å fremheve dette fordi mange seler med lang brukstid og flere bæreposisjoner fort kan være ikke-optimale til enten de minste eller de største barna. TULA Free to grow kunne gjerne vært enda mykere for de aller minste, men til å være en sele med såpass lang brukstid er den særdeles god også til nyfødte på grunn av sitt enkle, myke frontpanel, samtidig som den føles ordentlig robust og trygg ved bæring av de større og tyngre barna. Dette er en sele av høy kvalitet som tåler mye bruk. Om forovervendt bæring ikke er viktig for deg, men du ønsker en sele som kan brukes fra nyfødt og ut hele bæreperioden, anbefaler vi uten tvil denne selen.
Les hele anmeldelsen av TULA Free to Grow her.
TULA Free to grow kan kjøpes hos Mimmis her, Jollyroom her, Babyshop her, LekMer her.
Stokke Limas Plus - Hybrid-sele med lang brukstid
En vakker halv-klips med lang brukstid og høy komfort

- Brukstid: 4 uker til 3-4 år (4 - 18 kg)
- Bæreposisjoner: 3 - innovervendt på magen, hofte, rygg
- Materiale: 55 % økologisk bomull og 45 % lin
- Maskinvaskbar: Ja
- Pris: ca 1 549,-
Stokke har lansert en ny og vakker bæreselekolleksjon med tre ulike bæreseler; Stokke Limas (half-bucke), Stokke Limas Plus (half-bucke) og Stokke Limas Flex (full-buckle). Vi har testet de to førstnevnte, og forskjellen på disse to selene er i hovedsak at Stokke Limas brukes fra fødsel til 15 kg, mens Stokke Limas Plus kan brukes fra 4 kg til 18 kg. Stokke Limas Plus tilbyr en unik kombinasjon av vakkert design og god funksjonalitet. Hvis du er på utkikk etter en bæresele som kombinerer de behagelige egenskapene til et bæresjal med enkelheten og tryggheten til en sele, kan dette være det perfekte alternativet for deg.
Les hele anmeldelsen av Stokke Limas Plus her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Kombinerer komforten av et bæresjal med enkelheten og tryggheten av en sele
- Enkel i bruk med få justeringer
- Estetisk vakker og finnes i mange ulike farger og mønstre
- Lang brukstid (fra 4 uker til 3-4 år)
- Flere bæreposisjoner; innovervendt bæring på mage, rygg og hofte.
- Svært komfortabel som i større grad former seg etter kroppen enn en helklipssele
- Avtagbare skulderputer og bredt midjebelte for økt komfort
- God vektdistribusjon
- Justerbart frontpanel sikrer en ergonomisk sittestilling uansett barnets størrelse
- Kan vaskes i maskin
- Øko-tex sertifiserte materialer
- Tar mindre plass i vesken enn full-klips-sele.
Ulemper:
- Kan ikke brukes fra barnet er nyfødt (men fra 4 ukers alder)
- Støtter ikke forovervendt bæring
- Tar litt lengre tid å knyte og knyte opp sjalet ved bruk, enn med en full-klips.
Konklusjon:
Stokke Limas Plus er en utmerket bæresele for dem som ønsker en kombinasjon av vakker estetikk, komfort og funksjonalitet. Den gir en ergonomisk bærestilling og kan brukes fra barnet er omkring 4 uker gammelt til ca 3-4 års alder (ønsker du en tilsvarende sele som kan brukes fra fødsel anbefaler vi å sjekke ut Stokke Limas). Er du nysgjerring på sjal, men ønsker deg noe som er enklere anbefaler vi virkelig en halv-klipssele lik Stokke Limas eller Stokke Limas Plus. Til tross for at knytting kan ta litt mer tid sammenlignet med helklips-seler, tilbyr selen enkel bruk og justerbarhet som gjør den svært brukervennlig og ikke minst komfortabel både for barn og bærer. Her får du det beste fra to verdener, kombinert med svært god kvalitet, høy komfort og et vakkert design!
Les hele anmeldelsen av Stokke Limas Plus her.
Stokke Limas Plus kan kjøpes hos Jollyroom her, Rudo her.
BeSafe Haven - Fleksibel og allsidig hel-klipssele
En myk bæresele av høy kvalitet og med lang brukstid og fleksibilitet

- Brukstid: Fra 4 uker til 15 kg
- Bæreposisjoner: 3 - Innovervendt, utovervendt (fra 5 mnd) og på rygg (fra 9 mnd)
- Materiale: Ytterstoff: 96 % polyester, 4 % spandex. Innerstoff: 60 % Lyocell, 40 % bomull
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 499,-
Det norske selskapet BeSafe har nylig utvidet produktspekteret sitt med to bæreseler - BeSafe Haven og BeSafe Newborn Haven. BeSafe Newborn Haven er spesielt designet med de aller yngste i tankene, tilpasset for bruk fra fødselen (fra 3,2 kg) og opp til omtrent ett års alder (eller 11 kg). BeSafe Haven tilbyr derimot en mer fleksibel løsning, beregnet for barn fra fire uker og opp til omtrent to til tre år (eller 15 kg). Dette gjør den til et utmerket valg som neste trinn når Newborn Haven blir for liten. Denne selen er utformet for å brukes med tre ulike bæreposisjoner. Du kan bære barnet innovervendt (fra fire uker), utovervendt (fra fem måneder) eller på ryggen (fra ni måneder), noe som gir deg mer valgfrihet. BeSafe Haven er tilgjengelig i et utvalg av syv attraktive farger, blant dem er en av dem i luftig meshstoff perfekt for varmere klima.
Les hele anmeldelsen av BeSafe Haven her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Brukstid fra fire uker til 2-3 år (15 kg)
- Fleksibel med tre ulike bæreposisjoner: innovervendt, utovervendt eller på ryggen.
- Relativt enkel i bruk
- Mykt og fleksibelt materiale som er ekstra komfortabelt
- Finnes også i meshstoff for varmere klima
- Norsk produsent
- Medfølger avtagbar hodestøtte/solskjerm (UPF50+)
- Fukt-absorberende Lyocell på innsiden, noe som gjør selen komfortabel også på varmere dager.
- Integrert oppblåsbar pute i midjebeltet (BeSafe Airgonomics™) for jevn vektdistribusjon og bedre komfort
- Flex-Shape Buckle™, en unikt roterbar klips som både er betydelig enklere i bruk, samt at den tilpasser seg bærerens bevegelser og kroppsform
- To skjulte lommer i midjebeltet for praktisk oppbevaring av små gjenstander.
- Praktisk oppbevaringspose for transport
Ulemper:
- Kan ikke brukes fra nyfødt (men fra 4 uker)
- Mangler muligheten til å justere bredden på frontpanelet for bedre tilpasning til barnets kne-til-kne-lengde
- Ingen polstring ved knærne, noe som kan redusere komforten noe
- Mangler integrerte forklaringer på de ulike innstillingene i selve selen
Konklusjon:
BeSafe Haven bæresele er en høykvalitets bæresele med lang brukstid og fleksibilitet. Med muligheten for tre forskjellige bæreposisjoner og brukstid fra 4 uker til 2-3 år, er den en allsidig og fleksibel helklips-sele. Selen er unik blant full-klipsselene med sitt enkle, myke og komfortable design og gode brukervennlighet. BeSafe haven er et godt valg for de som ønsker en fleksibel bæresele med lang brukstid og flere bæreposisjoner (inkludert fremovervendt), som samtidig er myk og behagelig for både bærer og barn.
Les hele anmeldelsen av BeSafe Haven her.
BeSafe Haven kan kjøpes hos Den Lille Barnebutikken her, Jollyroom her, Babyshop her, Lekmer her.
Najell Easy Bæresele - Brukervennlig og enkel bæresele
En meget enkel og brukervennlig sele som gjør bærehverdagen enklere

- Brukstid: Nyfødt - 18 mnd (3,2 til 13 kg)
- Bæreposisjoner: 3; vendt mot deg eller forovervendt og på rygg fra 5 mnd.
- Materiale: 100% polyester
- Maskinvaskbar: Ja
- Veiledende pris: 1 299 - 1 399 ,-
Najell er et svensk firma som produserer smarte og vakre babyprodukter med smarte løsninger som gjør livet med barn litt enklere. Najell Easy bæresele er en vakker bæresele som finnes i 7 duse og kjønnsnøytrale farger. Bæreselen Easy finnes i fire ulike varianter, en vanlig variant, en som heter Easy Soft, en som heter Easy Soft Flow og en som heter Easy Kordfløyel. Forskjellen mellom disse er stoffet. Vi har testet Easy Soft, som er laget i et svært mykt yttermateriale med pustende airmesh på innsiden, som holder babyen kjølig på varme sommerdager. Selen kan brukes helt fra nyfødt (3,2 kg) uten behov for innlegg, og fram til ca 18 måneders alder (13 kg). Du kan ha barnet vendt innover mot deg, forovervent ut mot verden, eller bære barnet på ryggen.
Les hele anmeldelsen av Najell Easy her.
Fordeler:
- Ergonomisk (Godkjent av International Hip Dysplasia Institute)
- Testens enkleste og mest brukervennlige sele - krever minimalt med justeringer
- Lett å ta barnet inn og ut av selen
- Svært mykt yttermateriale med pustende airmesh som holder babyen kjølig
- Tre ulike bæreposisjoner
- Mykt og lett materiale som er lett å ta med seg, og
- Kan vaskes i maskin
- Laget av bærekraftige materialer, fri for dyreprodukter og skadelige stoffer. Alle materialene er ØKO-TEX-sertifisert.
- Fokus på arbeidernes rettigheter og gode og trygge arbeidsforhold på fabrikkene.
Ulemper:
- Kort brukstid sammenlignet med noen andre bæreseler
- Frontpanel kan ikke justeres til barnets kne-til-kne lengde
Konklusjon
Najell Easy bæresele er en av de enkleste bæreselene vi har vært borti, og har gjort bæring til en glede. Den er myk, behagelig og svært enkel i bruk. Den desidert største fordelen med denne selen er hvor enkelt det er å ta barnet inn og ut av selen mens man fortsatt har selen på. Selen kan brukes både til bæring forovervendt, innovervendt og på rygg, og helt fra nyfødt alder og fram til 18 mnd/13 kg. Vi skulle imidlertid gjerne sett at selen kunne brukes enda lengre, og at man kunne justert frontpanelet for enda bedre ergonomisk tilpasning til barnet. Er du ny på bæring og ønsker en sele som er ergonomisk, trygg og enkel i bruk anbefaler vi Najell Easy bæresele varmt!
Les hele anmeldelsen av Najell Easy her.
Najell Easy kan kjøpes hos Najells egne hjemmeside her. Her finner du også mye nyttig tilbehør til din bæresele.